PARTNER SERWISU
ailktwpt
394 395 396 397 398
rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 28 marca 2012 13:56:06 przy kursie: 18,30 zł
Dzięki Krzysiek za sprostowanie.Ja w temacie Brunei jestem zielony bo jak wspomniałem nie miałem wtedy akcji i nie interesowałem się.Też myślę że Ukraina to pikuś,wystarczy spojrzeć na wycenę aktywów gdzie w przypadku Brunei nie ma nawet przetestowanego jednego odwiertu.

Wrócę jeszcze do zysków w perspektywie roku.
Jeżeli weźmiemy produkcję w 1Q 2012 roku na poziomie 33.6 mln m3 dla KOV cenę 415 USD za 1000m3 (będzie mniejsza) i koszty opłat koncesyjnych 19% (resztę kosztów pokryją nowe podłączenia,odwierty,szczelinowania i remonty studni) to zysk operacyjny w 2012 roku będzie na minimalnym poziomie 45 mln USD a to robi wrażenie.
Trzeba też pamiętać że zysk generuje zmniejszenia aktywów więc trudno wycenić kurs akcji na tej podstawie.Nie wiadomo czy i jak bardzo w tym czasie wzrosną aktywa (rezerwy gazu)

Dzięki za linki ale jak ruszy Brunei to zagłębię się w temat od pierwszego dnia działalności na tym terenie thumbright
"Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 28 marca 2012 13:57

rabbit
0
Wysłane: 28 marca 2012 14:01:17 przy kursie: 18,30 zł
onochi napisał(a):
To urządzenie właśnie przy Lempuyang było uszkodzone. Co do samego złoża to nie jestem pewien czy cudowny AED nie spaprał tego tak, że złoża nie da się już odzyskać. W każdym razie mają na podstawie tego co znaleźli zrobić sejsmikę i podejść jeszcze raz. Było podawane chyba nawet w prezentacji co i jak.
Tak właściwie zastanawiam się na tym O-14. Natrafił on na 8 potencjalnych stref gazu. O-12 natrafił na podobną ilość. Na polu M M-19 miał tylko 3 takie strefy. A M-21 2 strefy ale prawdopodobnie bardzo podobną szacowaną ilość gazu do M-19. Biorąc pod uwagę, że O-14 miał badać zupełnie nowe zbiorniki na polu O, które mogą się rozciągać pod całym polem O, ile może być tam tego gazu? O-12 dał w testach 8,1 MMcf. To chyba był rekord w działalności KOV. Ciekawe co oni w O-14 znaleźli? Think

Przepływy chyba zależą od ciśnienia w złożu i wielkość ma drugorzędne znaczenie jeżeli chodzi o produkcje.Jeżeli jest mniejsze ciśnienie i mniejszy przepływ może wtedy robi się drugi odwiert obok lub dokłada sprężarkę albo jedno i drugie.

janekduzy
0
Wpisów: 124
Wysłane: 28 marca 2012 17:46:05 przy kursie: 18,30 zł
Ojjj.... KOV rezygnuje z Nigerii, tak podali w TVNCNBC.

Cytat:
W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 57/2011 z dnia 1 grudnia 2011 r. Kierownictwo Kulczyk Oil Ventures Inc. ("KOV", "Spółka") informuje, że wspólnie ze swoim większościowym akcjonariuszem Kulczyk Investments S.A. ("KI") uzgodniły, że w najlepiej pojętym interesie obu spółek nie leży przedłużanie opcji poza jej datę wygaśnięcia – tj. 31 marca 2012 r.

Zgodnie z warunkami umowy finansowania pomostowego z KI, do 31 marca 2012 roku KOV miała spłacić zadłużenie wobec KI wynikające z finansowania pomostowego.

W związku z decyzją o nieprzedłużaniu opcji, zarząd powierniczy uzgodniony między spółkami zostanie zniesiony i KI stanie się beneficjentem w pełnym zakresie (uprawnień korporacyjnych i majątkowych) w odniesieniu do udziałów KOV w konsorcjum Neconde.

Po szczegółowej analizie i mając na względzie interes akcjonariuszy (ang. shareholder value) Kierownictwo KOV zdecydowało, że skorzystanie z tej opcji przy obecnej rynkowej wycenie Spółki spowodowałoby dla obecnych akcjonariuszy zbyt duże rozwodnienie.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
Edytowany: 28 marca 2012 17:55

ptadla
0
Wpisów: 51
Wysłane: 28 marca 2012 18:37:37 przy kursie: 18,30 zł
a oto pelny wywiad z J. Korczakiem:

KOV nie zainwestuje w nigeryjskie złoża, bo Neconde nie jest operatorem licencji (wywiad)
28.03. Warszawa (PAP) - Kulczyk Oil Ventures nie weźmie udziału w konsorcjum Neconde, które ma 45 proc. udziałów w koncesji wydobywczej w Nigerii. Spółka powołuje się na zmianę warunków transakcji, w wyniku której Neconde nie będzie operatorem licencji. KOV nie chce odgrywać roli inwestora finansowego - zamierza skupić się na wykorzystywaniu swojej wiedzy i doświadczenia w projektach poszukiwawczo-wydobywczych. Spółka chce też uniknąć nadmiernego rozwodnienia kapitału.

"W trakcie kilku miesięcy negocjacji okazało się, że Neconde ostatecznie nie będzie operatorem licencji. To oznaczałoby, że wystąpilibyśmy bardziej w roli inwestora finansowego, co jest sprzeczne ze strategią spółki. Chcemy w projektach wykorzystywać nasze doświadczenie, kompetencje i wiedzę techniczną. Takie podejście doskonale sprawdziło się np. na Ukrainie, gdzie w ciągu osiemnastu miesięcy potroiliśmy wydobycie, przy rentowności sięgającej 60 proc." - powiedział PAP Jakub Korczak, wiceprezes spółki ds. relacji inwestorskich.

"KOV skupia się na projektach, w których może zwiększać wartość, aktywnie się w nie angażując, wykorzystując swój najcenniejszy atut: doświadczoną kadrę" - dodał.

Spółka ocenia też, że w tej sytuacji zbyt drogi mógłby okazać się koszt pozyskania kapitału. Zdaniem Korczaka rynek nie uwzględnił w swoich wycenach spółki udziału w nigeryjskim projekcie.

"Obecna cena akcji jest bliska tej z IPO. Gdybyśmy zdecydowali się na udział w konsorcjum, w celu finalizacji transakcji musielibyśmy przeprowadzić emisję akcji, a to mogłoby prowadzić do zbyt dużego rozwodnienia kapitału. Moim zdaniem byłoby to niekorzystne dla naszych akcjonariuszy, szczególnie tych, którzy są z nami od początku" - powiedział.

Konsorcjum Neconde, z udziałem Kulczyk Investments, podpisało w grudniu zeszłego roku umowę kupna 45 proc. udziałów w koncesji wydobywczej w Nigerii za 585 mln USD. KOV miał możliwość wzięcia udziału w konsorcjum za łączną kwotę ok. 162,5 mln USD, pod warunkiem, że pozyska finansowanie do końca marca 2012 r.

Dariusz Mioduski, prezes Kulczyk Investments, zapowiada, że KI zamierza dalej wspierać rozwój KOV, w którym ma ponad 44 proc. akcji.

"Od początku odgrywamy w tej spółce rolę inwestora strategicznego i bierzemy pełną odpowiedzialność za jej dalsze losy. W dalszym ciągu będziemy aktywnie wspierać spółkę zarówno w bieżącej działalności, jak i w poszukiwaniu najlepszych możliwości inwestycyjnych, które pozwolą, tak jak w przypadku inwestycji na Ukrainie, w pełni wykorzystać jej kompetencje i potencjał" - powiedział.

"W przyszłości nie wykluczamy nawet powrotu KOV do Nigerii" - dodał.

PLAN DEBIUTU NA ALTERNATYWNYM RYNKU W LONDYNIE AKTUALNY

Korczak podtrzymuje, że spółka do końca tego roku chce zadebiutować na Alternatywnym Rynku Inwestycyjnym w Londynie, mimo decyzji o wycofaniu się z inwestycji w nigeryjskie złoża.

"Chcemy, tak jak wcześniej zapowiadaliśmy, poddać ocenie inwestorów zagranicznych wartość spółki. Technicznie jesteśmy gotowi do debiutu. Czekamy na odpowiedni moment, jednocześnie analizując nowe możliwości rozwoju i scenariusze przyspieszenia prac na dotychczasowych rynkach" - powiedział.

"Termin wejścia na ten rynek będzie wiązał się z naszymi bieżącymi potrzebami inwestycyjnymi" - dodał.

Korczak poinformował, że KOV jest zainteresowany inwestycjami w krajach, gdzie aktywa wydobywcze "nie są bardzo drogie, a reżim fiskalny nie jest zbyt dotkliwy".

Monika Borkowska (PAP)

morb/ asa/

i jeszcze link do info ze strony KOV

media.kulczykoilventures.com/p...
Edytowany: 28 marca 2012 18:40

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 28 marca 2012 18:45:14 przy kursie: 18,30 zł
podsumujmy prosto dokonania spółki

Nigeria: wtopa, po pół roku przeciągania
Brunei: wtopa
Syria: wtopa

Ukraina: niezły rozwój biznesu, który ma niewiele wspólnego z "core biznesem" firmy.

hmm... na moje oko KOV ma wszelkie fundamentalne możliwości sporej przeceny od jutra.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 28 marca 2012 18:51

rabbit
0
Wysłane: 28 marca 2012 19:14:46 przy kursie: 18,30 zł
To nie jest dobra informacja bo szkoda tylu baryłek ropy.
Dla większości z nas sen o bogactwie trzeba przełożyć na dłuższy czas.
Tylko skoro nikt nie chciał zapłacić (wejść w emisję) za odpowiednie pieniądze można wnioskować że to jest zbyt duże ryzyko wchodzenie w taki interes kiedy nie ma się nic do powiedzenia.
Nową emisję miał wchłonąć rynek a jak to mówią rynek ma zawsze rację.
Powtarzam jeszcze raz że Nigeria mnie nie kręciła,co nie znaczy że jestem zadowolony.

ptadla
0
Wysłane: 28 marca 2012 19:16:27 przy kursie: 18,30 zł
Moze sie czepiam, ale zastanawia mnie dlaczego info podano dzisiaj, a nie na koniec tygodnia. Z zapowiedzi prezesa wynikalo, ze info bedzie w ostatniej chwili, w piatek lub weekend.
Moze mi sie tylko wydawalo... Whistle

Do konca marca sa jeszcze 2 sesje i mam nadzieje, ze podadza brakujace info z Ukrainy.

A moze to po prostu koniec emocji informacyjnych na KOV na najblizsze kilka tygodni... Co najmniej do raportu za Q1.
Edytowany: 28 marca 2012 19:22

xpete
0
Wpisów: 57
Wysłane: 28 marca 2012 19:55:29 przy kursie: 18,30 zł
rabbit napisał(a):
onochi napisał(a):
To urządzenie właśnie przy Lempuyang było uszkodzone. Co do samego złoża to nie jestem pewien czy cudowny AED nie spaprał tego tak, że złoża nie da się już odzyskać. W każdym razie mają na podstawie tego co znaleźli zrobić sejsmikę i podejść jeszcze raz. Było podawane chyba nawet w prezentacji co i jak.
Tak właściwie zastanawiam się na tym O-14. Natrafił on na 8 potencjalnych stref gazu. O-12 natrafił na podobną ilość. Na polu M M-19 miał tylko 3 takie strefy. A M-21 2 strefy ale prawdopodobnie bardzo podobną szacowaną ilość gazu do M-19. Biorąc pod uwagę, że O-14 miał badać zupełnie nowe zbiorniki na polu O, które mogą się rozciągać pod całym polem O, ile może być tam tego gazu? O-12 dał w testach 8,1 MMcf. To chyba był rekord w działalności KOV. Ciekawe co oni w O-14 znaleźli? Think

Przepływy chyba zależą od ciśnienia w złożu i wielkość ma drugorzędne znaczenie jeżeli chodzi o produkcje.Jeżeli jest mniejsze ciśnienie i mniejszy przepływ może wtedy robi się drugi odwiert obok lub dokłada sprężarkę albo jedno i drugie.

Systematyzując trochę temat, może komuś się przyda przy interpretowaniu wyników...

Ilość gaz uw złożu to:

zasoby pierwotne = powierzchnia * grubość * porowatość * (1 - % udziału wody) i to wszystko po uwzględnieniu ciśnienia określającego ile gazu siedzi w danej przestrzeni.

zasoby wydobywalne to ilość zasobów, które komercyjnie uda się wydobyć z zasobów pierwotnych, dla gazu w złożach konwencjonalnych przeciętnie to ok 70% zasobów pierwotnych, przy np gazie łupkowych, ze względu na małą przepuszczalność jest to zwykle ok 30%.

Efektywność danego odwiertu będzie zależała od:

1) przepuszczalności (im większa, tym z większego obszaru sczerpiemy gaz, tym samym mniej odwiertów potrzebujemy do sczerpania całego złoża)

2) ciśnienie - oczywiście im większe, tym większa produkcja na początku

3) grubość horyzontu - przy danym ciśnieniu na złożu i miarę jednorodnej przepuszczalności, jest to główny element różnicujący poszczególne odwierty.

Co do ilości horyzontów, zwanych również strefami, to niektóre mogą być na tyle cienkie, że nie opłaca się ich eksploatować. Generalna zasada jest taka, że zaczynamy od eksploatacji najniższej strefy, po jej sczerpaniu wstawiamy paker i przenosimy się do strefy wyższej. Tym samym duża liczba cienkich stref będzie oznaczała, że szybko będzie nam spadała produkcja, ale po kilku latach przenosząc się na wyższy horyzont za w miarę małe pieniądze rozpoczynamy nową produkcję z kolejnej strefy. Można też stosować trochę bardziej zaawansowane odwierty polegające na równoczesnym szczerpyraniu dwóch lub więcej stref (w uproszczeniu polega to na tym, że do odwiertu zapuszczamy dwie niezależne rurki dla każdej ze stref po jednej).

Najczęściej stosowane paramentry odwiertu to:
IP (Initial Production), czyli początkowa produkcja z odwietu
EUR (Estimated Ultimate Recovery]- a więc ile jesteśmy w stanie z odwiertu wyciągnąć zasobów podczas jego życia - sfoją drogą fajnie by było gdyby KOV podawał takie dane ...
Profil produkcji, który definiuje kiedy wydobędziemy EUR

Przekładając to co powyżej napisane na przypadak M19 i M 21:
- Nie byli pewni jaka jest powierzchnia złoża, skoro w M21 jest gaz w tej samej strefie, to znaczy że jest również w przestrzeni między tymi odwiertami. Zdecydowanie na +
- Ciśnienie w strefie powinno być takie samo, to dobra wiadomość.Zdecydowanie na +
- Grubość anomalii w M19 to 18 m, w przypadku M21 to jest 6, co powinno przełożyć się na szybsze spadki produkcji i/lub mniejsze IP. Biorąc jednak pod uwagę, że nie byli pewni jak daleko sięga anomalia, to jest to info neutralne.
-Nowa nieprzetestowana strefa to nowe potencjalne zasoby, 10 m to nie jest mało.

W odniesieniu do 014. Efektywność stref będzie zależała przede wszystkim od grubości oraz od ciśnienia. W komunikacie z zeszłego roku nie podają grubości poszczególnych stref, także mogą być niezbyt grube. Swoją drogą może testowanie trwa tak długo bo testują kilka stref po kolei?

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 28 marca 2012 20:38:36 przy kursie: 18,30 zł
czytam to forum o KOV i dochodzę do wniosku, że część Was pozyskała dużą wiedzę odnośnie wydobycia ropy i gazu. Nie mam pojęcia czy oprócz tej wiedzy coś zyskaliście na akcjach czy nie - to jest indywidualna sprawa każdego. Natomiast mam pytanie: czy Wasza dogłębna wiedza o tej spółce nie przeszkadza Wam obiektywnie spojrzeć na dokonania spółki jako podmiotu stworzonego do zarabiania pieniędzy? Ponoć zbyt "głębokie" poznanie spółki wypatrza spojrzenie na nią i ciężko w takiej sytuacji zarobić na akcjach... Zauważyłem takie "dziwne" zachowanie u siebie dlatego pytam. A może jest dokładnie na odwrót - Wasza duża wiedza o spółce powoduje to, że cyklicznie na akcjach zarabiając? Np. wiem, że należy oczekiwać jakiegoś komunikatu i w zależności od niego (bo moja wiedza mi na to pozwoli) decyduje się na sprzedaż akcji (bo wiem, że komunikat spowoduje przynajmniej chwilowy spadek kursu i będę mógł odkupić taniej a moja wiedza o spółce mówi mi, że długoterminowo i tak będzie kurs rósł) lub kupno akcji (bo np. rynek nie do końca wg mojej wiedzy wycenił info i po jakimś czasie będę mógł zarobić na kupionych akcjach).
Więc jak to jest dogłębna znajomość KOV pomaga Wam w zarabianiu na tych akcjach czy raczej wypatrza obiektywne spojrzenie na spółkę i wycenę akcji? W miarę możliwości mile widziane szczere odpowiedzi...wave
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 28 marca 2012 20:38:41 przy kursie: 18,30 zł
Wielki zawód: KOV rezygnuje z wydobywania ropy w Nigerii

Cytat:
Za pięć dwunasta spółka mówi pas. Kulczyk Oil Ventures w ostatniej chwili zrezygnował z możliwości wejścia do konsorcjum Neconde, które ma eksploatować koncesje nabyte m.in. od Shella.

Po zamknięciu środowej sesji Kulczyk Oil Ventures (KOV) opublikował szokujący komunikat. Inwestorzy, którzy liczyli na domknięcie prędzej czy później nigeryjskiego dealu i dobranie się do złóż ropy, dostali jak obuchem. Spółka poinformowała, że nie przedłuża opcji finasowania pomostowego z Kulczyk Investments (KI) dotyczącego inwestycji w Nigerii. To oznacza ni mniej, ni więcej, że rezygnuje z udziału w konsorcjum i koncesji wydobywczej OML 42.

Jedyny plus, który widzę w tym momencie, że do gry włączą się ostrzej polskie fundusze, które mogły powstrzymywać się od inwestycji w KOV na większa skalę z racji groźby rozwodnienia kapitału pod Nigerię. Nie liczył bym jednak jutro na wyrozumiałość rynku bo na pewno sporo osób kupiło tylko pod Nigerię, pytanie czy fundusze też pod ten projekt kupowały. No trudno szkoda, że KOV trochę niepotrzebnie tak długo rozbudzał nadzieje na to, że wejdzie do 1-szej ligi producentów ropy i gazu w Europie. Chyba trochę za bardzo popłynęliście wtedy z tymi górnolotnymi sformowaniami. Dla wielu inwestorów przez Nigerię mamy być może rok w plecy z inwestycjami bo stanęło Brunei, Syria a Nigeria okazała się pustą obietnicą. Mam jedynie nadzieję, że rynek wyceni teraz Ukrainę bez obciążenia emisją i rozwodnieniem akcji. Ile warta jest Ukraina w takiej sytuacji, bo tylko ona teraz będzie w stanie utrzymać kurs? Czy trend wzrostowy się utrzyma czy zostanie złamany, czy czeka nas marazm?

Podobno na TVNCNBC podawali, że to dobra wiadomość bo spółka uniknie znacznego rozwodnienia akcji. Może to będzie impuls do tego aby podnieść najpierw wycenę na GPW a być może w przyszłości pokusić się o zakup aktywów tej klasy. Nie mniej już wspominałem kiedyś, że nie podoba mi się ta cała otoczka tajemnicy w okół transakcji w Nigerii i po części wiele decyzji inwestycyjnych zostało wypaczonych przez trzymanie decyzji o rezygnacji z projektu niemal do ostatniego dnia.
Edytowany: 28 marca 2012 20:48

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 28 marca 2012 20:49:26 przy kursie: 18,30 zł
A jak miesiac temu poruszylem temat Nigeri i zagrozenia zwiazanego z bezpieczenstwem-to wiekszosc mowila,ze takiego nie ma a jak jest to jest wlicozny w koszta.

rabbit
0
Wysłane: 28 marca 2012 20:51:56 przy kursie: 18,30 zł
@Krzyskiek9
Ile była warta Nigeria bez operatora rynek pokazał.Nikt nie chciał zapłacić za taki układa.To powinno wystarczyć.

@cad_man
Mi ta wiedza pozwala zarabiać a nie trzymać palec na klawiaturze.

Jestem przekonany że jeszcze będziecie dziękować za taką decyzję.Ma ktoś może linka jak urósł Afren po Nigerii?A trzeba też pamiętać że Aduenga czy jak mu tam jak dowiedział się że nie ma operatora zrezygnował momentalnie.
On chyba wiedział czym to grozi.Przeciąganie decyzji to raczej negocjacje żeby tego operatora dostać.
Trzeba się z tym pogodzić.
Edytowany: 28 marca 2012 20:53

Krzysiek9
0
Wysłane: 28 marca 2012 20:57:14 przy kursie: 18,30 zł
Zobaczymy zatem jak rynek jutro przyjmie tę inforamcję i czy rozwodnienie pod Nigerię faktycznie ciążyło kursowi od prawie roku... Bo tutaj masz Rabbit rację, w żadnym momencie chyba Nigeria nie podniosła mocno kursu. Także może będzie tak jak napisałem w poprzednim poście, że polskie fundusze chętniej zainwestują w KOV pieniądze gdyż widzą, że spółka bez sensownie nie rozwadnia kapitału. Nie mniej osobiście jestem zawiedziony tym, że nie mieliśmy jednak dostępu do informacji na bieżąco.

Pytanie czy jutro wyniki testów O-14? Tak, żeby pokazać, że spółka radzi sobie dobrze bez Nigerii... Nie chce mi się wierzyć, że testy przypadkiem trwały tak długo i były tak odwlekane akurat w przypadku tego odwiertu...
Edytowany: 28 marca 2012 20:58

rabbit
0
Wysłane: 28 marca 2012 21:04:45 przy kursie: 18,30 zł
Ktoś tutaj czy na innym forum napisał że KOV mamił Nas ponad pół roku i przesuwał termin finalizacji Nigerii.
Dzięki Nigerii KOV miał zdobyć finansowanie na dalszą działalność,na wiosnę jeszcze nikt nie przypuszczał że Ukraina da tyle kasy co Nigeria (oprócz mnie oczywiście)W tej chwili jesteśmy w innej sytuację.Nie musimy brać nic na siłę a na Ukrainie proszą się żebyśmy im wydobywali gaz.Na wschodzi jest dużo do wzięcia,nie będę się rozpisywał ale Ukraina to pikuś.Może tam przesuną swoje zainteresowania.
Jak rynek zareaguje?Wiadomo,nawet nie ma co dyskutować,natomiast trzeba napisać że na tym interesie nie straciliśmy.

rabbit
0
Wysłane: 28 marca 2012 21:07:04 przy kursie: 18,30 zł
Krzysiek9 napisał(a):
Zobaczymy zatem jak rynek jutro przyjmie tę inforamcję i czy rozwodnienie pod Nigerię faktycznie ciążyło kursowi od prawie roku... Bo tutaj masz Rabbit rację, w żadnym momencie chyba Nigeria nie podniosła mocno kursu. Także może będzie tak jak napisałem w poprzednim poście, że polskie fundusze chętniej zainwestują w KOV pieniądze gdyż widzą, że spółka bez sensownie nie rozwadnia kapitału. Nie mniej osobiście jestem zawiedziony tym, że nie mieliśmy jednak dostępu do informacji na bieżąco.

Pytanie czy jutro wyniki testów O-14? Tak, żeby pokazać, że spółka radzi sobie dobrze bez Nigerii... Nie chce mi się wierzyć, że testy przypadkiem trwały tak długo i były tak odwlekane akurat w przypadku tego odwiertu...

Niech jutro wystrzelają amunicję,testy niech dadzą w poniedziałek.Jak podadzą jutro to podbitka będzie dobrym momentem do opuszczenia pokładu.Niech sprzedadzą na niskich poziomach.

ptadla
0
Wysłane: 28 marca 2012 21:07:52 przy kursie: 18,30 zł
Czy ktoras z osob wyceniajaca akcje KOV w przeszlosci moze jeszcze raz wyliczyc ile beda warte akcje KOV uwzgledniajac jedynie przychodzy z Ukrainy za 2012?(z pominieciem koncesji w innych krajach, jakby ich nie bylo)

Krzysiek9
0
Wysłane: 28 marca 2012 21:10:11 przy kursie: 18,30 zł
Ok zatem kluczowa staje się wycena koncesji ukraińskich. Jak to liczyłem w porównaniu do rekomendacji jaką dostało CubEnergy, rozwój 30% udziałów w KubGas przełożył się na wzrost rekomendacji z 0,4 do 1,1 USD/akcję. Przekładając to na 70% udziałów KOV w KubGas podobna rekomendacja powinna oscylować w granicach 4-4,5zł. Jaka jest bieżąca wartość Ukrainy? Czy rynek teraz to wyceni właściwie bez obciążeń związanych z Nigerią i emisją akcji?
Edytowany: 28 marca 2012 21:23

rabbit
0
Wysłane: 28 marca 2012 21:11:00 przy kursie: 18,30 zł
@ptadla

Masz raport,bierzesz aktywa minus Brunei,dodajesz to co mają na koncie minus zobowiązania i wychodzi Tobie wartość akcji.

rabbit
0
Wysłane: 28 marca 2012 21:17:58 przy kursie: 18,30 zł
Krzysiek9 napisał(a):
Ok zatem kluczowa staje się wycena koncesji ukraińskich. Jak to liczyłem w porównaniu do rekomendacji jaką dostało CubEnergy, rozwój 30% udziałów w KubGas przełożył się na wzrost rekomendacji z 0,4 do 1,1 USD/akcję. Przekładając to na 70% udziałów KOV w KubGas podobna rekomendacja powinna oscylować w granicach 4-4,5zł. Jaka jest bieżąca wartość Ukrainy? Czy rynek teraz to wyceni właściwie bez obciążeń związanych z Nigerią i emisją akcji?

Aktywa na Ukrainie są wycenione na 119 000 000 USD co daje ok 0.9 na akcje bez uwzględnienia rezerw w O 14 i M 21 razem z Brunei więcej ok 1.64/akcje.

Cena akcji CubEnergy mogła być zaniżona ze względu na brak finansowania inwestycji i taki wzrost nie musi odzwierciedlać wzrost wartości spółki.Zaznaczam że nie jestem w temacie.
Edytowany: 28 marca 2012 21:21

Krzysiek9
0
Wysłane: 28 marca 2012 21:23:43 przy kursie: 18,30 zł
Ja porównam może inaczej. Mamy tyle samo akcji (mniej więcej) co w momencie emisji na GPW w 2010 roku. Wtedy kurs 1,89 to była sama Ukraina plus Brunei. W chwili obecnej jesteśmy powiedzmy na tym samym etapie w Brunei co wtedy zatem ta koncesja nie ma wpływu na zmianę wyceny. Ukraina natomiast to wzrost rezerw, zasobów produkcji oraz przychodów. Wtedy rynek wycenił akcje na 1,89 mimo, że były zakusy na 2,60zł. Po 18 miesiącach Ukraina nie jest już tym samym aktywem co wtedy. Ile jest ona warta i czy rynek będzie dążył do wyceny adekwatnej do jej faktycznej wartości?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

394 395 396 397 398

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,264 sek.

zdthzkqm
sidkhcvr
lowdmxei
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
btupiyge
keduqtqp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat