PARTNER SERWISU
cylflbbd
9 10 11 12 13

Dziennik inwestora by Phobos

phobos
0
Wpisów: 173
Wysłane: 14 marca 2012 18:45:17
PBG nurkuje do cen z 2005r. odnotowując jedne z najniższych wartości w historii spółki. Ogromny wolumen świadczy o pozbywaniu się akcje przez dużych inwestorów, prawdopodobnie inwestorów zagranicznych, dla których PBG wypadające z WIG20 nie jest interesującą spółką. Mimo to myślę, że nieuniknione będzie krótkoterminowe odbicie, które patrząc na wskaźnik RSI z poprzedniego roku może nastąpić przy RSI w okolicach 10 pkt. Poziomy FIBO wskazują dzisiejszą cenę zamknięcia na 127,2% zniesieniu co również może być tymczasowym dnem.
Podsumowując: Zdecydowanie na dzień dzisiejszy PBG nie jest interesującą spółką, możliwe, że dno zostało już utworzone, możliwe że zlecimy jeszcze niżej.

kliknij, aby powiększyć
"Niepowodzenie jest częścią procesu na który składa się sukces"

phobos
0
Wysłane: 17 marca 2012 11:55:00
16.02.2012r. (piątek) – PODSUMOWANIE TYGODNIA

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Znaczną część tygodnia przesiedziałem na gotówce, w weekend przeanalizuje kilka spółek.

19r20
0
Wpisów: 497
Wysłane: 18 marca 2012 11:08:15
z tym PGB to naprawdę dramat w ciągu 2 tyg stracił 50% biorąc pod uwagę że to była spółka z WIG20

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 18 marca 2012 14:19:41
czemu dramat? można teraz tanio kupić PBG, wiele spółek tak spadło i się podniosło

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 18 marca 2012 14:41:28
@ GRAF78

czemu dramat? można teraz tanio kupić PBG, wiele spółek tak spadło i się podniosło

A wiele innych po takiej fazie ostrych spadków spadało dalej, może tylko z mniejszą dynamiką.
Skąd pewność, że PBG się podniesie? Nie chcę Cię martwić, Graf, ale prawdziwe dna nie wyglądają tak, jak to, co się ostatnio zrobiło na PBG.
Jak lubisz sponsorować innych, to kupuj. To jest wyśmienita okazja na to by zostać sponsorem cudzego rachunku maklerskiego...
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

phobos
0
Wysłane: 18 marca 2012 23:00:15
Analiza techniczna Cyfrowy Polsat

kliknij, aby powiększyć

Cyfrowy Polsat długoterminowo znajduje się w trendzie spadkowym, jednak wraz z rozpoczęciem 2012r. Rozpoczął krótko/średnioterminowy trend wzrostowy . Ceny osiągnęły noworoczny szczyt na poziomie 14,58zł. po czym nastąpiła korekta, która zatrzymała się na 50% zniesieniu.
Podczas ostatnich sesji ukazały się 2 poważne sygnały do kupna:
1.Spadkowa linia trendu biegnąca od czerwca 2011r. została przełamana, co powinno rozpędzić trend wzrostowy.
2.Linia MACD przebiła linię sygnału.
Neutralnie wygląda jedynie RSI na poziomie 54 pkt.
Potencjalny zasięg wzrostów 15,84zł. (+11,55%)

Z/S = 3,28

Podsumowanie:

Myślę, że są to wystarczające sygnały do wejścia w tą spółkę, na jutrzejszą sesję składam zlecenie kupna 68 akcji (~50% portfela) z limitem aktywacji 14,20zł. i Stop-loss 13,70zł. (3,5%)
Zlecenie aktywuje się, po wzrośnięciu cen na otwarciu o 0,7%, stop-loss ustawiony bardzo ciasno na 3,5%, ustawianie SL na niższych poziomach w tym wypadku nie miało by sensu, ponieważ wszystko jest grane pod kontynuację wzrostów nad linią trendu spadkowego.
Edytowany: 18 marca 2012 23:07

phobos
0
Wysłane: 19 marca 2012 15:43:28
Na dzisiejszej sesji kupione 68 akcji Cyfrowy Polsat 14,25zł./akcja

phobos
0
Wysłane: 21 marca 2012 20:46:43
Moje transakcje w tym tygodniu

kliknij, aby powiększyć

phobos
0
Wysłane: 25 marca 2012 15:13:33
23.02.2012r. (piątek) – PODSUMOWANIE TYGODNIA

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

phobos
0
Wysłane: 31 marca 2012 23:21:02
Ostatni tydzień czerwonego dla mnie marca przesiedziałem na gotówce, z pierwszą sesją kwietnia zacznę wchodzić na rynek. Spróbuję zdywersyfikować portfel do 2-5 spółek.

Podsumowanie miesiąca - marzec

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 31 marca 2012 23:21

phobos
0
Wysłane: 3 kwietnia 2012 00:18:50
Na poniedziałkowej sesji kupiłem:
-LOTOS 27,98zł. 54% portfela
-ORBIS 44zł. 24,4% portfela
-VISTULA 1,10zł. 21,53% portfela

Powód zakupionych spółek napiszę jutro.

phobos
0
Wysłane: 3 kwietnia 2012 19:43:00

kliknij, aby powiększyć

LOTOS kupiony, za około 54% portfela. Wszystko grane pod wybicie z linii trendu spadkowego, która nastąpiła na dzisiejszej sesji. Inwestycja krótkoterminowa, będę sprzedawał przy RSI ~80

kliknij, aby powiększyć

ORBIS kupiony za około 24% portfela. Liczę, na zatrzymanie korekty na 38,2% zniesieniu. Wygląda na to, że wszystko idzie zgodnie z planem w kierunku tegorocznego szczytu ~47zł.

kliknij, aby powiększyć

VISTULA kupiona za około 22% portfela. Podobnie jak w przypadku ORBIS-u, gram pod zatrzymanie korekty na 61,8%. Podczas ostatnich 2 sesji ewidentnie to nastąpiło. Dodatkowym czynnikiem jest walne zgromadzenie 23.04

Po dzisiejszej sesji:
LOTOS +6,04%
ORBIS +2,84%
VISTULA +6,36%
Edytowany: 3 kwietnia 2012 19:43

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 3 kwietnia 2012 22:26:15
gratuluję timingu:-)))

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

phobos
0
Wysłane: 18 kwietnia 2012 14:31:16
Na wczorajszej sesji sprzedałem ORBIS ze stratą 8,3%

Skład portfela:
LOTOS 58,2%
VISTULA 20,3%
gotówka 21,4%
Edytowany: 18 kwietnia 2012 14:31

phobos
0
Wysłane: 18 kwietnia 2012 21:36:39
Sprzedany dzisiaj LOTOS z zyskiem 10,9%

phobos
0
Wysłane: 23 kwietnia 2012 22:38:34
Sprzedana dzisiaj VISTULA ze stratą 16%
Niestety nie ustawiłem SL, i zdecydowanie za długo trzymałem spadki.

pz
pz
0
Wpisów: 61
Wysłane: 24 kwietnia 2012 00:27:30
Takie pytanie - dlaczego uważasz, że analiza techniczna działa? Ewentualnie może działać?
To albo średnie, zakładające, że cena akcji oscyluje wokół "prawdziwej" wartości, pochodne różnego stopnia informujące o stromości wykresu (albo stromości stromości) co można zobaczyć gołym okiem + pomieszanie tychże ze sobą w różnych obliczeniach, co tylko zmniejsza ilość informacji w wyniku.

W jakiś magiczny sposób miałoby to sterować poczynaniami ludzi którzy nic nie wiedzą o tym, że opór został pokonany albo rsi jest w jakimś tam rejonie. Niektórzy kupią, bo usłyszeli o niej w telewizji, inni, bo obliczyli sobie cośtam z danych spółki na akcje i wyszła im liczba która ich zadowala.

Wiedza o AT jest powszechnie dostępna a jakoś wszyscy stosujący nie zarabiają. Istnienie publicznie (!) dostępnej skutecznej w dowolnym terminie AT jest równoważne problemowi stopu, czyli mówiąc inaczej taka AT istnieć nie może.

Mówiąc prościej: co by się stało, gdyby wszyscy (nawet większość - kapitałowo) handlarzy korzystała z at dającego identyczne sygnały?

Prawdopodobieństwo 10 zyskownych losowych transakcji jest - mniej więcej* - równe prawdopodobieństwu 10 stratnych, więc to naturalne, że istnieją ludzie długotrwale zyskowni.

* prowizje zwiększają prawdopodobieństwo strat, inflacja zwiększa prawdopodobieństwo (nominalnego) zysku

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 24 kwietnia 2012 07:00:46
@ pz

Jako zdeklarowany technik mogę odpowiedziec zamiast Phobosa?

Takie pytanie - dlaczego uważasz, że analiza techniczna działa?
Bo dzięki niej zarabiam i to na o wiele trudniejszych rynkach niż polskie akcje. Czy potrzebuję jakichś dowodów więcej? Nie. Wystarczy mi, ze od paru lat zanosze w zębach pieniądze do Urzędu Skarbowego.

To albo średnie, zakładające, że cena akcji oscyluje wokół "prawdziwej" wartości, pochodne różnego stopnia informujące o stromości wykresu (albo stromości stromości) co można zobaczyć gołym okiem + pomieszanie tychże ze sobą w różnych obliczeniach, co tylko zmniejsza ilość informacji w wyniku.

W jakiś magiczny sposób miałoby to sterować poczynaniami ludzi którzy nic nie wiedzą o tym, że opór został pokonany albo rsi jest w jakimś tam rejonie. Niektórzy kupią, bo usłyszeli o niej w telewizji, inni, bo obliczyli sobie cośtam z danych spółki na akcje i wyszła im liczba która ich zadowala.

Mało wiesz o AT, jeśli dla Ciebie to tylko średnie lub RSI...

Wiedza o AT jest powszechnie dostępna a jakoś wszyscy stosujący nie zarabiają

Wiedza o fundamentach jest również powszechnie dostępna, a jakoś nie słychać, by fundamentaliści jak całość stanowili grupę uzyskującą ponadprzeciętne stopy zwrotuAngel Inaczej nie powstałby idiotyzm pod nazwą Teoria Rynków Efektywnych, usiłujący wyjaśnić klęskę zarządzających na bazie AF w sposób naukowy...

Sukces na giełdzie bądź jego brak nie jest pochodną stosowanej metody, tylko pochodną tego co ma się w głowie.
Jeśli nie rozumiesz co mam na myśli, podpowiem: możesz być super analitykiem (AT czy AF, bez znaczenia) i jednocześnie fatalnym traderem. Jedno nie przekłada się bezpośrednio na drugie i wymaga zupełnie innych umiejętności.

Istnienie publicznie (!) dostępnej skutecznej w dowolnym terminie AT jest równoważne problemowi stopu, czyli mówiąc inaczej taka AT istnieć nie może.

Tak samo, jak stosowanie przez wszystkich tej samej metody AF uczyni ją zaraz przeciwskuteczną...
Po prostu rynek "broni się" przed zgwałceniem przez metodęAngel
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

pz
pz
0
Wpisów: 61
Wysłane: 25 kwietnia 2012 19:59:27
>Wiedza o fundamentach jest również powszechnie dostępna, a jakoś nie słychać, by fundamentaliści jak całość stanowili grupę uzyskującą ponadprzeciętne stopy zwrotu

Ależ ja nie pisałem nic o analizie fundamentalnej, więc w żaden sposób nie odpowiedziałeś, dlaczego analiza techniczna jest zyskowna. Nawet gdyby AF nie była zyskowna, nie udowadnia to w żaden sposób tego, że analiza techniczna jest.

Analiza techniczna opiera się na założeniu, że na danym walorze występuje autokorelacja. Udowodnienie, że na danym walorze takowa występowała w przeszłości jest warunkiem koniecznym aby analiza techniczna mogła działać.
Tak więc, przed użyciem jakiejkolwiek AT trzeba sprawdzić, czy takowa na danym walorze w ogóle występuje.

Jeśli autokorelacji nie było, a zarabiałeś na analizie technicznej było to czystym przypadkiem.

Już słaba autokorelacja umożliwia zarabianie (a więc i zmniejszanie autokorelacji poprzez transakcje), więc silna nie powinna występować w ogóle.

Są jeszcze inne argumenty, ale mniej ważne.

>fundamentaliści jak całość stanowili grupę uzyskującą ponadprzeciętne stopy zwrotu

Skąd wiesz, że średnia stopu zwrotu fundamentalistów jest niższa od średniej stopy zwrotu techników?
Wyższe maksimum w przypadku techników jest oczekiwane - tak samo jak niższe minimum. Powody oczywiste.

Zbadanie tego stanu rzeczy jest możliwe chyba tylko przez biura maklerskie, więc takie badania raczej nie istnieją.

>Sukces na giełdzie bądź jego brak nie jest pochodną stosowanej metody, tylko pochodną tego co ma się w głowie.

Jeśli systemu nie da się zapisać w formie algorytmu, oznacza to, że takowego nie ma. Winą człowieka może być najwyżej emocjonalne postępowanie wbrew systemowi (jeśli taki istnieje).

>Mało wiesz o AT, jeśli dla Ciebie to tylko średnie lub RSI...

Siedziałem dość długo na foreksie i używałem chyba wszystkich dostępnych wskaźników i podobnych. W końcu stwierdziłem (badając dane historyczne), że autokorelacja cen wynosi 0 i zrezygnowałem z foreksu. Wszystkie moje zyski były dziełem przypadku. A miałem raz kilka tysięcy procent i kilka zyskownych transakcji pod rząd.

Wyniki nie są żadnych dowodem.

>Tak samo, jak stosowanie przez wszystkich tej samej metody AF uczyni ją zaraz przeciwskuteczną...
Dlaczego?
Cena akcji będzie odpowiadała wartości firmy na akcję zdyskontowanej o ryzyko. Nowi inwestorzy kupią, albo indywidualnie akceptując mniejszą wartość oczekiwaną albo w przypadku realizacji zysków przez innego inwestora - np. bo sobie dom kupuje.

Jedna metoda AT zmieni się w czystą losowość. Komu sprzeda akcje 90% rynku gdy wskaźnik wejdzie w strefę "sprzedawaj" (jakkolwiek nazwaną?).
Ewentualnie, dużo ludzi, widząc zbliżanie się wskaźnika w ten rejon sprzedało by wcześniej, w efekcie bezpośrednio zaprzeczając wskaźnikowi. Itd.
Edytowany: 25 kwietnia 2012 20:01

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 26 kwietnia 2012 08:31:37
pz,
nie czytałeś uważnie tego, co Szutnik napisał, a szkoda - on mądre rzeczy prawi.
posługujesz się własnymi wynikami, by stwierdzić, że AT nie działa? oddziel AT od tradingu. możesz być geniuszem AT a mieć zbyt słabą psychikę do tradingu. i odwrotnie.

pz napisał(a):
Siedziałem dość długo na foreksie i używałem chyba wszystkich dostępnych wskaźników i podobnych

powiedz tak z ręką na sercu - czy rozumiałeś te wskaźniki? czy gdyby Twój do AT program nawalił i pozostały Tobie tylko historyczne OHLC i wolumen, byłbyś w stanie odtworzyć wskaźniki, chociażby te podstawowe?
forex jest fajną zabawką, ale nie pozwala na stosowanie jednego z filarów AT - wolumenu. stąd doświadczenie na forexie absolutnie nie gwarantuje powodzenia na rynkach akcji.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

9 10 11 12 13

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,587 sek.

mzcoixks
pgvcwenu
xkwgqsmu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qoxjohrc
ilbjkizc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat