PARTNER SERWISU
nzxjcdjx
33 34 35 36 37
investkid
3
Wpisów: 499
Wysłane: 2 listopada 2011 09:06:07 przy kursie: 0,81 zł
Witam serdecznie

Panowie wg mnie jest tak:
1. NEGATYW - przesuniecie wyplaty dywid o kolejne pol miesiaca :( fujjjj
2. POZYTYW - z punktu widzenia przedsiebiorcy - jesli nie przejem kasy (czyt. wyplace dywidendy - podatek) to za nia zrobie dobry interes bo mi jest potrzebna - a dzieki udzielonemu mimochodem kredytu kupieckiego przez akcjonariuszy (czyt. my wszyscy jak i Krawczyki) nasza firma zarobi lepiej za cene raptem tych 1,5 miesiaca.
3. POZYTYW - przeniesienie do spolki zaleznej wartosci 20mln - jak zauwazyl WD - to czysty zabieg ksiegowy prowadzacy do oszczednosci fiskalnych - wielki plus dla spolki zwlaszcza w fazie rozwoju. Nie pokaza az takiego zysku, ale i zostawione kapitaly w postaci amortyzacji z niezaplaconych podatkow beda pracowaly na kozysc calej firmy w dluzszej perspektywie.
Niech to bedzie np jak WD wskazuje 4 mln rocznie przez okres 5 lat - to powiedzmy przy zwiekszonych przychodach do 200mln i zysku nie jak dotad 9 mln ale 12mln - to nasz zysk oficjalnie wynosi 8 czyli tyle prawie ile dotad - a w firmie pozostaje dodatkowy zysk 4 mln na dalsze inwestycje.
----> NEGATYW - chyba ze krawczyki go przejedza - dlatego spolka wg mnie im szybciej wejdzie na GPW, tym szybciej bedzie bardziej przejzysta, tym szybciej zapanujemy nad wyplywaniem kasy z firmy.

4POZYTYW - nie sadze aby osoby tworzace taka firme od zera - daly sie poniesc zadzy defraudacji - bo i po co - jak sie ma firme warta 40 mln a w przyplywie dobrych wiatrow w ciagu 2-3 lat jej wartosc moze skoczyc do gory - czyli po co sie kusic na 10-15 lmn jak tyle to spolka moze zyskiwac co rok wzrastajac o 0,4 zl na 1 akcje co rok.

Pozdrawiam
IK

mirzag
0
Wpisów: 65
Wysłane: 2 listopada 2011 15:06:04 przy kursie: 0,81 zł
barbus46 napisał(a):
Mirzag, widzę, że bardzo emocjonalnie podchodzisz do spółki i wypowiedzi typu "opluwanie", których nb. na tym wątku nie zauważyłem. Jestem w spółce, z przerwami oczywiście, już ponad 2 lata, więc różne figle dyrekcji tejże przeżyłem. Dla wielu może to wyglądać na cyrk. Nie każdy też ma okazję, czy też możliwość uczestniczyć w walnych swoich spółek. Jeśli twoim zdaniem na Walnym było też coś pozytywnego (co wyraźnie sugerujesz)to na takim merytorycznym forum jak nasze warto by się było tymi informacjami podzielić.
Pozdrawiam

W porzadku obrad walnego nie bylo punktu "wolna dyskusja ,wolne wnioski"e.t.c. wiec nie czuje sie legitymizowany do ujawnienia szczegolow dyskusji poprzedzajacych podjecie uchwały.Moge jedynie ujawnić ,ze jeden z dociekliwych kolegow poczatkowo byl na nie ,ale po godzinnej merytorycznej dyskusji glosowal -tak jak ja i trzeci kolega- za przyjeciem uchwaly w brzmieniu proponowanym w jej ostatecznej wersji.Pozostając w konwencji nie wychodzenia poza szczególy zarezerwowane dla ewentualnego komunikatu mogę z przyjemnościa zauwazyc ,ze PSW Capital to spolka o najwyższej plynności na NC i rzecz jasna najwyższej stopie dywidendy sposrod spolek notowanych na NC i zapewne na rynku głownym.Taka polityka w zakresie dywidendy i jej stopy ma byc kontynuowana w najbliższych latach.Jest duże zainteresowanie funduszy ,ale istnieje zbyt duza rozbieznoć pomiedzy cenami oferowanymi ,a oczekiwanymi przez zarząd.Dodam ,ze roznica jest kolosalna.Kurs dolara jest o tyle bez wiekszego znaczenia ,ze ceny wegla w IIIcim kwartale i tak zaczynają rosnąc co rekompensuje róznice kursowe.W sprawie Vattenffala moge jedynie powiedzieć ,ze Grupa co do zasady ma dostateczne podstawy do ,żądania zaproponowanego odszkodowania w wysokości rownowartości okolo 5 mln euro ,zobowiazany Vattenffal uznaje zasade odpowiedzialności ,a przedmiotem sporu jest jego wysokość.Zmieniono pelnomocnika z polskiej kancelarii na renomowaną kancelarie niemiecką.W myśl zasady "lepiej mniej ,ale lepiej" my mniejszosciowi akcjonariusze podzieliliśmy stanowieko zarzadu ,ze w perspektywie wieloletniego procesu powinno dojść do zawarcia porozumienia ,ktore zagwarantuje nam dodatkowe parę-parenaście groszy dodatkowo tyt.dywidendy.To,że spolka dostarcza węgiel cieplowniom ,ktorych przejęciem jest zainteresowana znalażlo potwierdzenie w dyskusji i expressis verbis wynika z analizy strony PSW Capital.Niewatpliwie istotne jest i to ,ze spolka odbiera znaczace ilości wegla z kompanii weglowej ,ktore sprzedaje cieplowniomMa w tym zakresie istotny dyskont ,a transport obslugiwany jat poza kolejnościa.Aktualnie kolejki sa wielokilometrowe.W najbliższym czasie powinien być komunikat o przejęciu jednej lub dwoch cieplowni przez PSW Cap.Docelowo ma to byc pięc cieplowni.Generalnie podzielam stanowisko investkid)a.Oczywiście nie mam watpliwości ,ze ten chocholi taniec z kursem skończy sie przed 14 listopada ,jako ze wedle mojej wiedzy wyplata dywidendy 14-go listopada jest niezagrozona.Przypominam ,ze astronomiczna zima zaczyna sie 22 grudnia.

mirzag
0
Wysłane: 8 listopada 2011 19:20:00 przy kursie: 0,91 zł
owner napisał(a):

kliknij, aby powiększyć

dzisiaj walne dotyczące nieszczęsnej dywidendy, zobaczymy jak kurs zareaguje. technicznie patrząc mamy przełamany trend spadkowy, kluczowym w tym momencie będzie pokonanie 0,96 jako ostatniego szczytu krótkoterminowego, jeśli by do tego doszło to będziemy mieli klasyczne odwrócenie trendu 123 ! dopatrzeć się również można klina po którego wybiciu zasięg teoretyczny wynosi ok 1,40

Dzisiejsze obroty dobre,choc bywaly wyższe.Kurs wielce niezadawalajacy w stosunku do wskazników i perspektyw rozwoju.Plynność jak na NC prima sort.Czekamy na dywidendę ,raport i byc może jakies dobre info ,ktore nas wyrwie z tej piekielnej czeluści.Ja wiem ,ze Platinum czeka na kolejną sowitą dywidendę za 2011 rok.My tez na to czekamy ,ale jakiż komfort mielibyśmy gdybyśmy do tego typu satysfakcji dolozyli fakt notowan na rynku glownym.Na razie to przyszlóść .Poki co czekamy na 96 groszy i postulowane przez ownera wybicie .

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 8 listopada 2011 20:42:25 przy kursie: 0,91 zł

kliknij, aby powiększyć

teoretyczne zasięgi z klina i trójkąta, poza tym dzisiaj spory obrót potwierdzający odbicie
EEX

Tyle
33
Wpisów: 237
Wysłane: 11 listopada 2011 09:18:03 przy kursie: 0,82 zł
investkid napisał(a):
Witam serdecznie

Panowie wg mnie jest tak:
1. NEGATYW - przesuniecie wyplaty dywid o kolejne pol miesiaca :( fujjjj
2. POZYTYW - z punktu widzenia przedsiebiorcy - jesli nie przejem kasy (czyt. wyplace dywidendy - podatek) to za nia zrobie dobry interes bo mi jest potrzebna - a dzieki udzielonemu mimochodem kredytu kupieckiego przez akcjonariuszy (czyt. my wszyscy jak i Krawczyki) nasza firma zarobi lepiej za cene raptem tych 1,5 miesiaca.
3. POZYTYW - przeniesienie do spolki zaleznej wartosci 20mln - jak zauwazyl WD - to czysty zabieg ksiegowy prowadzacy do oszczednosci fiskalnych - wielki plus dla spolki zwlaszcza w fazie rozwoju. Nie pokaza az takiego zysku, ale i zostawione kapitaly w postaci amortyzacji z niezaplaconych podatkow beda pracowaly na kozysc calej firmy w dluzszej perspektywie.
Niech to bedzie np jak WD wskazuje 4 mln rocznie przez okres 5 lat - to powiedzmy przy zwiekszonych przychodach do 200mln i zysku nie jak dotad 9 mln ale 12mln - to nasz zysk oficjalnie wynosi 8 czyli tyle prawie ile dotad - a w firmie pozostaje dodatkowy zysk 4 mln na dalsze inwestycje.
----> NEGATYW - chyba ze krawczyki go przejedza - dlatego spolka wg mnie im szybciej wejdzie na GPW, tym szybciej bedzie bardziej przejzysta, tym szybciej zapanujemy nad wyplywaniem kasy z firmy.

4POZYTYW - nie sadze aby osoby tworzace taka firme od zera - daly sie poniesc zadzy defraudacji - bo i po co - jak sie ma firme warta 40 mln a w przyplywie dobrych wiatrow w ciagu 2-3 lat jej wartosc moze skoczyc do gory - czyli po co sie kusic na 10-15 lmn jak tyle to spolka moze zyskiwac co rok wzrastajac o 0,4 zl na 1 akcje co rok.

Pozdrawiam
IK

Widzę, że kolega nagania, bądź nieświadomie pisze bzdury wiedząc o głównych akcjonariuszach NIC. blackeye

barbus46
0
Wpisów: 165
Wysłane: 11 listopada 2011 14:35:08 przy kursie: 0,82 zł
Jakoś trudno mi zauważyć naganianie. Ale jeśli tak jest, to poproszę o parę słów rozwinięcia tego co napisałeś.

Tyle
33
Wysłane: 11 listopada 2011 15:10:30 przy kursie: 0,82 zł
Uogólniając, profil głównych akcjonariuszy PCA można zrównać z polityką inwestycyjną prowadzoną przez Pana Patrowicza.
Edytowany: 11 listopada 2011 15:12

mirzag
0
Wysłane: 12 listopada 2011 14:49:01 przy kursie: 0,82 zł
Tyle.Jesli komuś stawia sie jakikolwiek zarzut to nalezy go uzasadnić.Wskazać fakty i dowody.Takie uzasadnienie wymaga podania szczególów znajdujących odzwierciedlenie w rzeczywistośći.Uogólnianie w takim procesie myślowym jest nie tylko niedopuszczalne ,ale kompromitujące dla autora formułujacego zarzut .Prosze zatem wskazać jakie fakty dowodzą na podobieństwo pracy Panów Krawczykow z Patrowiczem.Tylko nie pisz o emisji dla Coscoli i Kuzbasu bo to juz historia.Notabene do dzisiaj nikt z drobnych nie zna szczegolów tych emisji .Jesli komuś pozostal niesmak to oslodzily go wyniki i wysoka dywidenda.Wskaż spolki Patrowicza ,ktore osiagaja takie przychody i zyski jak Grupa.Wskaz spolke Patrowicza ,ktora wyplacila dywidende.Jesli tego nie uczynisz to najogólniej jak mogę napiszę ,ze jestes nierzetelny.

kemot22
0
Wpisów: 24
Wysłane: 14 listopada 2011 21:15:00 przy kursie: 0,84 zł
WITAM. Dziś chyba powinien być raport. Czy ktoś z obeznanych coś na ten temat wie, bo nie mogę znaleźć?

owner
6
Wysłane: 14 listopada 2011 22:02:40 przy kursie: 0,84 zł

Tyle
33
Wysłane: 14 listopada 2011 22:43:28 przy kursie: 0,84 zł
mirzag napisał(a):
Tyle.Jesli komuś stawia sie jakikolwiek zarzut to nalezy go uzasadnić.Wskazać fakty i dowody.Takie uzasadnienie wymaga podania szczególów znajdujących odzwierciedlenie w rzeczywistośći.Uogólnianie w takim procesie myślowym jest nie tylko niedopuszczalne ,ale kompromitujące dla autora formułujacego zarzut .Prosze zatem wskazać jakie fakty dowodzą na podobieństwo pracy Panów Krawczykow z Patrowiczem.Tylko nie pisz o emisji dla Coscoli i Kuzbasu bo to juz historia.Notabene do dzisiaj nikt z drobnych nie zna szczegolów tych emisji .Jesli komuś pozostal niesmak to oslodzily go wyniki i wysoka dywidenda.Wskaż spolki Patrowicza ,ktore osiagaja takie przychody i zyski jak Grupa.Wskaz spolke Patrowicza ,ktora wyplacila dywidende.Jesli tego nie uczynisz to najogólniej jak mogę napiszę ,ze jestes nierzetelny.

Kolego, Twoja wypowiedź nie jest logicznie spójna. Jak można zaufać osobą, które skierowały emisję w wysokości ponad 20% wyceny rynkowej do podmiotów, które nie istniały w chwili ustalenia owej emisji, osobą, które zwlekały z wypłatą dywidendy... skąd pewność, że w niedalekiej przyszłości nie wywiną podobnego numeru? Płock podobnie działa - zasypując rynek akcjami jendocześnie emitując dla swoich słupów kolejne wagony akcji...

barbus46
0
Wysłane: 15 listopada 2011 18:47:45 przy kursie: 0,85 zł
Witam,
jak już mówimy o spójności i logice, to dla porządku też o ortografii. Może jednak nie "zaufać osobą" a zaufać osobom. Ale to tak bez urazy, przy okazji. A teraz dalej. Dywidenda. Nie wiem czy zauważyłeś, ale decyzję o tak wysokiej dywidendzie podjęły te osoby, co do których masz te swoje uwagi. To znaczy, że część (znaczną) pieniędzy, które mogły zachować w swojej prywatnej firmie zdecydowały wypłacić akcjonariuszom. To pierwsze primo (jak mówiła "nasza majora"). A teraz drugie: jeśli ja kupiłem akcje firmy (tak na przykład), to znaczy,że jestem zainteresowany jej rozwojem. Argument, że można zarobić dla firmy więcej, przekładając wypłatę o np. 2 tygodnie, nie powinien nikogo więc irytować. To mogła być prawdopodobnie tzw. okazja (kupno dewiz). Aby uniknąć takich stresujących (dla Ciebie, jak rozumiem) sytuacji wystarczy nie kupować akcji tejże firmy, przestać się nią interesować.
To tyle, pozdrawiam.

frahi
0
Wpisów: 45
Wysłane: 15 listopada 2011 19:40:23 przy kursie: 0,85 zł
Witam, co sądzicie o raporcie?? moim zdaniem nie wygląda dobrze. Nie jestem specjalisto ale:
wynik finansowy na sprzedaży i wynik finansowy na działalności operacyjnej brutto są odpowiednio ponad 3 i 2-krotnie mniejsze. niż w 2010roku. Za to wyniki finansowe ogółem i netto są wyższe. Wygład to ja by cały zysk firmy za 2010r przeleżał na lokacie i został wliczony w wynik finansowy netto.
Edytowany: 15 listopada 2011 19:42

Tyle
33
Wysłane: 16 listopada 2011 00:10:50 przy kursie: 0,85 zł
barbus46 napisał(a):
Witam,
jak już mówimy o spójności i logice, to dla porządku też o ortografii. Może jednak nie "zaufać osobą" a zaufać osobom. Ale to tak bez urazy, przy okazji. A teraz dalej. Dywidenda. Nie wiem czy zauważyłeś, ale decyzję o tak wysokiej dywidendzie podjęły te osoby, co do których masz te swoje uwagi. To znaczy, że część (znaczną) pieniędzy, które mogły zachować w swojej prywatnej firmie zdecydowały wypłacić akcjonariuszom. To pierwsze primo (jak mówiła "nasza majora"). A teraz drugie: jeśli ja kupiłem akcje firmy (tak na przykład), to znaczy,że jestem zainteresowany jej rozwojem. Argument, że można zarobić dla firmy więcej, przekładając wypłatę o np. 2 tygodnie, nie powinien nikogo więc irytować. To mogła być prawdopodobnie tzw. okazja (kupno dewiz). Aby uniknąć takich stresujących (dla Ciebie, jak rozumiem) sytuacji wystarczy nie kupować akcji tejże firmy, przestać się nią interesować.
To tyle, pozdrawiam.

Jakiej prywatnej firmie?!?! d'oh! To podmiot notowany na rynku. Będąc akcjonariuszem również posiadasz udziały w spółce! men!

Ponadto pewne kwestie widzimy odmiennie. Mianowicie, w mojej opinii PCA będzie spółką dywidendową, ponieważ ktoś tu kiedyś zrobił potężny wał, dzięki czemu za grosze posiada ok 80% ff. Będą wypompowywać kasę regularnie (dywidenda), a co za tym idzie uniemożliwią, bądź w znacznym stopniu ograniczą dynamikę rozwoju podmiotu.

investkid
3
Wpisów: 499
Wysłane: 21 listopada 2011 10:43:48 przy kursie: 0,83 zł
frahi napisał(a):
Witam, co sądzicie o raporcie?? moim zdaniem nie wygląda dobrze. Nie jestem specjalisto ale:
wynik finansowy na sprzedaży i wynik finansowy na działalności operacyjnej brutto są odpowiednio ponad 3 i 2-krotnie mniejsze. niż w 2010roku. Za to wyniki finansowe ogółem i netto są wyższe. Wygład to ja by cały zysk firmy za 2010r przeleżał na lokacie i został wliczony w wynik finansowy netto.

witam

czy mozna dostac link do info o wynikach?

pewnie wyjasnienie to prowadzenie sprzedazy wegla przez nowo utworzona spolke zalezna weglokoks zoo - co powoduje ze w psw nie widac jeszcze wynikow zrobionych przez spolke zalezna bo jeszcze nie konsoliduja wynikow Think

pozdro
IK

owner
6
Wysłane: 21 listopada 2011 12:46:56 przy kursie: 0,83 zł
masz kilka postów wyżej?
EEX

Szczepan Łangowski
0
Wpisów: 446
Wysłane: 25 listopada 2011 18:07:53 przy kursie: 0,79 zł
Omówienie raportu za Q3 2011 PSW Capital

Raport za trzeci kwartał w mojej ocenie poniżej oczekiwań rynkowych. Na ostateczny wynik duży wpływ ma działalność finansowa. W ostatnim kwartale głośno było o przesunięciu terminu wypłaty dywidendy.

Przychody w trzecim kwartale oraz narastająco od początku 2011 w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego wzrosły odpowiednio o 4% i 13,6%. Problem w tym, iż w ostatnim czasie „siadła” dynamika sprzedaży. Ostatnie miesiące to już tylko kilkuprocentowe wzrosty. W najbliższym czasie ze względu na efekt wysokiej bazy będzie trudno o powtórzenie dynamiki z 2010. Dla potwierdzenia wykres z miesięcznymi przyrostami sprzedaży w porównaniu z odpowiednimi miesiącami roku poprzedniego.

kliknij, aby powiększyć

Pod względem rentowności w ostatnim kwartale PSW wyglądało już zdecydowanie gorzej. Spółka wygenerowała niższy wynik na poziomie operacyjnym niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Główny powód to prawdopodobnie spadek marż na sprzedaży. Spółka rozlicza zakup węgla w USD a silna deprecjacja PLN negatywnie wpłynęła na wyniki PSW poziomie operacyjnym. Ostateczny wynik ratowany jest przez działalność finansową (+1,6 MPLN), tutaj możemy tylko gdybać z czego to wynika. Raport za Q3 nie przedstawia szczegółowego rozbicia pozycji rachunku zysków i strat, dodatkowo nie ma też cash flow dzięki któremu można by ocenić czy operacja ta miała wpływ na przepływy pieniężne. Wynik na działalności finansowej pozostaje do weryfikacji w kolejnych raportach.

W bilansie brak istotnych zmian. Spory poziom gotówki miał być przeznaczony na wypłatę gotówki, jednakże termin został przesunięty na połowę listopada ze względu na zakup znaczącej sumy USD po korzystnym kursie oraz złożenia zamówienia na zakup węgla z dyskontem wysokości 2,5%.

Dla przypomnienia PSW od czwartego kwartału będzie konsolidować wynik Węglopexu. Spółka wniosła do nowego podmiotu 21 MPLN aktywów z czego większość to wycena known-how i znaku towarowego. Wartości oczywiście bardzo „miękkie”, szczególnie biorąc pod uwagę bieżącą wartość środków trwałych, które wynoszą tylko 6 MPLN. Operacja ta będzie miała również wpływ na WK, poprawiając dwukrotnie wyceny majątkowe.

Podsumowując, wyniki trzeciego kwartału słabe szczególnie w obszarze rentowności. Spłaszczyła się również dynamika sprzedaży. Poniżej link do wycen, które pokazują na potencjał do wzrostu. Jednakże ciężko nie mieć wrażenia, iż kurs akcji bierze również pod uwagę czynniki jakościowe – działania zarządu które raz po raz negatywnie zaskakują akcjonariuszy.

www.stockwatch.pl/gpw/pswcapit...
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 25 listopada 2011 18:10

szkodnik1111
0
Wpisów: 1
Wysłane: 28 listopada 2011 12:22:01 przy kursie: 0,78 zł
przepraszam kiedy dywidenda powinna sie znalesc na koncie, bo do mnie jeszcze nie wpłyneła

barbus46
0
Wysłane: 28 listopada 2011 14:23:26 przy kursie: 0,78 zł
Ja myślę, że ci którzy mieli ją dostać już dawno o niej zapomnieli. Sprawdź w swoim domu maklerskim/banku co jest grane.

Warren Bufetowy
0
Wpisów: 57
Wysłane: 2 grudnia 2011 19:45:48 przy kursie: 0,78 zł
Dywidenda była na kontach w zależności od biura maklerskiego w dniach 15 - 16 listopada.

Sugeruję zadzwonić do biura maklerskiego i dowiedzieć się czemu jej nie dostałeś.

No i mam nadzieję że nie kupowałeś akcji dzień przed dywidendą, tylko minimum 3 dni przed jej przyznaniem. W przeciwnym razie dywidenda Ci po prostu nie przysługuje.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

33 34 35 36 37

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,732 sek.

fivzxolf
wbrdotdp
pdezeovq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dwcsjxqo
psbxuxnn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat