PARTNER SERWISU
vgxdzzgg
12 13 14 15 16
sebastian76
0
Wpisów: 39
Wysłane: 12 czerwca 2009 22:28:25 przy kursie: 7,01 zł
Wyniki są niewiadomą, co do ceny za akcję to posługując się porównaniem do spółek branży spożywczej (biorąc pod uwagę rating i wskaźnik C/WK), np.

ASTARTA BB+ 1,81
DUDA CCC 0,26
GRAAL B 0,30
INDYKPOL B 0,77
JUTRZENKA B+ 0,86
MISPOL CCC 0,69 Anxious
SEKO AA 1,25
Uważam, że godziwa cena za akcję tej spółki mogłaby się kształtować na poziomie 0.6 C/WK czyli ok. 14 zł. Angel
Edytowany: 12 czerwca 2009 22:29

mardo
0
Wpisów: 72
Wysłane: 12 czerwca 2009 22:36:13 przy kursie: 7,01 zł
Jest takie powiedzenie : nie kupuj akcji firm których dzialanosci nie rozumiesz " wiec jako przyszly potencjalny akcjonariusz zakupiłem zestaw konserw graala w celu degustacji . O doznaniach nie bede sie rozpisywal bo mi zrobicie jazde ze na spadki naganiam ;-) powiem tylko ze puszki ze znakim firmowym TIP to miód w gębie w porównaniu do graala !!!

TomAl
0
Wpisów: 143
Wysłane: 13 czerwca 2009 10:03:00 przy kursie: 7,01 zł
mardo napisał(a):
Jest takie powiedzenie : nie kupuj akcji firm których dzialanosci nie rozumiesz " wiec jako przyszly potencjalny akcjonariusz zakupiłem zestaw konserw graala w celu degustacji . O doznaniach nie bede sie rozpisywal bo mi zrobicie jazde ze na spadki naganiam ;-) powiem tylko ze puszki ze znakim firmowym TIP to miód w gębie w porównaniu do graala !!!

Nie zamierzam Ci robic jazdy bo jeśli włożyłem kasę w kiepską firmę to mój problem, a nie tego kto mi ujawnia że firma jest kiepska. Podziel się bardziej szczegółową relacją z badań organoleptycznych read2 tzn. np. co próbowałeś i po jakiej cenie. Na tym forum raczje się nie zabija posłańców przynoszących złe wieści tylko ich docenia. Sam próbowałem parę puszeczek z półeczki "premium" jak były na promocji (marka black rose). Jak na konserwy rybne rzeczy przepyszne a bodajże łosoś w sosie koperkowym niebo w gębie zupełne jak dla mnie. Problem w tym że poza promocjami są drogie pierońsko i nie sądzę żeby schodziły im w dużych ilościach, chociaż marżowy produkt jest na pewno. Pytanie pozostaje jak ten produkt się sprzedaje i czy nie opłacałoby się obniżyc minimalnie ceny żeby była do zaakceptowania dla konsumenta z choc minimalnie chudszym portfelem. Ja potrafię czasem fundnąc sobie coś ekstra ale np. 7 zeta za 100 gram ryby to jednak lekka przesada. W połowie tej ceny jest sporo innych wypaśnych rzeczy którymi może się żywic potencjalny burżuj :D
"Dollar will fall like a stone" - Peter Schiff
"I'm selling all my dollars" - Jim Rogers
Edytowany: 13 czerwca 2009 10:10

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 14 czerwca 2009 15:48:27 przy kursie: 7,01 zł
We czwartek spółka wyemitowała zaudytowany raport roczny. (Nieładnie, święto, łatwo przegapić, brzydki numer).
Różnice względem danych znanych do momentu jego opublikowania:
- zysk operacyjny: 10,5 mln zł wobec wcześniej raportowanych 14 mln zł,
- zysk brutto: 140 tys. zł wobec 5,4 mln,
- zysk netto: 2,8 mln zł wobec 9 mln,
- przepływy operacyjne: -14 mln zł wobec +4 mln,
- kapitał własny: 187 mln zł wobec 199 mln.

Te zmiany bardzo degradują spółkę w moich oczach, to znaczy, że raporty przed audytem nie były rzetelne. Zgubić 6 mln zł zysku to nie są żarty. Utrata zyskowności przez spółkę odbije się też mocno na wycenie. Dane będą wrzucone w serwis dzisiaj po 22 - proszę śledzić, jak bardzo zmieni się poziom wycen dochodowych.
Edytowany: 14 czerwca 2009 15:49

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 14 czerwca 2009 17:38:37 przy kursie: 7,01 zł
No nieładnie, fakt.
Ale czasy są ciężkie, trzeba być wyrozumiałym....Angel

Kreatywna z lekka księgowość, chlebek powszedni takiej zadłużonej spółeczki, ale jak można zaczarować na przepływach operacyjnych? Kasa przyszła 31, a 1 korekta i wypływ? Cóś nieświeżą rybką ciągnie....

WatchDog
50
Wysłane: 14 czerwca 2009 19:57:12 przy kursie: 7,01 zł
Wyniki już są przeliczone.
Prawda jest taka, że za IV kwartał spółka miała zarówno stratę operacyjną, jak i stratę netto. W związku z tym nie ma również przesłanek, żeby wierzyć raportowi za I kwartał, ani w ogóle jakiemukolwiek raportowi. Spojrzałem w tył i korekty nie są pierwszyzną dla tej spółki. Z żalem przyklejam jej czerwoną kartkę.

www.stockwatch.pl/gpw/graal,wy...
Po tym jak odpadły kilkuzłotowe wyceny dochodowe, więcej zaczęły ważyć dwudziestokilkuzłotowe wyceny porównawcze. Paradoksalnie, średnia się podniosła. (Temat do regulacji w algorytmie). Spółka nadal jest niedowartościowana, ale mamy tego wyraźny powód: trwała utrata zyskowności.

radecky
0
Wpisów: 51
Wysłane: 14 czerwca 2009 20:36:40 przy kursie: 7,01 zł
a ja to tego grala już mam dosc...i jutro ze stratą :( sprzedaje i szukam innej spuły w zamian... pozostając tylko w jago

a Ty wilku WatchDog co o jago powiesz...bo jednak bardziej aktywny jestes na śniętej rybie?

koszyk
0
Wysłane: 14 czerwca 2009 20:37:26 przy kursie: 7,01 zł
No pewnie zaszarżuję z powtórzonym pytaniem, retorycznym raczej. Weryfikacja przepływów pieniężnych, to manipulacja, pt. "zwrot kwoty za pomyłkowo zapłaconeą faktury"

Sam tak robiłem, dawno, jak casch flow, dla banku miał być ok...Angel

WatchDog
50
Wysłane: 14 czerwca 2009 21:08:18 przy kursie: 7,01 zł
Radecky: JAGO zaraz obejrzę. Spółki to dla mnie literki wave ale jedne jakoś bardziej wpadają w oko, inne mniej.

Koszyk: Przychody nie były korygowane, więc tutaj różnic nie ma. Zabawa raczej na fakturach kosztowych. Mogę zgadywać, tylko zgadywać na przykład taki scenariusz: markety potrącają sobie w płatnościach "za usługi marketingowe" tak zwane warunki handlowe, w zależności od branży od kilku do grubych kilkunastu albo i więcej procent. Płacą za faktury ze sporym opóźnieniem (np. Auchan 'do 30 dni po upływie 30 dni od otrzymania faktury i potwierdzonego dokumentu dostawy'), a warunki potrącają raz na kwartał, albo dwa razy do roku, same faktury przysyłając nawet do dwóch miesięcy później. W takiej spółce handlującej z marketami, należności i zobowiązania chwieją się jak kuter rybacki Anxious
To oczywiście przy założeniu, że nic nie było kombinerowane. Z mojego doświadczenia spółka rzadko kiedy majdruje przy przepływach. Bo nikt ich nie czyta. Wyciąga się zysk netto i wystarczy, czasem jeszcze modeluje przychody, ale o to trudniej.

koszyk
0
Wysłane: 14 czerwca 2009 21:25:18 przy kursie: 7,01 zł
No czepię się...
Fakturowo, można wykręcić wszystko, zysk, stratę, zawiesić na miedzyokresowych, cuda wianki, wiemy.
Na przepływach keszu , się nie da. Grall nie jest w kregu moich zainteresowań, ale będę próbował dojść, skad róznica. Tak sportowo.

WatchDog
50
Wysłane: 14 czerwca 2009 21:29:16 przy kursie: 7,01 zł
Ja się rozbiłem właśnie na międzyokresówkach. Jest tego na 129 mln w aktywach i 98 mln w pasywach.
Spółka nigdy mi nie odpowiedziała na maila z pytaniem, Prezes też nie podjął tematu. Co by to nie było, kwoty są za duże.

koszyk
0
Wysłane: 14 czerwca 2009 21:41:25 przy kursie: 7,01 zł
Dużo, oczywiście. Ale nie bądźmy schizofrenicznie podejrzliwi. To wszystko, na pewno, da się racjonalnie wyjaśnić....Angel

mardo
0
Wpisów: 72
Wysłane: 14 czerwca 2009 21:59:42 przy kursie: 7,01 zł
TomAl napisał(a):
mardo napisał(a):

Nie zamierzam Ci robic jazdy bo jeśli włożyłem kasę w kiepską firmę to mój problem, a nie tego kto mi ujawnia że firma jest kiepska. Podziel się bardziej szczegółową relacją z badań organoleptycznych read2 tzn. np. co próbowałeś i po jakiej cenie. Na tym forum raczje się nie zabija posłańców przynoszących złe wieści tylko ich docenia. Sam próbowałem parę puszeczek z półeczki "premium" jak były na promocji (marka black rose). Jak na konserwy rybne rzeczy przepyszne a bodajże łosoś w sosie koperkowym niebo w gębie zupełne jak dla mnie. Problem w tym że poza promocjami są drogie pierońsko i nie sądzę żeby schodziły im w dużych ilościach, chociaż marżowy produkt jest na pewno. Pytanie pozostaje jak ten produkt się sprzedaje i czy nie opłacałoby się obniżyc minimalnie ceny żeby była do zaakceptowania dla konsumenta z choc minimalnie chudszym portfelem. Ja potrafię czasem fundnąc sobie coś ekstra ale np. 7 zeta za 100 gram ryby to jednak lekka przesada. W połowie tej ceny jest sporo innych wypaśnych rzeczy którymi może się żywic potencjalny burżuj :D

i tu sie ocxzywiście z Toba zgodze produkty premium (tzw górna półka sa dobrej jakości ale strasznie drogie ) sa ok ja rozpisywalem sie o konserwach tych z półki sredniej i dolnej , te najpopularniejsze ...szprot w oleju , szprot w pomidorach ( te głodny zje ) sledz w oleju sledz w pomidorach (hmmmm ciezko mi sobie wyobrazic desperata co to zje ) o paprykarzu to juz nawet niewspominam wystarczy puszke otworzyc ...zapach ....ochyda (jako wedkarz mysle czy by lepiej nie sprzedawac tego jako zanete na wegorze ???? nie wegorz nie jada padliny i zepsutego miesa . powiem Wam ze naprawde graal zrobil straszny krok w tył jakościowy i smakowy ( kiedys jadałem duzo ich wyrobów ) Powiem wiecej jada po równi pochyłej a ze raport cyganiony jakoś mnie nie dziwi i jako konsument dla takich wyrobów niewidze miejsca na rynku , nawet w czasach pseudokryzysu pozdrawiam akcjonariuszy

nie naganiam na spadki bo niemam w tym zadnego interesu poprostu produkty sa fatalne (oczywiscie dlamnie kazdy moze miec inne zdanie )
Edytowany: 14 czerwca 2009 22:00

sebastian76
0
Wpisów: 39
Wysłane: 15 czerwca 2009 17:39:31 przy kursie: 6,80 zł
Witam
cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość.
Ciekawe, że nie ma żadnego komunikatu od funduszu który jak się spodziewaliśmy powinien sprzedawać.
Widać nie sprzedawał.

ciopawel
0
Wpisów: 43
Wysłane: 15 czerwca 2009 21:39:39 przy kursie: 6,80 zł
ja liczę że w krótkim czasie cena za jęeną akcje dobije do 10 zł

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 16 czerwca 2009 11:57:48 przy kursie: 6,62 zł
Co by nie powiedzieć to chyba nas wszystkich oszukali raportami z poprzedniego roku, trzeba sie stad wynosić, nie wspieram kanciarzy
ZŁODZIEJE !! cussing violent1
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 16 czerwca 2009 12:20:04 przy kursie: 6,62 zł
majama napisał(a):
Co by nie powiedzieć to chyba nas wszystkich oszukali raportami z poprzedniego roku, trzeba sie stad wynosić, nie wspieram kanciarzy

Od razu złodzieje... Może się komuś kalkulator popsuł? joker Niemniej jednak wczoraj profilaktycznie wyskoczyłem, z symbolicznym zyskiem. Z drugiej strony, jeśli tego typu zagrywki wejdą na stałe do repertuaru tej spółki, może się okazać perspektywiczna do zwykłego, przaśnego pospekulowania Angel Osobiście mam za słabe nerwy na takie Monnari na przykład, ale jakby tutaj pobujało, to czemu nie?
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

majama
1
Wysłane: 16 czerwca 2009 13:49:05 przy kursie: 6,62 zł
irfy napisał(a):
majama napisał(a):

Od razu złodzieje... Może się komuś kalkulator popsuł? joker Niemniej jednak wczoraj profilaktycznie wyskoczyłem, z symbolicznym zyskiem. Z drugiej strony, jeśli tego typu zagrywki wejdą na stałe do repertuaru tej spółki, może się okazać perspektywiczna do zwykłego, przaśnego pospekulowania Angel Osobiście mam za słabe nerwy na takie Monnari na przykład, ale jakby tutaj pobujało, to czemu nie?

W sumie to racja, smród przyciąga spekulantów jak zapach krwi stada rekinów, przytrzymam to jeszcze jakis czas, zobaczymy co się będzie działo, ale długoterminowo to traci spółka punkty w moich oczach.

aic71
2
Wpisów: 320
Wysłane: 16 czerwca 2009 15:05:13 przy kursie: 6,62 zł
Ja też tracę powoli cierpliwość do mojego czarnego konia ale z mojego skromnego doświadczenia wynika, że cierpliwość to podstawa i żródło sukcesu w tym fachu.

Spółka jest niechlujna nawet takie proste sprawy jak estetyka raportów (np. przesunięcia czcionki czy błędy - niby nic a świadczy o ich dokładności).
Wiele niewiadomych ale wystarczy iskra i może być wesoło.

Firma jest potentatem w branży (która sama w sobie jest rozwojowa) a potentaci tak szybko nie odpadają

P.S.
Trzymam ale żółta kartka się należy

majama
1
Wysłane: 16 czerwca 2009 15:22:37 przy kursie: 6,62 zł
Ja też trzymam, bo nawet jakbym teraz sprzedał to nie za bardzo wiem co kupić, długoterminowo to jednak wygląda ciągle kusząco. Porównałem wyceny i nie bardzo widac lepsze.
Wskaźnikowo to jest cały czas wyjątkowo dobra spółka, nawet wycena likwidacyjna daje cene około 7,20 zł i tak sobie myśle że na 8 zł bez jakiegoś sygnału poprawy to nie powrócimy, ale te 7,20 to zaraz będzie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

12 13 14 15 16

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,379 sek.

irlfjcwm
fbabxwor
vphsllmf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 351,32 zł +386,76% 97 351,32 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mockdxsz
xssyfolf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat