Analiza wyników spółki IQ PARTNERS za 2 kwartał 2012 roku
IQP jest spółką, która nie podlega standardowym (o ile można tak w ogóle mówić) metodom analizy fundamentalnej. Wycena wskaźnikowa oparta na przychodach i skonsolidowanym zysku nie ma tutaj znaczenia, choć jak najbardziej jest w monitorze spółki publikowana:
www.stockwatch.pl/gpw/iqp,wykr... Dzięki ostatnim spadkom kursu wskaźniki wskazują na niedowartościowanie kursu.
Ja przejrzę sprawozdanie pod kątem informacji, które mogą faktycznie przyczynić się do zwiększenia wartości dla akcjonariuszy, czyli spółkom zależnym o portfelowym. Pamiętajmy proszę, że zarząd raczej nie przewiduje wypłacania dywidendy i nie ma zamiaru działać w sprawie podniesienia kursu (choć zgadza się, że spółka jest niedowartościowana). Te ostatnie stwierdzenia znalazły potwierdzenie na konferencji poświęconej wynikom, dlatego pozwoliłam sobie powołać się na nie.
Na początku zacznę od omówienia rachunku wyników ale raczej w sposób teoretyczny. Specyfika działalności IQ Partners jest zbliżona do MCI Management, bo obie działają jako fundusze. Dla tej drugiej spółki biegły rewident powtarza, że powinna konsolidować działalność spółek zależnych, stowarzyszonych i portfelowych, aby sprawozdanie najlepiej oddawało sytuację gospodarczą całej grupy. W przypadku IQP takiej uwagi lub zastrzeżenia nie mamy.
Dzieje się tak, ponieważ część spółek faktycznie jest przez IQP konsolidowana. Poniżej zamieszczam ich listę pochodzącą ze sprawozdania wraz z przedmiotem działalności:

kliknij, aby powiększyćWymienienie przedmiotu działalności spółek nie jest przypadkowe. Chodziło mi o pokazanie, jak bardzo zdywersyfikowane są portfele funduszy i zaznaczenie, że prezentowanie w pełni skonsolidowanych danych także może być mylące. Ja sama nie jestem przekonana, czy właśnie pełna konsolidacja jest w tym przypadku najlepszym pomysłem ale nie jestem w stanie wskazać rozwiązania w pełni satysfakcjonującego.
Potwierdzenie mojej tezy znajduję w rachunku segmentowym. Poniżej znajduje się zestawienie wszystkich konsolidowanych segmentów działalności i ich wpływ na wynik netto całej grupy kapitałowej:

kliknij, aby powiększyćWynik całej grupy kapitałowej nie jest tworzony na podstawowej operacyjnej działalności spółek zależnych. Zysk powstaje na działalności inwestycyjnej. Pełna lista spółek portfelowych zawarta jest w sprawozdaniu (zachęcam do przeczytania, bo jest obszerne:
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...).
W poniższej tabeli zestawienie rodzajów spółek według metod wyceny:

kliknij, aby powiększyćWidać, że największą wartość inwestycji na przestrzeni półrocza (brak danych kwartalnych) wygenerowały spółki notowane na różnego rodzaju parkietach. Wycenie odniesionej na wynik IQP podlegała tylko część spółek i wpływ tej wyceny na wynik wyniósł w półroczu (-4 731), czyli nastąpiło zmniejszenie wartości godziwej. Większy wpływ miały nowe inwestycje (zmiana netto 12 796 kPLN – różnica pomiędzy nabyciami a sprzedażą).
Wniosek najważniejszy jest taki: IQP ciągle jest na etapie bardzo rozbudowanych i szerokich zakupów, czyli inwestycji. Spółka oraz jej podmioty portfelowe są młode, więc nie przyszedł jeszcze czas na spieniężanie inwestycji. Pojedyncze podmioty udało się wprowadzić na giełdę i to należy odbierać jako sukces.
Mnie strategia IQPartners w zakresie inwestycji się podoba. Pracowałam w jednym inkubatorze, dla kilku innych wykonywałam usługi doradcze i pozwolę sobie na małe porównanie. Strategia IQP inwestowania mniejszych kwot (niekoniecznie pełnej możliwej wartości inwestycji dofinansowanej z POIG 800 kPLN) w duża ilość spółek zwiększa szanse jej powodzenia. Inkubowane spółki mają niższą wartość księgową (niż maksymalne około 1 600 kPLN), co znacznie ułatwia ich sprzedaż. Dzięki tak dużej dywersyfikacji portfela zwiększamy też szansę, że któraś ze spółek stanie się sukcesem.
Wydaje mi się, że IQP powinno być analizowane właśnie przez pryzmat posiadanych inwestycji. Skoro ich łączna wartość bilansowa wynosi ponad 27 mln PLN, to może właśnie tę wartość należy dzielić przez liczbę akcji? Proste dzielenie daje wartość 1,22 PLN na jedną akcję na koniec analizowanego kwartału. W ten sposób patrząc można pokusić się o stwierdzenie niedowartościowania.
Jak widzicie po powyższym opisie, ciężko jest mi się odnieść do kursu akcji. Podjęta przeze mnie próba przyrównania portfela do wartości akcji może wniesie coś nowego do Waszego spojrzenia? Proszę o komentarze, bo ciekawa jestem jak na to patrzycie.
>> Więcej analiz najnowszych
raportów finansowych jest tutajPowyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.