PARTNER SERWISU
tbhhvejs
312 313 314 315 316
Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 21 listopada 2011 12:53:13 przy kursie: 11,50 zł
sicc napisał(a):

Złośliwie można byłoby rzec, że kupno na IPO akcji po 1,89 długoterminowo przyniosło tylko stratę.

No tak... Inwestycja w WIG20 czy może S&P500 z tym terminie dała Ci zyski, prawda?
My też nie jesteśmy z tego powodu szczęśliwi, ale czy ktoś w tym czasie przewidział takie turbulencje na rynku?
Ja patrzę na to tak: mamy sektor E&P (poszukiwanie i wydobycie), w nim spółki o podobnej wielkości lub skali aktywów, lub geograficznej obecności, co KOV; tudzież spółki 'ze stajni'. Zaliczam do niego: Afren, Africa Oil, Aurelian, Chariot, Carnavron, Dominium, Petroceltic, Gulf Keystone, Gulfsands, JKX, Mena, Ophir, Regal, Shamaran, Transglobe.
Patrzę na zachowanie się kursów akcji tych spółek na przestrzeni od początku bieżącego roku: najwięcej stracił Dominium (95%), najwięcej zyskał Regal (56%). KOV, ze stratą 17% jest trzeci 'od góry'. Jak dla mnie, nie najgorzej.
Ale jeśli szukamy aktywa typu 'absolute return', to faktycznie, nie jest najlepiej.
Swoją drogą, to jest dopiero średni termin, nie długi.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 21 listopada 2011 12:56:28 przy kursie: 11,50 zł
@zabapinkfloyd

To są informacje cenotwórcze. Nikt Ci nie powie kiedy pojawi się info. A dwa co według Ciebie jest załatwione. Nic tu nie jest jeszcze załatwione. Co więcej gdzieś wpadło mi w oko, że debiut na AIM może nastąpić w pierwszym kwartale 2012, co grozi nie dotrzymaniem deklarowanego terminu. Nie mniej nie jestem naiwniakiem. Choć lubię precyzję, jestem w stanie zrozumieć, że to wszystko wygląda tylko łatwo na papierze.
To wszystko nie tłumaczy jednak obsuwy na Ukrainie.

Redface
PREMIUM
0
Wysłane: 21 listopada 2011 12:58:02 przy kursie: 11,50 zł
kastalto napisał(a):

Redface: mam na myśli komunikat który mówi o o przedłużeniu negocjacji do 14 listopada - chodzi o podanie konkretnej daty, która później nie została dotrzymana. Rozumiem, że KOV nie jest pępkiem świata, przecież nie o to chodzi. Po co było to przedłużanie o 2 tygodnie. Należało przedłużyć bezterminowo.
Pozdrawiam,
k.

Tak, a KOV mógł zdecydować, żeby przedłużyć o więcej. Tyle dostaliśmy czasu wtedy i już.
Takie są realia. To nam zależy na kupnie, a sprzedający są do tego zmuszeni. Mają bieżący cash flow, depozyt na koncie, po co mają się spieszyć? A że przy okazji są to światowi giganci, to nic nie znaczy... Nie jest to sytuacja zrównoważona i nie będzie.
Kiedyś może opowiem o kulisach, ale na razie ani pary z gęby...
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 21 listopada 2011 13:06:43 przy kursie: 11,50 zł
PONAWIAM PYTANIE

Mam jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie, zadawałem już je wcześniej.
Załóżmy że umowa zostaje podpisana dziś za dwie godziny.
Jak będzie wyglądał komunikat, to znaczy czy będzie podany w trakcie sesji czy po niej ?
Czy spółka chcąc podać go w trakcie sesji wystąpi do gpw o zawieszenie notowań i do kiedy ?

I jeszcze jedno, po jakim czasie od podpisania umowy pojawi się informacja na stronie KOV ?

conger
0
Wpisów: 133
Wysłane: 21 listopada 2011 13:09:37 przy kursie: 11,50 zł
I sprawa jest wyjaśniona;Redface jasno naświetlił kulisy tej transakcji;szkoda tylko że ci którzy odwlekają zakończenie negocjacji maja wszystkie asy w rękawie;ale czy wszystkie? co na to miejscowi?
nam pozostaje czekać

Redface
PREMIUM
0
Wysłane: 21 listopada 2011 13:17:06 przy kursie: 11,50 zł
zabapinkfloyd napisał(a):
(...)
Mam jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie, zadawałem już je wcześniej.
Załóżmy że umowa zostaje podpisana dziś za dwie godziny. (...)

Odpowiadam pod kolejnymi pytaniami:

1. Jak będzie wyglądał komunikat, to znaczy czy będzie podany w trakcie sesji czy po niej?
ODP: będzie podany wtedy, kiedy wszystkie strony transakcji uzgodnią jego treść, co musi się stać nie później niż 24 godziny od podpisania umowy. Do tego czasu wszyscy mają embargo na jakiekolwiek info, choć oczywiście nie dotyczy to gadatliwych polityków i oficjeli, do których może zadzwonić np. Reuters. Tego nie zmienimy, to jest taki kraj.

2. Czy spółka chcąc podać go w trakcie sesji wystąpi do gpw o zawieszenie notowań i do kiedy ?
Będzie konkretny case, będzie decyzja. Ze względu na ryzyko opisane powyżej zapewne sensowne byłoby zawieszenie, ale ponieważ w Nigerii rzadko co jest pewne, to trzeba się trzy razy zastanowić.

3. I jeszcze jedno, po jakim czasie od podpisania umowy pojawi się informacja na stronie KOV ?
A dlaczego chcesz zaglądać na stronę KOV po 'gorące' info? Podstawowym kanałem komunikacji spółki z rynkiem są ESPI i SEDAR i tutaj musimy walczyć w pierwszej kolejności. Takie są przepisy. Poza tym, nasza strona jest w pełni dwujęzyczna, co oznacza, że treść musi pojawić się w dwóch językach jednocześnie. 15-30 minut od ESPI/SEDAR? Takie jest moje oszacowanie.

Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

darq76
0
Wpisów: 92
Wysłane: 21 listopada 2011 13:28:37 przy kursie: 11,50 zł
Funkytown napisał(a):
@darq76 - żeby były takie spadki czy żeby były podawane i niedotrzymywane terminy?

Chodzi o zachowanie @redface.
Pokaz mi na innych spółkach, by ktos ze spółki tak z nami rozmawiał na forum. Na tyle ile moze, jest transparentny. Dla mnie bardzo OK!!

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 21 listopada 2011 13:43:34 przy kursie: 11,50 zł
OK, tylko zauważ ze:

1. Aktywa spółki od tego nie rosną, w Lempuyang nie pojawia się ropa a w Syrii nie robią się odwierty. To miło, że spółka ma taki kanał komunikacji ale bilans i sprawozdanie roczne od tego się nie zmienia.

2. Spółka regularnie traci ogromne pieniądze, jest skazana na poszukiwanie nowych środków - czy to pożyczek czy to z emisji. "Uśmiechanie" się do akcjonariuszy jest w tym przypadku zrozumiałe.

3. Żeby nie było - uważam model komunikacji spółki za plus i trudno wskazać inną grupę akcjonariuszy która dysponowałaby tak bogatym zbiorem informacji jaki można przypisać do spółki, co jest pozytywne tym bardziej że pole działania KOV jest specyficzne. Na pewno w przypadku uzyskania konkretnego i stabilnego aktywu jakim jest koncesja w Nigerii cześć graczy/inwestorów dotychczas stroniących od spółki (w tym ja) będzie mogło na nowo ocenić spółkę i jej perspektywy,a wtedy szeroki zakres informacji przekazywanych przez spółkę (zarówno co do zamierzeń jak i co do samego przebiegu prac, itp) będzie pomocny i prawdopodobnie odbije sie pozytywnie na wycenie.

PS.Miejmy jednak umiar w ocenie Nigerii - na pewno to byłby pozytywny czynnik ale pamiętajmy o wielkiej pożyczce oraz o kontroli KI nad aktywami do czasu spłaty tejże pożyczki. To nie jest tak, ze KOV dostaje cos za darmo.

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 21 listopada 2011 13:45:19 przy kursie: 11,50 zł
Redface, jakby nie pisać nie ma korelacji między informacją KOV a kursem. Tego w miarę możliwości można pilnować. Nie wchodzi w grę ogólna zwała całej giełdy i naganianie typu Petrol. Ale sposób podania info. Nie wiem, poradźcie się fachowca od socjologii czy psychologi kontaktu społecznego, są tacy. Ludzie tu tracą realne, ciężko zarobione pieniądze. Rozumiesz? To bardzo ważne. Nowi chcą inwestować, są płochliwi. Jeżeli firma KOV nie ma złych wiadomości a ma nawet dobre (Ukraina), kurs powinien być w miarę stabilny. Wystarczyło powiedzieć np. że: "mimo przedłużającego terminu, negocjacje dalej trwają , trudność w tym, że spółek przy stole negocjacji jest wiele" i dokładnie to co przed chwilą napisałeś nam na forum. A nie odpychająco że; umowa jest nie podpisana i nie wiadomo kiedy będzie, bo to zabrzmiało pejoratywnie i wzbudziło zwątpienie oraz zwałę kursu. O taki efekt Wam chodziło? Bo taki uzyskaliście. Komunikat dla inwestorów powinien moim zdaniem, mieć ludzką twarz, jeżeli zależy Wam na dobrym kontakcie z inwestorami. Inaczej dajecie tylko pretekst do plotek, teorii, spekulacji, przeganiania nowych inwestorów i to się dzieje.

del-20160301
0
Wysłane: 21 listopada 2011 13:58:22 przy kursie: 11,50 zł
Funkytown napisał(a):

1. Aktywa spółki od tego nie rosną, w Lempuyang nie pojawia się ropa

Blok L to gaz a nie ropa. O ropie była mowa w Bloku M. To tak w celu sprostowania.

Bushido
0
Wpisów: 257
Wysłane: 21 listopada 2011 16:39:41 przy kursie: 11,50 zł
Pytanko do Redface.Czy to prawda że koszt przejecia OML-42 w Nigerii to 771 mln zl?

Bushido
0
Wpisów: 257
Wysłane: 21 listopada 2011 17:09:48 przy kursie: 11,50 zł
A tak sobie spytałem bo zobaczylem nagłówek w wiadomościach na tej stronie.Nie wchodzilem dalej bo trzeba sie logować itp
world.einnews.com/news/nigeria...

Funkytown
0
Wysłane: 21 listopada 2011 17:29:36 przy kursie: 11,50 zł
Bushido napisał(a):
Pytanko do Redface.Czy to prawda że koszt przejecia OML-42 w Nigerii to 771 mln zl?

Rozwijam pytanie: Czy to oznacza, że KOV dodrukuje 770 mln nowych akcji? Przecież dotychczasowi akcjonariusze zostaną w takim przypadku tak rozwodnieni, że w sensie ekonomicznym trudno będzie mówić o kontynuacji uczestnictwa w spółce dotychczasowej.

JuanPreciado
0
Wpisów: 193
Wysłane: 21 listopada 2011 17:37:14 przy kursie: 11,50 zł
onochi napisał(a):
Ale urwał. Tyle komentarza do ostatnich kilku dni pod tytułem była sobie Nigeria. Cały wzrost zanegowany. Boo hoo!

Zgadza się. Ciekawy tylko jestem czy to bractwo, które dziś wyskakiwało zrobiłoby to samo po opublikowaniu newsa o zakończeniu negocjacji? Prawdopodobnie na to czekali, także na dłuższą metę może nie ma czego żałować.
Edytowany: 21 listopada 2011 17:39

JuanPreciado
0
Wpisów: 193
Wysłane: 21 listopada 2011 17:43:33 przy kursie: 11,50 zł
Ktoś wyraźnie coś sugeruje z tymi 771mln PLN

Link

Cytat:
Polish billionaire Jan Kulczyk spent zł.771 million on purchasing a stake in an oil and gas concession in Nigeria, several Polish media reported, citing sources close to the transaction.

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 21 listopada 2011 17:52:54 przy kursie: 11,50 zł
Fanky, KOV zarobił i zarabia, nie wiesz?, lecz nie wykazuje zysków bo inwestuje zarobione pieniądze. Wiesz chyba że jest firmą która wydaje sporo na poszukiwania? Na wiele złóż perspektywicznych już trafiła, tylko musi się do nich za spore pieniądze dobrać. A potem to już "z górki". Udajesz nierozgarniętego?
A czy ktoś mógłby wyjaśnić dlaczego KOV dzisiaj jest jedną z najbardziej dołujących sp-k na naszej szulerni? Czy może firmy ratingowe znowu wyznaczyły z rozkazu swoich chlebodawców "następne upadające państwo w Europie". Ktoś zna odpowiedź co jest grane? Masakra.

arkady75
0
Wpisów: 34
Wysłane: 21 listopada 2011 17:54:32 przy kursie: 11,50 zł
Panowie komentarz do dzisiejszego zachowania kursu spolki zbyteczny co z tego ze Ukraina co z tego ze prawie Nigeria jestem mocno zaangazowany od stycznia od tego czasu kurs polecial z ceny 2,09 na 0,82 teraz po podbitce z 1,5 tez leci na pysk i jutro zobaczymy 1,00 a info z Nigerii w lesie i mozemy sobie cukrowac pisac jak to super spolka .Niestety nieuniknela bledow informacyjnych info o odejsciu jednego z dyrektorow podane w nieodpowiedni sposob malo delikatnie pragne zauwazyc ze info o szczelinowaniu na Ukrainie prawie przegapione przez akcjonariat na tle odejscia dyrektora prawnika od razu wiedzialem ze smierdzi i jeszcze wymowka ze z powodow rodzinnych spapral cos napewno oby nie umowe i dostal przyslowiowego kopa .Najsmutniejsze jest to ze wszystkie wczesniejsze infa zostaly zdyskontowane w dzisiejszej przecenie i pozycja budowana w trudzie i pocie czola poszlaaaaa jednym kliknieciem tak to my napewno szejkami nie zostaniemy .Prosze o bardziej rozsadne budowanie pozycji (czyt..kursu ) bo jak mi sie wydaje i z Nigerii i z AIM nici a nam pozostaje kiszonka i tak 12 miesiecy chcialbym sie mylic ale coraz bardziej sie przekonuje ze to wszystko nie ma sensu a sen o wielkiej kasie zostanie snem Pozdrawiam akcjonariat

Funkytown
0
Wysłane: 21 listopada 2011 17:57:57 przy kursie: 11,50 zł
Tytan - to nieprawda, że "na wiele złóż perspektywicznych trafił". Na razie ma wodę w Brunei i brak mozliwosci realizacji koncesji w Syrii, wielką niewiadomą w Nigerii i 70% w niewielkim wydobyciu na Ukrainie.

Ponadto okreslenie "zasoby perspektywiczne" nie oznacza ropy mozliwej do wydobycia, takie zasoby moga z duzym prawdopodobieństwem okazac się niczym.

del-20160301
0
Wysłane: 21 listopada 2011 17:58:45 przy kursie: 11,50 zł
Po tym co zobaczyłem przez ostatnie kilka dni to raczej nie wierzę w wycenę akcji na poziomie o którym pisali koledzy. Przy 240 mln USD które sugeruje artykuł wyżej oberwiemy około 700 mln nowych akcji. Warto to mieć na uwadze, żeby się przypadkiem nie przejechać. Dodając to do naszych 440 mln daje to ponad miliard. Zakładając, że kapitalizacja będzie koło 1mld ojro jak to sugeruje jeden z przedstawicieli KI to o 4,5 czy 6 zloty można zapomnieć. Jako przykład zachowania spółki o takiej ilości akcji można sobie spojrzeć na Borka. Masakra tyle, że tam jeszcze OFE coś skupują. Czy u nas coś skupią nie wiadomo. Także nie obrażajcie Funkiego, bo może się okazać że jako jedyny będzie miał rację.

sambik
0
Wpisów: 1
Wysłane: 21 listopada 2011 18:11:24 przy kursie: 11,50 zł
onochi napisał(a):
Po tym co zobaczyłem przez ostatnie kilka dni to raczej nie wierzę w wycenę akcji na poziomie o którym pisali koledzy. Przy 240 mln USD które sugeruje artykuł wyżej oberwiemy około 700 mln nowych akcji. Warto to mieć na uwadze, żeby się przypadkiem nie przejechać. Dodając to do naszych 440 mln daje to ponad miliard. Zakładając, że kapitalizacja będzie koło 1mld ojro jak to sugeruje jeden z przedstawicieli KI to o 4,5 czy 6 zloty można zapomnieć. Jako przykład zachowania spółki o takiej ilości akcji można sobie spojrzeć na Borka. Masakra tyle, że tam jeszcze OFE coś skupują. Czy u nas coś skupią nie wiadomo. Także nie obrażajcie Funkiego, bo może się okazać że jako jedyny będzie miał rację.

Z cytowanego artykułu wynika, że 240 mln USD przypada na KOV i KI, więc Twój szacunek należy podzielić przez 2.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

312 313 314 315 316

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,802 sek.

rqmogkdb
benlxwcg
dkbrbuqn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nvocahfa
wlpbgsht
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat