PARTNER SERWISU
aejmxwyx
108 109 110 111 112

Giełdowy "Blog of the Frog"

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 960
Wysłane: 20 grudnia 2011 17:42:00
onochi napisał(a):
KGHM się nie liczy. Wszyscy na nim się przejechali...

może z wyjątkiem SW wave
www.stockwatch.pl/wiadomosci/a...
www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 20 grudnia 2011 21:59:02
Frog napisał(a):
onochi napisał(a):
A właściwie co wy myślicie o tych wzrostach. Frog, pop, V3nom, Scarry? Wierzycie w spadek poniżej 2000 pkt na WIG20?

Raczej nie wynikają z nagłej poprawy sytuacji gospodarczej. Ot, sobie wzrosło. Jak to na giełdzie king
Mnie interesuje dłuższy termin i trendy na indeksach mniej narażonych na manipulację.

Podtrzymuje na kolejny kwartał 75/25 dla spadków.

A ja nie lekceważyłbym tego, co stalo się dziś na większości indeksów na świecie - pojawiły się formacje odwrócenia typu objęcie hossy, albo gwiazda poranna. Temu wszystkiemu towarzyszy dla odmiany gwiazda wieczorna na obligacjach USA po długiej stronie krzywej dochodowości.
To jest początek bardzo dużego ruchu kapitału z "bezpieczeństwa" do "ryzyka". Takie ruchy trwają długo (miesiące). Faza ostrożnej akumulacji właśnie się kończy i zaczynają się dynamiczne wzrosty.

Raczej nie wynikają z nagłej poprawy sytuacji gospodarczej.
Pomyłka. W sporej części wynikają:
www.safehaven.com/article/2368...
Np. po raz pierwszy od 2007 r. w USA wzrosła ilość kredytów, zaciągniętych przez sektor prywatny....

Reszta to oczekiwanie na falę potężnego poluzowania monetarnego nie tylko w Europie. Chiny, Indie Brazylia, Australia i parę innych krajów spowalnia. Rynki liczą na to, że agresywne poluzowanie po pierwsze, obniży koszty pieniądza, po drugie przyczyni się z czasem do poprawy fundamentów gospodarek. To luzowanie juz się w niektorych z nich zaczęło i jest to dopiero nieśmialy początek.
Rynki patrzą w przyszłość, a nie na teraźniejszość. Luźna polityka monetarna prawie zawsze przynosi w przyszłosci poprawę sytuacji gospodarczej, zwłaszcza w krajach, nie dotkniętych delewarowaniem sektora prywatnego. Gdy zauważysz Frog poprawę fundamentów, rynek bedzie już co najmniej w połowie wzrostów....

Mam swoją hipotezę, na razie nie do potwierdzenia. Uważam, że Euro zostało już wybrane przez globalne fundusze na walutę carry trade, ktora sfinansuje rozpoczynające się wzrosty. Carry trade polega w skrócie na tym:
"pożycz walutę, ktora spada i kup za nią cokolwiek, co rośnie" - zarabiasz podwójnie - na wzroście i na róznicy kursowej. To najczęstsza gra funduszy hedge.

W latach 2003-2006 mieliśmy Jen carry trade potem USD carry trade. Dziś ta hipoteza jest nie do udowodnienia, ale jeśli za jakieś pół roku zobaczycie, że korektom na rynkach akcji, surowców itp. towarzyszy równocześnie wystrzałowe umacnianie się Euro w stosunku do większości walut, będzie to dowód, ze miałem rację.

Do tej pory każda waluta, zaliczająca QE była środkiem do carry trade. Czas na Euro, bo tu jakaś forma QE jest tylko kwestią czasu.

A z tymi panami:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/t...
po dzisiejszych formacjach odwrócenia, także na miedzi, kompletnie się nie zgadzam.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 20 grudnia 2011 22:33:35
u mnie przeważa lekki optymizm, co widać po ostatnich zakupach,

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 21 grudnia 2011 19:09:32
Dopiero usiadłem do kompa. Widzę, że na wątku Kiedy Szczyt Hossy piszecie o jakimś europejskim QE.
Muszę się przyjrzeć o co chodzi.

Tymczasem nadal pozostaję na gotówce.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Frog
13
Wysłane: 22 grudnia 2011 20:46:42
WIG20, DAX, S&P500 trzymają się jako tako, a na małych spółkach z GPW prawie codziennie nowe minima. Coś tu nie gra.
Follow me on Twitter

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 22 grudnia 2011 20:52:23
co do tych minimów to dzisiaj chyba były rekordowo niskie obroty u nas

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 23 grudnia 2011 09:00:06
Witaj Frog, chciałem się Ciebie zapytać o CKL, czy nadal sądzisz, że to jest taka super spółka? Jestem nią bardzo zainteresowany, ale chcę znać opinię kogoś, kto ma większą wiedzę o niej niż ja. Co zatem myślisz o nadchodzącym 2012 r. dla CKL ? Skup akcji własnych przy obecnym obrocie to raczej propaganda, choć warto dostrzec, że jest systematyczny. Ciekawe jakie lato nas czeka, czy znowu zimne, czy nie :-) Napisz proszę co myślisz o tym walorze.

Frog
13
Wysłane: 23 grudnia 2011 11:23:24
Nadal uważam że jako spółka jest... git.
Natomiast patrząc po skali przeceny innych małych spółek nie mam pewności czy inwestycja w nią jest optymalnym rozwiązaniem. Spadła od szczytów 50%. Ale są też małe spółki które spadły 75%. Zakładając że też się rozwijają, mają one większy potencjał wzrostu.

Podoba mi się klarowna sytuacja finansowa i biznesowa oraz profesjonalny PR. Jedyne czego się boję, to planowanej tajemniczej inwestycji która ma być finansowana długiem. 40 mln zł to nie byle jaki kredyt jak na skalę działalności.
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 23 grudnia 2011 15:17:30
Pora na ostatni wpis przed Świętami. Czas pobawić się z dzieciakami, odpocząć od giełdy i komputera. I może w końcu się wyspać.
Wszytkim, którzy tu zechcieli zajrzeć, życzę Wesołych Świąt. santa
Widzimy się we wtorek na parkiecie, najedzeni, wypoczęci i gotowi na cztery ostatnie sesje w roku!
Follow me on Twitter

barbus46
0
Wpisów: 165
Wysłane: 23 grudnia 2011 19:02:22
Frog, dużo, dużo zdrowia i takiego giełdowego szczęścia. Rzeczywiście, "popracuj" z dziećmi bo warto. Ja już pracuję z wnukami i też to ogromnie lubię.
Rzadko się odzywam, ale jak już się do czegoś przywiązuję, to ho, ho!
Powodzenia i pozdrawiamlove4 3some

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 23 grudnia 2011 20:12:39
Frog napisał(a):
Pora na ostatni wpis przed Świętami. Czas pobawić się z dzieciakami.

Racja.
Własnie zaczyna się "Tupot małych stóp" i już swoim tłumaczę dlaczego miłość zamienia się w jajko:)
Wesołych Świąt - Wszystkim, i luzu od tej megamaterialnej zabawy Speak to the hand przynajmniej w tym krótkim czasie.

Frog
13
Wysłane: 27 grudnia 2011 19:18:53
W czasie świątecznego obżarstwa przyszło kilka refleksji. Zrobiłem sobie listę argumentów za spadkami i za wzrostami na giełdach.
Więcej nadal jest argumentów niedźwiedzich, ale szanse na wzrosty są wystarczająco duże, aby zacząć selektywny zakup akcji. Do zaangażowania przeznaczam 40% gotówki.
Kolejne 40% w perspektywie jednego/dwóch kwartałów.
20% zostaje w gotówce do wykorzysania na możliwe super mega okazje.
Follow me on Twitter
Edytowany: 27 grudnia 2011 20:16

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 960
Wysłane: 27 grudnia 2011 19:37:37
Frog,
absolutnie daleki jestem od zaglądania do Twej kieszeni, ale czy Twoje plany odnośnie rozdysponowania gotówki nie przypominają powyborczej sytuacji w Rosji? tyle, że u nich była superata, a Ty mankiem musisz się zadowolić.

kliknij, aby powiększyć

Frog
13
Wysłane: 27 grudnia 2011 20:17:25
Oj tam oj tam. Już poprawiłem. blackeye
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 27 grudnia 2011 21:44:48
Za wzrostami przemawiają:

- atrakcyjne wskaźnikowo wyceny spółek:
C/WK < 1 dla spółek przynoszących regularnie zysk
C/Z < 10 dla spółek których zysk jest potwierdzony przepływami finansowymi
- proporcje czasu spadków do poprzedzających je wzrostów są podobne do okresu 2003-2009
- duże zniechęcenie inwestorów zwłaszcza widoczne na rynku New Connect
- programy oszczędnościowe państw Europy dające nadzieję na powolne wychodzenie z długów
- zażegnanie na kilka lat problemu braku płynności w UE

Za spadkami przemawiają:

- spadki wydają się nie odzwierciedlać spodziewanej skali recesji
- brak pieniędzy w OFE i TFI
- rosnące bariery rozwoju przedsiębiorstw - ceny surowców, wzrost podatków, spadek siły nabywczej
- nowe minima roczne wielu spółek
- wyniki mojej ankiety z sąsiedniego działu blackeye

Jak coś mi się przypomni to dopiszę później.

Omijam budowlankę, deweloperkę, banki, odzieżówkę i spożywkę a także wszystkie spółki z innych branż ze sporym udziałem kredytów w bilansie oraz z udziałem Skarbu Państwa.
Szukam spółek zapomnianych przez rynek, nie granych w 2009-2011 ani w 2003-2007.
Najprawdopodobniej kupię akcje 2 spółek, jednej z NC jednej z rynku głównego. Tak jak pisałem wcześniej - pierwsze zakupy niedługo, drugie w pierwszym lub drugim kwartale przyszłego roku, najlepiej na fali jakiejś paniki binky
Follow me on Twitter

Bushido
0
Wpisów: 257
Wysłane: 28 grudnia 2011 08:31:06
Witam.
Napisałeś Frog o spółkach zapomnianych-mam pytanko do ciebie.Co sądzisz o spółce Stalprofil?(Pomijając słabą płynność)Think .

Frog
13
Wysłane: 28 grudnia 2011 08:44:47
Nigdy jej nie analizowałem. Nie znam dobrze branży, struktury kosztów i przychodów.

Plusy jakie widzę, to że jest to spółka dywidendowa i zyskowna. Wskaźniki wyglądają zachęcająco.
Zakładam że myślisz nad inwestycją długoterminową a nie nad spekulacją, bo spółka raczej się do tego nie nadaje. W takim wypadku płynność ma znaczenie tylko w 2 przypadkach - gdy chcesz kupić i sprzedać. Dla inwestora długoterminowego nie powinno być to przeszkodą.

Minusy jakie widzę to bardzo duży udzial związków zawodowych w akcjonariacie. O ile marże są zabezpieczone i spółka zarabia to nie przeszkadza.
Ale jak przyjdzie gorszy okres, to spółce może być ciężko dostosować się mając tak silne pro-pracownicze lobby w akcjonariacie.

Mówiąc dyplomatycznie, nie zniechęcam ani nie namawiam. Angel
Follow me on Twitter

Bushido
0
Wpisów: 257
Wysłane: 28 grudnia 2011 08:57:42
Dokładnie tak jak piszerz na tej spółce tylko długi termin.Narazie do obserwacji i glębszej analizy-wielkie dzięki za obiektywną opinie salute

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 28 grudnia 2011 12:21:46
Cytat:
Szukam spółek zapomnianych przez rynek, nie granych w 2009-2011 ani w 2003-2007.

co Cię skłoniło do takiej strategii? tylko to że jak nie były grane 2 razy to za 3 razem może będą?

Frog
13
Wysłane: 28 grudnia 2011 12:31:09
@bernie

Aby coś wzrosło, musi pobudzić wyobraźnię inwestorów. Musi być to coś czego nie ma "ulica". Coś nowego, zyskownego.

Po hossie internetowej w 2000 roku, w 2007 roku spółki informatyczne jakoś nie błyszczały. Nie były modne, ale także wisiała w akcjonariacie podaż ubranych w czasie hossy.
Po hossie developersko-budowlanej 2007, spółki z tych branż też za dobrze się ostatnio nie trzymały. Wielu nadal nie może się pogodzić ze stratą i czeka na wzrost ich kursów żeby sprzedać i zapomnieć.
Hitem były za to Cormay, City Interactive, Integer.pl. Spółki wcześniej nie znane inwestorom. Czegoś takiego szukam.
Oczywiście zdażył się też Boryszew, który dał ładnie zarobić w 2 hossach z rzędu, ale to raczej wyjątek.

Follow me on Twitter

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

108 109 110 111 112

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,562 sek.

jbdqdffx
xpnqtuux
abtgwnzi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 078,09 zł +385,39% 97 078,09 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kvpnagxb
dqmouonp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat