0 Dołączył: 2009-01-15 Wpisów: 468
Wysłane:
10 kwietnia 2009 21:00:10
no, no. pieknie sobie poczynacie. niedlugo platne serwisy zaczna zagluszanie :)
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
26 kwietnia 2009 15:00:58
[2009-04-26] Z uwagi na sporo zmian z użyciem javascriptów, zalecamy: odświeżenie cache przeglądarki (CTRL-R / CTRL-F5) oraz skasowanie ciastek *stockwatch.pl*Najnowsze funkcje i poprawki:- drobne poprawki usterek w kilku miejscach, - uporządkowano górne menu, - dodano wskaźniki EV/EBIT i EV/Sales na stronie spółki, np: www.stockwatch.pl/gpw/tpsa,wyk...Na razie niemożliwe jest dodać EV/EBITDA, ale planujemy dodać w ciągu 2 kwartałów (trzeba wklepać w tył amortyzację), - pojawił się duży moduł wycen. Na stronie spółki można oglądać wycenę dwunastoma metodami (nie wszystkie są zawsze możliwe, np. metody dochodowe nie działają gdy nie ma zysku netto), np.: www.stockwatch.pl/gpw/tpsa,wyk...Na podstawie średniej jest wyliczany kanał i dobierane wartości, w których teoretycznie - o ile wyniki na ostatni raportowany okres nadal są aktualne i aproksymowalne w przód - powinien poruszać się kurs. - zestawienie wycen wraz z odchyłem od aktualnego kursu zamknięcia jest na stronie: http://www.stockwatch.pl/wyceny/Lista zawiera średnią oraz dodatkowo można sobie dostawić wycenę, którą się uważa za odpowiednią. Można sortować kolumny i w ten sposób wyciągać ciekawe wnioski - pamiętając jednak, że jest to wszystko taka trochę zabawa liczbami. (Zawsze są powody takiej, a nie innej wyceny rynkowej, nawet jeśli liczby mówią coś zupełnie innego.) - podgląd na teoretyczny średni potencjał zmiany kursu jest też na forum, na okienku z najważniejszymi wskaźnikami spółki. Testując moduł wycen proszę uwzględnić, że jest to duży kawał programu, który jeszcze przez parę dni będzie się stabilizował - robimy ostatnie kosmetyczne poprawki. Natomiast o całej koncepcji i jej realizacji można czytać tutaj: www.stockwatch.pl/artykuly/pos...Jak zwykle proszę o uwagi i zgłoszenia "podejrzanych" rzeczy.
Edytowany: 26 kwietnia 2009 15:04
|
|
0 Dołączył: 2008-10-21 Wpisów: 167
Wysłane:
26 kwietnia 2009 17:34:20
Do ramki "Wskaźniki" na stronie spółki wkradła się drobna literówka: "Potancjał zmiany kursu" i wyświetla się podwójny znak %%. Można by też umieścić krótki opis poszczególnych metod po najechaniu kursorem na nazwę. Byłoby szybciej i bardziej pod ręką niż przekopywanie się do artykułu.
|
|
|
|
Wysłane:
26 kwietnia 2009 18:41:44
Te literówki poprawiłem na deweloperce, wejdą do najbliższej wersji. Cluetipy opisujące wyceny... dobra myśl. Cały czas kombinuję jak podpinać te objaśnienia - i chyba wiem. Właśnie tak, włączane i wyłączane. Zrobimy.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-12 Wpisów: 22
Wysłane:
26 kwietnia 2009 23:20:24
Super zmiany! Gratuluje! Dzięki waszemu serwisowi inwestowanie to bułka z masłem;) Nie zagłębiałem się zbytnio, ale już na pierwszy rzut oka widać, że wycena wg średniego C/ZO dla sektora się nie zgadza i dla TPSA i dla innych spółek które sprawdzałem. Edit. Aha nie doczytałem, że to nie jest jeszcze "ostateczna" ustabilizowana wersja modułu, więc pewnie jesteście świadomi tej usterki.
Edytowany: 26 kwietnia 2009 23:25
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2009 07:00:24
Podaj proszę, jak i z czym się nie zgadza - żebym mógł to dokładnie sprawdzić.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-12 Wpisów: 22
Wysłane:
27 kwietnia 2009 12:38:18
Np. ABPL C/ZO dla spółki przy kursie 5,85 - 1,52, C/ZO średni dla sektora - 6,21 Wycena mnożnikowa na bazie średnich wskaźników sektora - Ceny do zysku operacyjnego - 5,85
A powinno być: 6,21 x EPS = około 23,72
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2009 20:51:30
Ah - walnięty był wzorek. Poprawione. Masz dobre oko, proszę sprawdź co jeszcze możesz w wycenach, bo mi się mieni przed oczami po 6 tygodniach pracy non stop nad tym cudem.
|
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
27 kwietnia 2009 22:39:19
wspaniała robota z tymi wycenami To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
0 Dołączył: 2008-10-10 Wpisów: 16
Wysłane:
28 kwietnia 2009 23:10:17
WD, czy moglibyście dać w screenerze fundamentalnym bardziej szczegółowe przedziały? ROE i ROA np. >0 >5 >10 >15 itd.
ale zonk, wlasnie zauwazylem, ze w ROA jest taki podzial, bylo tak od poczatku czy wprowadziliscie ostatnio? bo glowe dalbym sobie uciac, ze tak nie bylo :)
Edytowany: 28 kwietnia 2009 23:12
|
|
|
|
Wysłane:
6 czerwca 2009 22:28:21
[2009-06-06]
Z uwagi na zmiany z użyciem javascriptów, proszę odświeżyć cache przeglądarki (CTRL-R / CTRL-F5) oraz skasować z dysku ciastka *stockwatch.pl*
Poprawki: - uspokojono szalejący free float, który czasami się mnożył przez 100, - poprawiono na niektórych spółkach nie wyświetlający się Akcjonariat, - poprawiono znikającą tabelkę Analizy wskaźnikowej na tle sektora na spółkach, które nie są uczestnikiem żadnego indeksu, - kolejny duży etap regulacji algorytmu Wycen, szczegółowo opisany na "Teście strategii" - poprawiana jest metoda liczenia średniej, która była wrażliwa na spółki o dużym rozrzucie cząstkowych wycen, oraz na inne wyjątki, które wychodzą przy poszczególnych nietypowych spółkach, - przeglądanie Artykułów po kategoriach pokazuje teraz tylko zajawki, a nie pełne treści, dopiero kliknięcie głębiej otwiera cały tekst, - usunięto hyperlink pod cytatem na stronie głównej, omyłkowo wywoływał wyszukiwanie, - usunięto drobne literówki i usterki graficzne,
Nowe funkcje: - na stronie spółki (Monitor) dodano: Zysk netto, wskaźnik C/Z (liczony) oraz wskaźnik ogólnego zadłużenia, - na stronie spółki przy Ratingu pojawiła się też strzałka: w górę jeśli się poprawił od poprzedniego kwartału, w dół jeśli się pogorszył, - filtr Screenera otrzymał dwa kolejne warunki: wg Zmiany ratingu i wg Ogólnego zadłużenia, a także guzik resetujący ustawienia wybieraków - taki sam filtr pojawił się na Rankingu wycen, oraz doszedł tam także guzik resetujący, - na wszelkich listach spółek, tj. na dwóch powyższych, oraz na Indeksach i Sektorach, obok tickera pojawiła się lampka (zwana też balonem): czerwona jeśli spółka wyemitowała nowe sprawozdanie finansowe, a nie zostało ono jeszcze wprowadzone do naszej bazy danych; w pozostałych wypadkach zielona. Aktualnie jest zielono, ale dyskoteka zacznie się w sezonie raportów.
Edytowany: 6 czerwca 2009 23:04
|
|
0 Dołączył: 2009-04-06 Wpisów: 45
Wysłane:
7 czerwca 2009 01:20:25
Jak sie wejdzie a akcjonariat KGHM'u to wychodzi ze drugim akcjonariuszem jest Pan, który ma 10 szt. :)
Inwestor Liczba akcji % akcji Wartość pakietu Data aktualizacji AkcjoN Skarb Państwa 83 589 900 41,79% 6,47 mld zł 2007-05-16 AkcjoN Kurek Ryszard 10 0,00% 774 zł 2006-08-11 RAZEM 83 589 910 41,79% 6,47 mld zł
PS. Szacunek dla twórców serwisu. To najlepszy serwis o tej tematyce. Moneye i bankiery sie chowaja ;)
|
|
0 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 498
Wysłane:
7 czerwca 2009 07:09:39
WatchDog napisał(a):[2009-06-06] na stronie spółki przy Ratingu pojawiła się też strzałka: w górę jeśli się poprawił od poprzedniego kwartału, w dół jeśli się pogorszył Hardex - jest strzałka w dół, a rating od kilku kwartałów, jak i teraz AAA. Powoli do celu
Edytowany: 7 czerwca 2009 07:10
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2009 08:09:12
leonik napisał(a):Jak sie wejdzie a akcjonariat KGHM'u to wychodzi ze drugim akcjonariuszem jest Pan, który ma 10 szt. :)
Inwestor Liczba akcji % akcji Wartość pakietu Data aktualizacji AkcjoN Skarb Państwa 83 589 900 41,79% 6,47 mld zł 2007-05-16 AkcjoN Kurek Ryszard 10 0,00% 774 zł 2006-08-11 RAZEM 83 589 910 41,79% 6,47 mld zł Kuriozalne, ale tak przekazuje Notoria, np.: gospodarka.gazeta.pl/Gielda/0,...finanse.wnp.pl/gielda/akcjonar...Tych danych nie wklepujemy sami tylko pozyskujemy z zewnątrz. Mam plan, ale odległy, żeby robić akcjonariaty samemu, tak jak przetwarzamy dane finansowe. Swoją drogą to ciekawy trop - gość jest szefem związków zawodowych i członkiem Rady Nadzorczej: www.kghm.pl/_files/File/Inf-KG...
Edytowany: 7 czerwca 2009 08:10
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2009 08:19:27
martinezo napisał(a):WatchDog napisał(a):[2009-06-06] na stronie spółki przy Ratingu pojawiła się też strzałka: w górę jeśli się poprawił od poprzedniego kwartału, w dół jeśli się pogorszył Hardex - jest strzałka w dół, a rating od kilku kwartałów, jak i teraz AAA. Hm, nieprecyzyjnie to nazwałem, albo niepotrzebnie akurat tak ustaliłem: strzałka jest wrażliwa na Z"-score. Pokazuje zmianę nawet jeśli rating pozostał w tym samym przedziale, ale wskaźnik się zmienił. Zobacz na ten wykres, na spadek wartości z ponad 10 na 8 z czymś: www.stockwatch.pl/gpw/hardex,w...Daje to większą rozdzielczość, ale zgoda że nazwa jest nieprecyzyjna. Co lepiej, wykrywać dopiero przejście na inny poziom ratingu, czy każdą zmianę wskaźnika? A może dopiero przejście między strefami?
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
7 czerwca 2009 12:07:06
www.stockwatch.pl/gpw/idmsa,wy...Rating AAA, a strzałka w dól. Jak to możliwe, skoro AAA to najlepszy rating? Aha, teraz doczytałem Najlepiej pokazać procentową zmianę wskaźnika Z". Przecież spadek o 0.01 pkt a spadek o 1pkt to różnica nie? i warto by ją pokazać. Marzy mi się mały wykresik ratingu, żeby można było trend zobaczyć... w tym czarnym polu w którym jest litera można by go może upchnąć? [URL= media.stockwatch.pl/data/2009/...
Edytowany: 7 czerwca 2009 12:16
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
7 czerwca 2009 12:29:54
WatchDog napisał(a):[2009-06-06]
- kolejny duży etap regulacji algorytmu Wycen, szczegółowo opisany na "Teście strategii" - poprawiana jest metoda liczenia średniej, która była wrażliwa na spółki o dużym rozrzucie cząstkowych wycen, oraz na inne wyjątki, które wychodzą przy poszczególnych nietypowych spółkach, . Jest chyba jeszcze niewielki problem w kolumnie potencjał zmiany wg średniej z wycen. Kiedy posortuję tę kolumne malejąco mając w zakładce wyboru wycen "księgową" i potem np "...wg szwajcarskiej" inne są odczyty spółek. Podejrzewam, że program pomija do wyliczania średniej te spółki których wycena jest niemożliwa wg zakładki wyboru. A swoją drogą psotniś z Ciebie  tak powywracać poniedziałkowe portfele.
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2009 12:40:55
buldi napisał(a):WatchDog napisał(a):[2009-06-06] - kolejny duży etap regulacji algorytmu Wycen, szczegółowo opisany na "Teście strategii" - poprawiana jest metoda liczenia średniej, która była wrażliwa na spółki o dużym rozrzucie cząstkowych wycen, oraz na inne wyjątki, które wychodzą przy poszczególnych nietypowych spółkach Jest chyba jeszcze niewielki problem w kolumnie potencjał zmiany wg średniej z wycen. Kiedy posortuję tę kolumne malejąco mając w zakładce wyboru wycen "księgową" i potem np "...wg szwajcarskiej" inne są odczyty spółek. Podejrzewam, że program pomija do wyliczania średniej te spółki których wycena jest niemożliwa wg zakładki wyboru. A swoją drogą psotniś z Ciebie  tak powywracać poniedziałkowe portfele. Nic nie poradzę, powiedzmy że cały czas jesteśmy w wersji beta... Sorry Mam przekonanie, że algorytm wyboru się polepszył, a na pewno nie pogorszył. Zestawy spółek będą różne, bo np. Wycena szwajcarska jest możliwa tylko do tych, które osiągają dodatni zysk netto. Więc ta lista jest krótsza od np. Wyceny księgowej czy Likwidacyjnej.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
7 czerwca 2009 13:18:24
WatchDog napisał(a):Nic nie poradzę, powiedzmy że cały czas jesteśmy w wersji beta... Sorry Wodzu nad Wodzami Cześć Ci Chwała za taką wersję beta. Jest zajefajna. Ja już wcześniej odkryłem ten drobny niuans. Widząc rożnice, korzystałem z zakładki "księgowa", więc zmiany w portfelach są niewielkie. Ogólnie to cały czas przecie do przodu i chyba niewiele już można poprawić i polepszyć. powodzenia
|
|
0 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 498
Wysłane:
7 czerwca 2009 16:22:19
WatchDog napisał(a):strzałka jest wrażliwa na Z"-score. Pokazuje zmianę nawet jeśli rating pozostał w tym samym przedziale, ale wskaźnik się zmienił. Zobacz na ten wykres, na spadek wartości z ponad 10 na 8 z czymś: www.stockwatch.pl/gpw/hardex,w... Na początku zgłupiałem, więc otworzyłem "historyczne wyniki". W tabelce było, że rating się nie zmienił, więc patrzę na wykres. Coś mi zaświtało, że może to jest przypisane do wskaźnika Z"-score, bo on co kwartał był raz w górę raz w dół. Ale nie miałem pewności. A więc tak jest faktycznie. Jeśli jest to powiązane z Z"-score, to moja propozycja, aby przenieść strzałkę z dotychczasowego miejsca i umieścić ją koło wskaźnika Altmana, koło liczby myślę że było by ok. Powoli do celu
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.