Problem rozwiązany. Papier w tej chwili widnieje w XTB pod symbolem KR10517 i można go kupić bez najmniejszego problemu
|
|
aqua-man napisał(a):Jak chcę złożyć zlecenie wyskakuję okno z informacją: "Dla wybranego papieru nie jest zdefiniowany rynek" a następnie drugie okno "Wystąpił błąd odczytu rynku z serwera! "
Dziwna sprawa. Kiedyś tak samo miałem z MIR0513 kilka dni po debiucie, o czym pisałem na tym forum. Rzeczywiście trzeba poprosić pracowników XTB, żeby prawidłowo wprowadzili ten papier i nie będzie tego problemu. To na pewno jeden z powodów niskiej ceny KR10517.
|
|
ISIN to: PLKRK0000259
|
|
Dziękuję za odpowiedź  Tylko ciekawe dlaczego tak to skomplikowali
|
|
Dziwna sprawa: gdy wpisze w Sidomie w wyszukiwarce: KR10517, to w wyniku dostaje KP30259. KR10517 nigdzie nie widzę. Rachunek w XTB. Czy to te same obligi?
|
|
Dziękuję za odpowiedz. Swoją droga martwi mnie, że ktoś sypie ten papier po 99,co chyba sugeruje niezbyt duże szanse na wykup w terminie.
|
|
Jeśli ktoś nie chce konwerdji GNT0313 na akcje to też musi składać w BM jakieś pisemne informacje, czy bez żadnych działan automatycznie dostanie gotówkę w dniu wykupu/konwersji?
|
|
Bardzo mi się to nie podoba. Spółka straciła u mnie całe zaufanie i będę trzymał się daleko od niej. Właśnie z niewielką stratą sprzedałem FFI0315.
|
|
Biorąc pod uwagę dotychczasowe doświadczenia, na 99% zwieszono z powodu niedostarczenia tablic odsetkowych na nowy okres zaczynający się 26.11. Niestety to już standard na Catalyst :(
|
|
Dziękuję za info :) Wygląda na to, że w XTB odsetki dopisują tuż po tym gdy zaczynam się niepokoić. Z MSA0613 dopisali 18.06.2012 0 21.52
|
|
Czy ktoś może potwierdzić, że odsetki MSA0613 wpłynęły? Bo w XTB jeszcze nie mam :(
|
|
Polska - Czechy 2-1
|
|
Dzięki za info. Ciekawe kiedy pojawią się w XTB
|
|
Pewnie się nie znam, bo zupełnie nie rozumiem dlaczego w przypadku przedterminowego wykupu opłacałoby się sprzedawać po 99.21. Chyba w najgorszym wypadku emitent zapłaci 100? Chyba żeby to była jakaś bardzo duża emisja, wtedy ewentualnie można przypuszczać, że wcześniejszy zwiększy popyt na inne papiery i podbije ich cenę, więc niektórzy chcieliby się wcześniej przesiąść, ale VEDIA nie jest gigantem nawet jak na nasza grajdołek.
Wolę się pocieszać tym, że jakiś grubas pilnie potrzebuje gotówki.
|
|
Dlaczego utworzono drugi temat odnośnie tej samej spółki i tych samych obligacji? Pierwszy temat już już wcześniej utworzył użytkownik Intelekt. Takie coś bardzo przeszkadza w czytaniu forum. Jeśli to możliwe to bardzo proszę o połączenie obydwu tematów.
|
|
Notowania tych obligacji zawieszone, prawdopodobnie z tego powodu,że firma nie dostrczyła danych odsetkowych (w tabeli odsetkowej widnieje b.d), bardzo niedobrze, że wydawałoby się poważna firma dopuszcza się takich uchybień :(
|
|
Obligacje są rozliczane w systemie D+2, skoro data ustalenia prawa do odsetek to 21.03, więc żeby otrzymać je trzeba mieć obligacje w dniu 19.03 (19+2=21).
|
|
Ja w XTB jeszcze nie mam zaksięgowanych odsetek na koncie
|
|
Obligacje Ganta to był mój debiut na rynku catalyst i w pewnym momencie miałem w nich 100% portfela obligacyjnego (wiem, że nie powinno się tak robić) od paru dni nie posiadam już ani jednej obligacji GNT. Rynek finansowy dostarcza tyle emocji, że te związane z wykupem obligacji sobie już darowałem :)
|
|
XTB litościwie już przypisał do rynku te obligacje i nawet nadał im poprawny symbol(MIR0513), więc można już nimi spokojnie obracać  Obyło się bez mojej interwencji, ale przynajmniej na przyszłość będę wiedział o co chodzi w takim przypadku :)
|
|
Nie do końca jestem pewny czy chce kupić, jeśli już to raczej w lutym po odcięciu kuponu. Post był bardziej po to, żeby się dowiedzieć w czym jest problem i na razie mi wystarczy to, że problem występuje po stronie XTB. Dziękuję :)
A z zabezpieczeń to nie ma sensu się nabijać, skoro u nas większość obligacji w ogóle nie jest zabezpieczona.
|
|
Nieraz już kupowałem obligację, ale te są jakieś dziwne. Korzystam z sidomy w xtb. Juz sam symbol jest dziwny, bo zamiast MIR0513 występują pod symbolem MIR1. Jednak co najgorsze, to jest to, że nie mogę wysłać żadnego zlecenia na te obligacje, pojawia się komunikat, że dla tego papieru nie jest zdefiniowany rynek. Wprowadzenie w polu Rynek GPW CAT, też nic nie pomaga. Z żadnymi innymi obligacjami nie mam problemu, więc nie wiem zupełnie o co chodzi :( Z góry dziękuję za pomoc.
|
|