80% traci 10% zarabia 10% wychodzi na zero
Średni zysk hamerykańskich profesjonalnych inwestorów to 16% rocznie.
Na FX ponoć 95% traci w dłuższym terminie. 2% w dłuższym terminie zarabia. Pozostałe trzy procenty chyba mają założone konto i nic na nim nie robią :)
Chciałbym tylko zauważyć, że pewnie ze 2% ludzi potrafi świetnie grać na gitarze. Może mniej. Tyle samo świetnie gra w tenisa czy piłkę nożną. Problem z giełdą polega na tym, że tu nie ma kategorii wiekowych ani zaawansowania, tylko jest rywalizacja z rynkiem, czyli wszystkimi na raz. A wyniki są od razu i to dość wymierne. Więc problem bardziej sprowadza się do "jak zacząć zarabiać nie tracąc przedtem kapitału i zapału".
|
|
System zapewne co nieco podobny do Forexowych.
hukers, a co w tym według Ciebie nieuczciwego? Komputer może szybciej reagować na nowe zlecenia w arkuszu i jest to wykorzystywane. Kupuje taniej, sprzedaje drożej, zasada została ta sama ;)
|
|
Dobierasz BMP pomimo ichniej sytuacji? Tzn. pomimo wzrostów w Niemczech nadal pachnie trupem w szafie.
Twoje wpisy na wątku o nich czytam aktywnie, tylko nie bardzo wiem, co do tych komentarzy można dodać ;) Może to, że CDRED też miał być po 15zł więc 6zł w jedną sesję wydaje mi się nierealne.
|
|
mrk napisał(a):Jest tyle naprawdę zdołowanych spółek, które teraz odbijają i mają większy potencjał wzrostów niż boryszew. Może w ramach wątku edukacyjnego coś zaproponujesz? Of kors coś w miarę płynnego, żeby chmara napalonych inwestorów za bardzo nie ruszyła kursem ;) Gutek84 napisał(a):Jak są wątpliwości to wystarczy zacieśnić stop lossa i już, a tak to teraz patrzysz jak pociąg odjeżdża. A wtedy wylatuje się na jednej świecy, jak parę dni temu :) Ciekaw jestem tutaj wypowiedzi z dziś, gdyby korekta jednak nastąpiła. Uważam, że komentarze "A może jednak nie ziemniaczki?" lub "A nie mówiłem?" są tak potrzebne jak ślepemu okulary. Sprzedając dziś na zamknięciu byłoby jakieś 1,5% w portfelu więcej. Ale w kontekście sytuacji technicznej obraz jakiejś specjalnej zmianie nie uległ. Decyzję o sprzedaży moim zdaniem będzie można komentować za parę dni, gdy sytuacja trochę się rozjaśni. Swoją drogą też nie rozumiem zależności, w jaki sposób posiedzenie FED miało wpłynąć na kurs KGHM. Szutniku, mógłbyś to szerzej wyjaśnić? phobos, u mnie argumentacja "coś mnie nudzi", "rosło już tak długo, że chyba już nie może" pojawia się, gdy nie mogę znieść presji posiadania stratnej pozycji i tego paskudnego czerwonego minusa na koncie. W odwrotną stronę mam przeogromną chęć zamknięcia zyskownej pozycji, żeby dopisać sobie ciut kasy do rachunku, chociaż argumentów porządnych, poważnych i poważanych na zamknięcie tej pozycji nie mam. Czyli tak naprawdę uciekam z rynku byle tylko pozbyć się presji, a argumentuję byle mieć argument na tymczasowe zaspokojenie Pana Sumienia. Pomyśl, czy u Ciebie nie jest podobnie.
|
|
mrk, skuteczne i precyzyjne jak rzucanie do celu mydlanymi bańkami ;)
v3nom, Szutnik, jasne, też (przynajmniej na razie) uważam, że ludzkiego oka nic nie zastąpi. Ale na czymś te bankowe automaty opierać się muszą :)
Próbuję stworzyć tego typu oprogramowanie i "szukam konkurencji", co by wyeliminować od razu nieskuteczne podejścia. Wszelakie pivoty, zmiany monotoniczności, oparcie na oscylatorach daje wyniki takie se bardzo.
|
|
Witam serdecznie :)
Czy spotkaliście się może z jakimiś automatycznymi wskaźnikami wsparcia/oporu?
Znalazłem kilka na MetaTrader'a albo Amibrokera, ale żaden z nich nie działa według mnie odpowiednio. Wyrzucają poziomy na podstawie fraktali albo oscylatorów, nie pamiętając poziomów wyznaczonych wcześniej. W efekcie robi się jedna wielka kiszka.
|
|
|
|
|
|
crown, nie jestem do końca przekonany, że AT kompletnie zawodzi. Jak dotąd potencjalnie silne wsparcia dają wsparcie ;)  kliknij, aby powiększyć
|
|
mathu, poczekałbym jeszcze z takimi wyrokami, Goldman Sachs ma stop lossa tuż pod 1,35 więc będą walczyć, żeby tego poziomu nie przełamano.
|
|
W niedawnym Wprost albo Newsweeku był wywiad z Jędrzejem Wittchenem. Sama firma rośnie dość stabilnie od powstania, w Polsce jest rozpoznawana i ceni się podobnie do Samsonite albo Valentini. Przewinęło się u mnie w domu od nich kilka portfeli i rękawiczek, ze wszystkiego jesteśmy bardzo zadowoleni. Zobaczymy, jaka będzie cena emisyjna, ale sama spółka wygląda obiecująco.
|
|
radekjezu, zgadzam się z tym, co napisałeś, obserwuję Blackliona od pewnego czasu i czekam na odwrócenie trendu. Natomiast raport w poniedziałek to bardzo dobry powód do wzrostów - dziękować :)
PS Gdzieś jest info, że raport w poniedziałek czy to już po prostu ostatni możliwy termin do zdania raportu?
|
|
Już od paru dni systematycznie rosło, natomiast czemu dziś poszedł taki strzał - też jestem ciekaw.
|
|
Temat:
GRAAL
Podpisuję się pod powyższą prośbą ;)
|
|
Temat:
CIGAMES
volky, Ci to mają, w większości zostaną przy PS3. Natomiast zastanawia mnie ewentualna grupa ludzi, która straciła w tym momencie zaufanie do Sonego i przesiądzie się na konkurencję. Poza tym pamiętaj, że to świeżaki i nowi użytkownicy kupują więcej gier niż zadomowieni na konsoli.
Jordan, wzrost na Sniperze spowodował ostatni trend na Optimusie. Obecnie obie firmy pływają z ceną w chmurach. Jeśli Wiedźmin okaże się mega-hitem, który sprzeda się w 289357108504589164059188392564 egzemplarzy, nadzieje i marzenia wywindują kurs CIA pod premierę S2 jeszcze wyżej. Jakikolwiek inny scenariusz zależy od stopnia porażki Wiedźmina.
Z grami jest trochę jak z KOVem lub Petrolem. Znasz datę znalezienia ropy, ale nie wiesz, ile jej znajdą.
|
|
Temat:
CIGAMES
Wy tu pitu pitu, a Słony ma małego zgryza... technologie.gazeta.pl/internet...gry.interia.pl/informacje/news...www.ps3site.pl/hot-playstation...Jako że mam PS3 w domu i mój brat regularnie pocina przez PS Network, mogę powiedzieć, że awaria całej sieci bez ostrzeżenia i stan upadłości od tygodnia wcale nie napawają mnie optymistycznie w tym momencie do Słonego. Co prawda na płatnym Xbox Live też zdarzyła się taka awaria (dwa tygodnie kaputt), ale tam nikt nie przyznawał oficjalnie, że dane z kart kredytowych mogły dostać się w czyjeś ręce. Mniej sprzedanych PSów => mniej sprzedanych Snajperów.
|
|
Temat:
LOTOS
Arkuos, możesz rozwinąć?
|
|
Temat:
TAURONPE
Nie, ogłoszenie dywidendy powoduje, że jest na nią wielu chętnych, co prowadzi do wzmożonego kupna, co prowadzi do chwilowego wzrostu ceny.
|
|
Temat:
ONE2ONE
Podano jakieś info, które spowodowało takie odbicie? Wygląda to dość zjawiskowo ;)
|
|
Wzrost odwiedzin wygląda na ruch przedświąteczny i tyle.
|
|
Czy to jest liczba odwiedzin strony Wiedźmina 2? W tamtym okresie szerzej rozeszło się, że dwójka wychodzi i lud pewno z ciekawości sprawdzał, czy to nie fałszywa plotka. Większego ruchu spodziewałbym się dopiero w połowie kwietnia. Do tego czasu przez szczyt zainteresowania zapewne przejdą ze dwa, trzy tytuły.
|
|
Wolumen do 10:35 wyniósł około 3mln akcji więc nie cieszyłbym się zbyt wcześnie. Jeśli ABC Data wypluwała, to góra połowę ze swoich nowych papiurków. W najbliższym czasie może być powtórka, w najgorszym wypadku dwie.
|
|
Do 11 maja (wtedy jest premiera Wiedźmina?) zostało jakieś 80 dni. Jeśli kurs będzie rosnąć 20gr dziennie (jak to ostatnimi dniami wygląda), wychodzi nam wzrost o 16zł + 7,7zł obecnie to jest jakieś 24 złote za akcję w momencie premiery. Wiem, że mocno chłopskie myślenie, ale patrząc na tempo wzrostu ciężko jest założyć, że korekty nie będzie. Pytanie tylko, czy będzie w najbliższych dniach czy nieco później.
Wczoraj był wyraźny opór na 8zł, odniosłem wrażenie, jakby od kilku dni (od momentu wyskoczenia ponad 6zł) ktoś podbijał kurs, a przy 8zł zrealizował zyski, bo tempo wzrostu było szybsze niż wcześniej. Dzisiaj wykres wygląda już trochę łagodniej, ale nie dało rady przebić przez 7,8/ 7,9. Patrząc na inne spółki powiedziałbym, że kolejna nieudana próba w poniedziałek skończy się korektą, ale tutaj popyt jest tak duży, że każdy gwałtowniejszy spadek powoduje gwałtowny wzrost liczby zleceń kupna. Jeśli poniedziałkowy poranny strzał cenowy w górę nie spowoduje przebicia ponad 8zł, będzie dobry impuls do korekty.
|
|