phobos napisał(a):Analiza techniczna KERNEL
Kernel znajduje się w długim trendzie wzrostowym zapoczątkowanym w 2009r.
Obecnie kurs akcji rozpoczął trend wzrostowy po dołkach z sierpnia 2011r. Znajdujemy się bardzo blisko lini trendu prowadzonej po 4 dołkach.
Histogram MACD rozpoczyna trend wzrostowy.
Na najbliższych sesjach możliwe przebicie 20-dniowej średniej od dołu, zasięg wzrostów ok. 73zł.
Podsumowanie:
Sygnałem kupna będzie dotknięcie lini trendu wyznaczonej na wykresie, w tym samym czasie linia MACD powinna przeciąć linię sygnału jako potwierdzenie nadchodzych wzrostów.
Aby obliczć ZS cenę kupna można przyjąć ok. 67zł, zasięg wzrostów co najmniej 71,6zł(potrójny szczyt), stop-loss na poziomie 65zł.(pod wsparciem 65,6zł.)
Z/S = 2,3
Myślę, że spółka jest warta uwagi, jako inwestycja krótkoterminowa, dość bezpieczna(SL=3%) z nie dużym potencjałem wzrostów (~7%)
Sygnałem kupna będzie dotknięcie lini trendu wyznaczonej na wykresieW żadnym wypadku! W taki sposób można kupować walory będące w silnym, ustabilizowanym trendzie wzrostowym, gdzie popyt bezdyskusyjnie rządzi rynkiem. Na KER niestety tak nie jest.
Najprostszym sygnałem kupna, wywodzacym się jeszcze z XIX wiecznej wiedzy giełdowej, a spopularyzowanym przez ludzi takich, jak Charles Dow i William Gann, jest zrobienie przez papier nowego lokalnego maksimum, czyli wyjście ponad lokalny szczyt ( w naszym wypadku co najmniej powyżej 71,60).
I w tym konkretnym wypadku bym się tego typu sygnału kupna trzymał, a osobiście nawet jeszcze mocno zaostrzył, decydując się na kupno dopiero po przekroczeniu 75zł w cenach zamknięcia sesji. Ten KER mi się bardzo nie podoba.
Dlaczego? Już wyjaśniam:
Andy bardzo słusznie zwrócił uwagę na fakt, że ostatnio trend wzrostowy na KER jest, ale jakby go nie było.
Niby jest ta linia, podtrzymująca trend od sierpnia 2011, na którą zwróciłeś uwagę, ale trend jest jakiś bardzo słabiutki. Zauważ, co się dzieje z korektami i ze szczytami w czasie tego trendu. Każda korekta bardzo szybko zdejmuje ze szczytu znacznie ponad 62% poprzedzających wzrostów. Byki są bardzo słabe, skoro tak szybko oddają tak dużo wypracowanych wzrostów.
Ponadto w zdrowym trendzie wzrostowym kolejne korekty nie powinny w ogóle schodzić w obszar poprzednich korekt o podobnym czasie trwania, lub robić to bardzo rzadko (chodzi o to, że w zdrowym trendzie wzrostowym trendzie dno kolejnej korekty zazwyczaj wypada powyżej poprzedniego lokalnego szczytu). Tu mamy "niezdrowy" trend wzrostowy - mamy już 4 szczyt i 4 dołek od sierpnia 2011 a wszystkie wzrosty i spadki mają jeden "obszar wspólny", przez który przechodza to w górę, to w dół - pas cenowy między 66 a 70,5 złotego .
Takie słabe zachowanie byków jest nietypowe dla trendów wzrostowych, jest natomiast typowe dla faz akumulacji (gdy "silne ręce" odbierają akcje od "słabych rąk") lub dystrybucji (gdy "silne ręce" sprzedają "słabym rękom"). Osobiście obawiam się, ze właśnie z tym drugim przypadkiem mamy tu do czynienia - ktoś inteligentnie wychodzi z papieru, korzystając z ogólnie niezłej koniunktury i nie stwarzając negatywnego wrażenia "opuszczania tonącego statku".
Teraz weź i pociągnij sobie drugą linię, po szczytach z września i grudnia 2011. Jest także wzrostowa, ale pod mniejszym kątem, niż ta "Twoja" linia trendu. Czy taki rysunek nic Ci nie przypomina?
Mi bardzo przypomina "klin w górę", ktory jest formacją kontynuacji w trendzie spadkowym (patrz ostatnie 2 rysuneczki na dole, a szczególnie ten po prawej):
bossa.pl/index.jsp?layout=2&am...KER od 2009 bardzo mocno wzrósł i "ma z czego spadać". Nie mówię, że to jest klin i że mam rację, choć uważam to za bardzo prawdopodobne. Dziesiątki tego typu figur oglądałem w czasie kilku przeżytych już bess i intuicja nakazuje mi być tu bardzo ostrożnym w kwestii wzrostów.
Tak po prawdzie moją pierwszą myślą na widok tego obrazka było:" To moze być niezłe miejsce do zajęcia krótkiej za chwilę", a więc zdecydowanie niebycza myśl
Mój ewentualny sygnał kupna, wspomniany na początku, czyli: wyraźne wyjście kursu ponad 75 zł powstanie wtedy, gdy KER wyraźnie zaprzeczy klinowi, który widać na tym wykresie. Po prostu wtedy KER zdecydowanie przekroczy górną linię, ciągniętą po szczytach z września i grudnia 2011.
Do tego czasu wzrosty na KER traktuję bardzo podejrzliwie.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)