0 Dołączył: 2010-03-27 Wpisów: 232
Wysłane:
6 sierpnia 2012 14:01:48
Cytat:Miałem tego 24 szt. teraz zostały mi 3 a sprzedawałem właśnie dlatego że były to moje aktywa. Wolę mieć 94% niż 0%. A skąd ta panika ? Przecież to spółka notowana na NC, z wystawionym ratingiem B a sam papier zabezpieczony jest hipotecznie. Były jakieś złe informacje ? Coś mnie ominęło ? Cytat:I proszę nie pisać że to Ideal wali bo potrzebuje kasy ponieważ tylko ten papier z ich kolekcji wywalany jest tak desperacko, resztę spuszczają w rozsądnych cenach. Faktycznie - Rank Progress z AAA zabezpieczony hipotecznie wywalają w rozsądnych cenach... --- Już się grubas ustawił na kupno po 91 z milionowym zleceniem... kto dołączy się do paniki ? :)
Edytowany: 6 sierpnia 2012 14:03
|
|
0 Dołączył: 2012-04-03 Wpisów: 8
Wysłane:
6 sierpnia 2012 14:17:04
Kupiłem kilka od Ciebie. Dzięki.
|
|
0 Dołączył: 2012-01-05 Wpisów: 361
Wysłane:
6 sierpnia 2012 15:26:19
skoro mialoby byc tak zle to czemu nowa emisje uplasowali w ciagu kilkunastu godzin - a nie byla zabezpieczona? Ja takze kupilem pewnie od Ciebie i kilku innych - rentownosc na poziomie ok 18% kusi.
poza tym fojud na kilka chwil przed wydymaniem inwestorow chodzil wyzej niz scopak - ktory operacyjnie dziala preznie.
|
|
|
|
2 Dołączył: 2010-11-24 Wpisów: 66
Wysłane:
6 sierpnia 2012 18:26:06
Marc0101 napisał(a):ps. ...... miałem anti i relige obydwa śmiecie wywaliłem z zyskiem a tutaj dałem się tak załatwić. Jak myslisz czy w Anti jeszcze oplaca sie wchodzic? Tez sprzedalam z zyskiem i czekam z wejsciem. Jakby mialo isc w gore to chyba juz by ruszylo...
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
6 sierpnia 2012 20:14:14
srebrnyptak napisał(a):skoro mialoby byc tak zle to czemu nowa emisje uplasowali w ciagu kilkunastu godzin - a nie byla zabezpieczona? Była zabezpieczona. Nie wiem jak (ktoś wie?), ale zapewne dobrze, skoro ją sprzedali. Mówienie o kilkunastu godzinach nie ma większego sensu. Po prostu wcześniej wynegocjowali warunki i raczej nie stało się to z dnia na dzień. Jak wcześniej zauważył SirHoe, ciekawe że nowa emisja ma termin wykupu przed wszystkimi poprzednimi. Zapewne specjalnie po to ten dziwny termin 11 miesięcy. To miało prawo się dotychczasowym obligatariuszom nie spodobać. Szczególnie że mogą przypuszczać, że nowa emisja jest znacznie lepiej zabezpieczona. Jeżeli się nie mylę (gdyby ktoś miał te obligacje, myślę, że warto sprawdzić) zabezpieczenie obligacji notowanych na Catalyst też może się okazać takie sobie. Wydaje mi się, że w sprawozdaniu za 2011 widziałem wycenę wszystkich gruntów z budynkami na jakieś 20 milionów (na prawie 30 milionów samego kapitału z obligacji). Teraz spółka w ciągu trzech miesięcy (czerwiec-sierpień) 2013 tylko z obligacji musi spłacić ponad 38 milionów. To chyba dla nich dosyć sporo...
|
|
0 Dołączył: 2011-03-24 Wpisów: 237
Wysłane:
7 sierpnia 2012 09:25:10
Cashmere napisał(a):Marc0101 napisał(a):ps. ...... miałem anti i relige obydwa śmiecie wywaliłem z zyskiem a tutaj dałem się tak załatwić. Jak myslisz czy w Anti jeszcze oplaca sie wchodzic? Tez sprzedalam z zyskiem i czekam z wejsciem. Jakby mialo isc w gore to chyba juz by ruszylo... Ja miałem obligacje a te już nie są notowane. Co do akcji to osobiście bym sobie odpuścił.
|
|
0 Dołączył: 2011-03-24 Wpisów: 237
Wysłane:
7 sierpnia 2012 09:33:33
Problemem Scopaka jest to że NA PEWNO nie będzie wstanie wykupić papierów. Muszą je zrolować albo spłacić kredytem. Można się było tym nie przejmować (większość firm tak ma) gdyby ostatnia emisja miała zapadalność po 24-18 miesiącach. A tak jak jest teraz to po prostu coś jest nie halo nie wiem co - a jak nie wiem co i jak to sprzedaję. Dlatego wywaliłem 21 z 24 sztuk.
ps. Do tej poru dobrze na takim podejściu wychodziłem.
|
|
Wysłane:
7 sierpnia 2012 12:32:04
wartosc zabezieczenia w przypadku sprzedazy wymuszonej nieruchomosci to 40.310.125,00 zł jest to zabezpieczenie serii 0713
|
|
Wysłane:
7 sierpnia 2012 13:53:26
Marc0101 napisał(a):Problemem Scopaka jest to że NA PEWNO nie będzie wstanie wykupić papierów. Dlaczego sądzisz, że na pewno nie będzie w stanie wykupić? Nie twierdzę, że tak nie jest, pytam tylko z ciekawości, skąd pewność. srebrnyptak napisał(a):wartosc zabezieczenia w przypadku sprzedazy wymuszonej nieruchomosci to 40.310.125,00 zł jest to zabezpieczenie serii 0713 Skąd wziąłeś tę kwotę? Zabezpieczenie zgodnie z metodą porównawczą jest warte 47 mln, a w przypadku sprzedaży wymuszonej 40 mln? Niecałe 15% mniej w przypadku sprzedaży wymuszonej budynków produkcyjnych we wsi pod Włodawą? I dlaczego wszystkie grunty i budynki w bilansie spółki są warte około 20,5 mln (plus 1 mln za środki trwałe w budowie)? Swoją drogą to zabezpieczenie jest chyba również zabezpieczeniem serii 0813, tylko że hipoteka tych drugich obligatariuszy jest na dalszym miejscu. Również ciekawy pomysł...
Edytowany: 7 sierpnia 2012 13:57
|
|
24 Dołączył: 2011-11-23 Wpisów: 480
Wysłane:
7 sierpnia 2012 13:54:11
tak a teraz kłóccie się, podjódzajcie
tego temu rynkowi jeszcze potrzeba
na catalyscie po Idei jest taka sraka, że jak się forum otwiera , to już zajeżdza
sorry za słownictwo, ale jest jakaś masakra
nagle wszyscy widzą, że te obli muszą być zrolowane, pewnie że muszą, już rok temu było to pewne
spółka z pewnością lada moment zrobi jakaś mniej czy bardziej wymuszoną emisję akcji z PP po zaniżonej cenie, po to zresztą przenosiny na główny parkiet
mam tych obli 3% wartości swojego portfela obli, więc nawet mnie nie zaboli, jak coś się stanie, ale rozumiem, że jak bym wystawił na sprzedaż, to już jeden z drugim napisali by że upadłośc
a siania paniki przez coraz bardziej widać specjalistów od prawa upadłościowego (jest kilka nicków które aktywują się przy cieżkich chwilach dla innych)nie znoszę
dziś np widać pampersy przesiąkły work servicowcom, oni też oddzadzą po 90% nominału za chwilę - byle odzyskać kasę a klikacją zlecenia czekając w kolejce do maber gold
|
|
|
|
Wysłane:
7 sierpnia 2012 14:06:28
Yodyod,
Ja tu nie widzę siania paniki, tylko zwyczajne pytania na temat wartości obligacji. Też zastanawiałem się nad zakupem tych obligacji, bo spółka prowadzi rzeczywistą działalność, a cena jest teraz interesująca. Rzuciłem okiem na dokumenty i, między innymi z powodów o których wyżej pisałem, jednak nie kupiłem. Jestem ciekaw, czy słusznie, czy gdzieś się nie pomyliłem i czy inni mają dobre argumenty przemawiające za zakupem (lub sprzedażą). Chyba do takich dyskusji służy to forum...
Edytowany: 7 sierpnia 2012 14:10
|
|
0 Dołączył: 2010-03-27 Wpisów: 232
Wysłane:
7 sierpnia 2012 14:07:00
Po prostu ludzie przez ostatnie 2 lata przyzwyczaili się że na Catalyst "normalna" cena za papiery to przynajmniej 100,5% a gwarantem tego że spółka jest w doskonałej kondycji nie jest wysoki rating ani analizy SW ale właśnie to że chodzi po 104-105% jak PCZ swego czasu... no i teraz po kłopotach Idea Premium ludzie panikują no bo jak to tak potrzebując gotówki sprzedawać papiery poniżej nominału? Toż to skandal! :)
|
|
Wysłane:
7 sierpnia 2012 14:38:27
Intelekt,
Możliwe, że niektórzy ludzie panikują, ale rynek jako całość chyba tego nie robi. Sporo obligacji trzyma cenę. Niektóre mocno spadają, ale za chwilę odbijają. Inne pikują i nie widać, żeby chciały odbić. Jest ciekawie, pojawiają się okazje, ale jest też niebezpiecznie, jak zawsze ze spadającymi nożami. Idea była katalizatorem, ale nie jestem pewien, czy wszystko można zrzucić na Ideę albo panikę. Wydaje mi się, że rynek dopiero teraz zachowuje się normalnie. Choć gdyby miało tak zostać, będzie trudniejszy.
|
|
24 Dołączył: 2011-11-23 Wpisów: 480
Wysłane:
7 sierpnia 2012 14:40:42
wapkil
marc0101 pomimo tego, że wiedział że inni otrzymali odsetki od GND0513 a on z uwagi na błedy w swoim BM uważał , że Gant bankrutuje
musisz zrozumieć, że większość użytkowników tego forum, nie piszących, a czytajcych i posiadających obli
nawet nie wie, co ma w swoim portfelu, po prostu zadzwonił człowiek, mówił że warto kupić, więc mają
więc już samo słowo prawo upadłościowe - brzmi dla nich jak z innej bajki - i to Oni walą PKCem
ostatnio tak kupiłem ROB1213 - ktoś przedawał obli PKCEM!!!!
|
|
Wysłane:
7 sierpnia 2012 14:53:49
jedyny powod do niepokoju to polroczne opoznienie w oddaniu do uzytku cieplowni. operacyjnie dzilaja, maja sie dobrze, kupuja maszyny, rozwijaja biznes, wchodza na rynek podstawowy.
|
|
Wysłane:
7 sierpnia 2012 16:11:48
yodyod napisał(a):musisz zrozumieć, że większość użytkowników tego forum, nie piszących, a czytajcych i posiadających obli nawet nie wie, co ma w swoim portfelu, po prostu zadzwonił człowiek, mówił że warto kupić, więc mają Nie wiem, czy większość, ale na pewno są tacy ludzie. I na pewno byłoby lepiej dla ich portfela, gdyby zastanowili się, co robią. Przypuszczam, że jeśli obecne spadki przekonają ich do przejścia z pieniędzmi w bezpieczniejsze dla nich miejsce, to tylko na tym zyskają. srebrnyptak napisał(a):operacyjnie dzilaja To prawda, choć niestety przepływy pieniężne z działalności operacyjnej tego nie potwierdzają (w 2009 było +10,3M, ale w 2010 już -4,3M, w 2011 -5,8M). srebrnyptak napisał(a):jedyny powod do niepokoju to polroczne opoznienie w oddaniu do uzytku cieplowni. operacyjnie dzilaja, maja sie dobrze, kupuja maszyny, rozwijaja biznes, wchodza na rynek podstawowy. Reszta to już tylko zaklinanie rzeczywistości (albo naganianie). Należy się niepokoić tym, czy emitent jest w stanie wywiązać się ze zobowiązań, a jeżeli nie, to ile pieniędzy będzie można odzyskać. Jak zresztą w przypadku każdych obligacji. O wycenę zabezpieczenia już pytałem, ale to zignorowałeś. Możliwości wywiązania się ze zobowiązań dokładniej nie analizowałem, ale wyszło mi, że w ciągu roku samego kapitału z kredytów i obligacji muszą spłacić około 45 milionów. Do tego zdecydowane pierwszeństwo będzie miało 9M obligacji, które niedawno sprzedali i których kupić na Catalyst nie można. Nie widzę, jak może im się to udać. Nie zauważyłem ani wystarczających aktywów obrotowych (nie mówiąc o zyskach), ani możliwych do sprzedania aktywów trwałych. Możliwości rolowania chyba też nie widać. Jeżeli jedynym pomysłem jest emisja, o której pisał Yodyod, to wolałbym poczekać, aż uda im się się ją sprzedać. EDIT: Jak wyżej pisałem, nie analizowałem sytuacji dokładnie (i nie jestem specjalistą). Możliwe, że czegoś nie zauważyłem, a spółka jest w lepszej sytuacji niż mi się na pierwszy rzut oka wydaje.
Edytowany: 7 sierpnia 2012 16:19
|
|
Wysłane:
7 sierpnia 2012 16:37:43
odpowiadam bo wczesniej nie zauwazylem wywolania do tablicy
kwota pochodzi z operatu szacunkowego wykonanego na potrzeby emisji serii A, wykonanego przez Rzeczoznawstwo Majątkowe mgr inż. Henryk Kufel tel. 0-82- 560-41-53 , 0-606-350-282
jesli masz klopot z dotarciem do tych danych podaj mejla wysle pelen operat.
skadinad wiem ze spolka dosc aktywnie rozglada sie za nowymi maszynami do przetworstwa tektury falistej. Nie szuka second hend tylko nowych produktow.
|
|
Wysłane:
7 sierpnia 2012 17:08:20
Wydaje mi się, że czytałem ten operat przy emisji serii A, ale na dysku go nie mam i najwyraźniej przeoczyłem wtedy tę dziwną różnicę między wyceną porównawczą i przy sprzedaży wymuszonej. Otwarte pozostaje też pytanie, dlaczego wygląda na to, że ich własny bilans dla wszystkich nieruchomości podaje ponad dwukrotnie niższą wycenę... Teraz mi się ten operat nie przyda, ale może kiedyś - wysyłam PW z mailem.
Dobrą stroną spółki jest to, że, jak pisałem, prowadzą działalność i wygląda, że mogą przynajmniej chcieć spłacić obligacje. Teoretycznie można ich potraktować jak startup. Tylko że na uzyskanie wystarczającej wiarygodności żeby móc obligacje zrolować mają rok, a to jednak przy takim biznesie chyba mało. Niepokojące jest natomiast to, jak wyglądają ich obligacje. Najpierw emisja serii B z zabezpieczeniem, jeśli się nie mylę, na tych samych aktywach, co seria A, ale z wpisem hipotecznym za obligatariuszami serii A. Potem ta ostatnia emisja z pierwszeństwem przed poprzednimi. Razem z wątpliwościami co do wartości zabezpieczenia i niepewną sytuacją spółki po prostu nie podoba mi się ten obraz.
Edytowany: 7 sierpnia 2012 17:15
|
|
Wysłane:
7 sierpnia 2012 19:44:09
@Srebrnyptak,
Dziękuję za operat. Dobra strona jest oczywiście taka, że zabezpieczenie mimo wszystko istnieje - w razie czego emitent nie będzie mógł na przykład zaproponować wymiany obligacji na bezwartościowe akcje po kosmicznych cenach, bo wtedy obligatariusze zlicytują mu majątek, na którym prowadzi działalność.
Prosiłeś, żebym napisał w wątku, jeżeli coś ciekawego w operacie zobaczę. Na pierwszy rzut oka widzę tyle, ile zobaczy każdy czytający. Przede wszystkim operat, który przysłałeś jest od początku nieaktualny - spółka emitowała obligacje w drugiej połowie 2011, a dała operat z 2009, oparty na danych z 2007-2008. Na pewno to czysty przypadek, że akurat w tych latach przypadał szczyt cen na rynku nieruchomości ;) W takiej sytuacji szkoda chyba czasu, żeby operat dokładniej analizować. Odnośnie sprzedaży wymuszonej, rzeczoznawca faktycznie uważa, że w razie upadłości wystarczy obniżka ceny o 15%, żeby znaleźć kupca na halę magazynową we wsi pod Włodawą. Nie jestem rzeczoznawcą, ale mam co do tego pewne wątpliwości...
Zresztą sprzedaż wymuszona jest tu wtórna. Skoro operat jest robiony na podstawie nieaktualnych cen i, jak każdy taki operat, ma tendencję do zawyżania wartości zabezpieczenia, przestaje mnie dziwić, że w operacie wartość tych aktywów to 47M, ale w bilansie już tylko maksymalnie 20,5M. Widywałem gorsze rozbieżności. Jeżeli kogoś interesuje rzeczywista wartość zabezpieczenia, myślę, że lepiej zrobi ignorując wycenę z operatu i robiąc własną. Wydaje mi się, że w ostateczności jako zgrubne górne oszacowanie wartości można chyba spróbować przyjąć wycenę z bilansu, z kilkudziesięcioprocentową poprawką na sprzedaż wymuszoną i po sprawdzeniu, czy wycena gruntów i budynków w bilansie zawiera aktywa zabezpieczające obligacje, czy coś jeszcze. Ta firma to nie deweloper, więc może w bilansie aż tak nie oszukują, ale jeśli ta informacja jest istotna, na pewno trzeba porównać wynik do cen transakcyjnych.
Edytowany: 7 sierpnia 2012 19:54
|
|
0 Dołączył: 2012-04-03 Wpisów: 8
Wysłane:
9 sierpnia 2012 14:36:33
stooq.pl/n/?f=615975&searc...Zamierzają przeprowadzić emisję akcji. Może ta emisja ma wspomóc sfinansowanie wykupu obligacji?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.