PARTNER SERWISU
agyrdera
1 2 3

FERRO [Catalyst]

intelekt
0
Wpisów: 232
Wysłane: 28 sierpnia 2011 13:27:44
Cytat:
Gdzie ta lokata na 6,86% netto? Chętnie założę.

www.comperia.pl/oddzial-online...

Cytat:
Kilka rzeczy, ciekawe co powiesz jak za chwilę skasują lokaty anty-belkowe.

Ale nie dyskutujemy o tym CO BĘDZIE ale o tym CO JEST. A jest źle. Zwykły Kowalski który zapozna się z Waszymi poradami na SW bo od tego się zaczyna (swoją drogą olbrzymie podziękowania się Wam należą) po kilku dniach z rozczarowaniem stwierdzi że nic sensownego nie da się kupić po 90% papierów chodzi po 103-105 zmniejszając oprocentowanie poniżej granicy sensownego ryzyka. Później na dokładkę wyszuka informacji jak tu kupić papiery w emisji za 100 ceny i kolejne rozczarowanie bo tam limit wejścia to w 99% przypadków 50-100tys. No super.

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Grupa: Bus Driver, Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 679
Wysłane: 28 sierpnia 2011 13:37:29
Rynek dopiero się rozwija, więc minie trochę czasu zanim będzie bardziej atrakcyjny. Tymczasem warto poznać zasady jego funkcjonowania i czasem skorzystać z okazji, która sie pojawiła. Piszesz tak jakbyś miał do kogoś pretensje o taki stan rzeczy. Tylko do kogo?

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 28 sierpnia 2011 13:38:32
No tak, na 3 miesiące tylko. Ja dyskutuje zarówno o tym co JEST, jak i o tym co będzie. Zacząłeś od krytykowania tego, że aby kupić coś po dobrej cenie na Catalyst trzeba znaleźć okazję. A na rynku lokat bankowych tak nie jest? Standardowe oferty są zazwyczaj do niczego. Od czasu do czasu OF/GO/IB sypnie czymś dobrym, albo pojawiają się takie promocje jak tego banku spółdzielczego.

intelekt
0
Wysłane: 28 sierpnia 2011 13:40:01
Nie mam do nikogo pretensji - po prostu zrzędzę sobie wytykając wady Catalyst. Największą moim zdaniem są emisje dla grubych ryb które później kształtują rynek sprzedaży na Catalyst - stąd niska płynność i brak atrakcyjnych ofert. Tyle :)

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 28 sierpnia 2011 16:11:17
Oj nie ma co snuć teorii spiskowych z ustawianiem kursów itp. Rzeczywiście emisje są na zasadach emisji prywatnych i stąd zazwyczaj trzeba mieć grubszą gotówkę aby je obejmować. Problemem Catalysta jest niski poziom edukacji inwestorów indywidualnych, którzy nie potrafią policzyć sobie rentowności i kupują czasami przy ujemnej. Staramy sie to zmieniać m.in. na portalu StockWatch.

UWAGA: Robi sie off-topic. Proszę o wpisy wątkach odpowiednich do takiej dyskusji. Tutaj dyskutujemy o papierach Ferro. Nie chciałbym nikomu kasować postów ale ostrzegam...Shame on you
Edytowany: 28 sierpnia 2011 16:47

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 29 sierpnia 2011 07:47:52
CATALYST służy przede wszystkim pozyskiwaniu środków dla firm, stąd nie dziwi mnie podejście firm do emisji. Najtańsza jest emisja niepubliczna skierowana do ograniczonej ilości inwestorów, droższa ta skierowana do każdego, ale ze sporym limitem, natomiast najdroższa jest oferta skierowana właśnie do każdego Kowalskiego chcącego zainwestować w ofercie pierwotnej choćby 500 pln. Miejmy nadzieję, że ruszy wysyp nowych emisji. Rynek jest zresztą wciąż tak malutki, że nie ma tu miejsca na setki tysięcy inwestorów. Bez przynajmniej 100 spółek na ASO, to wciąż nie będzie nawet targowisko, tylko blaszana budka na bazarze. Powoli wszystko się zmienia na lepsze, co widać choćby po coraz bardziej profesjonalnym prezentowaniu informacji przez CATALYST. Największym problemem jest według mnie przywiązanie nas niczym chłopów pańszczyżnianych, tylko do naszej ziemi. Ale może w końcu i z ETF, i z obligacjami, i z akcjami uzyskamy dostęp do rynków światowych, przynajmniej w 1/4 taki jaki mają np. Niemcy czy Brytyjczycy. Natomiast jako benchmark dla obligacji rozpatruję tylko lokaty przynajmniej roczne, rozpatrywanie kilkumiesięcznych, obarczonych dodatkowo np. obowiązkiem założenia ROR, prowadzi do nikąd

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 29 sierpnia 2011 10:21:15
yayurek napisał(a):
Natomiast jako benchmark dla obligacji rozpatruję tylko lokaty przynajmniej roczne, rozpatrywanie kilkumiesięcznych, obarczonych dodatkowo np. obowiązkiem założenia ROR, prowadzi do nikąd

I z tym się zgadzam.

yayurek napisał(a):
nie zauważyłem ostrzeżenia o kasowaniu wątków, ponieważ nic specjalnie mądrego nie napisałem, dobrowolnie poddaję się karze skasowania

Zostawiamy już ten off-topic w tym miejscu. Jeśli ktoś czuje potrzebę rozmawiania o problemach Catalyst to najlepiej tutaj:
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

yayurek
0
Wysłane: 8 grudnia 2011 18:15:07
właśnie przeczytałem zamieszczony na SOCKWATCH, wywiad z P. Prezesem FERRO, i w związku z wcześniejszym wykupem obligacji BLI, zwróciły moją uwagę słowa P. Prezesa:
"W ostatnim czasie Ferro SA skupiło i umorzyło 16 000 obligacji o wartości nominalnej 16 mln złotych, dzięki czemu zmniejszyliśmy naszą obecność na rynku Catalyst z 45 mln zł do 29 mln złotych w obligacjach w cenie nominalnej"
ale z kolei w nocie informacyjnej dotyczącej obligacji FERRO, napisano, że wcześniejszy wykup możliwy jest nie wcześniej, niż w 37 miesiącu po dacie emisji (jeszcze sporo czasu), czy więc wykup tych 16 000 obligacji nastąpił na rynku wtórnym?

intelekt
0
Wysłane: 8 grudnia 2011 18:46:24
Pewnie tak - zastanawiające że to już drugi emitent który z tego sposobu pozyskiwania kasy ucieka.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 8 grudnia 2011 21:01:59
Chodzi o to, że emitent może zawsze wykupić przed terminem obligacje, ale jeśli nie ma wbudowanej opcji call to nie może do tego zmusić obligatariusza/inwestora. Na tym polega różnica.

yayurek
0
Wysłane: 9 grudnia 2011 10:06:36
dzięki, rozumiem, więc bez opcji call FERRO skupiło zapewne obligacje od "jakiś wielkich posiadaczy", poza rynkiem, w porozumieniu z nimi, rozsądna firma, pieniądze poszły na ściśle określony cel, a gdy pojawiły się wpływy z inwestycji, natychmiast następuje spłata długu

firemann
0
Wpisów: 74
Wysłane: 9 grudnia 2011 23:21:23
intelekt napisał(a):
Pewnie tak - zastanawiające że to już drugi emitent który z tego sposobu pozyskiwania kasy ucieka.

Dokładnie to samo przeszło mi przez myśl, liczę na to że rynek obligacji będzie się rozwijał i upłynniał, a takie historie jak ta trochę inaczej kształtują rynek, chociaż ruch w "interesie" jest.

yayurek
0
Wysłane: 10 grudnia 2011 10:21:01
ja tam pozostanę przy swoim, posucha na rynku nowych emisji, przy jednoczesnym wcześniejszym wykupie już istniejących, świadczy raczej o zwijaniu się rynku... a jeżeli jakiś rozwój następuje, to niestety w sposób typowy dla większości naszych polskich organizmów gospodarczych, czyli w sposób podobny do rozwoju tkanki rakowej... pozostaję przy tym, że podstawą rozwoju tego rynku, jest obniżenie progów wejścia w emisje pierwotne, i tym samym umożliwienie włączenia się do handlu tysiącom detalistów (jak to pokazywałem na przykładzie niemieckim, jest to całkiem realne)... przy obecnej formie handlu, narzekanie na brak setek tysięcy detalistów, wynika jedynie z niepokoju mocarzy, że w sytuacji podbramkowej nie zdołają skonfekcjonawać swoich zgniłych cukierków, wystarczającej liczbie drobnych detalistów... do chwli, aż to się nie zmieni, to w przypadku pytań ze strony członków swej rodziny, czy znajomych, doradzam, aby trzymali się od tego rynku z daleka

intelekt
0
Wysłane: 16 marca 2012 18:14:40
Na tym papierze ostatnio dzieją się bardzo ciekawe rzeczy... można by rzec "od wzlotu do upadku" a tłumacząc na nasze kurs "od 105-106 do 100" :)

Ładnie ktoś się dzisiaj wysypał - pytanie czy brakło mu gotówki czy może jakiś przedterminowy wykup znów się szykuje ? Bo wyniki za 2011 rok FERRO ma przecież całkiem eleganckie...

yayurek
0
Wysłane: 17 marca 2012 09:15:25
jako "posiadacz" mam nadzieję, że nie dzieje się tam nic, o czym nam szaraczkom nie wiadomo, inna sprawa, że biorąc pod uwagę wykup najwcześniej 4.05.2014, to przy cenie 100, wychodzi mi rentowność z kalkulatora na 20.03.2012, przy prowizji 0,2 i uwzględnieniu podatku od narosłych odsetek 9,78% brutto, jak na BBB to chyba normalnie, pewnie bym się skusił, gdybym nie miał... ale gdy pełno wokół wykupów, to data 4.05.2014 wydaje się jak najbatdziej realna, i w tym momencie przy cenie 105 rentowność brutto wynosiłaby 7,26%... czyli raczej bardzo mało atrakcyjnie...

clever
0
Wpisów: 22
Wysłane: 3 kwietnia 2012 14:50:02
Notowania tych obligacji zawieszone, prawdopodobnie z tego powodu,że firma nie dostrczyła danych odsetkowych (w tabeli odsetkowej widnieje b.d), bardzo niedobrze, że wydawałoby się poważna firma dopuszcza się takich uchybień :(

Szczepan Łangowski
0
Wpisów: 446
Wysłane: 31 sierpnia 2012 10:46:59
Poniżej wklejam link do omówienia półrocznego raportu za 2012.
Zawiera ono kilka istotnych informacji z punktu widzenia obligatariuszy

www.stockwatch.pl/forum/wpis-n...

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 13 marca 2013 14:10:06
FRO0416: Od ostatniego omówienia spółki pod stricte obligacje minęło już kawałek czasu, w związku z czym pokusiłem się o mały update.

kliknij, aby powiększyć

Wskaźnik zadłużenia ogólnego uległ delikatnej poprawie. Pomiędzy rokiem 2011 a 2012 spadł z poziomu 49% do 47,7. Przy czym należy się w tym miejscu uwaga, że naliczany jest od wartości na dzień bilansowy końca roku, a nie wartości średniej za rok z danych kwartalnych, w związku z przejęciem podmiotu zależnego w Czechach. Warto także przypomnieć, że wartość firmy i znaków handlowych niemal zrównuje się z poziomem kapitału własnego, w związku z czym należałoby raczej mówić o większej dźwigni finansowej, a ponadto nie liczyć na żadne wartości dla obligatariuszy w przypadku likwidacji spółki.

Z tego powodu należy zwracać szczególną uwagę na poziom płynności finansowej i wskaźniki zdolności do obsługi długu.
Tak naprawdę sytuacja w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy niewiele się zmieniła. Obserwujemy delikatne pogorszenie wspomnianych wskaźników finansowych. Pozwoliłem sobie dodać także nieco autorskie podejście do oceny długu netto do przepływów pieniężnych. Mianowicie zamiast wziąć CF prosto ze sprawozdania dokonałem korekty o zmianę kapitału obrotowego i podatku. W tak skonstruowanym wskaźniku widać zmniejszenie wydajności gotówkowej spółki, przez co trzeba bardziej restrykcyjnie ocenić zdolność do obsługi zadłużenia., choć nadal jest to wartość o której wielu emitentów z rynku Catalyst może tylko pomarzyć.

Mnie osobiście delikatnie niepokoją dwie sprawy. Pierwszą jest niespinający się do końca przewidywany CF operacyjny na rok 2013, w stosunku do koniecznych spłat zobowiązań. Z raportu dowiadujemy się, że spółka powinna spłacić 54M zobowiązań odsetkowych.(Zakładam, że zobowiązania handlowe samoczynnie rolują się na kolejne okresy przy utrzymaniu aktywności operacyjnej) Po korekcie o gotówkę daje to 42M zobowiązań a wolna gotówka operacyjna przy zachowaniu status quo to 25M. Z tego prostu wniosek, że trzeba będzie albo rolować kredyty na kwotę 17M, albo odzyskać gotówkę z kapitału pracującego, co wymagałoby prawdopodobnie ograniczenia aktywności operacyjnej.

Drugim źródłem obaw są tendencje długoterminowe.
Zarząd upatruje pogorszenia wyników minionego roku głównie w niesprzyjającym otoczeniu ekonomicznym. To jest jednak połowa prawdy. Oczywiście korelacja pomiędzy sprzedażą spółki a koniunkturą w budownictwie istnieje, ale niejako jest trochę przesunięta w czasie. Sprzedaży w roku 2012 powinno sprzyjać rekordowe przekazywanie kluczy przez deweloperów. Co ważniejsze jednak to utratę zdolności generowania gotówki widać od dłuższego czasu niżeli tylko lata 2011/2012

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Jak widać w szczególności z ostatniego wykresu poziom skorygowanych przepływów operacyjnych spadał cały czas od roku 2008. W 2011 mamy wystrzał związany z przejęciem podmiotu w Czechach, więc nie należy brać go pod uwagę. Relacja 2012/2011 wskazuje ponownie na pogorszenie,
Gdyby wykup obligacji miał nastąpić w tym roku, to raczej sprawą nie należało się martwić, natomiast przy 3 latach ryzyko pogorszenia zdolności do generowania gotówki poniżej poziomu bezpiecznego trzeba brać pod uwagę i bacznie obserwować kolejne raporty. W pewnym momencie może się opłacać skasowanie premii płaconej przez rynek względem nominału obligacji.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 15 czerwca 2014 22:16

Tomek1979
0
Wpisów: 165
Wysłane: 4 kwietnia 2013 19:06:32
Kupon nr 4/10 obligacji FRO0416 (seria A, PLFERRO00040) został zaksięgowany w mBanku.

Guma92
0
Wpisów: 146
Wysłane: 27 maja 2014 19:59:45
Ferro wykupuje obligacje.
obligacje.pl/news/2826/ferro-r...
Posiadam te papiery ok 45 dni i niestety jestem przez ten wykup na lekkim minusie, na przyszłość, gdzie można sprawdzić czy emitent ma prawo do opcji call?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,283 sek.

hmylhlgu
lwgommbt
acbxlnnw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oaloxyzi
xjspdrdi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat