PARTNER SERWISU
fxkjxwzv
395 396 397 398 399
qguar
0
Wpisów: 262
Wysłane: 28 marca 2012 21:51:42 przy kursie: 18,30 zł
A mi cały czas pachnie fuzja z Aurelian :) Pod coś trzeba na to AIM wejść, prawda ? ;)

Co do Neconde, to skoro ( jak napisano ) mielibyśmy być inwestorem finansowym, to po diabła nam to ?
Redface pisał jakiś czas temu, że KOV nie stać na czekanie- KI natomiast ma czas. I tak się stało. Nie ma możliwości sprawnego działania, to nie kupujemy :)
A zwała pewnie jutro będzie :/
Edytowany: 28 marca 2012 22:01

krk
krk
0
Wpisów: 27
Wysłane: 28 marca 2012 21:53:23 przy kursie: 18,30 zł
Spokojnie i bez nerwów.Zarząd dobrze wie,że ta inwestycja bez roli operatora była by nie opłacalna.Rozwadniając akcje nie mając wpływu na możliwość zwiększania wydobycia i do tego bardzo wysoki podatek to by była wtopa dopiero pomyślcie.Czas leci koncesja się nie rozwija wydobycie stoi w miejscu kasa zapłacona i co wtedy robić jak się nie ma nic do powiedzenia.Przypomnę wam przysłowie. Cieszy się ten kto kupuje a jeszcze bardziej ten co sprzedaje.Patrząc do przodu zarząd kov według mnie postąpił słusznie.Podejrzewam,że mają na oku coś bardziej rentownego czym zaskoczą rynek niespodziewanie.Jeżeli ma być AIM to na pewno pod nie mały projekt i nie po obecnych wycenach.Oczekiwania był inne ale trudno żyje się dalej co się odwlecze to nie uciecze.
Edytowany: 28 marca 2012 21:54

JuanPreciado
0
Wpisów: 193
Wysłane: 28 marca 2012 21:57:25 przy kursie: 18,30 zł
Wiadomość z pewnością dobra dla instytucjonalnych.

Na krótką akcję sytuacja rysuje się idealna. Na otwarciu jutro na pewno spadki. Natomiast nie zdziwiłbym się gdyby końcówka sesji była na zielono, szczególnie jeśli spółka poda pozytywne wyniki odwiertu.

Spokojni mogą być tylko Ci którzy są pod wszelkimi liniami oporu bo wątpię żeby puściły. KOV robi dobrą robotę i praktycznie po raz kolejny wyznacza standardy zachowań na GPW. Na ironię zakrawa tylko fakt, że robi to spółka z sektora wydobywczego, tak nieprzewidywalnego jak nic.
Edytowany: 28 marca 2012 21:59

rybeusz
23
Wpisów: 243
Wysłane: 28 marca 2012 22:07:26 przy kursie: 18,30 zł
Kominukacyjnie niestety bardzo słabo to wygląda. Od niemal roku, po początkowo rozbuchanych nadziejach, o Nigerii spółka mówiła półsłówkami. Jakby się wstydzono, że ktokolwiek wpadł na ten pomysł i wystartował do Neconde. Wczoraj podrzucono prasie informację o zwiększeniu wydobycia na 0-8 i 0-18, a dzisiaj taki news. Kiedyś jak rząd nie chciał mówić o podwyżce cen mięsa i węgla to w prasie pojawiała się informacja o spadku cen lokomotyw i traktorów, co miało załagodzić nastroje społeczne. Ot taka analogia mi się nasunęła z dawnych lat, przepraszam.

Wracając do KOV - sytuacja, w której spółka pakuje się w biznes nie znając dokładnie odpowiedzi na pytania kto? co? gdzie? kiedy? też nie była chyba najszczęśliwsza, bo takie rzeczy to powinno się ustalać dużo wcześniej, choć nie wiem ile w tym było winy samej spółki, a ile mało przejrzystej sytuacji geopolitycznej w Nigerii i okoliczności wokół przetargu.

Aha i jeśli dobrze rozumiem, bo chyba tu się nic nie zmieniło - aktywa, które miał objąc KOV zostają teraz na stałe w KI, prawda? I temu samemu KI to się będzie opłącać, a KOV i jego akcjonariusze byliby na Neconde stratni?
Edytowany: 28 marca 2012 22:10

vip42
0
Wpisów: 5
Wysłane: 28 marca 2012 22:16:31 przy kursie: 18,30 zł
Ponieważ KI jest spółką inwestycyjną, a KOV jest spółką poszukiwawczo-wydobywczą to Nigeria dla KI jest atrakcyjna a dla KOV nie.

To tak jak z pożyczaniem kasy, Tobie nie opłaca się pożyczyć kumplowi na 10% kasy (bo masz nadzieje na zwrot z GPW np 30%) a bankowi się opłaca

pablowski
0
Wpisów: 5
Wysłane: 28 marca 2012 22:23:31 przy kursie: 18,30 zł
KI ma kasę o KOV nie. Zobacz na przykladzie.
Masz projekt dający 10% rocznie zysku (Nigeria). KI ma kasę i dla niego 10% zysku jest ok. KOV musi kasę albo pożyczyć (np. na 8%) albo wyemitowac akcje (jaki jest koszt kapitału własnego?).
Dla KI projekt opłacalny a dla KOV nie bardzo, szczególnie że nie miałby żadnego wpływu na decyzje i nie dawałby żadnego wsparcia technicznego.
Skoro Nigeria to taki świetny biznes, to dlaczego u Shella nie ustawiła się kolejka chętnych, były takie długie negocjacje a niektórzy sie wycofali?

michal1941
0
Wpisów: 62
Wysłane: 28 marca 2012 22:32:34 przy kursie: 18,30 zł
czyli KI bedzie wybierał co zostawic dla siebie a co dac spółce kov lub jakiejs innej bo pewnie z czasem takich jak kov bedzie miał kilka... bedzie ciekawy temat na co nie bedzie stac kov to bedzie miało ki.
pomimo rozwodnienia szkoda AIM bo pozwoliłoby to na realną wycenę spółki...
skoro do końca roku chcą zadebiutowac na rynku alternatywnym to muszą miec jakies inny ciekay temat... bo teraz nie muszą jak nie potrzebują finansowania,.chyba nie na ukraine.,,
choc jak widac po zachowaniu kursu ktoś coś wiedział jak zawsze na tej spółce...
a tak na marginesie siedzi rada dyrektorów, tylu dyrektorów i tylko ukraina... ciekawe co oni robią w tej firmie wszyscy poza dobrym wrażeniem....

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 28 marca 2012 23:39:02 przy kursie: 18,30 zł
Teraz mogę zrozumieć Redface i jego flustrację w grudniu kiedy był bardzo zły i ostro reagował na wszelkie uwagi z naszej strony. W końcu sam pisał, że Nigeria zmieni tą spółkę. Kiedy Jan powiedział w grudniu, że nie ma takiej opcji ciężko było jemu spojrzeć w twarz akcjonariuszom. Nie mam żalu. Takie jest życie. Nie mniej wielka szkoda, że tyle zwlekano z tą informacją. Można było od razu.

Nie chce pisać, a nie mówiłem. Pisałem jakiś czas temu że KOV nie ma tam czego szukać bo to spółka poszukiwawczo-wydobywcza, Neconde ma już operatora w postaci NNPC i dzielenie się z KOV kasą z tego biznesu byłoby jedynie miłym ukłonem Jana wobec KOV i jego akcjonariuszy. Realnych podstaw biznesowych nie miało to żadnych bo byłby tylko jeszcze jeden do podziału zysków.

Możemy się jedynie cieszyć, że animator, sternik, kierowca autobusu czy ktokolwiek inny nie pozwolił aby kurs zdyskontował Nigerię. I całe szczęście. Może zwała nie będzie, aż tak dotkliwa bo w jej brak nie wątpię Eh? .

Z wniosków które mi się nasuwają to z rady dyrektorów odpowiedzialnych za Nigerię powinni usunąć lub przekazać do KI. Nie widzę powodu dla którego KOV miałoby finansować te stanowiska skoro to już KOV nie dotyczy. Mam nadzieję, że KI zwróci również KOV nakłady poniesione na rzecz projektu Nigeryjskiego. To raz.

Dwa. Nie wiem po co KOV chce się pchać nadal na AIM. Nie widzę powodu. Spółka zaczyna na siebie zarabiać. Będzie w stanie do końca roku finansować poszukiwania w Brunei sama bez zewnętrznej pomocy. Jeśli KOV czy KI tak bardzo chce tego wejścia to niech skupi część akcji z rynku i przeniesie je na AIM. Wtedy uznam, że to jest działanie w trosce o akcjonariuszy.

Co do pomysłów o fuzji z Aurelian to nie dziękuję. KOV ma swój własny biznes i gaz "głupkowy" nie jest tu potrzebny. I bez tego śmieli się ze spółki przez dwa lata działalności. Przez Nigerię będzie jeszcze jeden argument dla nich. Aurealian to byłby już szczyt wszystkiego.

Cóż można powiedzieć. Mamy spółkę która osiągnie w tym kwartale zysk operacyjny na poziomie koło 6-8 mln USD. Mamy O-14 i M-21 które być może jeszcze poprawią ten wynik. Oby tylko znowu wiertnia nie ugrzęzła gdzieś na parę tygodni. Nie mniej pozostaje niedosyt. Tak to już jest, że jak chcesz liczyć to licz na siebie. Niech KOV też liczy na swoje koncesje i szuka na nich gazu i ropy a nie liczy na mannę z nieba.

@Cadman

To nie dzięki Nigerii KOV tyle urósł tylko dzięki Ukrainie. Właśnie ta wiedza pozwala realnie ocenić potencjał tej spółki. Nigeria dawała tylko szansę na skokowy wzrost aktywów i pewnie kursu. Niestety marzenia o 5,10 czy 15 zł za akcje można sobie teraz włożyć w buty razem z całą pracą chłopaków z forum KOV na SW. Szkoda było waszej pracy.

@Scarry

Nie mam pojęcia o czym Ty piszesz, że to co robią na Ukrainie nie jest powiązane z core biznesem. A niby z czym. Szukają gazu i ropy i produkują z tego co znaleźli. Czym jest Core biznes KOV według Ciebie.

Edytowany: 28 marca 2012 23:52

jimmi
0
Wpisów: 169
Wysłane: 28 marca 2012 23:52:12 przy kursie: 18,30 zł
Jak to mowia "uderz w stol a nozyce sie odezwa". Najbardziej co mnie jara w tej spolce to to ze jak jej nie mam to sie zle czuje, a trwalo to moze kilka razy nie dluzej jak kilka godzin...Moze to uzaleznienie, a moze to zalozenie ze dlugoterminowo. Patrzac z perspektyw czasowych to i 2.20 przezylem i 0.81 bylo a dzis 1.83 np.
Zmierzam do tego ze polityka KOV jaka by nie byla-jest uczciwa (w Q4-Syria odpisana i skoro Nigeria miala byc nieadekwatna z rozwodnieniem-to lepiej wiedziec kiedy ze sceny zejsc), dlatego dla mnie walor nadal atrakcyjny bo jak wspomnialem dlugoterminowo, ale moze i trza pociagi zmienic na chwilke..
Lipy nie ma bo jak sobie w stecz zerkne na wycene aktywow z rekomendacji to..., to lepiej posluchac, jak w wywiadzie obecnym wg Redface mamy dopiero IPO-a od tamtej pory sprawa ta jest zupelnie inna-bynajmniej Nigerii nie bylo w jakimkolwiek zamysle a zasieg minimalny byl na poziomie 2.60...
Edytowany: 29 marca 2012 00:04

del-20160301
0
Wysłane: 29 marca 2012 00:08:51 przy kursie: 18,30 zł
@jimmi
Przykro mi ale jest lipa kolego. Jak KOV nie ma w zanadrzu wyników O-14 to będzie większa lipa niż podczas walki Bruneiki z Najmanem. Nie ma instytucjonalnych powyżej 5%. Jak pisał Krewa nie dawno według jego wskaźników kupują ten walor drobni. Po takim info kursu zwyczajnie nie będzie miał kto bronić Boo hoo! . Pewnie kiedyś wrócimy na te poziomy, ale kiedy to już Ci nie powiem. Prawie rok czekania i jedna wielka wtopa. Ot co.

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 29 marca 2012 01:01:31 przy kursie: 18,30 zł
onochi napisał(a):
@jimmi
Przykro mi ale jest lipa kolego. Jak KOV nie ma w zanadrzu wyników O-14 to będzie większa lipa niż podczas walki Bruneiki z Najmanem. Nie ma instytucjonalnych powyżej 5%. Jak pisał Krewa nie dawno według jego wskaźników kupują ten walor drobni. Po takim info kursu zwyczajnie nie będzie miał kto bronić Boo hoo! . Pewnie kiedyś wrócimy na te poziomy, ale kiedy to już Ci nie powiem. Prawie rok czekania i jedna wielka wtopa. Ot co.

Jest lipa i masz racje.Nie wiemy do końca co będzie.Ta decyzja to też forma negocjacji.KOV nie wyklucza powrotu do tego projektu,jak NNPC nie poradzi sobie z wydobyciem sami zaproponują nam operatora.Jeżeli dadzą radę KI będzie miało kasę.
Skoro nie mogli znaleźć chętnego do finansowania tego projektu w takiej wersji dlaczego My mieliśmy za to płacić(rozwodnieniem akcji)?
Jeżeli jest szansa na powrót do Nigerii to teraz mają czas i spokój.Nikt ich nie będzie naciskał.
Jeszcze o zarządzie i dyrektorach.Z tego co pamiętam po oświadczeniu że nie dostaniemy operatora jeden z prawników KOV nagle musiał zmienić adres i zrezygnować z posady.Świadczy to o tym że tu nie ma przelewek.

Też nie wiemy jak wyglądały negocjacje.Może potencjalny inwestor przytrzymał KOV do ostatniego momentu i w ostatniej chwili zażyczył sobie większą ilość akcji?
Teraz jest czas ze spokojem na poszukanie następnego inwestora?
Z wypowiedzi Redface nie wynikało żeby było coś nie tak.Nawet wspomniał że trzeba podpisać odpowiednie umowy i na to potrzebny jest czas.Jestem lekko zaskoczony,bo nie wyglądało na taki bieg wydarzeń.

"Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 29 marca 2012 01:20

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 29 marca 2012 02:02:17 przy kursie: 18,30 zł
Tak z ciekawości, czy wiadomo ile KOV ostatecznie kosztowała ta niewykorzystana opcja?

bonzosan
0
Wpisów: 92
Wysłane: 29 marca 2012 02:32:50 przy kursie: 18,30 zł
@wapkil ja właśnie o tym samym pomyślałem, kov nie dostał tej opcji za darmo a jak przysłowie mówi baba z wozu koniu lżej. ja gam swoje może coś jutro od was kupię emisja na gpw dotyczyła inwestycje w Ukrainę i tak kupiłem reszta to bonus jak na Ukrainie sytuacja się odwróci to można się martwić. kto pamięta jeszcze artykuł o Doniecku być może to będzie klondike jak ktoś napisał. Jeżeli przebije 1,48 będzie ciekawie. syria nieśmiało sądzę że jest szansa na powrót być może nawet w tym roku. Wstanę dziś wcześniej ale na sesję w WC o 9 monter przychodzi będzie wszystko wymieniał, gdyby nie to to bym spał spokojnie hehethumbright pozdr dla krótkich
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

brunopower
0
Wpisów: 12
Wysłane: 29 marca 2012 06:38:03 przy kursie: 18,30 zł
Ja sie tak strasznie nie przejmuję. Ciągłe gadanie - będzie Nigeria nie bedzie Nigerii, będzie Nigeria nie bedzie Nigerii a kurs góra i dół - bujało jak podczas sztormu. Teraz sprawa jest przynajmniej jasna. Dla mnie gwarantem dobrej inwestycji jest nazwisko Kulczyk i tej wersji się będę trzymać.

P.S. Ophir odkrył złoża gazu w Tanzanii (tak nawiązując do biznesowego "nosa" Dr Kulczyka)

del-20160301
0
Wysłane: 29 marca 2012 06:59:38 przy kursie: 18,30 zł
rabbit napisał(a):

Jest lipa i masz racje.Nie wiemy do końca co będzie.Ta decyzja to też forma negocjacji.KOV nie wyklucza powrotu do tego projektu,jak NNPC nie poradzi sobie z wydobyciem sami zaproponują nam operatora.Jeżeli dadzą radę KI będzie miało kasę.
Skoro nie mogli znaleźć chętnego do finansowania tego projektu w takiej wersji dlaczego My mieliśmy za to płacić(rozwodnieniem akcji)?
Jeżeli jest szansa na powrót do Nigerii to teraz mają czas i spokój.Nikt ich nie będzie naciskał.
Jeszcze o zarządzie i dyrektorach.Z tego co pamiętam po oświadczeniu że nie dostaniemy operatora jeden z prawników KOV nagle musiał zmienić adres i zrezygnować z posady.Świadczy to o tym że tu nie ma przelewek.

Też nie wiemy jak wyglądały negocjacje.Może potencjalny inwestor przytrzymał KOV do ostatniego momentu i w ostatniej chwili zażyczył sobie większą ilość akcji?
Teraz jest czas ze spokojem na poszukanie następnego inwestora?
Z wypowiedzi Redface nie wynikało żeby było coś nie tak. Nawet wspomniał że trzeba podpisać odpowiednie umowy i na to potrzebny jest czas.Jestem lekko zaskoczony,bo nie wyglądało na taki bieg wydarzeń.

Rabbit. Powinni byli wyłożyć kawę na ławę od razu po zakończeniu negocjacji. Niby niczego nie obiecywali, ale to przeciąganie sprawy trwało za długo. Mi jako akcjonariuszowi nie jest to na rękę bo połamią trend wzrostowy na który tyle czekaliśmy i znowu będzie trzeba zaczynać od nowa. Porażka w Nigerii była dyskontowana w grudniu i trzeba było to przeciąć wtedy. Dla mnie Nigeria jest tematem zamkniętym. Nie masz się co łudzić, że coś z tego jeszcze będzie. To też powinni powiedzieć prosto z mostu. Chociaż tyle się nam należy. A co do AIM. Ja tu czegoś nie rozumiem. Emisja pod Nigerię nie była na rękę akcjonariuszom, ale samo wejście na AIM ma niby być. Czyli będzie dodruk na AIM bez niczego. Jeśli chcą mówić o uczciwości to powinni połowę akcji przenieść z GPW na AIM. I wtedy można uznać to za uczciwe. Tyle, że KOV nie ma teraz pieniędzy na jakikolwiek buy back, bo jest w trakcie rozwoju i kasę na inwestycje potrzebuje. Mam nadzieję, że to szybko Redface wyjaśni bo to śmierdzi na kilometr. AIM miał być pod Nigerię. Nie ma Nigerii to nie ma AIM. Tak było to prezentowane przez KOV, więc jakoś brakuje mi tutaj konsekwencji. Albo AIM to ściema, albo rozwodnią akcje nie dając nic w zamian.
Edytowany: 29 marca 2012 07:05

jimmi
0
Wysłane: 29 marca 2012 07:20:44 przy kursie: 18,30 zł
Artykul SW odnosnie zaistnialej sytuacji.

link

Tofik
6
Wpisów: 101
Wysłane: 29 marca 2012 07:36:30 przy kursie: 18,30 zł
Wybaczę Janowi K. wszystko jeśli zrobi operatorem w Tanzanii KOV i pod to emisję szykują na AIM ? :)

jimmi
0
Wysłane: 29 marca 2012 07:50:32 przy kursie: 18,30 zł
Tofik napisał(a):
Wybaczę Janowi K. wszystko jeśli zrobi operatorem w Tanzanii KOV i pod to emisję szykują na AIM ? :)

I tak moze bec Tofik-tymbardziej ze to swiezy temat, dlatego moze odstapili wlasnie za 5 dwunasta.

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 29 marca 2012 07:59:12 przy kursie: 18,30 zł
No koledzy nie przesadzajmy, kto podzieli się swoim odkryciem? Chyba, że do tych 12 odwiertów, które planują wykonać w tym roku potrzebują więcej specjalistów, sprzętu itp. Ophir wywiercił tam 4 odwierty do tej pory a w rok chce teraz 12? Weźmy też pod uwagę, że Ophir jest największą firmą w tamtym rejonie Afryki KOV przy nim jest raczej malutki. Czy jest tam miejsce dla KOV? Czy Ophir podzieli się swoimi odkryciami?

Źródło

Cytat:
Firma, której 13 procent akcji należy do polskiego biznesmena Jana Kulczyka, odkryła potężne złoża gazu w Tanzanii - czytamy w "Pulsie Biznesu".

Szacunki mówią o 200 miliardach metrów sześciennych, a potencjał to aż 849 miliardów metrów sześciennych - więcej niż polskie łupki. Wartość pakietu akcji spółki poszukiwawczej, za który w 2006 roku Jan Kulczyk zapłacił około 400 milionów złotych, zdążyła się już potroić. I wciąż rośnie - podkreśla gazeta. "Puls Biznesu" dodaje, że firma Ophir szuka dalej. W pierwszej połowie tego roku planowane jest wykonanie jeszcze dwóch odwiertów w Tanzanii. Łącznie w tym roku przeprowadzonych zostanie jeszcze 12 odwiertów, a w przyszłym roku kolejne.

del-20160301
0
Wysłane: 29 marca 2012 08:08:00 przy kursie: 18,30 zł
@Krzysiek9

Kolega Tofik jest po prostu mało zorientowany. Ophir to nie jest spółka Kulczyka. Jan ma tam 13% udziałów. Więc niby z jakiej paki miałby ktoś cokolwiek odstępować. Zejdźcie na ziemię. Została nam Ukraina i nic więcej póki co.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

395 396 397 398 399

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,159 sek.

okmdxxhw
ydeohrjn
tecknfoo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vtxozero
fwobfzyh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat