@Wielki Gatsby
Ceny gazu na Ukrainie są regulowane urzędowo.Decyzje wydaje NERC (chyba tak ten urząd się nazywa) i są one uzależnione od ceny ropy naftowej.Raczej nikt nie ma pojęcia według jakiego wzoru one są ustalane ale z tego co wiem jest on bardzo skomplikowany.KUBGAZ sprzedaje gaz po takich cenach jakie sprzedaje Gazprom Ukrainie i to jest cena obowiązująca.Natomiast ok 100 mln m3 w ciągu roku możemy sprzedać poza rynkiem regulowanym czyli cenie rynkowej.
Cena gazu na rynkach światowych nas nie interesuję bo nie ma ona na nic wpływu,natomiast cena ropy tak.
KUBGAZ całą produkcję sprzedaje firmą i ma za wszystko płacone na bieżąco.Swojego czasu Redface napisał że firmy nawet wypłacały premię za to że dostawy są regularne i stałe."Wypłacały premie" to nie znaczy dopłacał ale np. płaciły z wyprzedzeniem lub w formie zaliczki.
Wszyscy są zadowoleni.
Z tego co wiem to nie wolno eksportować gazu poza granicę Ukrainy.
Nawiążę jeszcze do nowej koncesji o którą stara się KUBGAZ.Według mnie staramy się o teren który składa się z dwóch części między Olgowskoje i Makiejewskoje razem z małym trójkącikiem w okolicach odwiertu M-21.Jest on zaznaczony na mapce na ostatniej prezentacji (chyba strona 10)Część tego terenu znajduje się w rejonie Donieckim tzn ok 7 km2 a reszta w Ługańskim.
Jest zgoda z Doniecka i teraz trzeba czekać na zgodę z Ługańska.
"Żeby wygrać trzeba grać"