PARTNER SERWISU
xempmreb
16 17 18 19
WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 2 listopada 2011 09:49:40 przy kursie: 0,23 zł
Dzisiaj rano poszło ESPI w sprawie złożenia wniosku o upadłość.

Cytat:
Spółka stara się o zawarcie układu chroniącego przed wierzycielami i o pozostawienie aktualnego zarządu, a także o zawieszenie postępowań egzekucyjnych. Wniosek został złożony 2 listopada w sądzie w Krakowie.
- Zarząd spółki wyraża przekonanie, iż upadłość układowa przyspieszy i uczyni bardziej efektywnym trwający proces restrukturyzacji Firmy Handlowej JAGO SA. – czytamy w komunikacie spółki.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/j...

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 2 listopada 2011 11:55:49 przy kursie: 0,23 zł
Nareszcie. Nie rozumiałem, dlaczego nie ogłosili upadłości już po opublikowaniu ostatniego raportu, z którego niezbicie wynikało, że kwota zobowiązań krótkoterminowych trzykrotnie przekracza wartość księgową całego tego biznesu. Czekali na cud?
Ciekawe tylko co z tych układów wyniknie, wziąwszy pod uwagę cinkciarską mentalność dominującego akcjonariusza, który jeszcze nie tak dawno, przy kursie zbliżonym do złotówki oświadczył był, że spadek kursu to nic złego bo "drobni akcjonariusze będą mogli tanio kupić dobre akcje" :)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 2 listopada 2011 15:13:44 przy kursie: 0,23 zł
Syf się zaczął w tej firmie jak główna właścicielka sprzedała w zeszłym roku własnej spółce Jago swoje toksyczne papiery "Elektrimu" za wartość podajże 8-9mln złotych (może więcej, dokładnie nie pamiętam ale byłem w szoku).
Tak się właśnie wyprowadza kasę z swojej spółki na własne konto.
To nie jedna rzecz z przewałek jakie dokonywała pani S na własnej spółce i było wiadomo że przy takich manewrach JAGO musi splajtować.
Myślę że miotła i odlot na szklaną górę tej pani się należy.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 2 listopada 2011 15:57:25 przy kursie: 0,23 zł
Nie zgadzam się Tytan.

O ile mnie pamięć nie myli, to sprzedaż akcji Elka została zablokowana na walnym. Z resztą to mało istotne.

Ważniejsze jest, że ta spółka nie posiadała od dawna rentowności operacyjnej. Jak coś nie działa i kupuje się więcej czegoś co nie działa(akwizycje) to samo z siebie to nie zacznie działać Speak to the hand

Synergie uzyskuje się ciężko. Potrzebni do tego sprawni managerowie, a nie prezes, który właściwie nie wie co chce robić. Wcześniej położyli Stormma, Zremb też cienko przędzie. Papiery trzymała grupa naiwniaków. Sam znam takich co mieli pokaźne pakiety akcji, wiarę itd. A spółka jak jest do d i ma zarząd do d, to perłą nie będzie i koniec. Żadne mi tam C/WK do oceny nie jest potrzebne. Jago jest po prostu spółką śmieciową.

Tytan
0
Wysłane: 2 listopada 2011 16:45:07 przy kursie: 0,23 zł
Komunikat oficjalny o sprzedaży Sjóblum (czy jakoś tak) trefnego Elektrimu JAGO był oficjalnie podany. Czytałem to na Interii, od tego czasu zaczął się systematyczny zjazd wartości s-ki. Ta pani zarejestrowała również nową spółkę "słup" wypuszczając akcje i nie wiem na pewno czy JAGO też ich nie zakupiła? Właśnie przez te różne meandry drenażowe tej pani współwłaścicielki, JAGO traciła płynność i to jest istota rzeczy.
Przepraszam że nie podaję ścisłych faktów,które miały miejsce ale nie zapisuję tego i nie odszukuję.
Może ktoś z forumowiczów spróbuje?

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 2 listopada 2011 18:46:45 przy kursie: 0,23 zł
irfy napisał(a):
Nareszcie. Nie rozumiałem, dlaczego nie ogłosili upadłości już po opublikowaniu ostatniego raportu, z którego niezbicie wynikało, że kwota zobowiązań krótkoterminowych trzykrotnie przekracza wartość księgową całego tego biznesu. Czekali na cud?
Ciekawe tylko co z tych układów wyniknie, wziąwszy pod uwagę cinkciarską mentalność dominującego akcjonariusza, który jeszcze nie tak dawno, przy kursie zbliżonym do złotówki oświadczył był, że spadek kursu to nic złego bo "drobni akcjonariusze będą mogli tanio kupić dobre akcje" :)

a fuck'tycznie tak było...!d'oh!
Ten gość zasługuje na "złotą czcionkę Teleexpressu,albo raczej StockWatch'a...3some
Edytowany: 2 listopada 2011 18:47

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 3 listopada 2011 15:32:34 przy kursie: 0,30 zł
anty_teresa napisał(a):
Nie zgadzam się Tytan.

O ile mnie pamięć nie myli, to sprzedaż akcji Elka została zablokowana na walnym. Z resztą to mało istotne.

Ważniejsze jest, że ta spółka nie posiadała od dawna rentowności operacyjnej. Jak coś nie działa i kupuje się więcej czegoś co nie działa(akwizycje) to samo z siebie to nie zacznie działać Speak to the hand

Synergie uzyskuje się ciężko. Potrzebni do tego sprawni managerowie, a nie prezes, który właściwie nie wie co chce robić. Wcześniej położyli Stormma, Zremb też cienko przędzie. Papiery trzymała grupa naiwniaków. Sam znam takich co mieli pokaźne pakiety akcji, wiarę itd. A spółka jak jest do d i ma zarząd do d, to perłą nie będzie i koniec. Żadne mi tam C/WK do oceny nie jest potrzebne. Jago jest po prostu spółką śmieciową.

dokładnie....

kiedyś czytałem ze w przypadku jedynie 10 % przejec powstają synergie.... w pozostałych 90 % przypadków nie ma ich, są jedynie przejawem wybujałych ambicji prezesów...

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Tytan
0
Wysłane: 7 listopada 2011 11:27:55 przy kursie: 0,32 zł
anty_teresa klasa sama w sobie, wielki szacun. Jak widać odczytali Twoje słowa. Nowy Zarząd będzie miał jednak kłopot. Połowa majątku wyprzedane przez poprzedników nieudacznych "brzydowskich". Jak rozruszać teraz tak inercyjną spółkę? Masz jakiś pomysł? Wyczytałem Ze Włosi zajadają się mrożonkami z Rumuni (sic). Więc można.Eh?

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 3 stycznia 2012 16:56:54 przy kursie: 0,20 zł
Kurna,jak by człowiek na czas to wszystko wiedział,co na forum,to by zaoszczędził sobie wielu niepotrzebnych strat.W espi o tym nie podadzą....
Natomiast w espi podali,że Ta Pani co to uprowadziła kurs,na manowce,być może akcjonariuszem już nie jest-schodziła poniżej progu 5%.I pomyśleć,że jeszcze niedawno obejmowała po złotówce.No wstyd.
Mrożonki-niewypał.Potężne straty z działaności,jakieś niejasne powiązania,przepływy(wypływ)gotówki,niegospodarność?jednym słowem-spółka w upadłości.O co gra?Że się ułożą.salute
"Fortuna favet fortibus"

szooler
0
Wysłane: 25 stycznia 2012 19:30:42 przy kursie: 0,23 zł
Nowy pan prezes,Grzegorz Winogradski(dawniej w Monnari),obiecywał do dwóch miesięcy jakieś szczegóły strategii zdrowienia spółki.Póki co,rośnie pod info o układzie...
"Fortuna favet fortibus"

michal1941
0
Wpisów: 62
Wysłane: 25 stycznia 2012 20:06:47 przy kursie: 0,23 zł
ostatnio pronox też liczył na info o układzie i spadl o połowe... czego jago oczywsicie nie życze...

dzwoniec
0
Wpisów: 146
Wysłane: 15 lutego 2012 18:03:05 przy kursie: 0,29 zł
Witam
Mam prośbę do obeznanych w temacie żeby jakoś inteligentnie omówić to co dziś miało miejsce. Jakie są szanse na udaną inwestycje w te papierki, ewentualnie jakie są możliwe negatywne scenariusze.
Z góry dziękuję i proszę moda o pozostawienie tego zanim ktoś nie odpowie.
Pozdrawiam.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 15 lutego 2012 19:29:02 przy kursie: 0,29 zł
Zerknij na świecę z dnia:
2009-09-07
2010-10-28
2010-12-09
2011-02-14
2011-04-04
2011-10-14
2011-11-03

i zobacz gdzie był kurs dwa miesiące później każdorazowo...

Jeśli w spółce NOWY zarząd i NOWY właściciel nie pokaże, że umie pozbierać TRUPA do kupy, to szanse na udaną inwestycje w te "papierki" są takie jak po tamtych świecach...

Na spółkach w upadłości, po ogłoszeniu kursem buja. Nadzieje odżywają tak samo intensywnie jak gasną i nikt nie jest w stanie przewidzieć co się stanie. Aby ocenić jakość zarządzania zerknij do innych podmiotów właścicieli i zarządzających. Zobacz jak się spółki rozwijały. Dla ułatwienia podam Ci nazwy. Zremb i Storm przykładowo.

dzwoniec
0
Wpisów: 146
Wysłane: 15 lutego 2012 20:10:03 przy kursie: 0,29 zł
Dzięki anty_teresa za szybką i rzeczową odpowiedź dającą do myślenia. Przydałyby się takie na innych forach, gdzie masy napalają się bezrefleksyjnie. W każdym razie jest to okazja dla spekulantów.

szooler
0
Wysłane: 16 lutego 2012 00:34:40 przy kursie: 0,29 zł
anty_teresa napisał(a):
Zerknij na świecę z dnia:
2009-09-07
2010-10-28
2010-12-09
2011-02-14
2011-04-04
2011-10-14
2011-11-03

i zobacz gdzie był kurs dwa miesiące później każdorazowo...

Jeśli w spółce NOWY zarząd i NOWY właściciel nie pokaże, że umie pozbierać TRUPA do kupy, to szanse na udaną inwestycje w te "papierki" są takie jak po tamtych świecach...

Na spółkach w upadłości, po ogłoszeniu kursem buja. Nadzieje odżywają tak samo intensywnie jak gasną i nikt nie jest w stanie przewidzieć co się stanie. Aby ocenić jakość zarządzania zerknij do innych podmiotów właścicieli i zarządzających. Zobacz jak się spółki rozwijały. Dla ułatwienia podam Ci nazwy. Zremb i Storm przykładowo.

AntyTeresa,ale spójrzmy na ten sam temat,tylko z perspektywy nowego zarządu.Patrzmy w przyszłość.
Czy mówi Ci coś nazwisko nowego prezesa?
Jest tajemnicą poliszynela,że obserwuję tego bankruta od dłuższego czasu.Na dzisiaj to bankrut,z możliwością układu.(identycznie było na Monnari,chociaż tam mnie akurat nie było :()
Na razie układa się po myśli prezesa,mają zarząd własny nad majątkiem.
Ci ludzie udowodnili,że potrafią walczyć o swoje.Przypominam,że ich premie są wprost proporcjonalne do wyników pracy,to znaczy jeśli wyprowadzą spółkę na prostą,wtenczas kurs będzie dużo wyżej a oni dostaną drogie akcje.
W propozycjach ugody z wierzycielami jest zamiana długu na akcje( 1 akcja za każdy złotówkę długu)Jeżeli wierzyciel obejmie po złotówie,to chyba nie sprzeda za grosze...

W krótkim terminie 34-39 grochów?Think
"Fortuna favet fortibus"

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 16 lutego 2012 09:29:26 przy kursie: 0,28 zł
@Szooler,

Na dudzie i dziesiątkach innych spółek akcje w ramach układu są obejmowane wyżej, tzn konwersja długu na jedna akcję jest znacznie powyżej kursu giełdowego. Popatrz tak: Dostanę 40% długu i 60% w nowych akcjach gdzie mam stratę na "dzień dobry" 70%. OK lepsze to niż same 40%. W końcu spółka to bankrut... Może uda się wyrwać coś więcej? W końcu wiemy jak rynek reaguje na układ i tym podobne infa.
Dla mnie cena konwersji nie ma żadnego znaczenia. Może być nawet 1000. Ta cena nie mówi nic o tym ile warte są akcje JAGO, tylko o tym jaki będzie faktyczny poziom umorzenia długu.

EUFRAT
0
Wpisów: 43
Wysłane: 16 lutego 2012 10:16:22 przy kursie: 0,28 zł
anty_teresa!

a czy przy wcześniej wspomnianych przez ciebie świeczkach dochodziło przy okazji do zmiany średnioterminowego trendu spadkowego?
Widzę, że znasz się na giełdzie ale uważam, że twoje wpisy dotyczące tego powyżej są stronnicze.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 16 lutego 2012 14:17:58 przy kursie: 0,28 zł
Być może wypowiadam się za ostro, ale wcale do Jago nie jestem uprzedzony. Raczej do Parku Bronisze, Pana Niebrzydowskiego itd. Tych akcji chyba nigdy nie miałem, ale poziom bezczelności ww osób jest po prostu porażający. Padło pytanie o inwestycję. Odpowiedziałem najlepiej jak umiałem. Można się z tym zgodzić lub nie. Do momentu kiedy nie poznamy skuteczności i jakości zarządu to inwestycja jest niewiadomą. Spółka od dawna leży na łopatkach. Może ją ktoś uratuje, a może nie. Tego nie wie nikt.

Co do trendu, to dobrze byłoby wyrazić się precyzyjnej. Nie mówię tego z przekąsem, ale akurat jeśli mówimy o AT do dla mnie jest to istotne. Jak definiujemy trend i okres? Wskaźnikowo bywała w trendzie wzrostowym na świecach tygodniowych przy czym trend definiuję rosnącym ADX albo układem wiązek w Guppym. Jeśli chodzi o mazanie to wedle definicji klasycznej z dodatkowym warunkiem przebicia istotnego, czyli trendem wedle Sprendeo także bywała, a teraz nie jest...

Tyle tylko, że wtedy nie była jeszcze w tak katastrofalnej sytuacji jak teraz. O tym, że może upaść mówili nieliczni. Teraz wiadomo, że jest upadłość. Kapitalizacja jest znaczenie mniejsza. OK. Natomiast jako inwestycje to nie dla początkujących, którzy najczęściej nie posiadają możliwości oceny działań zarządu, a dodatkowo mają skłonność do przeważania papierów spekulacyjnych tak naprawdę.

Grać sobie każdy na tym może bez problemów. Natomiast my dyskutujemy o inwestowaniu...
Natomiast wszystkim grającym polecam wykresy Pronoxu czy Monari... Proszę zerknąć, że świece po kilkadziesiąt procent nie są rzadkością. Te spółki próbują, a ile jest takich których już nie ma ? łapy, Krosno Techmex, czy dawny Uniwersal?
Edytowany: 16 lutego 2012 14:23

pandrew
0
Wpisów: 1
Wysłane: 24 lutego 2012 20:46:26 przy kursie: 0,27 zł
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Cytat:
Spółka Firma Handlowa "JAGO" Spółka Akcyjna w upadłości układowej ("Spółka") informuje, że w dniu 23 lutego 2012 r. otrzymała informację, iż Sąd Rejonowy w Gliwicach, X Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego w dniu 22 lutego 2012 r. zarejestrował warunkowe podwyższenie kapitału zakładowego o kwotę nie większą niż 7.000.000,00 zł poprzez emisję nie więcej niż 7.000.000 akcji zwykłych na okaziciela Spółki serii I, o wartości nominalnej 1,00 zł każda i łącznej wartości nominalnej nie wyższej niż 7.000.000,00 zł.

Kod:
mod: dodawaj cytaty do linków
Edytowany: 24 lutego 2012 21:05

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 20 marca 2012 09:55:29 przy kursie: 0,18 zł
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 16 / 2012
Data sporządzenia: 2012-03-20
Skrócona nazwa emitenta
JAGO
Temat
Zmniejszenie stanu posiadania
Podstawa prawna
Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji
Treść raportu:
Zarząd Firmy Handlowej JAGO SA w upadłości układowej ("Spółka") informuje iż otrzymał od Pana Roberta Bibrowskiego zawiadomienie o zmniejszeniu stanu posiadania akcji Spółki. Zmniejszenie nastąpiło w wyniku sprzedaży na rynku regulowanym w dniu 19 marca 2012 roku 2.328.890 szt akcji Spółki, co spowodowało zmniejszenie udziału procentowego w kapitale Spółki do 4,98%.
Przed zawarciem powyższych transakcji Pan Robert Bibrowski posiadał 4.640.556 szt akcji Spółki, które stanowiły 10% udziału w kapitale zakładowym Spółki oraz uprawniały do oddania 4.640.556 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki, co stanowiło 10% ogólnej liczby głosów.
W wyniku transakcji sprzedaży Pan Robert Bibrowski posiada 2.311.666 szt akcji Spółki, które stanowią 4,98% udziału w kapitale zakładowym Spółki oraz uprawniają do oddania 2.311.666 głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki, co stanowi 4,98% ogólnej liczby głosów.

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

Wygląda na to, że Bibrowski spróbował, ale mu się nie udało i teraz czmycha, raczej w popłochu, sądząc z tego, po ile wchodził a po ile wychodzi. Pozostaje zagadką, dlaczego w ogóle tu się ładował. Ponieważ jednak zszedł poniżej 5%, można mniemać, że to nie koniec i być może spróbuje jeszcze trochę podciągnąć kurs, żeby ograniczyć straty. Przynajmniej ja bym próbował. W takim wypadku istnieje szansa podwiezienia się, choć trzeba powiedzieć jasno, że w obecnej sytuacji gra tutaj "grozi śmiercią lub kalectwem".
Nie chcę krakać, ale niespecjalnie to wygląda, zwłaszcza w połączeniu z informacją o ustąpieniu prezesa i członków zarządu oraz powołaniu przez sąd biegłego, który ma zbadać, czy firma jest w stanie spełnić warunki układu (oraz inne). Jak dla mnie, ale jest to moje czysto subiektywne wrażenie, wszystko wskazuje na to, że tej spółce już wkrótce podziękujemy. Tak jak Łapom i Techmexowi. Ciekawe, czy wrzucą ją na dwa fixingi.
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

16 17 18 19

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,668 sek.

jshywoip
ysqxodlq
erxjhwxe
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
powfobsj
ptfgscer
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat