0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 223
Wysłane:
25 października 2011 08:34:09
przy kursie: 10,80 zł
Ja mam pewne pytanko do ludzi, ktorzy obserwuja te spolke od dluzszego czasu. Mianowicie, wiem ze KOV bedzie posiadal 9% z wydobycia w Nigeri( jesli dojdzie do zawarcia kontraktu). Mnie natomiast isteresuje to czy KOV bedzie musial zaplacic za cala koncesje OML42 czy pokryc tylko jakas jej czesc ? Wiemy, ze KI wylozy na to pieniadze i KOV z emisji na AIM bedzie musial te pieniadze zwrocic.Podobnie jak Krzysiek9 uwazam, ze umowa juz dawno jest klepnieta i czeka na to az wszyscy sie juz dogadaja. Nigeryjczykom, na pewno nie jest po drodze oddawac wlasne zloza ale nie stac ich na eksploatacje, co za tym idzie gotowka sie krecic nie bedzie.To, ze chcieli zostac w roli operatora to calkiem normalna rzecz, chca decydowac o ich wlasnych zlozach, a to jest tylko biznes i chodzi o pieniadze, a Nigeria tych pieniedzy nie posiada, posiada za to zloza i sa zmuszeni do tego by zawierac kontrakty z zachodnimi firmami, wiec mysle ze rzad wyrazi zgode na transakcje. Ktos wczesniej pisal, ze po jakims czasie wygodnia zachodnie firmy i sami beda wydobywac, to jest afryka i tam dalej jest korupca i rzadzic beda tak jak beda chcieli, jednak gdyby wyrzucili wszystkich na pysk to raczej ciezko by im bylo zdobyc odbiorcow czy w przyszlosci wspolpracownikow... A chyba wszyscy zdajemy sobie sprawe, ze majac najwieksze zloza na swiecie a nie majac na nich odbiorcow skazani beda na zastoj...
Teraz jesli ktos moglby mi wytlumaczyc jak bedzie wygladal podzial kosztow poniesionych za wykup koncesji?Bylbym bardzo wdzieczny :).
Jesli chodzi o aneks do umowy, to mysle ze wladze KOVu to ludzie biznesu z doradcami znajacymi sie na rzeczy, ktorzy przewidzieli taka sytuacje, kazdy rozsadny czlowiek zyjacy w dzisiejszych czasach zdaje sobie sprawe z tego, ze wiele rzeczy nie zalezy od nas samych, a co za tym idzie terminy zadko ktore sa dotrzymywane...
Jesli ktos udzieli mi odpowiedzi na zadane przezemnie pytania bede bardzo wdzieczny. Z gory dziekuje :).
|
|
0 Dołączył: 2011-02-16 Wpisów: 65
Wysłane:
25 października 2011 11:36:37
przy kursie: 10,30 zł
Co do tych terminów to kolego spojrzyj na to z punktu widzenia branży poszukiwawczo wydobywczej to jest norma w tej dziedzinie!!!
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
25 października 2011 11:48:32
bucik1986 napisał(a):Ja mam pewne pytanko do ludzi, ktorzy obserwuja te spolke od dluzszego czasu. Mianowicie, wiem ze KOV bedzie posiadal 9% z wydobycia w Nigeri( jesli dojdzie do zawarcia kontraktu). Mnie natomiast isteresuje to czy KOV bedzie musial zaplacic za cala koncesje OML42 czy pokryc tylko jakas jej czesc ? Wiemy, ze KI wylozy na to pieniadze i KOV z emisji na AIM bedzie musial te pieniadze zwrocic.(...)
Teraz jesli ktos moglby mi wytlumaczyc jak bedzie wygladal podzial kosztow poniesionych za wykup koncesji?Bylbym bardzo wdzieczny :).
KOV za 20% udziałów w Neconde będzie musiał pokryć 30% kosztów zakupu koncesji oraz prowadzonych prac na obszarze tej koncesji. Dziwne tylko, bo wydawało mi się, że to albo było w prezentacji albo w raporcie informującym o wejściu KOV do konsorcjum Neconde. Teraz tego nie mogę znaleźć. @trader - szkoda z Tobą dyskutować. Kod:mod: użytkownik trader_ został zawieszony na dłuższy czas z powodu wielokrotnego naruszania regulaminu mimo upomnień. i nie chodzi wcale o krytyczne wypowiedzi, bo one są wręcz pożądane. chodzi o formę, oraz o informowanie o własnych transakcjach oraz personalne uwagi pod adresem innych inwestorów
Edytowany: 25 października 2011 12:23
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-02-14 Wpisów: 193
Wysłane:
25 października 2011 13:17:02
SzczelinowanieJest nowy komunikat na ESPI "Spółka uważa, że udane zastosowanie tej technologii może mieć istotne znaczenie dla KOV, gdy umożliwione zostanie wydobycie gazu z nieprodukcyjnych do tej pory horyzontów. Spółka jest przekonana, że szczelinowanie powinno zwiększyć wydobycie z obecnych stref produkcyjnych, jak i umożliwić KUB-Gasowi rozpoczęcie produkcji ze stref, z których do tej pory nie prowadzono konwencjonalnego wydobycia."
Edytowany: 25 października 2011 13:17
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
25 października 2011 13:21:08
Witam, Właśnie poszedł via ESPI komunikat o rozpoczęciu szczelinowania na Ukrainie. Teraz będę w stanie udzielić Wam odpowiedzi o postępach prac 'na wschodzie'. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2010-10-30 Wpisów: 12
Wysłane:
25 października 2011 13:36:00
Z komunikatu wynika, że O-8 nietrafiony. Bywa. Czy są jakieś szacunki terminów odnośnie rezultatów szczelinowania? Na jakim etapie są prace nad O-14? Pozdrawiam.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-14 Wpisów: 193
Wysłane:
25 października 2011 14:01:59
Sam nie wiem jak go czytać, ale drugiego dna bym nie wietrzył. Chce mi się wierzyć, że w przypadku KOV nie ma maskowania jednego komunikatu innym i szczelinowanie nie ma związku z pracami nad odwiertami na które czekamy. Reakcja rynku raczej obojętna bo i nic wielkiego się nie stało. Jest szansa na powiększenie zasobów, cieszmy się.
Edytowany: 25 października 2011 14:09
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
25 października 2011 14:14:14
@Redface
Przyłączam się do pytania. Czy O-14 również czeka na szczelinowanie? O nim komunikat nie wspomina? Czy KOV mogłoby przedstawić jakiś harmonogram prac związany z planowanymi odwiertami i szczelinowaniem na Ukrainie tak aby można było mniej więcej zorientować się co gdzie i kiedy? Jak rozumiem na ten moment szczelinowaniu poddane zostanie O-6 i O-8. Czy planujecie docelowo zastosować tą technologię do wszystkich odwiertów?
Edytowany: 25 października 2011 14:17
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 października 2011 14:17:25
Witam, A propos O-8 info w komunikacie jest, moim zdaniem, jasne: testowana strefa nie miała odpowiedniej porowatosci, aby być produkcyjna metoda konwencjonalna. Zatem drugi element testu obejmował sprawdzenie, czy są techniczne i geologiczne uwarunkowania do stymulacji poprzez szczelinowanie. Okazało sie, ze są - stad komunikat o szczelinowaniu i wynikach testow O-8. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2010-01-07 Wpisów: 7
Wysłane:
25 października 2011 14:17:36
Redface,
Co oznacza w komunikacie "Strefa R30c"? Czy to jest strefa w której jest usytuowany odwiert 08, czy jedna z 35 stref w samym odwiercie.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-04-15 Wpisów: 26
Wysłane:
25 października 2011 14:26:25
@Redface Jaki przepływ gazu po szczelinowaniu musimy uzyskac aby wydobycie było opłacalne?
|
|
0 Dołączył: 2010-01-07 Wpisów: 7
Wysłane:
25 października 2011 15:01:48
@Redface
Pytania od vitt z zaprzyjaźnionego forum:
Czy struktura tego środkowobaszkirskiejgo piaskowca jest taka sama jak piakowiec pod Poznaniem? Czy ten gaz zalicza się już do Tight gazu? Jeżeli tak czy ten piaskowiec rozciąga się na dużej powierzchni Naszych koncesji?
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
25 października 2011 15:20:28
Redface napisał(a):Witam, A propos O-8 info w komunikacie jest, moim zdaniem, jasne: testowana strefa nie miała odpowiedniej porowatosci, aby być produkcyjna metoda konwencjonalna. Zatem drugi element testu obejmował sprawdzenie, czy są techniczne i geologiczne uwarunkowania do stymulacji poprzez szczelinowanie. Okazało sie, ze są - stad komunikat o szczelinowaniu i wynikach testow O-8. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ Jak napisano w komunikacie, zasięg szczelinowania to 200m ale odległości pomiędzy odwiertami są dużo większe. Czy sam fakt naruszenia struktury skały w promieniu 200m może spowodować napływ gazu z dużo większej odległości? W przeciwnym razie skuteczność szczelinowania jest ograniczona - pozwoli wydobyć część gazu ale nie spowoduje że cały gaz w wąskich pokładach da się wyeksploatować. Sorry za takie szczegółowe pytanie ale dość mnie to ciekawi... Pozdrawiam, k.
|
|
0 Dołączył: 2011-03-31 Wpisów: 41
Wysłane:
25 października 2011 15:23:49
Do "bucik1986"
Neconde chce kupić 45% udziału OML 42. Skład konsorcjum: KOV - 20% KI - 20% - wiadomo Aries-25% - spółka nigeryjska NestOil-30% - spółka nigeryjska. VP Global- 5% - reprezentuje pracowników(?) społeczność lokalną(?). Nie wiem skąd Krzysiek9 wziął 30 %. W przyszłości KOV ma możliwość objęcia więcej niż 20% udziałów w Neconde (nietrudno domyśleć się że od KI) i wówczas będzie musiał dopłacić.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-02 Wpisów: 72
Wysłane:
25 października 2011 15:32:26
ja też pamiętam, że KOV miało to kosztować 30% ponieważ oprócz swoich 20% udziałów płaci również za 10%, ktore bedzie należało do społeczości.. to taki gest zeby rurek nie cieli
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 października 2011 15:36:57
mawoz1 napisał(a):Redface,
Co oznacza w komunikacie "Strefa R30c"? Czy to jest strefa w której jest usytuowany odwiert 08, czy jedna z 35 stref w samym odwiercie. To jest strefa, która była przedmiotem testowania. Jedna z kilku, które zostały zidentyfikowane podczas odwiertu, wedle ocen naszych geologów, najbardziej perspektywiczna. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 października 2011 15:39:22
leos napisał(a):@Redface Jaki przepływ gazu po szczelinowaniu musimy uzyskac aby wydobycie było opłacalne?
To zależy od wielu czynników, takich jak szacowana pojemność rezerwuaru, możliwość stymulacji, koszt podłączenia do infrastruktury przesyłowej itp. Jeśli miałbym dać jakiś ogólny wyznacznik - powiedziałbym - wartości liczone w milionach stóp sześciennych dziennie. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 października 2011 15:42:12
mawoz1 napisał(a):@Redface
Pytania od vitt z zaprzyjaźnionego forum:
Czy struktura tego środkowobaszkirskiejgo piaskowca jest taka sama jak piakowiec pod Poznaniem? Czy ten gaz zalicza się już do Tight gazu? Jeżeli tak czy ten piaskowiec rozciąga się na dużej powierzchni Naszych koncesji? Witam, Uważam, że wchodzimy na zbyt duży już poziom szczegółowości. Szczegóły techniczne i geologiczne znajdą się na pewno w informacji o wynikach stymulacji. Zwykle staramy się je 'oszczędzać', jako kiepsko przyswajalne dla szerszej publiczności, ale jeśli takie jest oczekiwanie - zobaczymy, co da się zrobić. Co do porównań z piaskowcem spod Poznania - niby skąd mielibyśmy to wiedzieć? Nie znamy szczegółów technicznych odwiertów dokonywanych przez inne firmy. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2011-03-31 Wpisów: 41
Wysłane:
25 października 2011 16:04:51
Do alterkoko : pamiętasz, bo tak Krzysiek9 napisał. "Społeczności lokalne" mają 5% udziałów - dlaczego zatem 10%( a nie 5%) ? I dlaczego KOV ma za to płacić,a nie proporcjonalnie do udziału np 1% ? Oczywiście szczegóły kontraktu nie są mi znane. Tak na logikę...
|
|
0 Dołączył: 2010-06-19 Wpisów: 384
Wysłane:
25 października 2011 16:07:55
schodzimy na temat Ukrainy a nie mówimy o upływającym terminie 180 dni o tym co jest tak naprawdę ważne
a kurs leci w dół
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.