PARTNER SERWISU
ocrwgyru
1 2 3
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 12 marca 2012 13:10:10 przy kursie: 4,20 zł
Kurcze,

Nie chce mi się to pootwierać...

Zerknę później, pewnie nocą

Udało mi się za to ściągnąć sprawozdanie półroczne jednego z Fizów. Wygląda to lepiej niż mi się wydawało, ale z chęcią przeczytałbym roczny Fizów.
Edytowany: 12 marca 2012 13:11

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 12 marca 2012 14:37:16 przy kursie: 4,20 zł
Prospekt emisyjny obligacji Obligacji BEST S.A s.8PE

mówi, że zadłużenie spółki to 4076 tys. PLN. Raport jednostkowy

Raport za IVQ

s.24SF mówi dokładnie to samo...

Reszta okresów to prognoza a nie stan faktyczny, więc nie ma o czym mówić.

Nadal nie wiem co Ci się nie zgadza?
Edytowany: 12 marca 2012 14:38

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 13 marca 2012 09:24:49 przy kursie: 4,70 zł
Anty - Twój post z poprzedniej strony rozwiał moje wątpliwości. Generalnie chodziło mi o sposób przedstawiania w bilansie zobowiązań.
Ogólnie rzecz biorąc i tak uważam że było by czytelniej gdyby w bilansie te 50% III FIZ było widoczne w pełni a nie przez wynik netto na kapitałach własnych, bo taki czynnik jak zobowiązania III FIZ nie pozostanie w przyszłości bez wpływu na wynik grupy.
Dzisiaj to wygląda dobrze bo Grupa zarabia na dwa sposoby na współpracy z III FIZ, bo osiąga przychody z zarządzania i osiąga przychód w wyniku 50% wzrostu aktywów, ale w przyszłości należy się spodziewać że ściąganie wierzytelności stanie się trudniejsze, bo w portfelu pozostaną te stanowiące największe problemy i wymagające większych nakładów oraz dojdzie wypłata kuponów i stopniowy wykup obligacji, dlatego wg mnie należy również w czynniku ryzyka wziąść pod uwagę zobowiązania funduszu a tych w bilansie grupy nie widać.

Jeszcze raz - tak jak na poprzedniej stronie napisałem Wojtasowi - " nie twierdzę że zmierzają w złym kierunku" moje pytania wynikają bardziej z chęci zrozumienia funkcjonowania Grupy, by właściwie ocenić możliwości rozwoju i ryzyko.
I nie jest tak - jak to jeden gość sugerował - że by sie odzywać na forum trzeba posiąść więdzę absolutną, bo uważam że ktoś inny również może mieć podobne do moich wątpliwości które można na wątku spółki rozwiać, zamiast milczeć przez kolejny rok.
Ja tak już mam, że widząc optymistyczne wyniki szukam przyczyn, kruczków i dodatkowych ryzyk. Takiego braku zaufania niestety można nabrać po paru latach inwestowania na GPW.
Mogę napisać jeszcze tyle, że nie poświęcał bym analizie tej spółki czasu tylko po to komuś zrobić na złość.

A co by się nie nazywało, że tylko w negatywach piszę - dla zainteresowanych na stronie Towarzystwa w aktualnościach podają miesięczną wysokość aktywów III FIZ z której wynika że na koniec lutego wynosiły one ponad 130mln. W stosunku do IVQ dynamika nieco utraciła swój impet natomiast i tak zapowiada to niezły I kwartał.

Anty - dzięki za wyjaśnienia i poświęcony czas.
Edytowany: 13 marca 2012 09:26

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 13 marca 2012 12:02:30 przy kursie: 4,70 zł
Tak celem uporządkowania:

1. III FIZ przechodzi przez wynik netto GK BEST w pozycji jednostki wyceniane metodą praw własności. Czyli w wyniku(zysku) GK BEST pojawia się zmiana wartości księgowej III FIZ w części przypadającej grupie.

2. Aby konsolidować w pełni III FIZ wystarczy wyemitować 1 certyfikat o wartość 1 grosza... GK po prostu wcale nie che konsolidować tego FIZu w pełni. Nie jestem pewien w tej chwili, bo musiałbym doczytać, ale przy konsolidacji pełnej być może nie można przez wynik puścić przeszacowania pakietu, tylko robi się go od razu na kapitał własny.

3. Takie rozwiązanie ma zalety i wady.
ZALETY:
a)Przepływy operacyjne GK BEST nie są zaburzone przez przepływy III FIZ i widać ile gotówki płynie z zarządzania.

WADY:
Brak konsolidacji powoduje, że aby się dowiedzieć czegoś o grupie trzeba się narobić
a) - Przepływy samego FIZ u widać w jego sprawozdaniach, ale one są co pół roku
b) - Nie widać w bilansie GK ryzyk zadłużenia, bo zarówno BEST emituje obligacje, jak też III FIZ i II FIZ. Dźwignia finansowa jest zdecydowanie większa niż podaje nam to zarząd GK w swoim sprawozdaniu, pokazując jednocześnie możliwości rozwoju. Czyli dokładnie to o czym pisałeś Buldi. Choć tak naprawdę nawet upadłość FIZ nie zachwieje GK BEST, ze względu na strukturę organizacji. Niby obligatariusze są zabezpieczeni pakietem wierzytelności, ale to żadne zabezpieczenie. Jak nie będzie spłaty to oznacza, że wierzytelności nie udało się ściągnąć i warte są dokładnie 0, czyli tyle ile zabezpieczenie obligacji.

c) - Nie widać jak powstaje wynik w sprawozdaniu GK BEST.

4. Wzrost wartości certyfikatów emitowanych przez III FIZ i II FIZ wynika ze zmiany aktywów netto. Zmiana ta powstaje w wyniku raportowanego zysku przez te fundusze. I tutaj jest całe sedno problemu
Nie mamy historii, więc nie mamy jak weryfikować wyniku, a wynik powstaje na trzy sposoby:

a) - w wyniku naliczania odsetek od należności, które FIZ klasyfikuje jako takie które da się ściągnąć
b) - w wyniku windykacji kwoty większej niż wartość bilansowa.(niektóre mają wartość 0 jako nieściągalne, inne wyceniane są z dyskontem itd. Wszystko zależy jaki pakiet spóła nabyła)
c) - z przeszacowania posiadanego pakietu wierzytelności.

Nie miałem już czasu na weryfikację, ale akcjonariuszom albo osobom zainteresowanym polecam jedno ćwiczenie.
Mianowicie sprawdzenie ile wyniku robi się z przeszacowania w III FIZ, czy II FIZ w porównaniu do np KRUKA.
Pakiety wierzytelności nabywane są od banków na aukcjach, więc wartości powinny być zbliżone. Jeśli GK BEST odbiega mocno od KRUKA to jest to powód do dyskonta. Na oko powstaje sporo z przeszacowania a nie z działalności, choć CF jest większy niż się spodziwałem A spodziewałem się mało :)

Powyższa treść przez 3600 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 9 września 2017 12:14

wojtas07
0
Wpisów: 210
Wysłane: 15 marca 2012 22:24:49 przy kursie: 5,50 zł
@anty - dzieki wielkie za analize i mase informacji.

Trudno cokolwiek tu kupic, podaz sie wysoko wycofala, chociaz w sumie nigdy jej za wiele nie bylo.
Wskazniki oparte na tych swietnych wynikach mamy zagwarantowane przez co najmniej kwartal, ale dobrze byloby jakby ktos ze spolki zabral glos, wypowiedzial sie o strategii na kolejne lata i np odpowiedzial na pytanie co chca zrobic z akcjami skupionymi w celu umorzenia (11% kapitału). Może do nich napisze, sprawdzimy czy maja komunikacje.

wojtas07
0
Wysłane: 19 marca 2012 21:56:59 przy kursie: 6,75 zł
Dzisiaj wysłałem zapytanie do spółki w 3 sprawach, między innymi w tej poniżej:

Best domaga się zapłaty 61,6 mln zł od Bison Investments
PAP - Biznes
20 Gru 2011, 20:16

20.12. Warszawa (PAP) - Best wszczął postępowanie sądowe przed High Court of Justice w Londynie przeciwko Bison Investments Limited o zapłatę 61,6 mln zł - podała spółka w komunikacie.
"Wierzytelność emitenta dochodzona na drodze sądowej wynika ze złamania przez Bison umowy Amended And Restated Relationship Agreement zawartej pomiędzy emitentem a Bison dnia 23 grudnia 2008 r., co doprowadziło do wypowiedzenia przez Best I Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty (BEST I NSFIZ) umowy o obsługę sekurytyzowanych wierzytelności zawartej dnia 9 czerwca 2006 r. pomiędzy emitentem a Best I NSFIZ" - napisano w raporcie.(PAP)

wojtas07
0
Wysłane: 22 marca 2012 20:44:41 przy kursie: 8,23 zł
Dostałem odp ze spółki.

Sprawa w sądzie w Londynie w toku.
Pytałem również, co zamierzają zrobić z akcjami własnymi, które posiadają (11%). Odp: jest szansa, że zostaną sprzedane w re-IPO podczas przechodzenia na rynek główny!!! To właściwy krok, biorąc pod uwagę jak spółka się zmieniła przez ostatnie 2 lata. Bardzo dobrze, że w końcu pomyśleli o przejściu z tych 2-fixów na notowania ciągłe. Na razie spółka nie upublicznia prognozy na 2012, ja się domyślam, że może ona znaleźć się w prospekcie gdy będą się przenosić. A kiedy będzie lepszy moment jak nie teraz, gdy wyniki tak się poprawiły.

wojtas07
0
Wysłane: 24 marca 2012 10:57:46 przy kursie: 6,50 zł
Dzisiaj do przeczytania artykuł w Parkiecie o branży.

"Branża windykacyjna pobiła kolejny rekord"

www.parkiet.com/artykul/10,122...

są m.in. wypowiedzi prezesa BEST SA:

"– W ciągu ostatnich dziesięciu lat Polska wypracowała w branży windykacyjnej przyzwoite infrastruktury prawne i organizacyjne. Dzięki temu spółki mają coraz więcej kapitału, który jest absolutnie niezbędny do dynamicznego rozwoju. Im bardziej rynek jest uporządkowany i im lepiej znane są reguły działania, tym chętniej inwestorzy na nim inwestują – mówi Krzysztof Borusowski, prezes firmy Best.

Firma Best zarobiła w roku 2011 ponad 27 mln zł, podczas gdy w roku 2010 było to tylko 3,9 mln złotych. Jak podkreśla Borusowski, wynik ten to między innymi efekt inwestycji oraz zmian, jakie zaszły w spółce.

– Od 2010 r. firma dokonywała kolejnych zakupów portfeli, gdyż uzyskaliśmy dostęp do pieniędzy z rynku. Teraz przyszedł czas na profity z tych transakcji. Poza tym uporządkowaliśmy spółkę i zwiększyliśmy jej efektywność. Chcemy zarabiać w każdym segmencie, w którym działamy – mówi szef Bestu. Sam Borusowski podkreśla jednak, że rezultaty części spółek wcale nie muszą odzwierciedlać ich faktycznych dokonań.

– Branża windykacyjna podatna jest na tzw. window dressing, czyli upiększanie bieżących wyników. Przeszacowanie wartości nabytych portfeli następuje przed ich rzeczywistą weryfikacją na podstawie wpływów. W pewnym momencie może się okazać, że portfele wcale nie dają tyle gotówki, ile pierwotnie zakładano, i wyniki części firm po prostu spadną – tłumaczy Borusowski."

Ja czekam na podanie prognozy na 2012r, rynek bardziej obecnie interesuje się spółką, także podanie prognoz jest usasadnione oraz na przejscie na rynek glowny. W spolce są akcje własne, które można w tym celu wykorzystać.
Edytowany: 24 marca 2012 10:58

wojtas07
0
Wysłane: 29 marca 2012 22:11:39
Best znalazł się wśród 15 spółek z GPW o najwyższej rentowności.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/1...

wojtas07
0
Wysłane: 16 maja 2012 20:39:07 przy kursie: 5,75 zł
A Best znowu zaprezentował świetny wynik. W 1q zysk netto 5,6mln (w 1q 2011 było to 0,6mln,
więc skok ogromny).

poniżej link do raportu:

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
Edytowany: 16 maja 2012 22:18

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 17 maja 2012 01:27:47 przy kursie: 5,75 zł
No dobra Wojtas, o tym że wynik za I Q będzie "gitarra" napisałem już dwa miesiące temu i podałem linka by do tego dotrzeć, ale Ty mi lepiej powiedz - jako spec - jak się z tego wychodzi?
Ta spólka powinna być notowana raczej na pchlim targu niz na GPW, bo niestety obecny kurs determinują przede wszystkim obroty a raczej ich brak, a nie sytuacja finansowa spółki.

To smutna prawda która powaliła pewnie nie jednego fundamentaliste na nie jednej spółce.d'oh!
Edytowany: 17 maja 2012 01:34

wojtas07
0
Wysłane: 19 maja 2012 11:15:35
Buldi, na razie się raczej wchodzi.
Okazja do wyjścia będzie za jakiś czas (około roku) albo podczas wezwania w przypadku przejęcia BESTa, albo przy okazji przejścia z 2fixów na rynek główny. O tej drugiej opcji pisałem jak tylko otrzymałem informację ze spółki, że coś takiego jest przez nich rozważane. Uważasz, że ten rajd z marca to była jednorazowa akcja i nie będzie drugiej fali zainteresowania?

wojtas07
0
Wysłane: 26 maja 2012 20:26:29
Mamy bardzo pozytywną informację, BEST płaci 3% mniej za kapitał! Bardzo dobry ruch, jeśli rynek pozwala mniej płacić to trzeba było to wykorzystać.
W poniedziałek BEST wykupuje obligi o wartości nominalnej 10mln z oprocentowaniem WIBOR6M+6,5%.

W międzyczasie, wczoraj domknęli emisję obligacji serii F na 8mln zł z oprocentowaniem WIBOR6M +3,5%.

BEST SA - zakończenie emisji obligacji serii F

24.05. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 9/2012
Zarząd BEST S.A. z siedzibą w Gdyni (Emitent) informuje o zakończeniu prywatnej emisji obligacji serii F przeprowadzonej na podstawie uchwały Zarządu Emitenta nr 41/2012 z dnia 22 maja 2012 r., o której Emitent informował w raporcie bieżącym nr 8/2012.
Złożone zostały zapisy na wszystkie z oferowanych 8 (ośmiu) niezabezpieczonych imiennych obligacji serii F o wartości nominalnej 1 mln PLN (słownie: jeden milion złotych) każda i cenie emisyjnej równej wartości nominalnej.
Wobec powyższego Zarząd Emitenta uchwałą nr 45/2012 z dnia 24 maja 2012 r. stwierdził, że emisja doszła do skutku i dokonał przydziału obligacji. Łączna wartość wyemitowanych obligacji serii F wynosi 8 mln PLN (słownie: osiem milionów złotych).

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
Edytowany: 26 maja 2012 23:01

rudeboy
0
Wpisów: 18
Wysłane: 6 listopada 2013 06:22:34
Solidna, fundamentalna spółka zapomniana przez rynek (ostatni wpis na forum z maja 2012r.) I najlepszy przykład na to, że rynek jest nieefektywny nawet w czasie hossy.Wystarczy spojrzeć na wskaźnik C/Z który dla Besta przy cenie 33,95zł wynosi 2,7 a dla lidera rynku spółki Kruk przy cenie 84zł aż 14,3.

zjablik66
11
Wpisów: 111
Wysłane: 6 listopada 2013 14:22:51
Warto też spojrzeć na free float, oraz przeanalizować strukturę zysku. Płytka analiza to żadna analiza.
Edytowany: 6 listopada 2013 14:23

rudeboy
0
Wysłane: 6 listopada 2013 21:38:30
Nie zgodzę się z Tobą. Niski free float to akurat atut w tym przypadku. A co jest nie tak Twoim zdaniem ze strukturą zysku i czym się ona różni od dokonań konkurencji?

zjablik66
11
Wpisów: 111
Wysłane: 7 listopada 2013 20:34:51
Dlaczego czepiam się wyniku, w drugim kwartale wykazali się ponadnaturalnym przychodem, a dokłądnie przychodem z pakietów wierzytelności (osiągnęli to dzięki wzrostowi wartości pakietów wierzytelności, wzrost ten był wynikiem obniżenia stopy dyskontowej (premii za ryzyko) stosowanej do wyceny wartości bieżącej przyszłych przepływów pieniężnych spodziewanych w okresie ich obsługi), czyli po stronie księgowej zapisali zysk jednorazowo, jaki faktycznie osiągną (czyli przepływy operacyjne) w następnych okresach sprawozdawczych.
Czyli była to operacja jednorazowa i raczej niepowtarzalna. Choć księgowi potrafią czynić cuda:)
Dlatego wskaźnik jest c/z jest fajny, ale wynik z II kwartały nie osiągalny w przyszłości.

Oczywiście poza tym to fajna spółka.

Co do free float to arcy ważna rzecz - chyba że bawimy się w inwestycje za tysiąc złotych (czyli bardziej ćwiczymy, niż inwestujemy).
Edytowany: 7 listopada 2013 20:37

Piter18pl
0
Wpisów: 150
Wysłane: 16 listopada 2013 21:12:46 przy kursie: 8,25 zł
rudeboy napisał(a):
Nie zgodzę się z Tobą. Niski free float to akurat atut w tym przypadku. A co jest nie tak Twoim zdaniem ze strukturą zysku i czym się ona różni od dokonań konkurencji?

a to dobre niski free float to atut ? Właśnie dlatego ta spółka mimo lepszych wyników wogóle nie rośnie :) jest omijana przez wszelkie OFE , fundusze inwestycyjne itp. więc niski FF to dla mnie raczej jest in minus :D

rudeboy
0
Wysłane: 23 listopada 2013 02:43:24
Problemem jest tu raczej brak płynności gdyż spółka notowana jest na 2 fixingach. Gdyby akcje notowane były na notowaniach ciągłych to płynność i wycena byłaby zdecydowanie większa. Oczywiście free float robi swoje, jednak moim zdaniem nie jest on kluczowy.Zmiana rynku notowań z podwójnego fixingu na notowania ciągłe mogłoby dużo zmienić.

Dzisiaj mamy kolejne potwierdzenie, że spółka zmierza we właściwym kierunku.

Fundusz spółki Best wygrał przetarg na portfel wierzytelności o wartości ok. 100 mln zł

www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...

Piter18pl
0
Wpisów: 150
Wysłane: 23 listopada 2013 15:42:22
Uważam że stała polityka dywidendowa ( np 50% zysku netto ) zrobiłaby tutaj całą robotę :) i wycena odrazu poleciała by do góry :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE best

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,503 sek.

zgzquatt
pwlqhzor
kjsnlrfl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cujcozxf
dhvqeskw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat