PARTNER SERWISU
bnwhcibv
463 464 465 466 467

Kiedy szczyt hossy?

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 3 stycznia 2012 12:30:51
anty_teresa napisał(a):
Taurus80 napisał(a):
Ja mam małe pytanko czy ktokolwiek wie czy i kiedy zostanie umozone skromne 100mld greckiego długu? Mieli to uczynić na początku stycznia a tu cisza. Inna kwestia jak myślicie kiedy i w jaki sposób zostaną obniżone ratingi państw europejskich?
A z wszystkich danych napływających w ty miesiącu dla mnie będą najważniejsze te chińskie za tydzień i dwa :) coś mam wrażenie ze wszyscy anale chiny olewaja najgorsze jest ze jak ktoś pyta to mówią chiny jak zawsze jakoś sobie poradzą :)

O jakich konkretnie danych myślisz?

co do Grecji to wczoraj rzad Niemiec zdementowal pogloski o tym,iz bedzie chcial umorzenia 75% dlugu Grecji od inwestorow a dokladnie ich zgody na to.
Osoby blisko zwiazane z rzade poinformowaly(anonimowe)iz rzad niemiecki analizuje mozliwosc odpisu na w/w poziomie.(dane euro2day.gr)

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 3 stycznia 2012 12:59:24
anty_teresa napisał(a):
Taurus80 napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
Taurus80 napisał(a):
Ja mam małe pytanko czy ktokolwiek wie czy i kiedy zostanie umozone skromne 100mld greckiego długu? Mieli to uczynić na początku stycznia a tu cisza. Inna kwestia jak myślicie kiedy i w jaki sposób zostaną obniżone ratingi państw europejskich?
A z wszystkich danych napływających w ty miesiącu dla mnie będą najważniejsze te chińskie za tydzień i dwa :) coś mam wrażenie ze wszyscy anale chiny olewaja najgorsze jest ze jak ktoś pyta to mówią chiny jak zawsze jakoś sobie poradzą :)

O jakich konkretnie danych myślisz?

Kompletnie wszystkie aby mieć obraz ich gospodarki chyba zgodzisz się ze spadek cen nieruchomosci o ponad 35% w jeden miesiąc nie wróży nic dobrego a tym bardziej wglebiajac sie w ich rynek z tego co wyczytalem sam rynek mieszkaniowki szacowany jest na 10% PKB a cala bydowlanka to podobno nawet 25% PKB pozatym patrzac logicznie jezeli peka banka nieruchomosciowa to mysle ze predzej czy poznie spowolni sprzedaz detaliczna ciekaw jestem czy chinczycy tez sprzedawali badziewia finansowe oparte na nieruchomosciach niestety tego nie znalazlem.
Patrzac jednak na prognozy anali do danych to wszystko ma spowolnic a skala spowolnienia moze przesadzic o kierunku na surowcach do tego ratingi europy i branzlowanie powietrza europejskich politykow i bomba gotowa.
Jezeli spowolnienie w chinach nie bedzie za duze to mysle ze. Obnizenie ratingow mozna bedzie potraktowac jako okazje do zaladunku.
Jednak mam wrazenie ze chinski problem moze byc duzo wiekszy niz nam sie wydaje ciekawe beda rozwiazania jakie chinscy politycy zastosuja ja osobiscie dalbym klapsa amerykanom tym bardziej ze w obliczu wlasnych problemow a?erykanie beda dalej bez opamietania szmacili chinskie rezerwy wiec po co je trzymac???

Z pewnością istnieje problem nieruchomości, ale jak sam podajesz to nie budowlanka jest motorem napędowym gospodarki, a eksport. Jeśli mieszkaniówka to 10% PKB, to nawet jak spadnie jeszcze o 50%, to będzie to raptem 5%PKB, a więc chiny nadal pozostaną w fazie wzrostowej.

Anty słusznie zauwazyles ze w najgorszym scenariuszu PKB obniży się tylko o 5% a powidz mi kiedy to chiny ostatnio rozwialy się w tepie 3-4% wzrostu PKB pozatym problem jest dużo większy bo budowlanka to nie tylko developerzy a cały przemysł wokół tego więc dużo ludzi może być bez pracy a jak wszyscy zauważyli chiny ostatnio chciały się przestawić z eksportu na popyt wewnętrzny pozatym według prognoz export za grudzień ma być mniejszy a w obliczu problemów europejskich też dobrze na przyszłość nie wróży itd itp
Oczywiście ja nie twierdzę ze tak bedzie zwracam jednak uwagę na ewentualny problem.
A jeszcze najważniejsze jak myślisz jak się zachowaja surowce jak developerów chińska stanie i co to bedzie oznaczało np dla naszej bananowej?

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 3 stycznia 2012 13:12:04
Kanoniers napisał(a):
@onochi

oczywiscie ze chodzilo mi o wzrosty a nie spadki bo chyba w obliczu obecnej sytuacji nie ma co do tego watpliwosci ?!
Coraz ciekawiej to wszystko wyglada i problemow nie ubywa a jest ich coraz wiecej co wraz z uciekajacym czasem moze oznaczac ze moja prognoza o zdecydowanym przebiciu dolkow z 2009 moze sie jeszcze zrealizowac nawet w tym roku Think
Moje zdanie co do konfiktu jest takie ze Obama bedzie chcial wykorzystac ten fakt do pokazania swojej sily co moze byc jedyna okazja przed wyborami bo raczej gospodarka nie poszpanuje Shame on you

Osobiście sugerowałbym mimo wszystko troszkę spuścić powietrza i zmniejszyć poziom zadęcia. Wojen nie wywołuje się ot tak sobie. O takim drobiazgu, jak fakt, że Obama dochodził do władzy pod hasłem "Ja zakończę kosztowne konflikty zbrojne" już nawet nie wspominam.
Ty najwyraźniej masz elektorat Obamy za kompletnych kretynów, bez jakiejkolwiek pamięci. Dość ryzykowna strategia wyborcza i nie sądzę, by stratedzy Obamy ją podzielali

Co do gospodarki USA to akurat ździebko się mylisz:
www.safehaven.com/article/2368...
pobierz sobie ten raport w pdf z powyższego linka i poczytaj. Raport pisał główny ekonomista banku Northern Trust, więc to nie jest internetowa bzdura

Co do kupowania ropy. Czynniki sezonowe nie są decydujące o ruchu cen, ale nieuwzględnianie ich w swojej strategii niejednego kosztowało sporo pieniędzy. Nim wpakujesz się w wątpliwej jakości długie na ropę "bo Obama ma zaatakowac Iran" o bardzo niskiej płynności zerknij sobie jak w układzie wieloletnim zachowują się ceny ropy w pierwszych miesiącach roku:
www.seasonalcharts.com/classic...

Generalnie to warto by nieco luzu sobie dać...

"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 3 stycznia 2012 13:17:47
Nie, no oczywiście uprościłem temat :)
Jasnym jest, że po dupie dostanie także przemysł stalowy i pochodne. Tylko, że w moim mniemaniu na razie przynajmniej Chinom nie grozi jakiś kataklizm. Spowolnienie tak, ale to już jest w pewnym stopniu w cenach. Przecież tempo wzrostu maleje już od dużego czasu. Jasnym także jest, że spadek popytu na węgiel miedź, czy inne surowce spowoduje spadek cen. Tylko akurat to jest potrzebne Europie czy USA, aby te gospodarki odzyskały moc.
Mnie bardziej martwią niepokoje na świecie, a w szczególności bliski wschód. Jak kiedyś wspominałem o rewolucji to patrzono na mniej jak na głupka. A tu proszę... Ruch oburzonych, wiosna w afryce, okupanci wallstreet... I mam wrażenie, że to wcale nie koniec, a Vincent nie jest idiotą mówiąc o wojnie. Takiego scenariusza się naprawdę obawiam. Jeszcze rok, czy dwa temu był to hipotetyczny, a teraz prawdopodobieństwo rośnie. Jest nie duże, ale już nie nieistotne. Pytanie co będzie się działo w Europie jak wdrożone zostaną te wszystkie plany oszczędnościowe. Jak zachowają się emigranci we Włoszech, czy Francji itd. To mnie bardziej martwi niż spadek PKB Chin. A jak wspomniałem najbardziej bliski wschód. Czy będzie konflikt o cieśninę? Jeśli tak to cena ropy pozostanie nadal wysoka

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 3 stycznia 2012 13:30:29
Szutnik napisał(a):

Co do gospodarki USA to akurat ździebko się mylisz:
www.safehaven.com/article/2368...
pobierz sobie ten raport w pdf z powyższego linka i poczytaj. Raport pisał główny ekonomista banku Northern Trust, więc to nie jest internetowa bzdura

Co do kupowania ropy. Czynniki sezonowe nie są decydujące o ruchu cen, ale nieuwzględnianie ich w swojej strategii niejednego kosztowało sporo pieniędzy. Nim wpakujesz się w wątpliwej jakości długie na ropę "bo Obama ma zaatakowac Iran" o bardzo niskiej płynności zerknij sobie jak w układzie wieloletnim zachowują się ceny ropy w pierwszych miesiącach roku:
www.seasonalcharts.com/classic...

Generalnie to warto by nieco luzu sobie dać...

Z danymi jest troche jak ze szklanka ktora moze byc do polowy pusta lub pelna ...
Wklejalem kiedys dane ktore pokazywaly ze gospodarka USA powoli wchodzi w recesje, Ty jak na mega byka przystalo widzisz te dobre dane. Raport fajny , duzo wykresow i generalnie sprowadza sie do tego ze MY amerykanie jestesmy najlepsi - Europa bardzo duze problemy , Chiny tez slabo ale u nas gdzie tam ...
Co do czynnikow sezonowych wejdz w zakladke surowce i zobacz jaka jest sprawdzalnosc z tym co bylo chociazby w ubieglym roku ;) Sezonowosc jest fajna ale w prozni a nie w realnym dynamicznie zmieniajacym sie otoczeniu zwlaszcza obecnie kiedy dzieje sie naprawde sporo !!

Taurus80
0
Wysłane: 3 stycznia 2012 13:59:56
ANTY jak proboje przewidzieć kierunki na gpw i pod tym kątem na wszystko patrzę oczywiście ze chinom kataklizm nie grozi ale w obliczu ich większego spowolnienia na gpw już to takie oczywiste nie jest. Co do niepokojów na świecie pewnie ze będą się nasilaly nierówności pomiędzy bogatymi a biednymi jeszcze szybciej rosną co do europy chory system musi upaść prędzej czy później popatrz co się dzieje już w grecji hiszpani i włoszech rządzi GS myślisz ze komu oni poproszą. Do tego popatrz co za chory system ma UE pomine kwestie podatków i akcyz który jest debilny ale taki przykład z dzisiejszego dnia idę rano do kibelka a tam w radiu reklama jeżeli masz +45lat mieszkasz na wsi albo w malym mieście i pracujesz mamy dla ciebie szkolenie spawacza pokrywamy koszty wyżywienia noclegu i wyplacimy wynagrodzenie za udział w szkoleniu :) powiedz mi czy to nie jest głupota i marnowanie naszych pieniędzy a może wytlumaczysz mi po co np piekarzowi po 45roku życia kurs spawacza? Wystarczy przeczytać parę ogłoszeń o pracę i zobaczyc jakie s wymagania na to stanowisko i odrazu wiadomo ze owy delikwent i tak nigdy nie bedzie pracował na tym stanowisku a ten kurs zapewne kosztuje duzo powyżej 5000zl takich przykładów jest mnóstwo codziennie a wiem bo takie reklamy szczególnie mnie bolą.
Co do konfliktu z iranem mam podobne zdanie co Szutnik uważam ze Obama ma dość własnych problemów dodatkowo uważam ze niedługo zacznie się zabawa przeciw USA oni mają dużo większe problemy z zadłużeniem niż europa dodatkowo wybory w tym roku dzisiaj nawet rogers ktory zawsze wolał surowce i rolnictwo powiedział ze obstawil jedyny słuszny kierunek na umocnienie euro więc coś jest n rzeczy i zabawa może się zacząć szybciej niż nam się wydaje.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 3 stycznia 2012 14:33:06
Rozumiem, że chodzi o GPW. Natomiast zerknij, że deflacja w Japonii w latach 90 tych, spadki PKB i spadki na tamtejszej giełdzie, nie przełożyły się na spadki np SP500... Całe lata 90 NKI spadał a SP rósł. Motor napędowy jak się popsuje to nie musi się to przekładać od razu na recesję w całym świecie.

kliknij, aby powiększyć

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 3 stycznia 2012 15:00:07
Oby pan Rogers miał rację.Ja to się cieszę,jak Goldman traci.Bitch,s.... :))
Tylko miejcie też na uwadze,że on już się reklamowal w listopadzie,a co jeśli zakupy robił w październiku?
Dwa,strategia jest na cały rok,co nie znaczy,że od stycznia euro w górę.
Najpierw atak Itzków na wspólną walutę.
"Fortuna favet fortibus"

Taurus80
0
Wysłane: 3 stycznia 2012 15:18:20
Oczywiście ze pan Rogers nie jest wyznacznikiem trendu i może się mylić przykład podałem jako ciekawostkę. Jednak patrząc na całokształt to euro wobec niby gigantycznych problemów i widma upadku strefy nie osłabiło się jakoś za bardzo :) a amerykanie nadal zadluzali się w zastraszającym tepie o ILE zwiększyli im limit zadłużenia w sierpniu? A parę dni temu o kolejne drobne 1.2bln jak tak dalej pójdzie to do wyborów im nie starczy :) pozatym ja się nie znam ale jak dobrze pamiętam to aby dane państwo było konkurencyjne to powinno mu zależeć na osłabieniu a nie umocnieniu waluty przynajmniej zawsze tak myślałem.

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 3 stycznia 2012 15:55:51
Sponsorem zjazdu ponownie Vincent. Dorzucili jeszcze do tego co było (bez zmian zaproponowanych przez ministra skarbu) podatek od ropy i gazu który zacznie zdaje się od marca obowiązywać. To teraz poleci jeszcze Orlen, Lotos i PGNiG. d'oh!

Zrelacjonuje wam na żywo:

PGNiG prawie -5%
Lotos prawie -3,5%
KGHM prawie -2,5%
Orlen prawie -1,5%

I jest fajnie. I kto mówi że na giełdzie jest nudno salute

Na koniec dobiorą się do węgla kamiennego i co zostanie po odjęciu:
Bogdanki, JSW, Lotosu, Orlenu, KGHM, PGNiG.
Chyba same banki będą ciągnąć ten rynek a banki jak banki. Merkoza kichnie i banki się złożą jak domek z kart razem z kursem. Przypuszczam że banner z info o ruchu WIG20 na 2300 można już zdjąć.
Edytowany: 3 stycznia 2012 16:14

szooler
0
Wysłane: 3 stycznia 2012 15:59:28
Taurus,euro za bardzo nie spadło w stosunku do dolara(z wiadomych przyczyn :))
W stosunku do jena jest na 15-to letnim minimum :(

Co do pana Rogersa,to częściej ma rację.Było nie było,miliony nie przychodzą same. :)
Ciekawostka,NIE UŻYWA STOPÓW.
Shhh Ciii,bo jeszcze usłyszą Goldmany....
"Fortuna favet fortibus"

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 3 stycznia 2012 16:16:49
onochi napisał(a):
Sponsorem zjazdu ponownie Vincent. Dorzucili jeszcze do tego co było (bez zmian zaproponowanych przez ministra skarbu) podatek od ropy i gazu który zacznie zdaje się od marca obowiązywać. To teraz poleci jeszcze Orlen, Lotos i PGNiG. d'oh!

Zrelacjonuje wam na żywo:

PGNiG prawie -5%
Lotos prawie -3,5%
KGHM prawie -2,5%
Orlen prawie -1,5%

I jest fajnie. I kto mówi że na giełdzie jest nudno salute

Na koniec dobiorą się do węgla kamiennego i co zostanie po odjęciu:
Bogdanki, JSW, Lotosu, Orlenu, KGHM, PGNiG.
Chyba same banki będą ciągnąć ten rynek a banki jak banki. Merkoza kichnie i banki się złożą jak domek z kart razem z kursem.

Onochi wyluzuj, nawet się do minimum sesji nie zbliżyli, gruby sobie stopy przeczyścił, a Ty panikujesz jakby koniec świata nastąpił.

del-20160301
0
Wysłane: 3 stycznia 2012 16:27:43
Nie panikuje. Tylko jest to irytujące. KGHM rósł prawie do 120 zeta pod informację że zliberalizują trochę ten podatek. Dam Ci zagadkę. Jak myślisz do ilu spadnie skoro Vincent nic nie zmieni.

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 3 stycznia 2012 16:36:57
Podatek nie będzie już miał większego wpływu na cenę KGHM, raczej się już wszyscy z tym pogodzili, teraz trzeba patrzeć na szeroki rynek.
Edytowany: 3 stycznia 2012 16:38

del-20160301
0
Wysłane: 3 stycznia 2012 16:40:23
Jestem troszkę innego zdania. Co więcej poleci także Orlen, Lotos i PGNiG pytanie tylko ile.

Ale żeby nie być gołosłownym wywiad z prezesem KGHM z dzisiaj:

Wywiad
Edytowany: 3 stycznia 2012 16:44

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 3 stycznia 2012 16:47:25
a możesz podać jakieś źródło dotyczące tego podatku dla Orlenu i Lotosu? Z tego co wiem głównie zajmują się przerabianiem importowanej ropy, od czego mają go płacić?
A jeżeli chcą nałożyć jakiś podatek na pgnig to tak jakby nałożyli podatek na gaz odbiorcom. Pgnig jest chyba monopolistą więc cały koszt byłby przeniesiony na kupujących.
Edytowany: 3 stycznia 2012 16:49

del-20160301
0
Wysłane: 3 stycznia 2012 16:50:58
Trąbią o tym w TVNCNBC od godziny. Źródło to ponoć kręgi rządowe.

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 3 stycznia 2012 16:51:37
Dosc ciekawie wyglada zestawienie prognoz analitykow za 2011r.
(czyli jak dla mnie po staremu Dancing )

źródło blog Grzegorza Zalewskiego
zalewski.blogbank.pl/2011/12/2...

Zebrane prognozy analityków z ub. roku. Ile wyniesie wartość WIG20 na koniec 2011.
(podano firmy, w których pracował dany analityk, w momencie podawania prognozy)
Mariusz Staniszewski, Noble TFI 3300
Paweł Jóźwiak, Polsat OFE 3300
Grzegorz Łętocha, BPH TFI 3200
Andrzej Kaczorowski, Inwestors TFI 3200
Krzysztof Stupnicki, Amplico TFI 3200
Łukasz Bugaj, Xelion 3500
Paweł Cymcyk, AZ Finance 3100
Michał Fronc TMSBrokers 3300
Tomasz Jachowicz, DbNord 3300
Tomasz Manowiec, BGŻ 3200
Paweł Zawadzki, money.pl 3180

wave

szooler
0
Wysłane: 3 stycznia 2012 17:12:56
Chyba zaglądają na Stockwatch.Zasugerowali się tytułem wątku.laughing4

Ciężko jest prognozować konkretne wartości indeksu,to może spróbujmy prościej.Jak widzisz wig20 na koniec roku 2012?
Przyznam się,że w tym roku będzie szalenie trudno trafić,zbyt wiele makro,geopolitycznych,że już nie wspomnę społecznych problemów/zagrożeń.Jeśli euro przetrwa(a powinno),i nie będzie jakiegoś konfliktu zbrojnego,to wig20 nie powinien znacząco odbiegać od dzisiejszych poziomów.Czyli...w najlepszym wypadku boczniak,w dość szerokim kanale.
"Fortuna favet fortibus"

tomcichy
0
Wpisów: 263
Wysłane: 3 stycznia 2012 17:29:47
ISM do góry i amerykańce otworzyli się ładną luką hossy Whistle
czyżby mój oRGR się sprawdził? ruch powrotny na linię szyi był wręcz książkowy Think

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

463 464 465 466 467

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,419 sek.

nwnzhcjq
ayjxbyif
rzvewgzr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
euuyzknx
afelbdvb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat