PARTNER SERWISU
sacjosav
1 2 3

Dobry System - co to właściwie znaczy ?

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 15 stycznia 2012 09:35:40
Przesledz wykresy przez pryzmat ceny i psychologii swieczki a nie przez krzywej kapitału. Ona jest wynikiem tego co dzieje sie na wykresie.
"Twój" ATR który "niby" uzależniony jest od zmienności przez pryzmat wykresu często jest głupi jak but.

Dam ci przykład: jeżeli nastepuje wybicie ceny z konsolidacji to następuje w kilku wariantach. Pierwszym jest potworne zwiększenie zmienności i duży ruch do góry. Drugim jest spokojne wybicie na kilkunastu drobnych świeczkach, nagłe podciągnięcie do góry na dużej swieczce i walka popytu i podaży na duzych świeczkach z ogromną zmiennością w dół i w górę.
Czy głupi liniowy ATR umie sobie poradzić z taką sytuacją ? Czy poradzi sobie jednakowo dobrze z pierwszą i drugą.
Zobacz co zrobił genialny nasz twórca m.in. RSI. On sobie wymyślił stop który układa sie nie liniowo tylko w parabolę. A może trzeba spróbowac hiperboli ?
Czy lepiej jest zawrzeć kilka dużych pozycji z bliskim stopem, czy kilkadziesiąt z odległym ? Takich pytań pojawia sie mnóstwo.
Zapewne wkurzasz się że wie a nie powie. To nie tak. Nie dotkniesz to nie zrozumiesz - tak sie buduje osobiste doświadczenie. Każdy moze mieć swoje pomysły i wnioski. Dzisiaj walisz chyba trochę na slepo jakiś wskaźnik i patrzysz na wynik - robiłem to samo - ważne aby umiec pójśc dalej.

Nie patrząc na wykres tylko na krzywą kapitału przez pryzymat jakiś wskaźników nigdy nie zobaczysz zjawiska. To tak jak komuniści nie widząc człowieka widzieli zbiorowość, a ich upadek spowodował Wałęsa - jeden człowiek.

A z innej beczki. Ile Twoja sieć neuronowa ma neuronów a ile mózg człowieka. Czego ona sie uczy ? Tego co mój roczny syn, że jak otworzę buzię to on to też próbuje zrobić - tylko nie wie po co ? Jak otworze inaczej to się na mnie patrzy i nie wie co ma zrobić ? Mnie nie odpowiadaj na to tylko sobie. Komu chcesz powierzyc swój portfel. Niemowlakowi który jak widzi że rodzice piją to też bedzie pił bo nauczy się że to jest dobre jak się pije ?
Jeżeli TY nie poznasz wykresu i zjawisk na nim występujących to czego dobrego nauczysz swoje dziecko ? Powielać swoje błędy...
Mam młotek i gwożdzia. Chce nauczyć kogoś wbijania gwożdzia. Ale sam tylko słyszałem jak sie to robi. Jeżeli ten ktoś bedzie mądrzejszy ode mnie to mimo mojego koślawego pokazania nauczy sie w końcu wbijać gwożdzia. Jeżeli ktoś jest głupszy to chyba jednak sie niczego nie nauczy. Twoja sieć jest mądrzejsza od ciebie czy głupsza ?

Dla mnie osobiście siec neuronowa to narzędzie do adapatacji w czasie dobrego systemu do zmieniajacego sie rynku - przy naszym wspomaganiu - a nie "wymyślanie systemu"
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 15 stycznia 2012 09:55

Zielarz
0
Wpisów: 457
Wysłane: 15 stycznia 2012 11:37:11
do wbijania gwozdzi stosujemy zwykle mlotek. nie wbijamy gwozdzi reka ani czolem. Czy ktos stawia pytanie czy mlotek jest od ciebie madzrzejszy ? raczej nie. mlotek ma wlasciwosci ktore nas interesuja i dlatego go stosujemy.
siec neuronowa jaka obecnie testuje jest malutka. 3 warstwy 8,4 i 1 neuron. tyle wystarczy by dostawac jakies przyzwoite wyniki (nie zadawalaja mnie jeszcze ale sa przyzwoite). Nie ona sama stanowi system. jest ona rowniez oblozona pewna logika odpowiedzialna m.in za prowadzenie stopa. jakie jest zadanie sieci ? znalezc podobienstwa, wzroce, nieefektywnosc rynku. jej zaleta jest czysto obliczeniowe dzialanie. Oczywiscie ze czlowiek moze wiecej, wiecej zobaczy na wykresie itd ale to tez jest wada. Postrzeganie czlowieka jest zaklucone przez tak banalna rzecz jak postrzeganie papiera, czy sie go ma czy nie ma, od papki z mediow, od pogody. Siec ma dane i ma cos znalezc. Do sieci zabieralem sie juz jakies pare lat temu i poleglem. Blad polegal na probie uczenia sieci na przykladach stworzonych przeze mnie (podstawowe backpropagation). Tak jak mi sie wydawalo ze powinieniem grac. A moje przyklady mozna bylo o kant doo.. potluc. Aktualnie siec gra i ewoluuje. ja nie wiem jakie wzorce znajduje i to jest ta kluczowa sprawa. Jezeli sa - ma je znalezc. Jezeli ich nie ma to JA TEZ ICH NIE ZNAJDE chocby nie wiem co mi sie wydawalo i jakie mial wyniki chwilowo. kazdy dobry wynik to moze byc fuks. Kwestia oczywiscie co zapodawac na wejscie ...
Jak widze kwestie - "siec a przeoptymalizowanie". nauka sieci jakimkolwiek sposobem to jest wlasciwie optymalizacja i przeoptymalizowanie grozi jak najbradziej. Koncepcje mam taka - jezeli wszystkie parametry to wspolczynniki sieci to przeoptymalizowanie bedzie latwo kontrolowac po prostu zmniejszajac siec przy posostawieniu tych samych mechanizmow uczacych. jezeli mamy system w pelni algorytmiczny to z tego "pudelka" wystaje nam z 30 "pokretel" ktore mozemy stroic, to chyba nie da sie uniknac przeoptymalizowania (jak juz sie je zastosuje). wiekszosci takich parametrow trudno sie pozbyc i trudno USUNAC przeoptymalizowanie. Mysle ze to sie sprawdza, kiedy mialem wieksze sieci wyniki szly mi w kosmos, jakies tysiace procent w kilka lat (nauka byla oczywiscie koszmarnie wolna). Jak wiemy nie o to chodzi.
ATR mi sie nie podoba i dlatego prosilem o rady.
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.
Edytowany: 15 stycznia 2012 11:45

Zielarz
0
Wysłane: 15 stycznia 2012 12:46:00
No i dlaczego Anty sie jeszcze nie odezwal Eh? ? Pograzyly Cie totalnie fundamenty ? Dostales szlaban od Kierownika na wypowiadanie sie w kwestiach technicznych blackeye ? Buldi ? Darkest ? Mathu ? Poradzcie cos fajnego blah5

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 15 stycznia 2012 13:57:43
JA ? ja tu tylko wieczorem na bro zagladam ;)

nie wierze w syse mechaniczne, nie wierze w sieci neuronowe, optymalizacja i MM dopasuja tylko equity do twoich oczekiwan (overfitting czy tak ?).. zeby nie bylo, nie wierze jeszcze w wiele innych rzeczy z AT ;)

jedyne co madrego mozesz zrobic to napisac sys starajacy sie w logiczny sposob uchwycic rzeczywistosc, reakcje cen na rzeczywistosc (zakladajac oczywiscie ze w cenie jest wszystko).. a potem i tak zamykasz oczy i rzucasz moneta :D

naprawde nie czuje sie kompetentny w tym temacie, ja tylko czasem cos policze ;)
(w pm wyslalem ci adres bloga, poki jeszcze cos tam pisze)
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

Zielarz
0
Wysłane: 15 stycznia 2012 14:17:55
Dzieki za odres bloga. Rozumiem ze wystawiasz swoje analizy na widok publiczny ale jednak z umiarem. trudno, niech i tak bedzie wave

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 15 stycznia 2012 14:29:01
To nie tak zielarzu, SW ma jakas polityke reklamowa ktorej nie chce byc czescia, chcialem ci po prostu pokazac troche inne spojrzenie, byc moze jakichs przemyslen przysporzy ;)
(a ze pm chodza jakby chcialy a nie mogly, poszlo w watku ;))
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

Devcon
0
Wpisów: 5
Wysłane: 16 stycznia 2012 17:42:59
Witam
Zielarz, w czym piszesz swoje sieci?
Pozdrawiam

Zielarz
0
Wysłane: 16 stycznia 2012 21:20:25
jak juz chyba wspominalem w c++. W calosci wlasna implementacja.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 17 stycznia 2012 22:38:55
Zielarz napisał(a):
No i dlaczego Anty sie jeszcze nie odezwal Eh? ? Pograzyly Cie totalnie fundamenty ? Dostales szlaban od Kierownika na wypowiadanie sie w kwestiach technicznych blackeye ? Buldi ? Darkest ? Mathu ? Poradzcie cos fajnego blah5

Kyrie elejson Pray , ja mam Ci radzić? Ja nie mam bladego pojęcia o programowaniu. Wszystko czego dokonałem opierało się na excelu, podobnie jak u Snaka.
Kiedyś, w zamierzchłej przeszłości grałem na futach wedle "osobistego systemu" , ale to było nic innego jak 7 dobranych wskaźników z których tylko jeden - średnią regresyjną zoptymalizowałem w ramach swoich umiejetności, reszta to były standardowe, ogólnodostepne wskaźniki zoptymalizowane jedynie wg interwału.
O sieci neuronowej wiem jedynie tyle że istnieje i że każdy z nas ma takową w głowie.

Na nic więcej mnie nie stać, więc mimo szczerych chęci nie jestem w stanie Tobie nic doradzić.

Tak na marginesie, ten nasz umysł - mniej lub bardziej doskonały - i tak wydaje mi się niedoścignioną siecią neuronową, która radzi sobie z rozpoznawaniem trendu chyba lepiej niż najlepsze kody, potrafi weryfikować napływające z rynku informacje które kształtują nastroje, a w dodatku w tym samym czasie "przelecieć" skaner fundamentalny. Angel

Edytowany: 17 stycznia 2012 22:49

Zielarz
0
Wysłane: 18 stycznia 2012 09:26:22
Buldi, przeciez ja nie pytam o programowanie. Pytam o zasady. Np ja stopa stawiam na pocz tak a tak, w zaleznosci od tego i tego. wielkosc pozycji ustalam tak a tak, chyba ze jest wyjatkowa sytuacja i robie tak a tak. Jezeli okaze sie ze costam, to stopa modyfikuje tak a tak.

Potrzebuje wiecej dupereli ekm ... tzn klockow do zabawy blah5
Edytowany: 18 stycznia 2012 09:32

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 21 stycznia 2012 09:51:57
Zielarz napisał(a):

Dostałem pozwolenie od Kierownika żeby odpowiedzieć ;)

Wiele kwestii zostało już poruszonych. Być może w tym co napiszę się powtórzę, ale to naprawdę istotne kwestie.

1. Dobór bazy danych do testów. Moim zdaniem to jedna z bardziej niedocenianych spraw. System ma działać na GPW i to logicznym jest zrobienie testów na tym rynku, ale w takim myśleniu jest jeden problem... Zmienność natury rynków. Jakiś kawałek czasu temu zaobserwowano, że momentum przestało działać. Już nie daje przewagi. Trwa to od jakichś 10 lat. Dokonując BackTestów na GPW wcześniej niż 10 lat nie ma sensu, bo płynność nie ta i ilość walorów także. Z tego wniosek, że trzeba niestety sięgnąć do testów na innym rynku i w innym okresie czasu... To powinno dać efekt taki o jakim pisał Snake, czyli system trendowy testować na TPS, a antytrendowy na KGH.

2. Dobrym pomysłem jest też analiza w jakimś mniejszym interwale na różnych fazach cyklu w dłuższym interwale przy zastosowaniu walkforward. System optymizujesz,uczysz, kiedy na rynku jest płasko a każesz ma grać kiedy jest zmiennie i nie chodzi tu o indeksy. Musisz rynek obejrzeć przez pryzmat spółek, a nie indeksu, czyli zerknąć sobie na okresy kiedy większość spółek jest bez trendu i tam uczyć, a stosować/testować tam gdzie jest trend i/lub odwrotnie. W fazach dużej zmienności i małej zmienności

3. Dotknąłeś już istotnego problemu, czyli patrzenia na rynek. Zajęciu pozycji zawsze powinna towarzyszyć analiza rynku, ale nie przez pryzmat indeksu, tylko innych walorów. Jak rynek jest spadkowy, to pozycja do longa powinna być mniejsza niż w momencie jak rynek jest wzrostowy. Powiększanie pozycji można zrobić np w zależności od tego jaki procent rynku rośnie, a jaki maleje. Od tego można uzależnić także stopa. No właśnie, Stop. Czy tylko wynikający z ATR? Koncepcja fajna, ale czy nadaje się na wszystkie możliwe przypadki jak wspomniał Dapi? A może wyjście powinno się także uzależnić od nie spełniania części warunków wejścia?

4. Wiadomo, że najfajniej byłoby mieć krzywą kapitału gładką i mocno nachyloną, byle nie do dołu ;P
Tak się nie da. Zawsze jest tak, że im większy CAGR tym większy maxDD. Próby modelowania dają efekt, ale trzeba wiedzieć kiedy sobie powiedzieć stop z optymalizacjami. W pewnym momencie efekty są po prostu nieopłacalne z punku widzenia nakładów pracy. Walko o każdy procent maxDD nie ma sensu, bo decyduje i tak rzut monetą ;)

5. Optymalizacja czyli uczenie. Nikt o tym nie wspominał, a Ty pewnie wiesz, ale w związku z tym, że inni czytują to napiszę. Testy to także w dużej mierze optymalizacje parametrów jeśli system nie jest typowo price action, choć i wtedy są parametry MM do zmieniania. Koniecznie trzeba zbadać rozrzut wyniku wobec zmiany parametrów, czyli wrażliwość. Jeśli system jest wrażliwy to znaczy, że jest dopasowany i należy go zmienić. Jeśli dla wyniku nie jest istotne czy weźmiesz średnią 80, 90, 100, czy 120 to znaczy, że jest ok. Postawiłeś mi zarzut w innym wątku, że przywiązują się do liczb. Średnia taka a taka, tyle i tyle. To nie tak. Po prostu jak coś działa u mnie przy 100 i to działa przy 110 czy 120. Jak mi CAGR skacze o 1o punktów co tick parametru to nie oznacza, że przyjmuję właśnie ten parametr... Wręcz przeciwnie. Wtedy jest szansa, że zadziała też w przyszłości.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,540 sek.

gkpmhvpj
zttwqrin
hqngxnmb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bzukntlf
mxybrcud
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat