Skontaktowałem się z AM Secus, bo Fojud nie odpowiada na maile ani nie odbiera telefonów.
Polecałbym to wszystkim pozostałym obligotariuszom, mają oni liste mailingową i sa zdecydowanie bardziej na bieżąco niż można być czytająć komunikaty tej firmy.
W skrócie (w całości w oparciu o rozmowę telefoniczną więc nie jestem w stanie potwierdzić tych informacji) sytuacja wygląda tak:
* Fojud miał nie dotrzymać zapisów prospektu i część pieniedzy za kontrakt który był zabezpieczeniem została wypłacona, zamiast zgodnie z zapisem we prospekcie znaleźć się na depozycie sądowym do czasu zapadalności obligacji (strona 15/16 dokumentu
gpwcatalyst.pl/pub/files/dokum...).
* Obecnie Poznan wstrzymuje wypłatę pozostałej kwoty ze względu na roszczenia innego z wierzycieli względem pozostałej części scedowanej wierzytelności. Obligacje i cesja wierzytelności są starsze niż zobowiązanie wobec tamtego wierzyciela i powinny mieć pierwszeństwo, ale miasto nie chcąc być stroną w sporze może przelać środki na depozyt sądowy i poczekać na orzeczenie sądu.
* Kwota, która ma wypłacić Poznań, nie wystarczy na wykup obligacji wraz z odsetkami (różnica podobno nie jest duża, ale nie dowiedziałem sie jaka).
* Firma podobno wyraża jakąś chęć rozwiązania sprawy polubownie, ale ciężko powiedzieć czy pójdą za tym jakiekolwiek działania - zwłaszcza jeśli wcześniej faktycznie celowo mieliby złamać postanowienia prospektu.
Przeciwko firmie nie toczy sie podobno w tej chwili ani postępowanie upadłościowe ani prokuratorskie. Mam nadzieję, że wśród posiadaczy obligacji znajdzie się ktoś z odpowiednimi zasobami i zacięciem, aby złożyć wniosek o upadlość jeśli sprawa będzie się przeciągać (chociaż ta procedura jest na tyle prosta, że jeśli sprawa będzie się przeciągać być może zrobię to ja - w obecnej sytuacji sąd może nie oddalić wniosku nawet mimo nieupłynięcia 3 miesięcy od wymagalności zobowiązania wspomnianych w ustawie) oraz być może złożyc doniesienie do prokuratury, jeśli firma nie wywiąże się w pełni ze swoich zobowiązań i faktycznie miałaby złamałać postanowienia prospektu.