PARTNER SERWISU
tbhhvejs
319 320 321 322 323
Gryf
0
Wpisów: 41
Wysłane: 26 listopada 2011 13:09:52 przy kursie: 12,90 zł
do Rabitt'a

Zrozumiałem ten artykuł nieco inaczej :

Cena 230$/ 1000m3 nie uratuje Naftogazu, ale mogłaby rozwiązać problemy największych prywatnych odbiorców gazu ziemnego.
Ponieważ Naftogaz sprzedaje gaz dla odbiorców "komunalnych" (produkujących ciepło) za cenę 900 hrywien,
czyli 112$/1000m3 ktoś musi straty firmie zrekompensować. Skutecznym sposobem rozwiązania tej sytuacji byłoby podniesienie cen gazu dla firm CTV, a następnie podniesienie cen ciepła dla odbiorców.
Przed zbliżającymi się jesienią 2012 r wyborami tej odpowiedzialności politycznej nie weźmie na siebie ani premier,
ani prezydent. W tych warunkach sytuacja finansowa Naftogazu w 2012 roku pozostanie "stabilnie ciężka".

Cena 230$ to "oczekiwania strony ukraińskiej w następstwie rewizji obecnych kontraktów gazowych" -ogłosiły media.
Mój komentarz :
Przed wyborami rząd ukraiński nie chce podnosić cen dotowanego ciepła i gazu dla odbiorców indywidualnych. Ukraina jest znacznie większym niż Białoruś odbiorcą gazu - czy Rosjanie zrobią prezent na gwiazdkę ?
Edytowany: 26 listopada 2011 13:15

0
Wpisów: 39
Wysłane: 26 listopada 2011 13:32:22 przy kursie: 12,90 zł
Ale czy to w ogóle dotyczy KOV , który nie sprzedaje gazu odbiorcom indywidualnym ?

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 27 listopada 2011 12:32:49 przy kursie: 12,90 zł
ORT napisał(a):
Ale czy to w ogóle dotyczy KOV , który nie sprzedaje gazu odbiorcom indywidualnym ?

Uważam że ma znaczenie cena gazu importowanego z Rosji.Kiedy cena tego gazu rosła cena sprzedaży KUBGAZ też szybowały w górę.Nie ma chyba możliwości żeby Rosja zrobiła prezent Janukowyczowi i dla odbiorców prywatnych sprzedawali gaz taniej niż dla firm.
Jeżeli na rynku będzie gaz rosyjski po 230 USD za 1000m3 to kto nam zapłaci 400 USD?Jedyne wyjście to sprzedaż poza Ukrainę.Istnieje taka możliwość bo o ile dobrze pamiętam zakaz eksportu jest zniesiony.
Byś może wstrzymanie szczelinowanie,opóźnienie podłączeń odwiertów oraz "embargo informacyjne" KOV wiąże się z wyczekiwaniem na finalizację rosyjsko/ukraińskich umów gazowych.
Może na nowy rok nie mamy umów sprzedaży z firmami i czekamy.

@Gryf

Też tak to rozumiem.Politycznie najlepiej by było odbiorcą indywidualnym nie podnosić ceny na gaz,a co za tym idzie również ciepło.Cała Ukraińska gospodarka chce się przeżucić na węgiel którego mają ogromne ilości i nie uzależnią się od Rosji.Problem też w tym że ilości gazu które muszą kupić od Gazpromu też nie są małe (chyba 33 mld m3)a potrzeby szacują na 27 mld m3.To też jest problem bo z nadwyżką będą musieli coś zrobić.
Polska kupuje od Rosji gaz po 449 USD za 1000m3 a Niemcy ok 360 USD.
Na pewno sprzedamy wszystko co wyciągniemy z ziemi tylko na duże ilości które w 2012 roku będziemy wydobywać potrzebne są już konkretne umowy,a do czasu negocjacji z Gazpromem ich nie podpiszemy.
Co innego sprzedać 100 mln m3 a co innego 1 mld (na taka sprzedaż liczę w 2012 roku.

Jeżeli chodzi o szczelinowanie,remonty i odzyskiwanie gazu z już nie czynnych studni to też chyba czekamy na zmianę ustawy.Ukraina ma płacić więcej za gaz ze starych odwiertów już nie czynnych bo produkcja z nich jest droższa.
W ogóle w ciągu dwóch najbliższych lat mają zmienić szerego ustaw na korzyść producentów węglowodorów,między innymi powiększyć tereny sprzedawanych koncesji.Pola Wiergunskoje i Krutogorowskoje są bardo małe i jak na nich rozwijać wydobycie skoro można je "przerzucić beretem"?

Niestety nie ma informacji z Ukrainy to musimy przyjąć że O-18 jest zakończone i wiertnia pracuje na NM-1 Think

Może KUBGAZ zainteresuję się 3P,ale to moje spekulacje.W prezentacji tej firmy w jednej z pozycji jest napisane że mają sporo piskowca (trzeba go szczelinować) wartość firmy nie jest duża i inwestycja niewielka.W tej prezentacji jest również ostrzeżenie że piskowce mogą zawierać pokłady wody.Ta woda dla niktóych będzie najważniejsza i będą trzymać kciuki,może uda się na nią trafić za pierwszym razem.
Zobaczymy co będzie.

Dużo piszę o Ukranie,to taki mój konik ale z niecierpliwością czekam na Nigerię i Blok M w Brunei.
Inne koncesję któe mamy takiej jak Blok 9 w Syrii i Blok L w Brunei muszą poczekać.
"Żeby wygrać trzeba grać"

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 27 listopada 2011 12:42:35 przy kursie: 12,90 zł
Cytat:
Ukraina ma płacić więcej za gaz ze starych odwiertów już nie czynnych bo produkcja z nich jest droższa.

Jakieś źródło tej informacji rabbit?
Edytowany: 27 listopada 2011 12:42

rabbit
0
Wysłane: 27 listopada 2011 13:13:09 przy kursie: 12,90 zł
Znajdę to wrzucę,to jest stare info.Wrzucałem to na innym forum.To jest projekt ustawy która zawiera kilkadziesiąt zmian.
Nie napisałem że będą płacić więcej,to kwestia czasu.Na całym świecie to norma.Wydobywanie węglowodorów ze starych odwiertów jest lepiej nagradzane,nawet nie chodzi o to że koszty są większe ale o to że zasoby skromniejsze.

Ukraina musi pozmieniać stare regulacje rynku wydobywczego więc to też muszą zmienić.
Znajdę wrzucę.
Śpieszy się tobie?Masz google poszukaj.

Kod:
mod: kolejny ban będzie bezterminowy
Edytowany: 27 listopada 2011 13:22

Funkytown
0
Wysłane: 27 listopada 2011 13:21:43 przy kursie: 12,90 zł
rabbit napisał(a):
.Ukraina ma płacić więcej za gaz ze starych odwiertów już nie czynnych bo produkcja z nich jest droższa.

Dokładnie to napisałeś: że mają płacić więcej.
Okazuje się, że ponownie łamiesz reguły forum i ponownie podajesz informację cenotwórczą bez jakiegokolwiek źródła. Informacja wydaje się nieprawdopodobna, bo nie znam przykładu płacenia za gaz wyższych cen tylko dlatego że jest on wydobywany inną metodą. Wygląda to na twój wymysł i naganianie. Po raz kolejny, dzień po twoim powrocie na forum.

To ty podajesz info, więc to ty podajesz źródło - nie dosyłaj innych do google.

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 27 listopada 2011 13:33:54 przy kursie: 12,90 zł
Też wydaje mi się nierealna sprzedaż gazu drożej, tylko dlatego, że koszty po stronie producenta są wyższe. Czy naprawdę myślisz Rabbit, że odbiorców interesują koszty wydobycia gazu ?
Edytowany: 27 listopada 2011 13:34

rabbit
0
Wysłane: 27 listopada 2011 14:12:37 przy kursie: 12,90 zł
@sicc

Poszukam w poniedziałek i wkleję linka.
Wyższa cena za węglowodory wydobywane ze starych odwiertów i uruchamianie odwiertów nieprodukcyjnych jest w interesie Ukrainy czy każdego innego kraju gdzie było prowadzone wydobycie.
Pozyskiwanie gazu czy ropy z takich odwiertów jest równie kosztowne (szczelinowanie kosztowało KUBGAZ 700-800 tys USD) do tego dochodzią koszty "poprawki" studni a zasoby są mniejsze.
Musi to byś zrekompensowane ceną gazu lub w inny sposób,np obniżenie podatku lub zwiększony netback.
Może napisanie że "ma płacić" to zbyt optymistyczne na dzisiaj bo nikt oficjalnie tego nie napisał.Są tylko takie sugestię że jeżeli chcą wykorzystać stare odwierte trzeba zachęcić firmy poszukiwawcze do ich uruchomienia.

Edytowany: 27 listopada 2011 14:14

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 27 listopada 2011 14:29:37 przy kursie: 12,90 zł
Aby nie wykopali rabbita z naszego szczęśliwego domku ponownie, zmienię trochę temat. Natrafiłem na ciekawy artykuł zdaje się z piątku(niestety brak daty, ale treść na to wskazuje).

Cytat:
‘We’ve received ministerial consent, we’ve received our waiver of pre-emption rights and we’re in the final stages of closing this,’ Chief Executive Osman Shahenshah told Reuters in an interview on Friday. ‘We’re fully on track to close by the end of the year. Nothing’s changed,’ Shahenshah said.

Afren To Complete Acquisition Of OML 26 Stake By End 2011

Wygląda na to, że Afren planuje do końca roku zamknąć deal. W związku z tym KOV prawdopodobnie też. Zatem zgodnie z sugestią Redface warto śledzić ich poczynania.
Dodam jeszcze, że w artykule który został wcześniej na forum zalinkowany była mowa o prawdopodobnym debiucie na AIM w Q1 2012.
Edytowany: 27 listopada 2011 14:34

rabbit
0
Wysłane: 27 listopada 2011 14:55:20 przy kursie: 12,90 zł
Funkytown napisał(a):
Cytat:
Ukraina ma płacić więcej za gaz ze starych odwiertów już nie czynnych bo produkcja z nich jest droższa.

Jakieś źródło tej informacji rabbit?

"Prezydent podpisał zmiany w ordynacji podatkowej.Akcyza na benzynę obniżona kar podatkowych usunięte"
4 sierpnia 2011, 16:48

"Ponadto ustawa przewiduje zniesienie wynajęcia na wydobycie dodatkowych ilości ropy naftowej, gazu ziemnego i gazu związane, kondensatu z wyczerpania i polami o złożonych warunkach geologicznych."

palm.rus.newsru.ua/finance/04a...

Według mnie ten zapis w ustawie znosi któryś z podatków (vat lub akcyzę) na produkcję węglowodorów ze starych studni lub w trudnych warunkach geologicznych.

Jeżeli źle to interpretuję to proszę mnie poprawić.

Edytowany: 27 listopada 2011 14:57

Funkytown
0
Wysłane: 27 listopada 2011 15:02:06 przy kursie: 12,90 zł
Cytat:
"Ponadto ustawa przewiduje zniesienie wynajęcia na wydobycie dodatkowych ilości ropy naftowej, gazu ziemnego i gazu związane, kondensatu z wyczerpania i polami o złożonych warunkach geologicznych."

palm.rus.newsru.ua/finance/04a...

Według mnie ten zapis w ustawie znosi któryś z podatków (vat lub akcyzę) na produkcję węglowodorów ze starych studni lub w trudnych warunkach geologicznych.

Jeżeli źle to interpretuję to proszę mnie poprawić.

Brak mi słów.
Co niby w ogóle to zdanie ma znaczyć? Gdzie tam jest o płaceniu więcej za gaz wydobywany ze starych odwiertów, jak twierdziłeś powyżej i gdzie tam jest o zniesieniu jakiegokolwiek podatku?

rabbit
0
Wysłane: 27 listopada 2011 15:09:13 przy kursie: 12,90 zł
@Funkytown

To jest cytat z ustawy № 8217 którą podlinkowałem.
Jeżeli ktoś zna język rosyjski i może dokładnie zinterpretować cały tekst to bardzo bym prosił.
Ja to interpretuję tak jak napisałem.
Tłumaczenie jest z translatora.

Funkytown
0
Wysłane: 27 listopada 2011 15:12:22 przy kursie: 12,90 zł
@rabbit

A ty znasz język rosyjski? Skąd bierzesz swoje rewelacje, które tutaj obwieszczasz? Z translatora google?

Bo twoja informacja nie była "Znalazłem jakiś artykuł na temat gazu w języku, który nie rozumiem, czy mógłby mi ktoś powiedzieć o co chodzi?", tylko była bardzo jasna: "Ukraina ma płacić więcej za gaz ze starych szybów niz za gaz pozyskiwany w inny sposób".

A teraz okazuje się że nie miałeś najmniejszych nawet przesłanek, żeby cos takiego twierdzić, że wymyśliłeś to sobie na podstawie tekstu, którego nawet nie jestes w stanie przeczytać, a który mimo to podajesz tutaj jako uzasadnienie dla swoich twierdzeń.

To jest twój całkowity wymysł i naganianie, wprowadzanie innych w błąd.
Edytowany: 27 listopada 2011 15:32

Funkytown
0
Wysłane: 27 listopada 2011 15:33:54 przy kursie: 12,90 zł
A potem jeszcze twierdziłeś, że "zniesiony ma być podatek VAT albo akcyza" na taki gaz.

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 27 listopada 2011 15:37:02 przy kursie: 12,90 zł
Funky może już starczy tej dziecinady. Masz link, o który tak wojowałeś. Nie każdy jest poliglota. Są tacy którzy używają translatora i nie widzę nic w tym złego. A tego spamu nie da się już czytać. Wnieś od czasu do czasu coś po za chaosem na to forum. Na pewno potrafisz.
Edytowany: 27 listopada 2011 15:38

onyx
0
Wpisów: 35
Wysłane: 27 listopada 2011 15:40:08 przy kursie: 12,90 zł
ciekawy artykuł z 2008r. wydaje się że Kulczyk faktycznie dysponuje sztabem fachowców, który wie co robi, z artykułu wynika że już wtedy myśleli o złożach w fryce, jak na razie ten plan realizują!

www.pb.pl/1256296,79670,dream-...

Funkytown
0
Wysłane: 27 listopada 2011 15:40:38 przy kursie: 12,90 zł
@onochi

Nie mam linku - bo to jest link do jakiegolwiek tekstu a nie do tekstu z informacjami iż Ukraina ma płacić więcej za gaz wydobywany ze starych odwiertów.

Dziecinadą jest wymyślanie informacji a nie ich weryfikacja.

Okazałbys odrobinę wdzięcznosci, bo dzięki temu w swoich kalkulacjach (a ufam, że takie przeprowadzasz) nie będziesz popełniał błędu przeszacowując zyski KUBGAZU jak byś robił gdybyś uwierzył w "informacje" rabbita.

A do forum wniosłem duzo - weryfikację "informacji" podanych przez rabbita. A weryfikacji tego typu hurra optymistycznych twierdzeń fani KOV raczej często nie przeprowadzają...
Edytowany: 27 listopada 2011 15:44

milkaaa1
0
Wpisów: 3
Wysłane: 27 listopada 2011 15:51:26 przy kursie: 12,90 zł
widzę i tu spekulanci zajrzeli... przykre... podawać coś bez jakichkolwiek podstaw to ich specjalność.. jeśli ta spółka jest ich zdaniem taka bez przyszłości i w ogóle.. to po co tu zaglądacie po co piszecie? nie uświadamiajcie innych skoro ich zdania na temat spółki i tak nie zmienicie... kto miał sprzedać już sprzedał akcje...co do manipulacji to się zgadam w 100%.. bo po co by się w ogóle interesowali forum? operator powinien ich zablokować bo robi się to samo co na Money, tam już po prostu nie dało się wytrzymać przez ich wyssane z palca naganianie na sprzedaż...

Bruno 12
0
Wpisów: 333
Wysłane: 27 listopada 2011 16:14:55 przy kursie: 12,90 zł
Funkytown napisał(a):
A potem jeszcze twierdziłeś, że "zniesiony ma być podatek VAT albo akcyza" na taki gaz.

Powinieneś też zaznaczyć ,że pisanie o cenie gazu w 2012r. to także wróżenie z fusów na obecną chwilę.

Funkytown
0
Wysłane: 27 listopada 2011 21:57:21 przy kursie: 12,90 zł
onyx napisał(a):
ciekawy artykuł z 2008r. wydaje się że Kulczyk faktycznie dysponuje sztabem fachowców, który wie co robi, z artykułu wynika że już wtedy myśleli o złożach w fryce, jak na razie ten plan realizują!

www.pb.pl/1256296,79670,dream-...

Artykuł ciekawy, nawet pomimo tego ze stary.
Poddałem jednak sprawdzeniu losowo wybraną osobę:

Oto jak przedstawiono pana Manoj Narender Madnani
„Kolejny menedżer w zarządzie KIH to Manoj Narender Madnani, Hindus urodzony w Hongkongu. Zajmował się doradztwem przy finansowaniu transakcji, projektach międzynarodowych i budowaniu strategii firmowych. Specjalizuje się w rynku paliwowym, a najlepiej czuje na rynkach wschodzących: w Europie Środkowej, Azji i Bliskim Wschodzie. Zna się dobrze z kilkoma szejkami.

A oto jak ten pan przedstawiony jest na stronie KOV:
„Specjalizuje się w projektach z zakresu energetyki, infrastruktury i nieruchomości, na rynkach wschodzących oraz na nowych rynkach wschodzących takich jak Ameryka Centralna i Południowa, Europa Środkowo-Wschodnia, Zachodnia Afryka oraz Środkowy Wschód i Indie.
Przed dołączeniem do Kulczyk Investments, pracował przez kilka lat w Europie Środkowo-Wschodniej oraz na Bliskim Wschodzie, gdzie zajmował się bezpieczeństwem energetycznym państwa oraz globalnymi inwestycjami w branży energetycznej i związanej z infrastrukturą.”

źródło: KUV pracownicy

Zobaczmy na profil stworzony przez tego pana na linked: profil
Manoj Narender Madnani's Experience

Managing Director (Dubai) & Board Member (Luxembourg)
Kulczyk Investments S.A.
July 2007 – Present (4 years 5 months)

Managing Director
The Marab Group
June 2005 – June 2007 (2 years 1 month)

President & Founder
Cartoon Planet
January 2000 – May 2005 (5 years 5 months)
Co z tego wynika?
Grupa Marabu zajmuje się akcesoriami związanymi z drukowaniem, marabu 1 marabu 2, natomiast Cartoon Planet zajmuje się kreskówkami dla dzieci i zabawkami.

Aczkolwiek jest pełna zgodność w zakresie zabawek i kreskówek, to wątpię żeby chodziło o grupe Marabu zajmującą się drukarkami. Tym niemniej google nie zna żadnego innego Marabu czy tez Marab Group a nazwa ta pojawia się w google jedynie w kontekscie przystąpienia pana Madninie'go do KOVu. Trochę trudno mi wytłumaczyć jak grupa prowadząca "działalność konsultingową w zakresie ropy i gazu oraz bankowości inwestycyjnej z siedzibą w Kuwejcie" nie istnieje w sieci...

Nie mi rozstrzygać ale to trochę dziwne - w sieci trudno znaleźć potwierdzenie specjalizacji tego pana w rynku paliwowym. (są zabawki i są drukarki)

Może Pan Jakub podałby linka do strony Grupy Marabu (Marab), poprzedniego pracodawcy Pana Madninie'go?

Wszystko należy sprawdzać. Zawsze.

Edytowany: 27 listopada 2011 22:06

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

319 320 321 322 323

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,215 sek.

rqmogkdb
benlxwcg
dkbrbuqn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nvocahfa
wlpbgsht
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat