0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
26 listopada 2011 17:42:30
Myślę Buldi-san, że nie czas jeszcze sięgać po wakizashi ;) Wystarczy, że kurs trochę odbije... Ciekawe natomiast, dlaczego strategia wylądowała ,,pod wodą''. To rezultat ruchów wynikających z założenia o powrocie do wzrostów (,,Czas popełnić błąd'')?
edit: Jak sam zauważyłeś ja też miałem w pewnym momencie względnie ryzykowną sytuację, a MarcinR wspominał o short X1230 :)
Mój arkusz to nic specjalnego, dla mnie jest wygodniejszy, ale ma znacznie mniej opcji niż choćby ten BOŚ-owy.
Jaki proponujesz Buldi wygląd tego przyszłego wątku?
Podziwiam Twój wątek między innymi dlatego, że na założenie podobnego sam raczej bym się nie zdobył. Prawdziwej strategii nie chciałbym dokładnie opisywać, dokładając sobie stresu systematycznego publikowania ruchów, ze świadomością, że ludzie patrzą mi ,,przez ramię''. Z (dowolnymi) strategiami wirtualnymi zwykle słabo mi wychodzi - to jednak coś zupełnie innego niż prawdziwe pieniądze. Z chęcią natomiast czasem napiszę, popytam i skomentuję, ale i tak to właśnie robię :)
Edytowany: 26 listopada 2011 17:46
|
|
0 Dołączył: 2010-11-06 Wpisów: 71
Wysłane:
27 listopada 2011 12:02:45
Jestem wielkim fanem tych wątków od pierwszego postu dotyczącego jeszcze poprzedniej serii. Sam grałem na opcjach zawsze bardzo konserwatywnie i trochę rutynowo. Zaskoczyło mnie ile ciekawych pomysłów ma buldi na manipulowanie wykresem. Dużo "myków" staram się podłapać, a mój ulubiony profil wypłaty opracowany przez buldiego to ten z pierwszego postu tego wątku. Zawsze gdy robię sobie na wykresie górkę, wykorzystuję strategię z pierwszego postu i spłaszczam wykres.
Sam jestem ciekaw, jak mogłoby by to wyglądać. Przeklejanie strategii z reala jest raczej niewskazane. Natomiast podchodząc czysto wirtualnie, nie zwracamy uwagi na tak istotne rzeczy jak depozyt oraz limit krótkich pozycji. Nawet jeśli ktoś mimo ostrzeżeń próbowałby naśladować ruchy z wątku, prawdopodobnie zostałby wykończony przez depozyty...
Do rozliczenia są tylko 3 tygodnie. Sytuacja zrobiła się ciekawa, bo zmienność implikowana znowu wzrosła - tak z 27% do 33%. Puty 2100 chodziły już prawie po 60. Dla nabywców znaczy to tylko tyle, że by zarobić choć grosz, to rozliczenie musi być ponizej 2040. Jak na tak krótki okres, to bardzo drogo. Chciałoby się sprzedać ich trochę, ale i tak mam kłopoty poniżej 2100. Prawdopodobnie przy 2100 zbuduję model buldiego: -2X2000 +1X2100 +1L2100 -2L2200
Jeśli jednak wrócimy do wzrostów, to najprawdopodobniej jakiś motyl, niestety nie mam koncepcji na jakim poziomie.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
27 listopada 2011 21:15:05
wapkil napisał(a): Jaki proponujesz Buldi wygląd tego przyszłego wątku?
Nie myślę o niczym nadzwyczajnym. Raczej o czymś takim jak obecnie, czyli ja sobie prowadzę fikcyjną strategię z określeniem ruchów "przed". Realnie nie był bym w stanie tego wrzucić na wątek przed zajęciem pozycji, ponieważ najczęściej rewiduje na bieżąco sytuację i - nie ukrywam - staram się wyłapywać "okazje". Przeważnie mam obmyślane różne scenariusze na wypadek zachowania rynku i na bieżąco reaguje na zmienna sytuacje. Na wątku robię to zawsze z wyprzedzeniem, co nie jest do końca zgodne zmoimi rzeczywistymi ruchami ale pokazuje kierunki w których staram się iść. Wasze wykresy pokaują trochę inny punkt widzenia zwiazany z róznicami w wykresach zwrotu, a ponieważ prawda przeważnie leży po środku - nic tak nie wzbogaciło by wspólnych doświadczeń jak wzajemne weryfikowanie tego co wszyscy robimy. Się nagadałem:) Marcin - zauważ, że obecnie w tym układzie (mam na myśli ten zestaw czterech opcji) prawdopodobnie nie byłbyś już nad kreską w punkcie wejścia lub tylko minimalnie wyżej, bo mimo tego że ostatnio wzrosła zmienność, biegnący nieubłaganie czas spowodował że premia w postaci wycen opcji stała się niższa.
Edytowany: 27 listopada 2011 21:17
|
|
|
|
Wysłane:
29 listopada 2011 15:56:10
Nie czekając na 2100, rozstawiłem wczoraj strategię opisaną powyżej. Wypchnęła wykres do góry o 80 punktów, przy czym powyżej 2200 wykres zaczyna delikatnie opadać. Postaram się to jutro jakoś zwizualizować, teraz nie mam jak.
Będę kombinować tak, by wykres podnieść do góry. Mam 3 pomysłu: -1 L210 & -1 X230 -1 L220 &-1 X220 & +1 X210 & + 1 L230 1 L210 & -2 L220 & 1 L230 (plus ta sama wersja na put)
Profile wypłat są stosunkowo podobne, natomiast chciałbym poznać Wasze zdanie, która z tych strategii jest optymalna? Nawet pomijając wszystko wcześniejsze, załóżmy że rozkładam to na sucho. Najbardziej podoba mi się wariant nr 2, ale ja często kieruje się estetyką wykresu i wpadam jak śliwka w kompot. Ewentualnie, czy znacie strategię kredytową (tj. związaną przede wszystkim z wystawianiem), która podnosi wykres do góry na pewnym przedziale jak poprzednio? Moja kreatywność jest pod tym względem niska, aż mnie kusi by zainwestować w książkę McMillana na święta.
|
|
Wysłane:
29 listopada 2011 18:16:24
Tak sobie na to patrzę i na Twoja strategię z poprzedniej strony, oraz biorąc pod uwagę ten dzisiejszy ruch to myślę że ten motyl (wersja 2) byłby najkorzystniejszy, bo co prawda podnosi wykres w węższym przedziale (mniej więcej tam gdzie Ci chyba powstała "wklęsłość" w wykresie) a nie podnosi ryzyka w przypadku silniejszych i odleglejszych ruchów.
Edytowany: 29 listopada 2011 18:17
|
|
Wysłane:
29 listopada 2011 18:57:25
MarcinR napisał(a):Będę kombinować tak, by wykres podnieść do góry. Mam 3 pomysłu: -1 L210 & -1 X230 -1 L220 &-1 X220 & +1 X210 & + 1 L230 1 L210 & -2 L220 & 1 L230 (plus ta sama wersja na put)
Profile wypłat są stosunkowo podobne, natomiast chciałbym poznać Wasze zdanie, która z tych strategii jest optymalna? Nikt nie wie, co okaże się optymalne. Pierwsza strategia to jednak coś zupełnie innego, niż trzy (z uwzględnieniem putów) pozostałe. Gdybym wiedział, czy utrzymamy się w przedziale około 2050-2350, mógłbym powiedzieć, czy jest dobra :) Pozostałe trzy są podobne, więc jeśli cenowo się nie różnią (nieefektywność rynku), wybierałbym chyba na podstawie grek. Niepokoiłoby mnie umieszczenie centrum (w trzech z nich maksimum zysku) w 2200. Wydaje mi się, że, niezależnie od kierunku, długo tu nie zabawimy. Choć oczywiście mogę się mylić.
|
|
Wysłane:
29 listopada 2011 19:29:07
Tu pełna zgoda. Zastanowił bym sie czy z tym ruchem troche nie poczekać.
|
|
Wysłane:
30 listopada 2011 14:40:21
 kliknij, aby powiększyćSytuacja zmienia się dynamicznie. Zabezpieczyłem wykres kontraktem i przez to aż do 2300 jest płaski, potem znów zaczyna opadać. Powiedzmy, że dzisiejszy rozwój sytuacji jest zaskakujący. Wejście stopem dla kontraktu miałem na 2233. Po przebiciu 2231 stopy poszły tak, że zlecenie weszło po 2237, a największym szczęśliwcom po 2247. Heh, zaczyna mi grozić zamknięcie tych X230 z zyskiem, gdy kilka dni temu byłaby to fantasmagoria. Podniesienie wykresu musi delikatnie zaczekać. Buldi, zamierzasz kombinować coś u Siebie?
|
|
Wysłane:
30 listopada 2011 14:57:26
Idealnym momentem dla dalszych kombinacji były by okolice 2400. Na razie jeszcze poczekam, bo póki co kierunek dobry.
|
|
Wysłane:
30 listopada 2011 22:11:09
buldi napisał(a):Tu pełna zgoda. Jak widać rynek też się z nami zgodził. I to z jakim przytupem :) buldi napisał(a):Idealnym momentem dla dalszych kombinacji były by okolice 2400. Dlaczego 2400? Sporo tych poziomów teraz przed nami - okolice 2350, 2400, 2450... Ja czekam ze sprzedażą calli, ale nie mam jeszcze pomysłu, na którym poziomie. Chwilowo mamy euforię. Może uda się w miarę sprawnie zbliżyć do 2450? Przy aktualnych thetach czekanie to nierówny wyścig z czasem, ale przynajmniej szansa, że w ciągu dwóch tygodni zdążymy znów przejść do paniki jest chyba niewielka. À propos czasu - czy dobrze rozumiem, że w wątkowej strategii wykluczasz rolowanie?
Edytowany: 30 listopada 2011 22:19
|
|
|
|
Wysłane:
5 grudnia 2011 20:24:26
Poziomów jest więcej, ale dla tej strategi optymalny mam wykombinowany w okolicach 2400. Jak do końca tygodnia się tam nie znajdziemy, będe zmuszony zweryfikować swoje plany. O rolowaniu na opcjach nawet nie myślę, bo to nie ma sensu w przypadku tak rozbudowanych strategi, w których poszczególne pozycje spełniały swoją rolę jedynie w danych momentach chroniąc nas lub przewidując ruchy w różnych wizjonerskich planach, które w międzyczasie stały się przeszłościa a pozycje pozostały. WG mnie lepiej i wygodniej zbudować na młodszej seri nową strategię.
|
|
Wysłane:
6 grudnia 2011 00:44:19
buldi napisał(a):O rolowaniu na opcjach nawet nie myślę, bo to nie ma sensu w przypadku tak rozbudowanych strategi, w których poszczególne pozycje spełniały swoją rolę jedynie w danych momentach chroniąc nas lub przewidując ruchy w różnych wizjonerskich planach, które w międzyczasie stały się przeszłościa a pozycje pozostały. WG mnie lepiej i wygodniej zbudować na młodszej seri nową strategię. Miałem na myśli po prostu wcześniejsze otwarcie marcowych pozycji. Jak kiedyś pisałem, tak na prawdę nie powinno mieć znaczenia, jak wygląda dotychczasowa stratega. Nowa pozycja albo przyniesie zysk (i wtedy warto ją otworzyć), albo nie (i wtedy nie warto). Kontekst jest mało istotny. Zastanawiałem się nad marcowymi opcjami, ale na razie czekam na rozwój sytuacji. Opcja nie Marcowy Zając, nie ucieknie ;)
|
|
0 Dołączył: 2008-07-28 Wpisów: 403
Wysłane:
6 grudnia 2011 09:55:00
Przepraszam za zaśmiecanie wątku. Jak się umieszcza takie wykresy na forum? Mam już zrobiony wykres w Excelu, mam konto na imageshack, tak jak Ty. Nie wiem, co dalej. Gdzieś go trzeba wyciąć, wkleić i zapisać jako .png? A może inaczej? Jeszcze raz sorry za off-topic. ps. chyba mi się udało, ale chciałbym wiedzieć, jak Ty to robisz... dzięki
Edytowany: 6 grudnia 2011 10:15
|
|
Wysłane:
14 grudnia 2011 20:15:22
Strategia grudniowa powoli ma sie ku końcowi. Za dwa dni zaczną lewitować wiedźmy a ja nie bardzo widzę - ważąc za i przeciw - bym mógł obecnie wykonać jakiś ruch w którym poprawiła by sie znacząco sytuacja na wykresie zwrotu. Rozważałem zamknięcie tych 12 krótkich putów 2100, bo to obecnie jeden z nielicznych ruchów którym bym mógł podnieść wykres o ok 1000zł, ale się rozmyśliłem widząc kiepskie nastroje na zewnątrz. Chyba za bardzo zagmatwałem tym razem, bo gdzie nie spojrzeć sam siebie blokuję. Przyjdzie mi chyba w piątek zalegnąć krzyżem na twardej posadzce i modlić się o zamknięcie w okolicach 2200, co niestety nienajlepiej świadczy o moich strategicznych zdolnościach.
Edytowany: 14 grudnia 2011 20:17
|
|
0 Dołączył: 2009-08-20 Wpisów: 324
Wysłane:
15 grudnia 2011 12:46:02
Spoko, są na to całkiem duże szanse ;) Jak myślicie, ile kasy minimum należy mieć, aby zbudować jakąś efektywną strategię opcyjną? Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim) "Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson) "Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)
|
|
Wysłane:
15 grudnia 2011 12:52:19
Myslę że wystarczające byłoby 5000zł przy dopilnowaniu bezpieczeństwa strategi tzn niedopuszczania do sytuacji w której wzrośnie wartość depozytów.
Edytowany: 15 grudnia 2011 12:53
|
|
Wysłane:
15 grudnia 2011 18:13:43
buldi napisał(a):Przyjdzie mi chyba w piątek zalegnąć krzyżem na twardej posadzce i modlić się o zamknięcie w okolicach 2200 Uważaj na siebie - prostracja zimą może się źle skończyć dla zdrowia ;) Poza tym zatopiony w modłach przegapisz dobrą zabawę. Dzisiaj chciałem moją strategię delikatnie poprawić, a skończyło się głównie kupowaniem i sprzedawaniem tych samych opcji prawie na ekstremach kursu. Wystarczyło ustawić przeciwstawne zlecenia z mocno odległymi cenami :) W okolicy wygaśnięcia i przy takich wahaniach kursu ciężko się powstrzymać. Może jutro wiedźmy też pomogą...
|
|
Wysłane:
15 grudnia 2011 18:21:31
wasilewski napisał(a):Jak myślicie, ile kasy minimum należy mieć, aby zbudować jakąś efektywną strategię opcyjną? Czasami najbardziej efektywne bywają rzeczy najprostsze i sporo zarobić można nawet na zwykłej sprzedaży lub kupnie opcji identycznego strike'u. Wtedy koszt może być bardzo niewielki. Myślę, że 5000 zł, o których wspominał Buldi może wystarczyć dla prostej strategii, skonstruowanej z pojedynczych opcji i zainicjowanej na maksymalnie 2-3 miesiące przed terminem wygasania. Choć to oczywiście bardzo zależy od samej strategii i zachowania kursu. Najlepiej wcześniej samemu sprawdzić depozyty w arkuszu MPKR.
|
|
Wysłane:
16 grudnia 2011 08:27:46
Zanim zalęgnę krzyżem - parę słów o tym pięknym poranku. Widzę pewne niewielkie szanse na zamknięcie seri w okolicach 2200. Podejrzewam że gruby mimo wczorajszego słabego zachowania naszego banana kisi longi. Przekonało mnie do tego wczorajsze podciąganie indeksu po tak silnym spadku KGHMu innymi spólkami. W normalnych warunkach 10% spadek miedziaka odbił by się znacznie mocniej na WIG 20. Co jeszcze mogę zrobić? Licząc na mocniejsze zachowanie wystawiam zlecenie 8 x short FW20 po 2220pkt. Prawdopodobieństwo realizacji tego zlecenia jest niewielkie, ale gdyby w przypływie radości i wzroście zmienności doszło do jego realizacji to zlecenie wyprostowało by mi wykres zwrotu poniżej poziomu 2200 na stałym poziomie zysku.
|
|
Wysłane:
16 grudnia 2011 12:49:44
buldi napisał(a):Licząc na mocniejsze zachowanie wystawiam zlecenie 8 x short FW20 po 2220pkt. Masz na myśli FW20Z11? Mocno liczysz na wiedźmy - to ponad 2,7% powyżej wczorajszego zamknięcia WIG20. Chętnie bym się dołączył, gdybyś znalazł chętnego na więcej takich kontraktów ;)
Edytowany: 16 grudnia 2011 12:58
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.