Temat:
GPW
kurp napisał(a):Jak tak patrzę na te euforyczne nastroje i napływ świeżej krwi (i pieniędzy), to zaczynam podejrzewać, że niedługo czeka nas bolesne zderzenie z rzeczywistością... Przy tym tempie i emocjach paliwo dopali się lada dzień. Dlaczego uwazasz ze zderzenie z rzeczywistoscia bedzie bolesne? Ja uwazam ze GPW da jeszcze niezle zarobic. Po pierwsze dlatego ze GPW staje sie liderem w rejonie, rozwijajac sie znacznie szybciej niz gieldy naszych sasiadow. Mamy na rynku wiekszy kapital na rynku niz nasi sasiedzi (poza niemcami), dlatego mozna sie spodziewac coraz wiekszej liczy debiotow spolek zagranicznych. Coraz wiecej ludzi interesuje sie gielda co rowniez pociaga za soba wzrost z prowizji. Coraz wieksza czesc spoleczenstwa wie co to gielda ... Wzrosty odbyly sie przy ogromnych obrotach nawet jakna debiut. Ponad polowa akcji zmienila wlasiciela - kto chcial sprzedac ten mial dzisiaj swietna okazje. Raczej watpie zeby ktokoliwej sprzedal ponizej 50 pln jeszcze kiedykolwiek...
|
|
Moim zdaniem cena bedzie nieznacznie wieksza niz cena za ktora kupowali instytucjonalni. Tak 47,60 ;)
|
|
Temat:
TAURONPE
Kurs wzrósł o 20%. Korekta jest oczywista. To czy spadnie do 5,70 czy do 5.30 tego nikt nie wie. Jak ktos sprzedal powyzje 6 pln to nic tylko czekac na nowe sygnaly kupna. Jak ktos nie sprzedal bo liczyl na wieksze zyski to jeszcze bedize musial troche poczekac. Potencjał do wzrostow jak najbardziej jest i chwilowe spadki nic nie znacza. Jak dla mnie im wieksza korekta teraz tym lepiej, taniej odkupie. Jedyny prawdziwy opór jest w okolicach 5 pln tak naprawdę, ale chyba nikt nie sadzi ze bedzie jeszcze kiedys taka promocja ;)
|
|
A ktos kto mu sprzedaje w to nie wierzy... I co to ma do rzeczy?
|
|
Temat:
TAURONPE
5,20
|
|
Temat:
SYGNITY
miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,357...Artykul, jak to zwykle bywa, troce na wyrost... Ale jak tak dzilaja wszystkie aplikacje Sygnity to ta firma nie pobedzie dlugo na rynku.
|
|
Temat:
SYGNITY
siekoo napisał(a):iktorn napisał(a):Hmm a pamiętają koledzy stratę Vistuli zdaje się 150mln dosłownie kilka miesięcy temu? Potem była jazda z 1.2zł -> 3zł :-) iktorn, byles na zakupach? ty lubisz promocje Bosman - Zahary mial na mysli (tak przypuszczam), ze na dudzie tez miala byc jazda w gore 'teraz, za chwile, za momencik', a juz jakis czas sie kisi, podczas gdy czas leci (a czas to pieniadz  ) Duda urosła o ponad 200% od dna to i moze sie troche pokisic. Na Signity caly czas byla kiszonka przy dnie, wiec nie wiem skad to porownanie. Dzisiaj ustanowione zostaly nowe dolki. Ale ja tam trzymam grzecznie. Wydaje mi sie, ze dzisiaj ten znazd ponizej 14 pln to wlasnie moze byc apogeum paniki i poczatek hossy na papierze. Wlasciwie to pomijajac poczatek handlu, to Sygnity ladnie rosnie i to przy duzych obrotach ;)
|
|
Temat:
SYGNITY
plynacyzrynkiem napisał(a): Co w niej jest pozytywnego? Rozumiem, ze chodzi Ci o glowe z raqmionami? Jakie to ma znaczenie w takiej sytuacji?
|
|
Temat:
SYGNITY
Sygnity zeby sie odbilo potrzebny jest naprawde mocny sygnal. Duze wzrosy na szerokim rynku zniechecaja do kiszenia sie na spolce ktora nie daje zarobic. Ja osobiscie trzymam, uwazam ze jest to w miare bezpieczna inwestycja i na przestrzeni kilku lat moze dac duzo wiekszy zarobek niz wig.
|
|
Temat:
TECHMEX
framed napisał(a):v3nom napisał(a):Moim zdaniem na wykresie rysuje się chorągiewka - wahania ceny i obroty maleją. Wybicie w górę o te 2 złote niewykluczone. Zainwestowałem w walor, więc nie mogę wykluczyć tego, że to moje czcze życzenia, a chorągiewka to tylko fatamorgana  Ja też widzę chorągiewkę , też subiektywnie z tego samego powodu co kolega. W drodze na północ może przeszkodzić zapomniana już nieco groźba korekty na szerokim rynku. Na wig-u i na wig-u20 można dopatrzeć się zarysu formacji RGR zwłaszcza gdyby poniedziałek lub wtorek przyniósł spadki. Na szczęście nasi koledzy za oceanem rosną ca. +2% więc jestem dobrej myśli. Nie wiem gdzie ty widzisz na tych wigach RGR. Moze jakies inne wykresy masz? A jezeli chodzi o techmex, to moim zdaniem dobra okazja zeby dokupic. Nie wykluczone ze jeszcze troche spadnie i bedzie mozna sie dopakowac ;)
|
|
WatchDog napisał(a):Przejrzałem wyniki za II kwartał, bo ten bank jest dla mnie języczkiem u wagi sytuacji w sektorze. Gdybym miał postawić pieniądze na to, który pierwszy upadnie, to długo bym nie wybierał Jak wyobrażacie sobie bankructwo któregoś z banków w Polsce? Jak waszym zdaniem mogłoby to wplynac na inne banki i na cala gospodarkę? Ja po raz kolejny upieram się przy swoim, żaden bank nie upadnie.
|
|
Temat:
SYGNITY
buldi napisał(a):plynacyzrynkiem napisał(a):buldi napisał(a):Rynek źle ocenia wyprzedaż własnych aktywów - stąd moim zdaniem mamy kolejnego doła. jakiego dola? zgubilem chyba perspektywe... To sobie jej poszukaj na wykresie np 2 letnim. Od ponad roku czwarty raz trzemy d... po trawie. Dla mnie 17, 18, 20 czy 15zł za akcje oznacza że Sygnity ma doła i basta. Jestesmy jakies 86% poniej szczytu. Cena jak za bankruta... Sygnity weszlo na gielde w sumie niedlugo przed szczytem hossy. Inwestorzy raczej sie sparzyli, a nie zarobili- stad m.in. niechec do papiera. Ale to nie potrwa wiecznie...
|
|
cela22 napisał(a):
Gdzie moge znalezc dane historyczne wskaznikow C/WK, C/Z itd?
Przy monitorach spolki. Masz "historyczne wskazniki". Jak tu na przykład: www.stockwatch.pl/gpw/trakcja,...
|
|
SlawekW napisał(a):
Nie wiem do czego zmierzasz tak naprawde. Moze wrocmy do mojego pytania: czy wedlug Ciebie Millenium bedzie roslo/spadalo w jakiejs korelacji do wlasnych wynikow, czy bedzie sobie radosnie/zalosnie smigac z innymi bankami/WIGiem?
I jedno i drugie. Jak wyniki beda sie poprawiac bedzie roslo, i jak WIG bedzie rosl i pozostale banki to tez raczej nie bedzie spadal. Moim zdaniem ten ruch cen to odreagowanie na nienaturalnie niska wycene banku. 1,36 (minimum z lutego) było grubo przesadzone. Taka cena byla ostatnio w 93 roku. Tak jak pisalem kilka miesiecy temu zaden Polski bank nie zbankrutuje, a jakby tak mialo sie stac to ciezko znalesc jakakolwiek spolke w ktora warto zainwestowac. Moim zdaniem w poniedzialek "delikatna" (jak na takie wzrosty) korekta i dalsze wzrosty. Chyba ze trend na szerokim rynku sie zmieni... Ja tam bede sie czail, zeby dokupic jeszcze ponizej 4 pln.
|
|
Temat:
TECHMEX
polmoney napisał(a):godzina i 6,5 mln obrotu, i stoimy. Ktoś nieźle odbiera. Jest dobrze. Po takim wzroście korekta 1,2% to żadna korekta :) Ja myśle, że 10 zł to nie jest maks możliwości dla tego papierka. Potencjał wzrostu mamy dużo wiekszy.
|
|
Kanoniers napisał(a):
ja mysle ze aktywnosc drugiego grubasa podaza w tym samym kierunku , nia mamy sie co ludzic ze beda ze soba walczyc, raczej wiecej wskoraja dzialajac razem i mysle ze oni o tym wiedza
Grubasy... Kim/czym wedlug ciebie sa? W Polsce inwestorzy z wiekszym portfelem to glownie roznego rodzaju fundusze i ofe. One raczej ze soba konkuruja niz konspiruja. Napisz swoja teorie spiskowa o grubasach, bo pelno postow o grubasach, ktorzy costam robia, ale w gruncie rzeczy nie wiadomo co. Dymaja leszczy? A konkretniej?
|
|
Temat:
SYGNITY
owner napisał(a):zamknięcie jutro powyżej 17zł zapoczątkuje trend wzrostowy (wg mojej metody genialnej  ) To co mamy na miesiecznym wyglada na podwojne dno. Nie znam sie na AT, ale chyba mozna juz mowic o trendzie wzrostowym (przynajmniej w krotkim terminie).
|
|
Temat:
SYGNITY
majama napisał(a):Ja sie czaiłem i obserwowałem to dzieki waszej dyskusji, zabrakło mi jednak przekonania i moge jedynie pogratulowac posiadaczom, powodzenia we wzrostach. Nic straconego. Promocja dalej trwa :)
|
|
Temat:
GOBARTO
JAG napisał(a): ... Dla mnie DUDA to jest strzał jaki zdarza raz na 10/20 inwestycji, nie mam zamiaru wypuszczać tego. Pozwólcie zyskom rosnąć...
W sensie jak 1/2? Ja tam sie przygladam i jestem zly ze sprzedalem po 1.05 :/ Ostatni raz podjolem tak pochopna decyzje. Mialem trzymac na dlugo ale pesemymistyczne wypowiedzi (z forum) jakos mnie tknely do sprzedania... Nie zebym sie zalil ;)
|
|
Temat:
SYGNITY
lb85 napisał(a):A mnie zastanawia kwestie następująca: mamy trend spadkowy, który sporo już trwa. Formacja głowy z ramionami to formacja odwrócenia trendu i...no właśnie nijak nie wiem jak miałoby się to obrócić teraz w trend wzrostowy, jeżeli to naprawdę jest głowa i ramiona...to w taki sposób uformowana sugerowałaby wybicie jeszcze niżej...ale wtenczas to nie byłoby odwrócenie trendu tylko jego kontynuacja, czyli zaprzeczenie całej teorii formacji  tutaj powinna pojawić się odwrócona formacja głowy z ramionami, aby nastąpiło klasyczne wybicie z formacji i zmiana trendu na wzrostowy  wydaje mi się, że to jednak nie głowa z ramionami bo ona tu nie bardzo pasuje do kierunku ewentualnego ruchu... Ten trend spadkowy trwa praktycznie od debiutu. Formacja głowy i ramion to formacja odwrócenia trendu wzrostowego. W trendzie spadkowym nie ma zadnego znaczenia (przynajmniej nikt nie opisuje jej w literaturze, ktora przejrzałem). Zastanawiam sie jedynie, czy nie mozna interpretowac tej formacji jako slabosci wykresu. Wypatrzysz odwrócona formacje głowy i ramion to będzie pozytywnie :) Wydaje mi sie, ze to co mamy to trójkąt zniżkujący (niestety). Ale żaden ze mnie technik. Jezeli ceny utrzymuja sie wewnatrz trojkata przez cala droge do wierzcholka (tak jak to tutaj mamy) to najprawdopodobniej nowy trend sie nie wyloni. Ja trzymam, w dlugim terminie na pewno bedzie git.
|
|
morfeusz napisał(a):leonik napisał(a):morfeusz napisał(a):Czy to ważne ?? chodzi o sam fakt Faktem jest, ze najwieksza zwala (panika) czesto konczyla serie spadkow. Dlatego pozniej rynek odreagowywal. Ciekawy artykul, ale moim zdaniem nie ma co sie tak podniecac. Ty leonik weź się ogarnij !? Które słowa wskazują Ci na to że podniecam się tymi danymi....?? Chodzi o to że czasami warto popatrzeć na rynek z perspektywy tego co się działo kiedyś.... Spokojnie. Nie mowie, ze sie podniecasz. Ogolnie juz w kilku watkach widziałem powoływanie się na wypowiedzi pana Białka i coś w stylu, że jest jedynym analitykiem, którym warto sie sugerować. Chciałem tylko powiedzieć, ze nie traktowałbym jego wypowiedzi na tyle poważnie, żeby miały znaczenia dla podejmowanych krokow inwestycyjnych.
|
|
Temat:
SYGNITY
Phenomen79 napisał(a):Po przeczytaniu artykulu stwierdzam ze Sz.P. prezes bardzo asekuracyjnie sie wypowiada. Mam troche inne zdanie od neigo skoro firmy maja klopoty to sie modernizuja - i tu wlasnie czasem moga poneisc koszta modernizacji w systemach informatycznych aby pracownik mogl byc bardziej wydajny i zeby pracownikow mnei jbylo potrzebnych wiec jak najbardziej sytemy informatyczne sie rozwijaja tylk onei zawsze sa to te same kierunki. Jednak czy to w dobie kryzysu czy tez nie firmy proboja wykorzystac systemy informatyczne w celu usprawnienia / przyspeiszenia pracy. Informatyka w firmach to wartosc nie koszt. Dlaczego asekuracyjnie? Ja odniosłem takiego wrazenia. A co co modernizacji to nie masz racji. Koszty oprogramowania sa bardzo duze, szczegolnie dla malych i srednich przedsiebiorstw. Jezeli chodzi o programy, ktore nawet znaczenie ulatwia prace, czesto koszty inwestycji nie zwroca sie tak szybko (prosciej oplacic pracownikow).
|
|
morfeusz napisał(a):Czy to ważne ?? chodzi o sam fakt Faktem jest, ze najwieksza zwala (panika) czesto konczyla serie spadkow. Dlatego pozniej rynek odreagowywal. Ciekawy artykul, ale moim zdaniem nie ma co sie tak podniecac.
|
|
enforces napisał(a):ciekawe czy ipx to już koniec? bo właściwie nic nie pokazał kurs oprócz dywidendy 15gr
bef może pokazać rogi, i cały czas czekam na żurawie. lcc w końcu coś rusza ze sky tower Skad masz takie info? Ja gdzies wyczytalem, ze Sky Tower to projekt Czarneckiego a nie LCC.
|
|
Vox napisał(a):skoro wskaźniki wyprzedzające rosną Cytat:Pozytywne sygnały coraz silniejsze 2009-05-28
Wskaźnik Wyprzedzający Koniunktury (WWK), informujący z wyprzedzeniem o przyszłych tendencjach w gospodarce w maju wzrósł o ponad 2.5 punkta. to kolejne kwartały będą dużo lepsze niz Iq 2009. O kurde, faktycznie!!! Dlaczego zadne instytucje wydające prognozy na to nie wpadły. Zadzwoń do nich albo napisz maila.
|
|
morfeusz napisał(a):Dzisiaj w pb ukazała się wypowiedź wojciecha białka. ga cdm. W której to pan WB bardzo ciekawie pokazał historię spadków jednosesyjnych >5% a raczej postępowanie rynku po taki spadku, co najciekawe przeważnie po takich spadkach rynek rósł średnio o 28% Hmm...to ciekawe, bo czytałem ten artukul jakoś przed wczoraj.
|
|
Temat:
VRG
Mega okazja? Ja mysle, ze ktos wie o co w tym wszystkim chodzi, i robi na tym kase. Oczywiscie, nie rozumiejac co sie dzieje, mozna miec fart i rowniez zarobic... Ale czy na tym to polega?
|
|
Temat:
SYGNITY
Phenomen79 napisał(a):Ja przepraszam - nie bardzo rozumiem w tym momencie co to znaczy pekniecie wsparcia przy 16 :). Rozumiem ze z wysublimowanego jezyka technicznego dzisiejsze wsparcie peklo ale szybko sie zagipsowalo bo o ile widzialem to minimum bylo 15.25. Zawsze myslalem ze wsparcie to taki punkt/ linia na wykresie gdzie "siedzi" rzesza "inwestorow" lub jeden pseudo grubas i czycha na tani zakup.
To wsparcie nie peklo tylko ktos z wieksza iloscia papiera, troszeczke niewłaściwie ustawil stop loss. Nie bylo innych ofert kupna, a ze sprzedasz szla po kazdej cenie to poszlo tak tanio. Swoja droga ciekawy sposob na tanie zakupy, zawsze moze sie udac. Pisze to bo chcialbym, zeby ktos doswiadczony napisal czy dobrze zinterpretowalem dzisiejsze zjawisko :) Moim zdaniem jakies gdybanie o 6 zł jest całowicie bezpodstawne... Nie wiem gdzie ty masz te glowe i ramiona. Na jakims dziennym? A moze tygodniowym?
|
|
Temat:
SYGNITY
To wsparcie faktycznie wyglada bardzo solidnie :) Dołączyłem sie.
|
|
Temat:
SYGNITY
Ja właśnie się czaje żeby kupic pare papierkow. Poziom cenowy jest bardzo atrakcyjny, moim zdaniem dlatego, ze od debiutu praktycznie nie bylo dluzszego trendu wzrostowego (ogolne zniechecenie). Jako poczatkujacy, nie wiem czy taki aspekt (zniechcenia inwestorow, ktorzy nie moga sie doczekac zyskow) moze byc powodem niskiej ceny. Jednak mimo, iz Sygnity raczej nie powala profesjonalizmem uslug to uwazam, ze ma przed soba bardzo dobre perspektywy. Co roku PWr konczy cała masa zdolnych programistow, a w tej branzy w dluzszym terminie na pewno nie grozi nam zastój :)
|
|
Manat36 napisał(a):Mysle że nie ma co pdkręcać i mowić żę bedzie jutro lepiej . Jedziemy z gorki  . Analitycy  w mediach widza wszystko na czarno co w jeszcze wiekszym stopniu wzmaga pozbywanie się spółek. Większość portali w necie też widzi wszystko w czarnych barwach . Mysle że to uruchmiona spirala. Mam madzieję że jak w Stanach zapali sie z czasem ma zielono to troszke wyhamuje Bez obrazy, ale chyba niewiele osób sugeruje się wypowiedzią analityków w kluczowych decyzjach. Jezeli dla Ciebie najwazniejsze sa opinie analitykow i portali internetowych to zycze powodzenia... Przy takich zalozeniach jednego mozesz byc pewien, zawsze bedziesz o krok do tylu... I wcale nie jest powiedziane, ze jutro nie bedize na plus.
|
|
Coś mi sie wydaje, że na spadkach cała ta strategia się nie sprawdzi :/
|
|
Temat:
SYGNITY
Opinie wykładowców na temat Sygnity są niezbyt przychylne. Mają duże zastrzeżenia co do fachowości usług, świadczonych przez te firmę. Większość Dr/Prof nie tylko wykłada, ale również pracuje po różnych firmach jako projektanci oprogramowania itp, wiec oni na pewno maja trochę większe rozeznanie. Jednak (co jest dojść istotne) ciężko usłyszeć jakieś konkrety, gdyż raczej nie przeprowadza się na wykładach tego typu rozmów i może to jest dojść nieprzemyślane zwykłe narzekanie. Chociaż ktoś kto na co dzień pracuje jako programista, wie że wprowadzanie oceny do systemu nie powinno trwać 30 sekund...
|
|
Temat:
SYGNITY
Interesuje sie ta spółka, szczególnie, ze jest to moj potencjalny pracodawca w najbliższym czasie. Jednak nie wiem jak oni to robią, że maja takie niskie zyski. Przeciętni pracownicy nie zarabiają tam zbyt wiele (w porównaniu do przeciętnych zarobków programistów), biorą naprawdę dobra kasę za realizowane projekty (niezbyt rozbudowany system edukacja na PWR za 1,5 mln). Widze jednak jakie maja problemy przy wdrażaniu projektów. Teraz jak cos nie dziala na PWR wszyscy zwalają na system "edukacja" i psioczą na Sygnity, ze wzięli tyle kasy za taka lipe ;/
|
|
Temat:
GOBARTO
Po co w ogóle zamiszczac info, ktore na dzis dzien nie ma juz zadnego znaczenia. Moim zdaniem powod wzrostow byl inny, tylko jaki???
|
|
Temat:
ORANGEPL
Moim zdaniem TP Sa i tak jest o wiele za droga. Prawda jest taka, ze bedzie oddawac coraz wieksza czesc rynku operatora niezaleznym. Coraz wiecej ludzi rezygnuje z telefoni stacjonarnej, albo przechodzi na alternatywne rozwiązania (ofery stacjonarne od operatorów komórkowych- czest duzo bardziej atrakcyjne). Wprowadzane sa coraz to nowe przepisy antymonopolowe i inni operatorzy beda teraz zdobywac rynek. Fakt, ze tpsa jeszcze dlugo nie straci pozycji lidera, ale musi korygowac ceny i starac sie bardziej o klienta. Czasy gdy robili laske, ze wogole zalozyli telefon juz dawno minely. Zreszta ostatnie ich walki z wciskaniem routerow (nie pamietam nazwy), ktore byl;y niby za darmo a pozniej klient dowiadywal sie jak dostal rachunek ile to kosztuje. PORAZKA
Moim bardzo subiektywnym zdaniem, jezeli mowimy o dlugim terminie (a ja zawsze mysle w tym kierunku) to tpsa absolutnie odpada. Mimo to powodzenia ;)
|
|
koszyk napisał(a):Może nieprecyzyjnie sie wyraziłem. Chodziło o to, że na razie nie można przewidzieć, jakie skutki będą miały ewentualne wtopy firm, którym banki pożyczyły kase.
A takowe będą!!!
Lista kandydatów do niezapłacenia kilkuset milionów jest obiektywnie istniejąca. Od Dudy, przez Petrola i Vistule, ze nie wspomnę o spółkach niepublicznych. Po mojemu, na bankach czeka nas niemały szok, jak zaczną naprawde tworzyć rezerwy. Pograć można, że się oczywiście powtórzę, ale przyszłość średnio terminową widze cienko. Banki zawsze tak ustalaja strategie, ze za duzo kasy nie straca. Kredyty przecież zawsze maja pokrycie w majątku firmy... A nasze banki sa duzo bardziej ostrożne w udzielaniu kredytów niz banki np w USA. Gdy tam pojawily sie problemy z plynnoscia, nasze banki bedace w swietnej kondycji, odpowiednio wczesniej zaczely byc bardziej ostrożne.
|
|
Moim zdaniem banki sa tanie, a jednocześnie jest to bardzo bezpieczna inwestycja, ktora przyniesie w dlugim terminie spore korzyści. Bank poprostu nie moze zbankrutowac. Musialoby sie dziac naprawde bardzo, bardzo zle w gospodarce, zeby banki zaczely padac. A jak ktos wrozy taki scenariusz to niech inwestuje w zloto (i żywność do piwnicy ;)).
|
|
Jak sie wejdzie a akcjonariat KGHM'u to wychodzi ze drugim akcjonariuszem jest Pan, który ma 10 szt. :)
Inwestor Liczba akcji % akcji Wartość pakietu Data aktualizacji AkcjoN Skarb Państwa 83 589 900 41,79% 6,47 mld zł 2007-05-16 AkcjoN Kurek Ryszard 10 0,00% 774 zł 2006-08-11 RAZEM 83 589 910 41,79% 6,47 mld zł
PS. Szacunek dla twórców serwisu. To najlepszy serwis o tej tematyce. Moneye i bankiery sie chowaja ;)
|
|
Temat:
TECHMEX
Dopiero co nie pisaliscie ze po 15, czy 20 zł, czy po ile tam nie bedzie za pol roku a teraz zarobilisci po 2 zeta na papierze i chcecie sprzdawac  Ja tam nie kupilem duzo, ale wlazlem po 7 zl i mam zamiar potrzymac conajmniej ze 2 lata. Nie zeby mial cos przeciwko, mozecie sprzedawac bo i tak to zadnego wplywu na kurs nie bedzie mialo. Jednak ja wychodze z zalozenia, ze jak czlowiek uwazal, ze kupil tanio, bessa albo sie juz skonczyla albo skonczy sie jeszcze w tym roku to nie widze racjonalnych przeslanek do sprzedarzy. Chyba, ze sie bardzo wierzy w nadchodzaca korekte i ze bedzie mozna odkupic taniej...
|
|
Przejrzałem tylko pobieżnie temat wiec nie chciałbym zbyt pochopnie wyrażać swojej opinii. Jednak odnosze wrażenie, że wasza strategia jest rewelacyjna, ale tylko na czas przejsciowy, pomiedzy bessa a pierwszymi podrygami hossy. Wybieracie spółki, które straciły najwięcej, poznieważa gdyby pogłębił sie kryzys grozi im poprostu bakructwo. Poprawily sie nastroje, inwestorzy uwazaja, ze spolka sobie poradzi i wyjdzie na prosta, a ze jest o 80%-90% tansza niz na szczycie hossy to potrafi urosnac o 100% w ciagu miesiaca i dalej jest na -70% (wiec jest tania). Wiadomo, takie spolki sa najbardziej "niedowartosciowane", ale tak jak mowie, tak niska cena nie wziela sie z niczego. Chociaz ja mysle podobnie, z tym, ze moim zdaniem, oplaca sie wybrac klika takich, ale zdecydowanie na dlugi termin.
|
|
Dzieki Panowie, teraz wiem o co chodzi. W takim razie wolumen nie ma większego znaczenia, a jedynie obrót. Zazwyczaj ktos kupuje akcje i przeznacza na nie jakas tam kwote, przykladowo 1000 zł. Akcie po 100 zł mialby 10 a po 10 zł - 100. Przy takim ukladzie gdy kurs akcji maleje, to przy jednakowym obrocie znaczaco rosnie wolumen. Moim zdaniem wazne jest jakie kwoty sa inwestowane, a nie na ile papierow jest to "rozdrobnione". Wiadomo, ze im "tansze" akcje tym lepiej, bo fajniej jest kupic za 1k przykladowo 500 akcji po 2 zł niz 2 po 500 zł ;)
|
|
Dalej nie wiem jaka jest różnica miedzy wolumenem a obrotem. Wikipedia po odnalezieniu frazy wolumen daje definicje obrotu giełdowego.
|
|
Pozytywna wydaje sie wydajnosc, koszty wydobycia i rejon dzialalnosci (duze bezrobocie). Szkoda, że wydobywają węgiel najgorszej jakosci, którym nikt w domu nie pali. Nadaje sie on do elektrowni i duzych przedsiębiorstw. Nie wiem jak to jest z "zielonymi" ale maja oni coraz wieksza interwencje w gopodarke. Taki wegiel jest 3x mniej kaloryczny a tyle samo negatywnych substancji odprowadza do srodowiska, wic w dluzszym terminie moze sie nie przyjac. Obawiam sie czy ktos nie chce wyciagnac poprostu z tego wiekszej kasy dzieki emisji akcji, bo wie, ze szykuja sie gorsze czasy dla branży... Mam rowniez wrażenie, ze beda wysoko siebie cenic.
Chciałbym zaznaczyć, ze jest to moja pierwsza (w pelni amatorska) proba jakiejkolwiek oceny spolki i podstawa jej sa pobierznie przejrzane informacje. Wiem, ze pewnie jest ona calkowicie bledna, jednak mam nadzieje, ze ktos sie do tego ustosunkuje w jakis sposob i bede mogl ocenic czy patrze we wlasciwy sposob...
|
|
Temat:
GOBARTO
Nachapałem sie ostatnimi czasy troche akcji na dlugi termin. Wlasciwie to jestem poczatkujacy, poczytalem troche ksiazek i DUDE wzielem wbrew wszelkim "zlotym zasada". Albo strace calosc albo zyskam tez niemalo :) Edukacja kosztuje.
|
|