0 Dołączył: 2009-01-04 Wpisów: 37
Wysłane:
24 lutego 2012 22:21:29
przy kursie: 0,90 zł
Jak działa reguła 3D w przypadku zakupu PP ? Konkretnie, kiedy będę miał zaksięgowane na koncie PP w razie ewentualnego ich zakupu na sesji 27.02 ? Rano 1.03 ? Dopiero po zamknięciu sesji ? Bo jest to jednocześnie ostatni dzień zapisów, a na jakieś nerwowe błazeństwa pół godziny przed zamknięciem biura się nie piszę.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
24 lutego 2012 22:22:52
Dla PP czas rozliczenia jest D+2 a nie jak na akcjach D+3
|
|
0 Dołączył: 2009-01-04 Wpisów: 37
Wysłane:
24 lutego 2012 22:41:22
Dzięki. Usiłowałem podpytać pracownicę biura (zadzwoniła z przypomnieniem o emisji) ale wiła się z odpowiedzią okrutnie. No cóż, zobaczymy notowania w poniedziałek, nienerwowo bo z moją pomocą czy bez - firma i tak nie spocznie póki nie wciśnie mi miliona akcji w postępie geometrycznym. Twierdzę że to spostrzeżenie merytoryczne ;)
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
24 lutego 2012 22:51:36
Wiła się, bo pewnie sama miała problem się w tym połapać.
Ten co to wymyślił - te wszystkie odcięcia i rozliczenia PP, dywidend, D+2,D+3, licząc od disiaj, czy od jutra, a co z weekendami, dlaczego dywidenda dla akcjonariuszy podlega odcięciom a wypłacanie gigantycznych nie raz premi w kosztach ogólnego zarządu nie podlega, dlaczego emisje z PP podlegają odcięciu a emisje bez PP nie podlegają, w ogóle dlaczego księgowanie papierów i środków ze sprzedaży na rachunku w XXI wieku trwa 3 dni? - zasługuje na kręcenie wora, nic więcej.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
27 lutego 2012 01:41:09
buldi: Masz sporo racji z tym systemem, że w dzisiejszych czasach rozliczenie pieniężne natychmiast po danej sesji powinno być standardem a nie żadne D+2 jak na PP czy D+3 jak na akcjach, to samo dotyczy przelewów ELIXIR, dlaczego w 21 wieku nie można zrobić przelewu w 15 minut między bankami w jednym kraju to ciężko jest zrozumieć. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2011-11-13 Wpisów: 3
Wysłane:
27 lutego 2012 13:51:06
przy kursie: 0,89 zł
Mam pytanie.(M-bank) Dokupiłem dziś trochę Midas-PP. Niestety w zakładce "Emisja z prawem poboru" w Rodzaju zapisu: "Podstawowy" nie zwiększyła mi się ich liczba. Czy to oznacza ,że muszę zmienić Rodzaju zapisu na "Dodatkowy" ? Konto mam w M-bank.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
27 lutego 2012 14:01:51
Bedziesz mogl sie zapisac ale za 2 dni czyli w srode popoludniu wynika to z rozliczenia transakcji w KDPW D+2 oczywicie bedzie to zapis podstawowy.
|
|
Wysłane:
27 lutego 2012 15:35:53
lankusiek napisał(a):Mam pytanie.(M-bank) Dokupiłem dziś trochę Midas-PP. Niestety w zakładce "Emisja z prawem poboru" w Rodzaju zapisu: "Podstawowy" nie zwiększyła mi się ich liczba. Czy to oznacza ,że muszę zmienić Rodzaju zapisu na "Dodatkowy" ? Konto mam w M-bank. Dlaczego zadajesz na forum pytanie skierowane do brokera? W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
27 lutego 2012 18:41:15
No to mamy dyskonto 8,14% (teoretyczne) na dzień dzisiejszego zamknięcia dla tych co za PP kupią akcje nowej emisji. A dla tych co kupią w zapisie dodatkowym dyskonto wynosi już 21,3%. Zobaczymy jakie będzie dyskonto na PDA. Bo ich pierwsze notowanie oraz zmiana kursu Midasa do tego momentu, mogą "zjeść" te dyskonta. Poziom odniesienia dla pierwszego notowania PDA to (47+4*70)/4 Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-15 Wpisów: 15
Wysłane:
27 lutego 2012 19:35:46
witam mam pytanko odnośnie objęcia przysługujących mi akcji w zapisie podstawowym. objołem wszystkie co mi przysługują pobrali pieniądze z konta i nigdzie tego nie widać nie ma żadnej informacji że fizycznie mam jakiekolwiek akcje.. I teraz pytanie kiedy pojawią się te akcje w moim portfelu??
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
27 lutego 2012 22:25:56
broker_ns napisał(a):Nie ważne jaki byłby kurs referencyjny przed odcięciem dla zakończenia notowanych PP. Ja nadal uważam że w ostatnich dniach (jeśli nie będzie jakiś spektakularnych info) notowania PP powinny się osuwać a to z racji swojej specyfiki - bo cześc inwestorów bedzie się bała zamrozić gotówkę na "niepewne" czasy nadciągającej korekty. A na jakim poziomie ostatecznie skończą się notowania PP to teraz ciężko prognozować bo widać b.dużą zmienność w ich notowaniach. Wczorajsza spadająca gwiazda też daje troche do myślenia  . Mój scenariusz bazowy się nie zrealizował ale pisałem te słowa jeszcze we czwartek kiedy kurs zjechał z - 0,95 na 0,89. Natomiast piątek po skończonej sesji już można było ostrożnie wnioskować, że wielkiego cofnięcia w notowaniach kursów tutaj nie będzie i dzisiejsza sesja to potwierdza. Oznacza to m.in to że emisja się im udała tj. z dużą dozą prawdopodobieństwa pozyskają całość kwoty jaką planowali uzyskać, a jak wszyscy wiemy nie były to małe kwoty. Tak wieć Solorz już dzisiaj może spokojnie otwierać szampana - bo w ciężkich czasach zgarnął z rynku całkiem sporą kasę! [quote+sbyszek]A dla tych co kupią w zapisie dodatkowym dyskonto wynosi już 21,3%.[/quote] Nie liczyłbym zbytnio na zapisy dodatkowe. Jeśli jakieś zostaną jakieś "pojedyncze" akcje to nadsubskrypcja będzie ogromna! Od jutra start notowań kursu bez zbędnego gorsetu w postaci notowań pp. Widać z wykresy że kurs raczej ma ochotę rosnąc niż cofać się choć wszyscy i tak czekają na umowę z Plusem
Edytowany: 27 lutego 2012 22:26
|
|
Wysłane:
28 lutego 2012 01:09:02
noorbi napisał(a):witam mam pytanko odnośnie objęcia przysługujących mi akcji w zapisie podstawowym. objołem wszystkie co mi przysługują pobrali pieniądze z konta i nigdzie tego nie widać nie ma żadnej informacji że fizycznie mam jakiekolwiek akcje.. I teraz pytanie kiedy pojawią się te akcje w moim portfelu?? To nie supermarket - kupiłeś towar-kasa-do bagażnika i do domu?. Musisz być cierpliwy. Łopatologicznie i w skrucie powinno być tak: zapisałeś się, info o zakończeniu subskybcji, przydział, dopiero wpis na konto, dopuszczenie do obrotu i ... handlujemy PDA, albo NIE. Jakbyś się wczytał w prospekt emisyjny w związku z emisją (każdy), to zawsze jest tam zapisane takie zastrzeżenie (ryzyko zwiazane z emisja) gdzie się pisze o ewentualności niedojścia emisji do skutku, i jest wymienione kilka powodów. Lektura obowiązkowa dla tych co inwestują w emisję swoją ciężko zarobioną kasę i chcą wiedzieć co się z nią stanie. Tym też także różni się giełda od kasyna,gdzie nie trzeba takich rzeczy czytać. Nie dziw się, że jednak takie ryzyko istnieje i takie coś może się zdarzyć, ale Midas vel Kwiatkowski już kiedyś 5 lat temu ćwiczył niedopuszczoną emisję. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
Wysłane:
28 lutego 2012 04:15:31
noorbi napisał(a):witam mam pytanko odnośnie objęcia przysługujących mi akcji w zapisie podstawowym. objołem wszystkie co mi przysługują pobrali pieniądze z konta i nigdzie tego nie widać nie ma żadnej informacji że fizycznie mam jakiekolwiek akcje.. I teraz pytanie kiedy pojawią się te akcje w moim portfelu? Dużo wody w Wiśle upłynie zanim będziesz mógł je sprzedać ;-), o ile w ogóle bo tak też może być, że emisja nie dojdzie do skutku, ale jeśli interesuję Cię daty to sam Stockwatch poważnie się sprawą zajął: www.stockwatch.pl/wiadomosci/o...W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 28 lutego 2012 04:15
|
|
Wysłane:
28 lutego 2012 10:03:58
przy kursie: 0,87 zł
Lukch@ masz rację, a do tej wody w Wiśle dodałbym też, że sporo miliardów złotówek w tym czasie przez giełdę przepłynie. Niektórzy nie zdaja sobie sprawy z wartości pieniądza w czasie. A tu zamrożona kasa w Midasie, a na giełdzie spółki uciekają co raz wyżej. Co innego gdy mamy zjazd to takie zamrożenie w nowej emisji może dać pewną ochronę. Ciekaw jestem czy Midas pójdzie za rynkiem? Czy poczeka na hamulcowego jakim zawsze jest nowa emisja zwłaszcza tak duża. Spadam bo mi się sprzedaż na Milenium odpaliła. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
Wysłane:
29 lutego 2012 03:44:48
przy kursie: 0,87 zł
7 marca będzie premiera iPada 3 i plotka głosi, że będzie w nim 4G, czyli nasze ulubione LTE, ciekawe czy taka informacja wpłynęłaby na kurs :-). W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 29 lutego 2012 03:45
|
|
3 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 499
Wysłane:
29 lutego 2012 10:10:05
przy kursie: 0,86 zł
widze ze kolejne przewidywania sie sprawdzaja www.stockwatch.pl/wiadomosci/s...polek objal wieksza czesc emisji - czyli sluzy Solkowi do zfinalizowania transakcji ktora to pozwoli mu splacic czesc zobowiazan kredytowych potrzebnych na zakup polka. To sie nazywa inwestowac z glowa zjesc ciastko i miec cistko. Jeden minus - tu moze byc jak z Biotonem - wzajemne objecia , przejecia , wykupy celem sworzenia imperium P.Solka ale przeciez Midas nie ma Cyfrowego ani polka pod soba - wiec nam zostaje byc dawca kapitalu dla tak poteznego konglomeratu jakim jest Wlasnosc P. Solorza. Pomyslowy, wyuczony od samego P. Krauze - pieknie , pieknie ale gdzie my akcjonariusze jestesmy w tym wszystkim??? Pozdro IK
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
1 marca 2012 21:36:51
przy kursie: 0,94 zł
Ładny wzrost na ładnych obrotach - ktoś zapewne chciał przypomnieć, że dziś jest ostatni dzień zapisu na akcje nowej emisji. Również ostatni dzień na dokonanie zapisów dodatkowych!!! Ten wzrost na zwiększonych obrotach był potrzebny aby pokazać ostatnim jeszcze "wahającym się" że objęcie akcji po 0,7 powinno się opłacić. Teraz zacznie się gra pod umowę z Polkomtelem. Kapitał spekulacyjny już pewnie czeka niecierpliwie w cuglach na sygnał do odpalenia
Edytowany: 1 marca 2012 22:36
|
|
0 Dołączył: 2010-11-24 Wpisów: 131
Wysłane:
2 marca 2012 10:08:01
przy kursie: 1,06 zł
Niektórzy za grosz, ja również, ale okazało się to marzeniem ściętej głowy. Jednak chciałem skorzystać z tylnych drzwi. Pouczony przez WD, że warto kupić choćby akcję na zamknięciu przed odcięciem, kupiłem parę sztuk, a wczoraj złożyłem zapis na dodatkowe, lecz z wątłą nadzieją na kupno choćby 1%.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-24 Wpisów: 131
Wysłane:
2 marca 2012 12:11:14
Żeby nie było, to teraz rzeczowo. Zamieszczam wykresy z uwzględnieniem odcięcia. W dziennym widać, że nadal nie została przebita została linia trendu spadkowego (dolna poprowadzona w cenach zamknięcia, górna po cieniach), ponadto kurs wybił się z trójkąta, a jego zasięg to okolice 1,50. Na wykresie zaznaczyłem ewentualne poziomy docelowe, te z formacji trójkąta, i opory wynikające z linii trendu spadkowego. Choć osobiście w szybkie dotarcie do 1,50 nie wierzę, to Midas pokazał, że na wiele go stać.  kliknij, aby powiększyćWykres tygodniowy bardziej czytelnie przedstawia obecną sytuację. Kurs przebił cieniem i zatrzymał się dokładnie na linii trendu spadkowego i wydaje się, że ten poziom będzie kluczowy. Patrząc na dzisiejsze obroty jest duża szansa na zamknięcie kursu, zarówno w tygodniowym, jak i dziennym, powyżej trendu spadkowego, co zapowie dalsze wzrosty na walorze.  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 2 marca 2012 12:27
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
2 marca 2012 13:37:23
andryus napisał(a):Niektórzy za grosz, ja również, ale okazało się to marzeniem ściętej głowy. Jednak chciałem skorzystać z tylnych drzwi. Pouczony przez WD, że warto kupić choćby akcję na zamknięciu przed odcięciem, kupiłem parę sztuk, a wczoraj złożyłem zapis na dodatkowe, lecz z wątłą nadzieją na kupno choćby 1%. Warto nie warto - każdy sam decyduje. Dzięki temu miałeś też możliwość zapisu dodatkowego. Jeśli kupiłbyś PP we wtórnym obrocie, miałbyś prawo tylko do zapisu podstawowego.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.