Teraz mogę zrozumieć Redface i jego flustrację w grudniu kiedy był bardzo zły i ostro reagował na wszelkie uwagi z naszej strony. W końcu sam pisał, że Nigeria zmieni tą spółkę. Kiedy Jan powiedział w grudniu, że nie ma takiej opcji ciężko było jemu spojrzeć w twarz akcjonariuszom. Nie mam żalu. Takie jest życie. Nie mniej wielka szkoda, że tyle zwlekano z tą informacją. Można było od razu.
Nie chce pisać, a nie mówiłem. Pisałem jakiś czas temu że KOV nie ma tam czego szukać bo to spółka poszukiwawczo-wydobywcza, Neconde ma już operatora w postaci NNPC i dzielenie się z KOV kasą z tego biznesu byłoby jedynie miłym ukłonem Jana wobec KOV i jego akcjonariuszy. Realnych podstaw biznesowych nie miało to żadnych bo byłby tylko jeszcze jeden do podziału zysków.
Możemy się jedynie cieszyć, że animator, sternik, kierowca autobusu czy ktokolwiek inny nie pozwolił aby kurs zdyskontował Nigerię. I całe szczęście. Może zwała nie będzie, aż tak dotkliwa bo w jej brak nie wątpię

.
Z wniosków które mi się nasuwają to z rady dyrektorów odpowiedzialnych za Nigerię powinni usunąć lub przekazać do KI. Nie widzę powodu dla którego KOV miałoby finansować te stanowiska skoro to już KOV nie dotyczy. Mam nadzieję, że KI zwróci również KOV nakłady poniesione na rzecz projektu Nigeryjskiego. To raz.
Dwa. Nie wiem po co KOV chce się pchać nadal na AIM. Nie widzę powodu. Spółka zaczyna na siebie zarabiać. Będzie w stanie do końca roku finansować poszukiwania w Brunei sama bez zewnętrznej pomocy. Jeśli KOV czy KI tak bardzo chce tego wejścia to niech skupi część akcji z rynku i przeniesie je na AIM. Wtedy uznam, że to jest działanie w trosce o akcjonariuszy.
Co do pomysłów o fuzji z Aurelian to nie dziękuję. KOV ma swój własny biznes i gaz "głupkowy" nie jest tu potrzebny. I bez tego śmieli się ze spółki przez dwa lata działalności. Przez Nigerię będzie jeszcze jeden argument dla nich. Aurealian to byłby już szczyt wszystkiego.
Cóż można powiedzieć. Mamy spółkę która osiągnie w tym kwartale zysk operacyjny na poziomie koło 6-8 mln USD. Mamy O-14 i M-21 które być może jeszcze poprawią ten wynik. Oby tylko znowu wiertnia nie ugrzęzła gdzieś na parę tygodni. Nie mniej pozostaje niedosyt. Tak to już jest, że jak chcesz liczyć to licz na siebie. Niech KOV też liczy na swoje koncesje i szuka na nich gazu i ropy a nie liczy na mannę z nieba.
@Cadman
To nie dzięki Nigerii KOV tyle urósł tylko dzięki Ukrainie. Właśnie ta wiedza pozwala realnie ocenić potencjał tej spółki. Nigeria dawała tylko szansę na skokowy wzrost aktywów i pewnie kursu. Niestety marzenia o 5,10 czy 15 zł za akcje można sobie teraz włożyć w buty razem z całą pracą chłopaków z forum KOV na SW. Szkoda było waszej pracy.
@Scarry
Nie mam pojęcia o czym Ty piszesz, że to co robią na Ukrainie nie jest powiązane z core biznesem. A niby z czym. Szukają gazu i ropy i produkują z tego co znaleźli. Czym jest Core biznes KOV według Ciebie.