PARTNER SERWISU
xskvcghu
98 99 100 101 102
Gorbashow
6
Wpisów: 271
Wysłane: 31 maja 2012 19:43:23 przy kursie: 4,60 zł
A Polska to tak doceniany przez blizzarda rynek ze hoho. Tak sie przejmuja tym, zeby tu nam pudelek nie zabraklo...normalnie dbanie o USA czy UK sie chowa przy nas...
Czego to ludzie nie wymysla.

Edytowany: 31 maja 2012 19:43

Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 31 maja 2012 23:41:56 przy kursie: 4,60 zł
Czyli Blizzard ograniczył liczbę pudełek tylko w Polsce, bo chciał zmusić Polaków do kupowania bezpośrednio od nich (jak wiadomo Polacy masowo kupują gry za 60 euro), natomiast na głównych rynkach zbytu (USA i UK) ograniczenia nie ma.
Zaiste szatański plan zarobienia milionów.

A może zwyczajnie dystrybutorzy we wrażej Ameryce są bardziej obrotni i mają wystarczająco kasy, żeby Blizzardowi zapłacić w przeciwieństwie do CDP ?
Nie, no skąd - CDP jest tak wspaniały, że to niemożliwe.

Gorbashow
6
Wysłane: 1 czerwca 2012 03:42:34 przy kursie: 4,60 zł
Nie ograniczal specjalnie nic dla Polski, ograniczyl ilosc pudelek ogolem i po prostu zabraklo dla naszych dystrybutorow pudelek, bo sa wazniejsze rynki niz Polska, w ktorych musialo byc na polkach...teraz panial?
Bedzie nowa dostawa z tloczni, to znowu sie pojawia, a do tego czasu czesc osob bez problemu moze kupic na stronie Blizzarda.

Moj znajomy jest partnerem CPD, z zamowionych 30 sztuk, dostal 7.
Naprawde sadzisz, ze mozna tak sie pomylic przy szacowaniu rynku, kiedy przez tyle lat sie siedzi w grach blizza jako dystrybutor?
Jezeli tak, to nie mam pytan wiecej. Hejtuj dalej spolke, bo chyba tylko do tego sie to wszystko sprowadza z Twojej strony.

O wspanialosci CDP jako spolki gieldowej sie nie wypowiadam, bo materie znam slabo, w jej akcje czasem zdarzyo mi sie wskoczyc spekulacyjnie i tyle. Od strony klienta (gracza) bardzo ich cenie, bo podejscie do community maja na 5tke z plusem.
Edytowany: 1 czerwca 2012 04:03

Fantomas
0
Wysłane: 1 czerwca 2012 07:40:21 przy kursie: 4,60 zł
Jeśli Blizzard chciałby żeby gracze kupowali bezpośrednio od niego to powinien ograniczyć sprzedaż na rynkach zachodnich, bo u nas kupowanie gier po 60 euro i gdzie trzeba mieć kk cieszy się znikomą popularnością. Zresztą wystarczyło żeby Blizzard wyłączył całkowicie sprzedaż pudełkową, a zostawił jedynie możliwość kupowania od nich kluczy - gracze i tak by grę kupowali. Dlatego ta teoria się nie broni.

Po 2.: Blizzard wymaga żeby pieniądze mu zapłacić z góry za nakład gry - dlatego ograniczanie nakładu nie miałoby żadnego sensu, bo Blizzard sam siebie pozbawiałby forsy. To tu leży wampierz pogrzebany - duzi dystrybutorzy zachodni mają więcej pieniędzy i mogą szybciej reagować na sytuację, a u nas sklepy w stylu empiku płacą za towar po sporym czasie. CDP nie stać na długie zamrażanie gotówki i stąd się to wszystko wzięło.

P.S. nick wydaje mi się znajomy - to nie Ty jakieś 1,5 roku temu twierdziłeś, że ABC nie sprzeda akcji CDP ?

Gorbashow
6
Wysłane: 1 czerwca 2012 13:25:27 przy kursie: 4,64 zł
Po pierwsze, Blizzard bardzo by chcial, zeby kupowali tylko u niego, ale wciaz nie moze sobie na to pozwolic. Tak jak i reszta duzych producentow/wydawcow.
To sie powoli zmienia i podejrzewam ze to kwestia 5-10 lat kiedy dystrybutorzy normalni wypadna z obiegu na rzecz kupowania bezposrednio u producenta/wydawcy.

Po drugie Polska nie jest duzym rynkiem. Mnostwo ludzi preorederowalo gre placac za nia duzo wczesniej. D3 to nie jest pierwszy lepszy tytul.
Chcesz powiedziec, ze empiki i inne same sie pozbawily mozliwosci zarobku nie slac tej kasy do CDP na zabezpieczenie tych preorederowanych kopii? A jezeli slaly, to chesz powiedziec, ze CDP nie mialo kasy (mimo ze gotowke ma) na zabezpieczenie dodatkowo tych 20-50% pudelek na rynku po premierze?
Ja mysle, ze nie o kase sie rozbijalo, bo kasy w spolce duzo i winnego trzeba szukac gdzie indziej.

PS. Tak to ja pisalem ze glupi nie sa i za darmo akcji nie oddadza. I tak sie stalo, kurs urosl, wyszli po dobrej cenie jak na taki pakiet. A potem kurs jeszcze poszedl calkiem sporo, wiec chyba wszyscy byli zadowoleni.
Edytowany: 1 czerwca 2012 13:33

rybeusz
23
Wpisów: 243
Wysłane: 1 czerwca 2012 18:10:27 przy kursie: 4,64 zł
W TVN CNBC popełniono dzisiaj wywiad z Adamem Kicińskim z CDP. W nim nieco więcej informacji odnosnie nowej gry na licencji Cyberpunka
źródło: www.tvncnbc.pl/wallstreet-zako...

Fantomas
0
Wysłane: 1 czerwca 2012 18:25:23 przy kursie: 4,64 zł
1. Blizzard już to robi - na dużych rynkach jak USA dystrybucję prowadzi Blizzard Entertainment.
Dlatego też gra u nich jest do kupienia - ewentualnie są kilkudniowe przestoje aż dotłoczą kolejne płyty (jak w UK).
Mniejsze rynki zostawia lokalnym dystrybutorom - ale na każdego przyjdzie pora.
Natomiast organizowanie detalicznej sprzedaży pudełkowej we własnym zakresie zwyczajnie się nie opłaca. Od tego masz sklepy.

2. Żaden sklep nie płaci za towar z góry tylko dostaje z odroczonym terminem płatności. Od momentu zakupu gry w Empiku do momentu przekazania kasy do wydawcy (w tym wypadku CDP) mija spory kawałek czasu - Empik jest zresztą znany z wyjątkowo długiego przetrzymywania kasy, bo w ten sposób się kredytuje. Nawet jeśli są jakieś zaliczki za preordery to nie pokrywają przecież 100% ceny nakładu.
Dlatego wydawca czeka na swoją kasę, a zapłacić Blizzardowi musi od razu. I to by się zgadzało z tym co mamy w Polsce.

Sztuczne ograniczanie nakładu przez Blizza miałoby sens za granicą (chociaż wbrew pozorom niewielki, ale to temat na inną dyskusję), ale nie w Polsce. Oczywiście oni sytuację u nas olewają, bo nie są dystrybutorami i dyktują warunki CDP.

3. Co do kasy w kasie to nie zapominaj, że CDP miał premierę W2 na x360 i musiał pewnie sporo wydać na promocję. A przecież forsa ze sprzedaży tej wersji też nie spływa w ciągu kilku dni.
Trzeba też zabezpieczyć inne potrzeby.

P.S. Właśnie tak sobie coś skojarzyłem forumowicza, który twierdził, że ABC nie sprzeda akcji Optyka przed majem 2011r. A zapamiętałem dlatego, że wyraził się na mój temat w paru "ciepłych" słowach (pisałem, że ABC sprzeda je od razu).
Edytowany: 1 czerwca 2012 18:27

Gorbashow
6
Wysłane: 1 czerwca 2012 19:58:42 przy kursie: 4,64 zł
Tak jak mowisz, blizz ma polski rynek w d... generalnie i zadne CDP tego nie zmieni, wiec bez sensu bijesz piane o brak pudelek na polkach.

Diablo w PL kosztowalo 199zl, to znacznie powyzej sredniej ceny za gre, nawet jak na tytul AAA i jakos nie bylo problemu z rozprowadzeniem wszystkich dostepnych kopii.
Niecierpliwi ktorzy sie nie zalapali kupili u blizzarda bezposrednio, czesc kupowala na alledrogo jakies ostatnie kopie po 200zl +.
A skoro tak, to sztuczne ograniczanie ma sens juz praktycznie wszedzie. Powolne przyzwyczajanie, ze moze na polkach nie byc, ale u blizza w sklepie internetowym zawsze jest. Ciut drozej, ale pewnie.

PS. Pisalem ze do premiery niesprzedadza, chyba ze cena bedzie odpowiednio wyzsza. Pewnie Ci ktorych przestraszyles armagedonem ABC, po wzrostach, ktore potem byly, tez mieli pare "cieplych" slow do powiedzenia.Think
Edytowany: 1 czerwca 2012 20:07

Fantomas
0
Wysłane: 2 czerwca 2012 10:21:26 przy kursie: 4,64 zł
Pianę biją gracze na forach klnąc na CDP ile wlezie - mnie to zwisa i powiewa czy pudełka są czy nie.

Blizz dał tyle za ile CDP mu zapłacił, więc ograniczenie nakładu w Polsce wynika z tego faktu. Niby mieliby nie chcieć dostać więcej kasy ? Think

Niecierpliwi kupią na amazon.co.uk (bezpośredni u Blizza mało kto u nas kupuje - kwestia ceny i niedostosowanego systemu płatności, dlatego gracze tak walczą o wersje pudełkowe) i w ten sposób CDP mniej zarobi - jest to prosta zależność i dlatego warto o tym porozmawiać.

P.S. Pisałeś "nieco" inaczej (machnąłeś się ostro, w dodatku nieuprzejmie), ale nie chcę już odgrzebywać starego tematu.
Edytowany: 2 czerwca 2012 10:22

diR
diR
1
Wpisów: 991
Wysłane: 2 czerwca 2012 10:36:40 przy kursie: 4,64 zł
a ja uważam, że po zaliczeniu "szczytów" - kurs wciąż szuka prawidłowej wyceny. wystarczy spojrzeć na "aktualne" wskaźniki, by pomyśleć, że nadal mamy do czynienia z około 2-krotnym przewartościowaniem papierów CDR salute
Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 2 czerwca 2012 15:50:08 przy kursie: 4,64 zł
Wskaźnik C/ZO jest wysoki bo za ostanie kwartały CD red nie pochwalił się zyskami, za IQ 2012 było prawie na zero moim zdanie stad to przewartościowanie.
Orientuje się ktoś jakie szacunkowe zyski może mieć Spółka ze sprzedaży 520tys sztuk W2 na xboxa?

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 2 czerwca 2012 15:55:25 przy kursie: 4,64 zł
diR napisał(a):
a ja uważam, że po zaliczeniu "szczytów" - kurs wciąż szuka prawidłowej wyceny. wystarczy spojrzeć na "aktualne" wskaźniki, by pomyśleć, że nadal mamy do czynienia z około 2-krotnym przewartościowaniem papierów CDR salute

fundamentalnie pełna racja, dopiero przy ok 50% niższym kursie warto rozważać długoterminowe inwestowanie w wartości, ale nie jest to takie proste na CDRED bo spółka robi za nieformalną sztandarową polską spółkę od gier PC (tak też postrzegają ją niektóre media i gracze). Wiążą się z tym nie do końca logiczne emocje i wartości, których nie da się przeliczyć na C/WK czy inne wskaźniki.

Wg mnie jeśli nawet odreagowanie nastąpi to nie aż tak głębokie.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 2 czerwca 2012 15:56

Fantomas
0
Wysłane: 3 czerwca 2012 09:50:37 przy kursie: 4,64 zł
GRAF78 napisał(a):
Wskaźnik C/ZO jest wysoki bo za ostanie kwartały CD red nie pochwalił się zyskami, za IQ 2012 było prawie na zero moim zdanie stad to przewartościowanie.
Orientuje się ktoś jakie szacunkowe zyski może mieć Spółka ze sprzedaży 520tys sztuk W2 na xboxa?

Zależy jaką mają umowę z wydawcą - patrząc na ich ostatnie przeboje z Namco i THQ to chyba rewelacyjna nie jest.
Teraz sobie czytamy to: www.eurogamer.net/articles/201...
I wychodzi że 30% ceny dzielą się z wydawcą. Przyjmujemy jako punkt wyjścia cenę w USA (60 USD) i bierzemy poprawkę na VAT.
Wychodzi nam góra kilkanaście USD za sztukę dla CDR. Czyli między 5-10 mln USD przychodu. Podkreślam: przychodu, a nie zysku.

Gorbashow
6
Wysłane: 4 czerwca 2012 05:05:28 przy kursie: 4,64 zł
Fantomas napisał(a):

P.S. Pisałeś "nieco" inaczej (machnąłeś się ostro, w dodatku nieuprzejmie), ale nie chcę już odgrzebywać starego tematu.

Wlasnie sobie te posty odswiezylem i rozumiem dlaczego nie chcesz odgrzebywac starego tematu. Koniec koncow stalo sie to, co wtedy twierdzilem, ze sie stac moze, a co Ty nazwales uprawianiem beletrystyki. W sumie to nawet zabawne...dzieki za przypomnienie
Edytowany: 4 czerwca 2012 05:09

Fantomas
0
Wysłane: 4 czerwca 2012 17:09:04 przy kursie: 4,64 zł
@Gorbi:
Niezła prowokacja z tym odświeżaniem :-)
Gwoli przypomnienia: z miażdżącą logiką wywodziłeś, że ABC nie potrzebuje kasy, nie sprzedadzą przed ogłoszeniem wyników, a już na pewno nie przed majem 2011r.
Z tych prognoz wyszło co wyszło, czyli nic.

A nie chciałem odgrzebywać tematu, bo - jak to po raz kolejny widać - jesteś dość specyficznym dyskutantem. Bicie piany mnie nie interesuje.
EOT

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 4 czerwca 2012 18:29:03 przy kursie: 4,64 zł
Fantomas napisał(a):

Zależy jaką mają umowę z wydawcą - patrząc na ich ostatnie przeboje z Namco i THQ to chyba rewelacyjna nie jest.
Teraz sobie czytamy to: www.eurogamer.net/articles/201...
I wychodzi że 30% ceny dzielą się z wydawcą. Przyjmujemy jako punkt wyjścia cenę w USA (60 USD) i bierzemy poprawkę na VAT.
Wychodzi nam góra kilkanaście USD za sztukę dla CDR. Czyli między 5-10 mln USD przychodu. Podkreślam: przychodu, a nie zysku.

a CDR nie jest też wydawcą? z tego co wiem to Namco i THQ czy Warner Bross sa dystrybutorami na danych rynkach
wiec wpływy ze sprzedaży pudełka powinny być znacznie większe

Fantomas
0
Wysłane: 4 czerwca 2012 20:30:14 przy kursie: 4,64 zł
Zgodnie z tym:
www.parkiet.com/artykul/112653...
oraz
www.parkiet.com/artykul/26,110...
Namco i Warner mają licencje na wydanie i dystrybucję.

Gorbashow
6
Wysłane: 4 czerwca 2012 20:47:42 przy kursie: 4,64 zł
Fantomas napisał(a):
@Gorbi:
Niezła prowokacja z tym odświeżaniem :-)
Gwoli przypomnienia: z miażdżącą logiką wywodziłeś, że ABC nie potrzebuje kasy, nie sprzedadzą przed ogłoszeniem wyników, a już na pewno nie przed majem 2011r.
Z tych prognoz wyszło co wyszło, czyli nic.
A nie chciałem odgrzebywać tematu, bo - jak to po raz kolejny widać - jesteś dość specyficznym dyskutantem. Bicie piany mnie nie interesuje.
EOT

Fantomas widze, ze Tobie sie nie chcialo jednak odswiezac...
Moje posty, przy kursie 2,55 w 2010 wyraznie stwierdzaly:

Cytat:
A ze nie posadzam zarzadu spolki, ktorej mam akcje (posrednio co prawda, bo przez wlasciciela) o idiotyzm, dlatego nie widze mozliwosci, zeby sie ABC wysypala w rynek przed jakimikowlwiek wynikami sprzedazy Wiedzmina (tudziez przed rozpoczeciem dyskontowania sukcesu, bo jak sukcesu nie bedzie, to moze odsprzedac po 2,40 jednemu z akcjonariuszy Optyka zamiast sypac w rynek po taniosci).

Cytat:
To tylko moja opinia, nic nieznaczacego akcjonariusza, ale jezeli juz, to sypanie bedzie na wyzszych poziomach, pod dobre infa, ale wtedy to i Zbyszek Cie poczestuje akcja i fundusz, ktory bral po 1,80 tez Cie poczestuje.Tak to juz jest na gieldzie, ze jedni sprzedaja, a inni kupuja...i ta jakze gleboka mysla zegnam

I w czym sie pomylilem?
Kurs zrobil ponad 100% o ile sie nie myle i dopiero wtedy ABC zrobila dokladnie to, co napisalem. Sukces W2 zostal w kursie zdyskontowany i sie wysypali, ktos odebral i zrobil kolejne 100%.
Gotowki nie potrzebowali, co zreszta pokazuje wyplata dywidendy z zysku za 2011.

Ty za to snules scenariusze z kosmosu jakoby ABC miala juz zaraz sypac, jak tylko cos sie ponad 2,40 na popycie pokaze, bo bedzie jej braklo kasy na przejecia. To bylo niezle SF z naciskiem na Fiction.
A moje wyliczenia zysku z warantow dla kursu 3-4-5zl zbyles komentarzem: "czemu nie dla 10 od razu, jak szalec, to szalec"...I jak sie poczules jak kurs przebil 9zl?

Juz wtedy zauwazylem, ze na tej spolce piszesz wylacznie zle, o spolce, o planach, o szansach , o wszystkim... i to jest specyficzne i warte podkreslenia. Nowym na watku ta obserwacja moze sie przydac, a starzy pewnie juz dobrze wiedza.

O i teraz to rzeczywiscie moze byc EOT.
Edytowany: 4 czerwca 2012 20:52

Fantomas
0
Wysłane: 5 czerwca 2012 22:29:16 przy kursie: 4,64 zł
W zasadzie mam za swoje, bo się wdałem w polemikę ze specyficznym forumowiczem. Jednak do paru rzeczy się odnieść muszę, bo stosujesz argumentację ad personam.

Resztę forumowiczów z góry przepraszam, bo to jest czysty OT. A jeśli mod zdecyduje się usunąć wypowiedź to uprzejmie proszę o o zlikwidowanie całego wątku z pozostałych postów na tej stronie.

Ale po kolei:

1. Wybiórczo odświeżasz sobie temat, bo pominąłeś te swoje wypowiedzi, które nie pasują do z góry założonej tezy (jak ta o maju); pomroczność jasna ?

2. Podkreślasz cenę dyskontującą sukces - kryterium które znaczy dokładnie nic, bo przy jakiejkolwiek cenie mogę stwierdzić że cena dyskontuje sukces produktu, czyli zawsze mam rację. Na tej zasadzie Jakubas też sprzedał akcje po cenie dyskontującej sukces, kiedy zbyt po nieco ponad 3zł.

3. ABC sprzedało akcje od razu jak to było możliwe - nie czekało na żadne dobre infa. Nie mogło sprzedać akcji wtedy kiedy była polemika, bo zwyczajnie nie mogło. Dlatego pisanie o konkretnej cenie sprzedaży było bez sensu.

4. Przypisujesz mi tezy których nie napisałem i zaciekle z nimi polemizujesz. Baw się w to sam, skoro lubisz.

No i teraz faktycznie może być koniec.
Edytowany: 5 czerwca 2012 22:30

BYHAPPY
0
Wpisów: 12
Wysłane: 11 lipca 2012 21:31:26 przy kursie: 4,41 zł
„Technologiczna spółka angażuje coraz większe środki i zasoby ludzkie w produkcję gry z gatunku cyberpunk (zdemoralizowany świat przyszłości). Projekt zarówno skalą, jak i budżetem ma być co najmniej porównywalny z „Wiedźminem 2".
Panie Kiciński nie idźcie tą drogą ten temat jest już wyeksploatowany jak Europa, nie widać w nim możliwości zrobienia coś co zaskoczy i zachęci miliony graczy na całym świecie.
Poza tym „ zdemoralizowany świat przyszłości „ jest przygnębiający, straszy końcem świata jaki znamy. Nie lepiej zrobić coś pozytywnego, świat przyszłości gdzie ludzie walczą ze złem, rozwijają postać , odkrywają wynalazki, handlują itd.
Wiem to też już było i jest naiwne. Diablo też jest naiwne, ale w swej historii pozytywne, na końcu
to człowiek zwycięża ze złem. Jeszcze jedna uwaga, dzisiaj gra musi być sieciowa inaczej nawet najlepiej zrobiona trafi na barierę popytu.
Kibicuję spółce bo mam nadzieję że zostaniecie polskim Blizzardem a ja zyskam na wzroście ceny akcji.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość, rmarekr
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

98 99 100 101 102

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,560 sek.

aqbawqig
kjkxzszw
pvmfxhco
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
exgmozei
eymyiamq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat