PARTNER SERWISU
rohrgvng
11 12 13 14
Real Trader
0
Wpisów: 13
Wysłane: 3 maja 2012 17:00:40 przy kursie: 1,39 zł
Dziękuję za odpowiedź.

Nigdzie nie napisałem, że nisko oceniam zarząd. Jestem po prostu zaniepokojony sytuacją w spółce - jest za dużo PR, a za mało konkretów, rozchwiane wyniki (to akurat da się wytłumaczyć specyfiką działalności) oraz dziwne inwestycje (moje osobiste zdanie).

Kod:
mod: usunięto informację o własnych zamiarach inwestycyjnych z powodu naruszenia regulaminu

"Gdybym miał podobny osąd do Pańskiego dotyczący jakiejkolwiek spółki, której akcje posiadam - natychmiast bym je sprzedał." - tutaj Pan trochę przesadził... Jako akcjonariusz lub potencjalny inwestor mam prawo wypowiedzieć się nt. spółki giełdowej. Przedstawiłem merytoryczną krytykę i dziwię się, że przedstawiciel spółki publicznej pisze coś takiego.
Edytowany: 4 maja 2012 08:58

WojtekPrzylecki
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 81
Wysłane: 4 maja 2012 11:07:11 przy kursie: 1,38 zł
Cytat:
tutaj Pan trochę przesadził... Jako akcjonariusz lub potencjalny inwestor mam prawo wypowiedzieć się nt. spółki giełdowej. Przedstawiłem merytoryczną krytykę i dziwię się, że przedstawiciel spółki publicznej pisze coś takiego.

Oczywiście, że ma Pan pełne prawo. Przyjmuję każdą merytoryczną krytykę i w miarę możliwości staram się tłumaczyć wszelkie wątpliwości. Pisałem całkiem serio, że jeśli straciłbym wiarę w fundamenty danej spółki to jeśli nie byłoby ku temu jakiś technicznych/spekulacyjnych przesłanek - natychmiast bym sprzedał. Z Pańskiego postu wywnioskowałem, że stracił Pan wiarę w fundamenty IQ Partners. W takim wypadku ja bym sprzedał wszystko (bez względu czy to by było IQ Partners czy cokolwiek innego). Nie widzę w tym nic niestosownego.

debet
0
Wpisów: 259
Wysłane: 18 maja 2012 13:54:53 przy kursie: 1,13 zł
Wyniki za 1 kwartał bardzo złe. Nie dość, że spadek zysku netto r/r o 80% (a przychodów o 13%), to jeszcze WK spada o 3% k/k, co możemy czytać jak realną stratę netto. Dobrze, że przynajmniej zmniejszają zobowiązania, co stanowi jakąś jeszcze poduszkę. Jak widać, wycena 1 zł, którą proponowałem na końcu marca właśnie się spełnia. Niestety tylko pozornie, bo obecnie należy ją jeszcze obniżyć... ale ile musiałbym się zastanowić.

A najlepsze, że prezes ciągle dumnie mówi o niedowartościowaniu, posługując się niezbyt głęboko C/Z i C/Wk ( http://gpwmedia.pl/entries/2662/ ). Słabe wyniki tłumaczy tym, że m.in. mają wiele nowych seedów, które wymagają więcej czasu na wyniki, a są kapitałochłonne - inwestorów to z pewnością obchodzi :) Dywidendy wam wypłacimy może za 2-3 lata (a jak będą udane zwroty, to dywidendy nawet będą rosły), bo na razie mamy duże inwestycje, MUSICIE NAS ZROZUMIEĆ (sztandar).
Edytowany: 18 maja 2012 13:56

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 19 maja 2012 15:29:08 przy kursie: 1,13 zł
Analiza wyników IQ PARTNERS za 1 kwartał 2012 roku

Zysk faktycznie jest niższy niż w niektórych poprzednich okresach ale proszę pamiętać, że zysk skonsolidowany IQP nie oddaje w pełni działalności tej spółki. W przeciwieństwie do MCI, IQPartners konsoliduje niektóre spółki zależne i w ten sposób wynik na działalności inwestycyjnej nie jest widoczny wprost. W analizie postaram się rozbić go na czynniki pierwsze (o ile będzie taka realna możliwość).

Pełna treść sprawozdania skonsolidowanego dostępna jest pod linkiem: www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Wynik netto faktycznie jest niski. W odniesieniu do masy skonsolidowanych przychodów rentowność w 1q2012 wyniosła 33%. W niektórych branżach to jest bardzo dobry wynik! Po dodaniu do nich przychodów z pozostałej działalności operacyjnej mamy już tylko 16%. Konstrukcja tego zysku, będącego mieszanką zysków operacyjnych spółek konsolidowanych i działalności inwestycyjnej spółek matek nie jest w mojej ocenie dobrym miernikiem wartości tej spółki.

Ciekawi mnie mechanizm emitowania obligacji na rzecz spółek zależnych. Oznacza to, że potrzebują one gotówki ale jednocześnie bez zastosowania mechanizmu kolejnej transzy inwestycyjnej. Jest to dość ciekawe rozwiązanie. Zwiększenie kapitału własnego przez emisję udziałów lub akcji powiększyłoby bieżącą wycenę tych spółek. Z kolei kredyty mają działanie wprost odwrotne, czyli wycena metodą skorygowanych aktywów netto spada. Zastanawiam się, jaki cel przyświecał temu działaniu.

W analizowanym kwartale IQP dokonało inwestycji w nowe i dotychczas istniejące spółki portfelowe, które zwiększyły wartość inwestycji występujących w bilansie. Widać je w pozycji Inwestycje w jednostki stowarzyszone, która wzrosła na przestrzeni kwartału o 6,2 mln PLN.

W sprawozdaniu występuje punkt 3.13 „Skutek zmian w strukturze jednostki gospodarczej…”, w którym opisane zostały przeprowadzone w kwartale transakcje. Niestety zawarte w nim dane nie pozwalają wyjść na wspomnianą wcześniej kwotę 6,2 mln PLN. Dane odnoszą się bowiem do aktywów netto spółek i zysku/straty na nich zrealizowanych.

Poniżej prezentuję zestawienie przedstawionych transakcji (może będzie łatwiej czytać niż ze sprawozdania):

kliknij, aby powiększyć

Na podstawie transakcji częściowej sprzedaży udziałów można pokusić się o wycenę niektórych spółek stowarzyszonych:

kliknij, aby powiększyć

Średnia marża zrealizowana na transakcjach wyniosła 8,62%. Przyrównując ją do całkowitej wartości spółek stowarzyszonych wykazanych w sprawozdaniu finansowym otrzymujemy wartość teoretyczną portfela w wysokości:
19 407 kPLN * 1,0862 = 21 080 kPLN

Wiem, że taka wycena może być nadużyciem ale póki co nie widzę lepszej metody na jej przeprowadzenie. Zrealizowana średnia marża byłaby zapewne wyższa, gdyby IQP sprzedawało pakiety kontrolne. Wyceny dochodowe, mieszane i wskaźnikowe wskazują na niedowartościowanie IQP.

Zapraszam także do zapoznania się z aktualną wyceną i wskaźnikami dostępnymi tutaj: www.stockwatch.pl/gpw/iqp,wykr...

>> Więcej analiz najnowszych
raportów finansowych jest tutaj

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 19 maja 2012 16:32:13 przy kursie: 1,13 zł
Analiza wyników IQ PARTNERS za 1 kwartał 2012 roku

Zysk faktycznie jest niższy niż w niektórych poprzednich okresach ale proszę pamiętać, że zysk skonsolidowany IQP nie oddaje w pełni działalności tej spółki. W przeciwieństwie do MCI, IQPartners konsoliduje niektóre spółki zależne i w ten sposób wynik na działalności inwestycyjnej nie jest widoczny wprost. W analizie postaram się rozbić go na czynniki pierwsze (o ile będzie taka realna możliwość).

Pełna treść sprawozdania skonsolidowanego dostępna jest pod linkiem: www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Wynik netto faktycznie jest niski. W odniesieniu do masy skonsolidowanych przychodów rentowność w 1q2012 wyniosła 33%. W niektórych branżach to jest bardzo dobry wynik! Po dodaniu do nich przychodów z pozostałej działalności operacyjnej mamy już tylko 16%. Konstrukcja tego zysku, będącego mieszanką zysków operacyjnych spółek konsolidowanych i działalności inwestycyjnej spółek matek nie jest w mojej ocenie dobrym miernikiem wartości tej spółki.

Ciekawi mnie mechanizm emitowania obligacji na rzecz spółek zależnych. Oznacza to, że potrzebują one gotówki ale jednocześnie bez zastosowania mechanizmu kolejnej transzy inwestycyjnej. Jest to dość ciekawe rozwiązanie. Zwiększenie kapitału własnego przez emisję udziałów lub akcji powiększyłoby bieżącą wycenę tych spółek. Z kolei kredyty mają działanie wprost odwrotne, czyli wycena metodą skorygowanych aktywów netto spada. Zastanawiam się, jaki cel przyświecał temu działaniu.

W analizowanym kwartale IQP dokonało inwestycji w nowe i dotychczas istniejące spółki portfelowe, które zwiększyły wartość inwestycji występujących w bilansie. Widać je w pozycji Inwestycje w jednostki stowarzyszone, która wzrosła na przestrzeni kwartału o 6,2 mln PLN.

W sprawozdaniu występuje punkt 3.13 „Skutek zmian w strukturze jednostki gospodarczej…”, w którym opisane zostały przeprowadzone w kwartale transakcje. Niestety zawarte w nim dane nie pozwalają wyjść na wspomnianą wcześniej kwotę 6,2 mln PLN. Dane odnoszą się bowiem do aktywów netto spółek i zysku/straty na nich zrealizowanych.

Poniżej prezentuję zestawienie przedstawionych transakcji (może będzie łatwiej czytać niż ze sprawozdania):

kliknij, aby powiększyć

Na podstawie transakcji częściowej sprzedaży udziałów można pokusić się o wycenę niektórych spółek stowarzyszonych:

kliknij, aby powiększyć

Średnia marża zrealizowana na transakcjach wyniosła 8,62%. Przyrównując ją do całkowitej wartości spółek stowarzyszonych wykazanych w sprawozdaniu finansowym otrzymujemy wartość teoretyczną portfela w wysokości:
19 407 kPLN * 1,0862 = 21 080 kPLN

Wiem, że taka wycena może być nadużyciem ale póki co nie widzę lepszej metody na jej przeprowadzenie. Zrealizowana średnia marża byłaby zapewne wyższa, gdyby IQP sprzedawało pakiety kontrolne. Wyceny dochodowe, mieszane i wskaźnikowe wskazują na niedowartościowanie IQP.

Zapraszam także do zapoznania się z aktualną wyceną i wskaźnikami dostępnymi tutaj: www.stockwatch.pl/gpw/iqp,wykr...

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

BigLot
1
Wpisów: 371
Wysłane: 22 sierpnia 2012 17:44:16 przy kursie: 0,76 zł
Widząc jak kurs akcji pokonuje z impetem wszelkie wsparcia, z niecierpliwością oczekuję na koniec miesiąca, może wreszcie zrozumiem tak niską wycenę rynkową spółki.
Może czas na komentarz Zarządu i uspokojenie akcjonariuszy.
Ostatnie rozważania na temat wyceny i fundamentów miały miesce przy kursie o blisko 100% wyższym.
Albo czas albo pieniądz. ...

Kasia Stefanska
4
Wysłane: 6 września 2012 00:36:57 przy kursie: 0,70 zł
Analiza wyników spółki IQ PARTNERS za 2 kwartał 2012 roku

IQP jest spółką, która nie podlega standardowym (o ile można tak w ogóle mówić) metodom analizy fundamentalnej. Wycena wskaźnikowa oparta na przychodach i skonsolidowanym zysku nie ma tutaj znaczenia, choć jak najbardziej jest w monitorze spółki publikowana: www.stockwatch.pl/gpw/iqp,wykr... Dzięki ostatnim spadkom kursu wskaźniki wskazują na niedowartościowanie kursu.

Ja przejrzę sprawozdanie pod kątem informacji, które mogą faktycznie przyczynić się do zwiększenia wartości dla akcjonariuszy, czyli spółkom zależnym o portfelowym. Pamiętajmy proszę, że zarząd raczej nie przewiduje wypłacania dywidendy i nie ma zamiaru działać w sprawie podniesienia kursu (choć zgadza się, że spółka jest niedowartościowana). Te ostatnie stwierdzenia znalazły potwierdzenie na konferencji poświęconej wynikom, dlatego pozwoliłam sobie powołać się na nie.

Na początku zacznę od omówienia rachunku wyników ale raczej w sposób teoretyczny. Specyfika działalności IQ Partners jest zbliżona do MCI Management, bo obie działają jako fundusze. Dla tej drugiej spółki biegły rewident powtarza, że powinna konsolidować działalność spółek zależnych, stowarzyszonych i portfelowych, aby sprawozdanie najlepiej oddawało sytuację gospodarczą całej grupy. W przypadku IQP takiej uwagi lub zastrzeżenia nie mamy.

Dzieje się tak, ponieważ część spółek faktycznie jest przez IQP konsolidowana. Poniżej zamieszczam ich listę pochodzącą ze sprawozdania wraz z przedmiotem działalności:

kliknij, aby powiększyć

Wymienienie przedmiotu działalności spółek nie jest przypadkowe. Chodziło mi o pokazanie, jak bardzo zdywersyfikowane są portfele funduszy i zaznaczenie, że prezentowanie w pełni skonsolidowanych danych także może być mylące. Ja sama nie jestem przekonana, czy właśnie pełna konsolidacja jest w tym przypadku najlepszym pomysłem ale nie jestem w stanie wskazać rozwiązania w pełni satysfakcjonującego.

Potwierdzenie mojej tezy znajduję w rachunku segmentowym. Poniżej znajduje się zestawienie wszystkich konsolidowanych segmentów działalności i ich wpływ na wynik netto całej grupy kapitałowej:

kliknij, aby powiększyć

Wynik całej grupy kapitałowej nie jest tworzony na podstawowej operacyjnej działalności spółek zależnych. Zysk powstaje na działalności inwestycyjnej. Pełna lista spółek portfelowych zawarta jest w sprawozdaniu (zachęcam do przeczytania, bo jest obszerne: www.stockwatch.pl/komunikaty-s...).

W poniższej tabeli zestawienie rodzajów spółek według metod wyceny:

kliknij, aby powiększyć

Widać, że największą wartość inwestycji na przestrzeni półrocza (brak danych kwartalnych) wygenerowały spółki notowane na różnego rodzaju parkietach. Wycenie odniesionej na wynik IQP podlegała tylko część spółek i wpływ tej wyceny na wynik wyniósł w półroczu (-4 731), czyli nastąpiło zmniejszenie wartości godziwej. Większy wpływ miały nowe inwestycje (zmiana netto 12 796 kPLN – różnica pomiędzy nabyciami a sprzedażą).

Wniosek najważniejszy jest taki: IQP ciągle jest na etapie bardzo rozbudowanych i szerokich zakupów, czyli inwestycji. Spółka oraz jej podmioty portfelowe są młode, więc nie przyszedł jeszcze czas na spieniężanie inwestycji. Pojedyncze podmioty udało się wprowadzić na giełdę i to należy odbierać jako sukces.

Mnie strategia IQPartners w zakresie inwestycji się podoba. Pracowałam w jednym inkubatorze, dla kilku innych wykonywałam usługi doradcze i pozwolę sobie na małe porównanie. Strategia IQP inwestowania mniejszych kwot (niekoniecznie pełnej możliwej wartości inwestycji dofinansowanej z POIG 800 kPLN) w duża ilość spółek zwiększa szanse jej powodzenia. Inkubowane spółki mają niższą wartość księgową (niż maksymalne około 1 600 kPLN), co znacznie ułatwia ich sprzedaż. Dzięki tak dużej dywersyfikacji portfela zwiększamy też szansę, że któraś ze spółek stanie się sukcesem.

Wydaje mi się, że IQP powinno być analizowane właśnie przez pryzmat posiadanych inwestycji. Skoro ich łączna wartość bilansowa wynosi ponad 27 mln PLN, to może właśnie tę wartość należy dzielić przez liczbę akcji? Proste dzielenie daje wartość 1,22 PLN na jedną akcję na koniec analizowanego kwartału. W ten sposób patrząc można pokusić się o stwierdzenie niedowartościowania.

Jak widzicie po powyższym opisie, ciężko jest mi się odnieść do kursu akcji. Podjęta przeze mnie próba przyrównania portfela do wartości akcji może wniesie coś nowego do Waszego spojrzenia? Proszę o komentarze, bo ciekawa jestem jak na to patrzycie.

andy_dufresne
130
Wpisów: 998
Wysłane: 17 września 2012 21:23:47 przy kursie: 0,84 zł
Mamy poważne przetasowanie w akcjonariacie: link

Kto kupił?
Jestem na Twitterze

pacpaw
3
Wpisów: 228
Wysłane: 20 września 2012 17:22:02 przy kursie: 0,98 zł
Ciekawe czy dzisiaj się dowiemy. W końcu mija już 4 dzień roboczy...

pacpaw
3
Wysłane: 21 września 2012 17:21:58 przy kursie: 0,99 zł
I się nie dowiedzieliśmy. Może coś pokręciłem d'oh! Po ilu dniach jest obowiązek informacyjny o przekroczeniu progów procentowych?

andy_dufresne
130
Wysłane: 23 września 2012 18:27:05 przy kursie: 0,99 zł
Racja, termin już minął. Chyba wychodzi na to, że po stronie nabywców było kilka podmiotów poniżej progów.
Jestem na Twitterze

pacpaw
3
Wysłane: 24 września 2012 15:36:50 przy kursie: 1,20 zł
Jednak Atlantis
Zwiększenie zaangażowania

Cytat:
Zawiadamiająca informuje, że w dniu 14.09.2012r. w ramach umowy cywilnoprawnej nabyła 2.200.000 akcji Spółki, która to ilość stanowi 9,84% udziału w kapitale zakładowym Spółki oraz uprawniała do oddania 2.200.000 głosów stanowiących 9,84% udziału w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki

Czyli jak to się ma do Obowiązku Informacyjnego? Ja tu widzę 6 dni roboczych.

andy_dufresne
130
Wysłane: 25 września 2012 11:46:43 przy kursie: 1,59 zł
Mamy już okolicznościowy artykuł w Parkiecie.

Cytat:
Transakcja, w której akcji pozbył się cypryjski wehikuł należący do Jarosława Obary, była częścią umowy inwestycyjnej z czerwca 2011 r. na podstawie której Atlantis, lub wskazany przez niego podmiot, miał odkupić od cypryjskiej firmy Azaraco (wehikuł należący do Obary) 20,53-proc. pakiet akcji IQ Partners za łącznie 12,51 mln zł (po 2,7 zł za sztukę). Umowa miała być zrealizowana w trzech etapach. Pierwszy, w którym właściciela zmieniło w pakietówkach 4,99 proc. kapitału IQ Partners, za prawie 3 mln zł, został zamknięty jeszcze w czerwcu 2011 r. Dwa kolejne planowano sfinalizować do końca 2011 r. Termin nie zostały dotrzymane.

Może to opóźnienie wynikało m.in. z negocjacji ceny?

Jestem na Twitterze
Edytowany: 25 września 2012 11:47

pacpaw
3
Wysłane: 25 września 2012 17:06:46 przy kursie: 1,59 zł
Tego już chyba nigdy się nie dowiemy. Swoją drogą ciekawe czy obecnie co się dzieje w IQP to powielenie scenariusza z innych spółek p. Patrowicza czy gra toczy się o coś więcej niż ubieranie?

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 27 września 2012 23:01:22 przy kursie: 1,26 zł
AD nurkuje. Wzrosty na 300 tysiacach a spadki na ponad milionie akcji. Raczej ubieranie jak na ERGu i inych spolkach.

pacpaw
3
Wysłane: 27 września 2012 23:23:57 przy kursie: 1,26 zł
Wzrosty na niskimi volumenie bo kupowała tylko jedna strona. Teraz sprzedaje/kupuje Patrowicz plus my blackeye, a siła ulicy jest wielka. Od momentu ujawnienia przemieliło się ponad 2 mln akcji, czyli tyle ile nabył ostatnio Atlantis. Ile z tego było faktycznie Atlantisu - trzeba poczekać na ewentualny komunikat. Zabawa na tym papierze chyba dopiero się rozpoczęła.
Trochę szkoda, bo bardziej liczyłem na spółki córki IQP a tu Atlantis trochę namieszał w moich planach.
Edytowany: 27 września 2012 23:24

andy_dufresne
130
Wysłane: 2 października 2012 20:24:28 przy kursie: 1,43 zł
Wywiad z prezesem: http://gpwmedia.pl/entries/4227/
Jestem na Twitterze

pacpaw
3
Wysłane: 2 października 2012 21:29:49 przy kursie: 1,43 zł
Szkoda, że nie było żadnej wzmianki o powiększeniu pakietu przez Patro i jak na współpracę z nim zapatruje się obecny zarząd IQP. Teraz to jest chyba temat numer 1 w przypadku tej spółki.

andy_dufresne
130
Wysłane: 4 października 2012 13:13:08 przy kursie: 1,20 zł
Przed chwilą był wywiad z prezesem Hazubskim na TV Biznes.
Dziennikarz ma inklinacje sensacyjno-śledcze i bez ogródek zaczął od forów internetowych i opinii o Patrowiczu ;)

Co na to IQP:
- Patrowicz nie pojawił się w spółce teraz, tylko zwiększył zaangażowanie;
- Patrowicz przez Atlantis ma mniejszościowy pakiet, w innych spółkach Patrowicza jest inaczej, żadne akcje nie są uprzywilejowane;
- pozostali większościowi akcjonariusze (Hazubski, Przyłęcki) nie uczestniczyli w tych transakcjach;
- nie da się ukryć, że powyższe zwiększyło zainteresowanie spółką i spowodowało wzrost obrotów;
- prezes wierzy, że Patrowicz docenił fundamenty spółki i chce po prostu zarobić;
- akcje są niedowartościowane i mają "sporo do nadrobienia";
- na ostatnie wzrosty należy spojrzeć również w kontekście poprzedzających je spadków kursu.

Inne kwestie:
- planowanych 6 inwestycji w 2012;
- zaplanowane inwestycje na 2013 r.;
- wyjścia z inwestycji - brak sztywnych prognoz, nic na siłę, sporo zależy od sytuacji na rynku.

Czyli dla bliżej zainteresowanych spółką w sumie nic nowego.

Dla mnie ze spraw związanych z Patrowiczem na dziś istotne są dwie:
1. po ile kupowane były akcje IQP w ostatniej transakcji (umowa inwestycyjna z ubiegłego roku mówiła o cenie 2.7,
ale teraz nie podawano żadnych szczegółów; myślę, że taniej, bo pewnie uwzględniano niższą wycenę rynkową);
2. czy nowy akcjonariusz wykazuje jakąkolwiek aktywność związaną z wpływem na bieżącą działalność spółki
(np. wspólne inwestycje, możliwe synergie we wspólnym biznesie - tylko, hmm, czy Atlantis coś robi? ;) ).

Może choć tej drugiej kwestii pomoże nam - współakcjonariuszom :) - Pan Przyłęcki, bywający czasami na tym forum?

Jestem na Twitterze
Edytowany: 4 października 2012 13:23

pacpaw
3
Wysłane: 4 października 2012 19:45:25 przy kursie: 1,20 zł
No właśnie jak to było w tamtym roku?
Atlantis niby kupił akcje po 2,7 (1.115.000 szt.)oraz 2,4 (1.115.000 szt.). A potem znowu poszła pakietówka w cenie 2,75 na 2.212.000 papiera.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

11 12 13 14

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,335 sek.

bcyunetm
ytvgrwiu
rfmltnih
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ueupdrwa
tfuikzqq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat