PARTNER SERWISU
desloomn
1 2 3 4 5

SCO-PAK [Catalyst]

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 9 sierpnia 2012 14:57:45
W tym co linkujesz jest napisane, ze to nie bedzie emisja.

Cytat:

Z upoważnienia Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) zatwierdzono prospekt emisyjny sporządzony przez: Sco-Pak z siedzibą w Warszawie w związku z zamiarem ubiegania się o dopuszczenie do obrotu na rynku regulowanym akcji serii B i C.
(..)
Notowany na NewConnect Sco-Pak nie zamierza przeprowadzić oferty publicznej - wynika z komunikatu. Kapitalizacja spółki kształtuje się na poziomie ok. 200 mln zł.

KNF zatwierdziła prospekt emisyjny spółki Sco-Pak
Edytowany: 9 sierpnia 2012 14:59

srebrnyptak
0
Wpisów: 361
Wysłane: 9 sierpnia 2012 17:08:09
ideaTFI oddala 1600 z 11500 obligacji jakie posiadala w tej serii

intelekt
0
Wpisów: 232
Wysłane: 9 sierpnia 2012 17:12:01
Hohoho to możemy jeszcze zobaczyć kurs na poziomie 80% :)

srebrnyptak
0
Wysłane: 9 sierpnia 2012 17:26:20
sprzedali tyle co zamierzali - druga strona chciala odebrac wszystkie obligacje

Alex2835
0
Wpisów: 7
Wysłane: 9 sierpnia 2012 18:55:33
Skąd macie informację o tym, że zabezpieczenia hipoteczne tych trzech emisji obligacji mają różną kolejność zaspokajania a w szczególności, że ostatnia emisja miałaby być w pierwszej kolejności? Czytałem wszystkie memoranda i moje rozumienie jest takie, że wszystkie trzy emisje są zabezpieczone na dokładnie tych samych nieruchomościach, bez rozróżniania preferencji. W najlepszej sytuacji są więc obligatariusze trzeciej emisji, którzy mają swoje pieniądze otrzymać w pierwszej kolejności, ale nie jest to związane z hipoteką, tylko z datą wykupu. Jeśli jednak upadłość miałaby nastąpić po wykupie trzeciej emisji a przed wykupem pierwszej emisji, to wciąż można się procesować robiąc różne zarzuty. Założę się, że trzecia emisja trafiła do insiderów (bo do kogo innego?), a na to istnieją konkretne przepisy. Podsumowując, SCO-PAK nie ma innej drogi tylko musi zrobić emisję akcji i z tego co rozumiem, są na najlepszej drodze by właśnie tak zrobić. Czasu jeszcze jest dużo, bo dzisiaj się pasjonujemy Ideą TFI, a przyszłym roku kto wie co będzie.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 9 sierpnia 2012 19:50:28
Alex2835 napisał(a):
Skąd macie informację o tym, że zabezpieczenia hipoteczne tych trzech emisji obligacji mają różną kolejność zaspokajania a w szczególności, że ostatnia emisja miałaby być w pierwszej kolejności?

Pisząc o pierwszeństwie trzeciej emisji (serii C) miałem na myśli pierwszeństwo czasowe, nie wiem jak ta seria jest zabezpieczona. Natomiast w przypadku serii A i B popatrzyłem na jedną z ksiąg wieczystych - wpis dla obligacji serii B był za wpisem dla serii A. O ile się orientuję, o kolejności zaspokojenia decyduje kolejność wpisów hipotek...

edit: przy czym ta informacja jest chyba na tyle istotna, że warto samemu się upewnić - może to ja coś pokręciłem, albo w innych księgach niż ta na którą patrzyłem jest inaczej.

Alex2835 napisał(a):
Czytałem wszystkie memoranda i moje rozumienie jest takie, że wszystkie trzy emisje są zabezpieczone na dokładnie tych samych nieruchomościach, bez rozróżniania preferencji.

Chciałbym się upewnić, czy dobrze zrozumiałem. Czytałeś memorandum dla serii C? Ona jest zabezpieczona na tych samych nieruchomościach, co serie A i B?
Edytowany: 9 sierpnia 2012 19:57

srebrnyptak
0
Wysłane: 9 sierpnia 2012 20:03:16
nie jestem prawnikiem ale to wiem na pewno ze kolejnosc wpisow w hipotece ma znaczenie a w komunikacie z 26.10.2011 jest wyrazna informacja o ustanowieniu hipoteki dla serii A,

Zarząd spółki SCO-PAK S.A. ("Spółka","Emitent") informuje, że Sąd Rejonowy we Włodawie IV Wydział Ksiąg Wieczystych w dniu 25 października 2011 roku dokonał wpisu hipoteki umownej łącznej w kwocie 47.146.344,00 zł., ustanowionej przez Emitenta na zabezpieczenie roszczeń obligatariuszy (bez ich imiennego wskazania) z 22.979 obligacji na okaziciela serii A, o wartości nominalnej, emisyjnej, wykupu w kwocie 1.000 zł każda, wyemitowanych przez Spółkę na warunkach określonych w uchwale Zarządu nr 9/2011 z dnia 14 lipca 2011 roku, z terminem wykupu w dniu 25 lipca 2013 roku, z oprocentowaniem zmiennym wg stawki WIBOR6M plus 7% płatnym półrocznie - na nieruchomościach składających się z majątku rzeczowego będącego własnością Spółki w postaci budynków o łącznej powierzchni 34.564,77 metr.kw. posadowionych na działkach gruntu o łącznej powierzchni 8,6502 ha położonych w miejscowości Orchówek gmina Włodawa, będących w użytkowaniu wieczystym Spółki do 5 grudnia 2098 roku, objętych księgami wieczystymi: KW nr LU1W/00038863/2, KW Nr LU1W/00032082/1, KW Nr LU1W/00038351/0, KW nr LU1W/00037447/3, KW Nr LU1W/00037444/2.W związku z czym wypełnione zostało zobowiązanie Spółki określone w pkt 16.3 ppkt g) Warunków emisji obligacji serii A.
Administratorem hipoteki została ustanowiona spółka Łuczyński i Wspólnicy spółka komandytowa z siedzibą w Warszawie pod adresem:00-549 Warszawa ul. Piękna 24/26, REGON 140760082, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000267837, z którą Emitent zawarł w dniu 8 lipca 2011 roku umowę o ustanowienie administratora hipoteki.

Podstawa prawna:§ 3 ust.1 Załącznika nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu "Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect".

Wpis dla serii b ustanowiony byl pozniej.

Powtorze raz jeszcze - spolka ma sie dobrze, operacyjnie dziala i sie rozwija, uruchomienie kotla calkowicie zmieni udzial kosztow operacyjnych w produkcji papieru - problemu z nowa emisja raczej byc nie powinno. Z wykupem takze sie nie spodziewam sie powtorki z Fojuda.

Alex2835
0
Wysłane: 9 sierpnia 2012 20:39:07
Przepraszam, dla trzeciej serii obligacji nie ma żadnego memorandum, ponieważ ta emisja ma nie być notowana na Catalyst. Ale spółka ma obecnie ważny prospekt emisyjny i w związku z emisją obligacji musieli sporządzić do niego aneks nr 1, który jest dostępny na stronie www. Wynika z niego, że wszystkie trzy emisje obligacje się zabezpieczone jedną hipoteką umowną łączną na tych samych nieruchomościach.

wapkil
0
Wysłane: 9 sierpnia 2012 22:46:00
Alex2835 napisał(a):
Wynika z niego, że wszystkie trzy emisje obligacje się zabezpieczone jedną hipoteką umowną łączną na tych samych nieruchomościach.

Proponuję to samemu zweryfikować, ale jak pisałem, z ksiąg wieczystych dla mnie wynikało coś innego. To nie jest jedna hipoteka, tylko dwie osobne (najpierw dla serii A, potem dla B, dla C nie widziałem wpisu). Jak rozumiem, w praktyce oznacza to, że w razie dochodzenia zaspokojenia z tej hipoteki najpierw spłaceni zostaną obligatariusze serii A. Dopiero gdyby po ich spłaceniu coś zostało, w co wątpię, pieniądze dostaną obligatariusze serii B. Myślę, że seria C musi być zabezpieczona również na czymś innym (np. na maszynach).

Alex2835
0
Wysłane: 10 sierpnia 2012 12:26:06
Na pewno o żadnym innym zabezpieczeniu w tym aneksie nie było mowy.
Ale zgadzam się, że trzeba skonsultować z prawnikiem kolejność zaspokojenia poszczególnych serii obligacji w świetle ich zabezpieczenia hipoteką umowną łączną na tych samych nieruchomościach.
Rzecz w tym, że zgodnie z warunkami emisji obligacji serii A:
"Od momentu ustanowienia zabezpieczenia o którym mowa w pkt. 19, zobowiązania Emitenta z tytułu Obligacji stanowią zabezpieczone, niepodporządkowane i bezwarunkowe zobowiązania Emitenta, które będą traktowane na równi z wszystkimi pozostałymi obecnymi i przyszłymi zabezpieczonymi i niepodporządkowanymi zobowiązaniami Emitenta, z wyjątkiem tych, do których roszczenia są uprzywilejowane na mocy bezwzględnie obowiązujących przepisów prawa polskiego."

wapkil
0
Wysłane: 10 sierpnia 2012 16:47:47
Nie sądzę, żeby taka formułka mogła zmieniać działanie ksiąg wieczystych :) Szczególnie że, gdyby ją interpretować dosłownie, zabezpieczenie stawałoby się bezwartościowe - w momencie jego ustalenia nie wiadomo przecież, ile przyszłych zobowiązań może jeszcze zaciągnąć emitent. Jeśli się zresztą upierać, można również zauważyć, że ,,z wyjątkiem tych, do których roszczenia są uprzywilejowane na mocy bezwzględnie obowiązujących przepisów prawa polskiego''.
Edytowany: 10 sierpnia 2012 16:49

Leuron
0
Wpisów: 116
Wysłane: 23 sierpnia 2012 08:51:46
Mam mieszane uczucia po raporcie kwartalnym. Z jednej strony zysk operacyjny i przychody ciagle do gory, ale brak wyjasnien czemu tak niski zysk netto? Zysk operacyjny po S1 o 2,7 mln i zarzad planuje 12,9 mln za caly rok - to wyglada optymistycznie. Spolka ma co prawda spore zadluzenie ale nie dajace zadnych powodow do paniki imho.

Chetnie bym przeczytal jakie jest Wasze zdanie na ten temat. Dla mnie ceny kolo 95 wygladaja bardzo atrakcyjnie - uwazam ze spolka nie bedzie miala problemu ze zrolowaniem obligacji ani nawet ze splata duzej czesci zadluzenia w momecie zapadalnosci.

srebrnyptak
0
Wysłane: 23 sierpnia 2012 14:10:31
ma 4kwartal planuja zamknac inwestycje pod ktora byla 1 emisja obligacji, zacznie to byc widoczne w 1kw 2013.

wg widzy jaka posiadam to spolka nie zamierza rolowac tych obligacji tylko skredytowac ich wykup dlugiem bankowym. Ten jest teraz dla niej tanszy. Zrozumieli to teraz kiedy zysk operacyjny zjadaja im koszty finansowe z obslugi dlugu z obligacji.
Do tego ta wysypka idea i cena zrobila sie atrakcyjna.

wapkil
0
Wysłane: 23 sierpnia 2012 15:27:15
srebrnyptak napisał(a):
wg widzy jaka posiadam to spolka nie zamierza rolowac tych obligacji tylko skredytowac ich wykup dlugiem bankowym. Ten jest teraz dla niej tanszy. Zrozumieli to teraz kiedy zysk operacyjny zjadaja im koszty finansowe z obslugi dlugu z obligacji.

Czy mógłbyś napisać, co masz na myśli? Chyba niezbyt to rozumiem.

Kredyt bankowy jest dla nich tańszy, ale mimo tego niecały miesiąc temu wyemitowali obligacje?

Co to znaczy, że ,,zrozumieli to kiedy zysk operacyjny zjadaja im koszty finansowe'' - wcześniej nie wiedzieli, że będą musieli płacić odsetki? Poza tym, kredyt bankowy też generuje koszty finansowe, więc czy wcześniej te koszty również byłyby niższe w przypadku kredytu? Mimo tego, zamiast zaciągnąć kredyt wyemitowali trzy serie obligacji?

Czym zabezpieczą ten kredyt bankowy?

srebrnyptak
0
Wysłane: 23 sierpnia 2012 17:18:34
bank ocenial wysoko ryzyko kredytowe na kociol - (ok 9%marzy) stad sprzedali obligacje, teraz ryzyko jest nizsze i finansowanie kredytem bedzie tansze niz rok temu,

koszt finansowy zjada wynik netto - dlatego ze sa opoznieni z zamknieciem tej inwestycji - sam zysk jaki z niej bedzie, pozwoli na obsluge dlugu.

Kredyt zabezpieczony bedzie na tej samej hipotece co obligacje (te maja zostac wykreslone)

wapkil
0
Wysłane: 23 sierpnia 2012 23:28:29
srebrnyptak napisał(a):
bank ocenial wysoko ryzyko kredytowe na kociol - (ok 9%marzy) stad sprzedali obligacje, teraz ryzyko jest nizsze i finansowanie kredytem bedzie tansze niz rok temu,

Przecież oni ostatnią serię obligacje sprzedawali nie rok, tylko miesiąc temu. Seria sprzed miesiąca ma takie samo oprocentowanie, jak serie wcześniejsze. W ciągu tych kilku tygodni jakimś cudem tak mocno zmieniła się ich sytuacja kredytowa?

srebrnyptak napisał(a):
Kredyt zabezpieczony bedzie na tej samej hipotece co obligacje (te maja zostac wykreslone)

Jeśli wcześniejsze rozważania były poprawne, to zabezpieczenie jest zdecydowanie zbyt małe. Skoro w bilansie te budynki i grunty są warte 20M, ciężko im chyba będzie zabezpieczyć na nich kredyt na 30M, których potrzebują na spłatę obligacji...
Edytowany: 23 sierpnia 2012 23:30

wapkil
0
Wysłane: 23 sierpnia 2012 23:54:08
wapkil napisał(a):
Jeśli wcześniejsze rozważania były poprawne, to zabezpieczenie jest zdecydowanie zbyt małe. Skoro w bilansie te budynki i grunty są warte 20M, ciężko im chyba będzie zabezpieczyć na nich kredyt na 30M, których potrzebują na spłatę obligacji...

Przypomniało mi się, że w tym przypadku ostatnia seria obligacji jest pierwszą do spłaty, więc w zasadzie 40M. Czyli jeszcze trudniej...

srebrnyptak
0
Wysłane: 24 sierpnia 2012 07:46:30
zabezpiecza sie takze na nowej inwestycji.
szczegolow nie znam

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 24 sierpnia 2012 10:36:13
@wapkil

Wpadki jakie zadarzaja sie na Catalyst potrafia podwazyc pomysl inwestowania w obligacje korporacyjne.
Na przyklad casus Religi: spolka notowana na NC, zabezpieczona hipotecznie i brak obslugi chocby odsetek polaczony z totalna olewka faktycznej upadlosci. To potrafi zniechecic. Mam jednak wrazenie, ze z obawy o wykup jestes dla wielu spolek zbyt surowy.
Wiekszosc ciekawych papierow na tym rynku bedzie podlegala rolowaniu. Czy to przez kolejne obligi, czy przez kredyt. W razie problemow wiele spolek jest notowana na gieldzie, czyli w teorii ma mozliwosc skonwertowania dlugu na kapital poprzez emisje akcji. Niejedna dysponuje np nieruchomosciami, ktore nie sa jeszcze zadluzone. Ich sprzedaz to nie jedyna opcja, mozna takze uwolnic kapital poprzez leasing zwrotny. Wyjsc awaryjnych jest wiecej, duzo zalezy od branzy i wielkosci spolki.
Zalozenie, ze kazda spolka, ktora chce utrzymywac jakis docelowy poziom zadluzenia to bankrut jest zbyt duzym uproszczeniem. Przeciez cala gielda to spolki od lat zadluzone srednio na ok 100% swoich kapitalow (ok 50% wskaznik ogolnego zadluzenia).

Mam tez wrazenie, ze zakladasz glownie dwa scenariusze:
1. emitenci od poczatku kombinuja jak zostawic obiligatariuszy "na lodzie".
2. emitenci nie za bardzo wiedza co robia emitujac obligacje i budza sie z reka w nocniku kiedy przychodzi dzien wykupu.

PS. Co do wyboru drozsze obligacje - tanszy kredyt. W obecnej sytuacji, niepewnosci w gospodarce obligacje to czesto lepszy wybor. W przpadku przejsciowych problemow z poziomem utrzymania konwenantanow istnieje spore ryzyko wypowiedzenia umow i upadlosci. W przypadku obligacji emitent jest pod tym wzgledem duzo bardziej bezpieczny. Poza tym dywersyfikacja zrodel kapitalu takze ma znaczenie.
Edytowany: 24 sierpnia 2012 10:56

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 24 sierpnia 2012 11:40:30
do różnic pomiędzy kredytem a obligacjami dodam jeszcze zasadniczą, że kapitał przy obligacjach spłaca się dopiero przy wykupie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,496 sek.

qtjqhwih
gmrkhlyc
gnjhtgzh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
spofjktd
lienuhrw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat