PARTNER SERWISU
clrotsob
122 123 124 125 126
irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 23 sierpnia 2012 12:25:17 przy kursie: 49,92 zł
Kasia Stefanska napisał(a):

Szefostwo IDM może skupować akcje nie tylko w celu utrzymania kontroli. Nie wiem, na ile ich ona jeszcze interesuje. Mogą chcieć sztucznie podtrzymywać wartość spółki, żeby nie spadła do groszowego poziomu. To dopiero byłaby porażka.

I to w mojej ocenie gorsza nawet niż utrata kontroli. Tracisz kontrolę i jednocześnie umywasz ręce od tego, co dzieje się ze spółką. Natomiast doprowadzenie jej do stanu groszówki nie wróży panom dobrze na przyszłość. Wtedy kto im ponownie uwierzy i da pieniądze? Jeśli nie zrobią przekrętu na miarę Amber Gold, to w tym światku są raczej skończeni? Jak uważacie?

Think

Uważam, że w sensie biznesowym oni już są skończeni, chyba że na jakichś Kajmanach uciułali dostateczną ilość gotówki, żeby poprzez bardzo zakamuflowane słupy (persony w stylu panny Dral odpadają w przedbiegach) otworzyć sobie jakiś nowy biznes, zanim go jednak rozkręcą może upłynąć naprawdę mnóstwo czasu.
Tymczasem na chwilę obecną sytuacja wygląda tak, że sympatyczni panowie władają domem maklerskim z gigantycznym zadłużeniem krótkoterminowym, posiadającym głównie śmieciowe aktywa oraz całkowicie skompromitowane TFI, które pójdzie do odstrzału natychmiast po tym, gdy wznowi wykup udziałów.
Spółka dramatycznie potrzebuje gotówki a nie ma skąd jej wziąć. Uchwalenie tej bzdurnej, "motywacyjnej" emisji w praktyce nic nie da, chyba że jest ona pomyślana jako ostatni strzał, żeby nachapać się jeszcze przed nieuchronnym bankructwem. W takim wypadku owszem, każda z obejmujących ją osób ma szansę, ale tylko szansę zarobić nieco grosza na różnicach kursowych, pytanie tylko, czy to opłacalne i czy w ogóle się uda? Obecnie do nominału mamy 16 groszy, kiedy zaczną sypać, może bardzo szybko okazać się, że zyski wcale nie są takie oszałamiające. Jeśli natomiast emisja pomyślana jest jako zabezpieczenie kolejnych pożyczek, być może w innych bankach, to pomysł ten jest całkowicie księżycowy. Po cyrkach, jakie obecnie mają miejsce żaden bank nie przyjmie tych akcji jako zabezpieczenia. To samo dotyczy obligacji zamiennych na akcje. Jeżeli nie namówią jakiejś swojej spółki zależnej bądź funduszu na zakup tych papierów, to nikt z zewnątrz raczej nie będzie nimi zainteresowany, gdyż oznaczałoby to co najmniej trzykrotny wzrost ilości akcji w stosunku do stanu obecnego. W takim wypadku już po prostym podzieleniu obecnego kursu przez trzy otrzymujemy cenę niecałych 9 groszy za akcję, podczas gdy cena nominalna to 10 groszy. A nawet jeśli namówią, to zyskują raptem 50 milionów złotych, które z miejsca będą musieli wpakować w obsługę krótkoterminowego zadłużenia. No, chyba że wezmą to wszystko i zwieją na Kajmany:) Co więcej w swoim wywodzie wcale nie uwzględniam zachowania się "drobnych", którzy przecież niedługo zorientują się, co się tu dzieje i zaczną sprzedawać, żeby zachować chociaż ułamek zainwestowanych kwot. Nie wspominając już o tym, że za tydzień będzie tu opublikowany raport za drugi kwartał. Zakładam, że będzie katastrofalny. Mogiła, szanowna Pani:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...
Edytowany: 23 sierpnia 2012 12:34

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 23 sierpnia 2012 15:56:52 przy kursie: 49,92 zł
irfy napisał(a):
Ja widzę to w ten sposób (ale jak zawsze zaznaczam, że mogę się mylić):
Bank oświadczył, że przejmuje głosy wykonywane z akcji prezesa. Ten, niczym rozzłoszczony dzieciuch zareagował emocjonalnie.
(...)
bankowi analitycy doszli zapewne do wniosku, że należy ratować to, co jeszcze uratować się da i wyprzedawać codziennie tyle akcji ile tylko można, przewidując że z takim przywództwem firmy zwyczajnie uratować się już nie da, należy więc wyszarpać z rynku tyle gotówki, ile tylko możliwe, zanim akcje faktycznie staną się niesprzedawalne.

To rozumowanie jest oczywiście spójne, ale wydaje mi się, że jest w nim luka, o której wcześniej wspominałem.

Między przejęciem akcji, a dojściem do takiego wniosku minęłyby niecałe dwa dni. Nie sądzę, żeby DB zmienił zdanie, a zachowanie prezesa miało na to jakikolwiek wpływ. Bank znacznie wcześniej doskonale wiedział, czego może się spodziewać. Myślę, że wymachiwanie przez szanownego pana prezesa łopatką i ogłaszanie projektów uchwał nic tu zmieniło.

Przypuszczam, że przejęcie głosów i sprzedawanie akcji się nie wykluczają. Sądząc po dotychczasowym rozwoju sytuacji, odebranie prezesowi możliwości głosowania spółce chyba nie zaszkodzi.

Kasia Stefanska napisał(a):
Jeśli nie zrobią przekrętu na miarę Amber Gold, to w tym światku są raczej skończeni? Jak uważacie?

Myślę, że bardzo ładnie to ujęłaś, choć nie wiem, na ile celowo :) Problem właśnie w tym, że to wszystko nie wygląda chyba na przekręt, tylko na czystą głupotę i krańcową niekompetencję. O przekręt, byle zrobiony trochę delikatniej niż AG, nikt pewnie by nie miał pretensji. Natomiast taka głupota, potwierdzona utratą znacznej części własnego majątku, jest niewybaczalna.
Edytowany: 23 sierpnia 2012 16:04

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 24 sierpnia 2012 18:47:50 przy kursie: 49,92 zł
Wygląda na to, że Falenta na niesnaskach z innymi głównymi akcjonariuszami IDMu z nich wszystkich wyszedł zdecydowanie najlepiej. Spadł na 4 łapy.

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 24 sierpnia 2012 22:09:24 przy kursie: 49,92 zł
irfy napisał(a):

Uważam, że w sensie biznesowym oni już są skończeni, chyba że na jakichś Kajmanach uciułali dostateczną ilość gotówki, żeby poprzez bardzo zakamuflowane słupy (persony w stylu panny Dral odpadają w przedbiegach) otworzyć sobie jakiś nowy biznes, zanim go jednak rozkręcą może upłynąć naprawdę mnóstwo czasu.

oj, niekoniecznie. Pan Grzegorz mógłby wydać książkę "Jak utopiłem moją Utopię". Ta historia miałaby szansę stać się bestsellerem 2012 ;)
Edytowany: 24 sierpnia 2012 22:11

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 24 sierpnia 2012 22:56:48 przy kursie: 49,92 zł
@flesz

"jak utopiłem moją utopię"- trafne podsumowanie całej historii IDM-u
Paradoks polega na tym, że to była swego czasu naprawdę dobra i perspektywiczna firma. Niestety woda sodowa i utrata kontaktu z rzeczywistością zrobiły swoje. Firma, która miała potencjał na 100 mln zysku rocznie, zmieniła się w totalną ruinę, która jeśli nawet przetrwa to po ostrym drukowaniu i tak będzie nieatrakcyjna dla inwestorów.

Jeśli chodzi o nową emisję motywacyjną, to odbieram to jako desperacką próbę zatrzymania w firmie pracowników, którzy wdepnęli w zakup akcji po 2,10 z brakiem możliwości sprzedaży. Prezes wspominał, że większość tych akcji została kupiona na kredyt, a skoro bank nie może ich sprzedać to windykuje pensje pracowników. Osobiście uważam, że ta emisji jest zbędna bo w końcu w takiej sytuacji pracownicy muszą się czuć bardzo związani z firmą:), a instytucje finansowe teraz raczej redukują niż zwiększają zatrudnienie, z drugiej jednak strony 20 mln akcji razy nominał daje 2 mln zł, które piechotą nie chodzą:D, jeszcze jakby zarząd przesiadł się z Bentleya na Skodą to może udałoby się jakoś uciułać na obsługę kredytów. Tak czy inaczej banki już związały pracowników z idm świętym węzłem kredytowym na hossę i bessę:)

irfy
0
Wysłane: 24 sierpnia 2012 23:49:14 przy kursie: 49,92 zł
@orestes84
Faktem jest, że w przypadku IDMu wyświechtany slogan mówiący o tym, że pracownicy są najcenniejszym dobrem firmy jest akurat w pełni na miejscu. Jeśli odejdą od nich fachowcy (o ile już nie odeszli), to w zasadzie jest już pozamiatane, bo studentami nie da się ciągnąć tak zadłużonego domu maklerskiego (który musi w związku z tym zarabiać i to dobrze) a profejonaliści będą ich omijać, gdyż wcale nie ma pewności że firma przetrwa, szczególnych kokosów pewnie nie zaoferuje a i w życiorysie wygląda to niespecjalnie, przynajmniej na chwilę obecną.
Tyle tylko, że obecnej, w dodatku zadłużonej załogi taką emisją raczej zatrzymać się nie da. Uważam wręcz, że ofertę "motywacyjnego" nabywania nowych akcji po nominale ludzie ci uznaliby za ponury żart szefostwa, który podziałałby przeciwnie do zamierzeń i stanowił dodatkową motywację do zmiany miejsca zatrudnienia, jak najszybszego spłacenia kredytów na akcje i zapomnieniu, że coś takiego jak IDM w ogóle istniało. Taka akcja byłaby atrakcyjna przy kursie wynoszącym złotówkę z haczykiem. Wtedy szefostwo mogłoby powiedzieć, że wprawdzie pracownicy brali akcje po 2.1, ale teraz dostaną kolejne, za 10 groszy, podczas gdy na rynku chodzą po złociszu. Byłoby to wyraźnym sygnałem, że naczalstwo nie robi sobie jaj przynajmniej z własnych ludzi. Ale teraz? Przecież to ludzie z biura maklerskiego i widzą te 16 groszy brakujące do nominału. IDM mógł ryzykować, wkładając środki w udziały w bankrutach, ale jego pracownicy są raczej mądrzejsi:)

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 27 sierpnia 2012 19:34:01 przy kursie: 55,68 zł
Jeśli ktoś nie może stawić się na NWZA, sugeruje udzielenia pełnomocnictwa SII. Ja osobiście będę na NWZA ale takie podejście pozwoli zebrać pod jednym przyciskiem więcej % głosów.

Więcej informacji pod linkiem:
www.sii.org.pl/6106/ochrona_pr...

Jeśli chodzi o sam IDMSA to do czasu ujawnienia raportu za II i III (ten ostatni będzie bardzo negatywny wg mojej oceny) na walorach tej spółki będzie dużo emocji.
Emisja akcji po 10 gr jest negatywna, nawet jeśli pracownicy nabyli akcje to są związanie lock upem i szybko stąd nie uciekną.

Natomiast należy zastanowić się czy obecnie działanie nie jest celowe [emisja po 10gr], aby obniżyć kurs. Wiadomo ze kilka osób związanych z GK IDMSA to starzy gracze rynkowi, którzy na nagłym spadku kursu mogą zarobić znacznie więcej niż stracili prezes i vice prezes poprzez sprzedaż ich akcji przez banki. Co prawda to tylko gdybanie.

GK IDMSA ma przed sobą co najmniej ciężkie 12 miesięcy,
- core biznes związany z emisjami jest defakto teraz wyłączony [nie uplasują dużej emisji niczego],
- Idea TFI jest wyłączona; zyski związane z tym podmiotem się skończyły,
- Electus generuje śladowe zyski
- zysk z inwestycji na rynku - raczej tutaj będą duże księgowe straty związane z przeszacowaniem aktywów do cen rynkowych które mocno się osunęły.

menager
0
Wpisów: 384
Wysłane: 27 sierpnia 2012 21:09:54 przy kursie: 55,68 zł
moim zdaniem to oni nie maja żadnych szans się podnieść z domu maklerskiego to pewnie większość klientów już pouciekała, więc z czego maja być zyski ??

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 27 sierpnia 2012 22:24:29 przy kursie: 55,68 zł
jak dla mnie to mają szczęście że wyszła afera z Amberem bo teraz tam się skupia uwaga całego narodu a im się może udać zatrzeć złe wrażenie u ludzi nie zorientowanych jeśli IDEA TFI zacznie wypłacać środki z umożonych jednostek, część klientów może nawet pomyśleć ze ta IDEA TFI nie jest taka zła bo gdzie indziej nic klienci nie dostali

orestes84
0
Wysłane: 27 sierpnia 2012 22:57:32 przy kursie: 55,68 zł
Wydaje mi się, że mogą się podnieść. Jednak bez układu z wierzycielami się nie obejdzie. Jest bardzo prawdopodobne, że na to pójdą z braku lepszej alternatywy. Firma nie posiada przecież żadnego "twardego" majątku. Poza tym brokerka to nie drogówka i jakąś tam rentowność ma. Poza tym firma ma już wprawę w reanimowaniu nieboszczyków może teraz w końcu się uda:). Jednak w między czasie powinna nas czekać jedna albo kilka sporych emisji ratunkowych, które skutecznie zniwelują z pozoru duży potencjał wzrostu. Póki co załoga IDM musi szybka łatać dziury na łajbie bo inaczej pójdą pod wodę. Najważniejsze sprawy to zatrzymanie pracowników i jak najszybsza wypłata środków przez IDEATFI od tego zależy dalsze istnienie firmy. Kwestia zadłużenia jest w pewnym sensie wtórna i zależy tylko od uzgodnień z wierzycielami. Reasumując myślę, że dołek może być trochę niżej niż obecnie, wiadomo wniosek o upadłość układową nie wzbudza pozytywnych skojarzeń wśród szerokiego grona inwestorów, w dalszej kolejności będzie spekulacyjny rajd na północ, na koniec okaże się czy spółka da radę przetrwać i co ważniejsze kosztem ilu wydrukowanych akcji uda się to osiągnąć. Ot taka proza życia ostatnio, wyjście na prostą za cenę zeszmacenia kursu:)

irfy
0
Wysłane: 27 sierpnia 2012 23:43:08 przy kursie: 55,68 zł
@Orestes84
Z wierzycielami istotnie mogą się dogadać. Ale powiedz mi proszę, jak chcesz tu zrobić "ratunkowe" emisje? Nie chodzi mi już nawet o to kto miałby je uchwalić, ale raczej kto miałby je objąć. Bo ratowanie poprzez emitowanie akcji bez prawa poboru w cenie nominalnej a następnie rzucanie ich w rynek zwyczajnie się nie uda. To nie Oil, tu nie ma żadnej mitycznej ropy naftowej (tam też nie ma, ale wyznawcy wierzą, że jest:) ) ani innego asa w rękawie. Czasami czytam opinie ludzi, porównujących IDM do Immoeast, jednak to zupełnie nie ta skala, tam był duży zagraniczny bank notowany na paru parkietach a tutaj mały, regionalny dom maklerski, zarządzany przez niepoważnych bufonów. W zasadzie jedyną szansą na powodzenie emisji byloby namówienie jakiegoś dużego i silnego podmiotu do faktycznego przejęcia firmy i wyemitowanie tylko i wyłącznie dla niego stosownego pakietu akcji. Wątpię jednak, by znalazł się ktoś, kto miałby ochotę w ogóle przejąć tę spółkę, szczególnie zaś z dotychczasowym zarządem:)
Edytowany: 27 sierpnia 2012 23:45

menager
0
Wpisów: 384
Wysłane: 28 sierpnia 2012 00:14:39 przy kursie: 55,68 zł
reputacja tej firmy jest tak nadszarpnięta że nikt rozsądny nie wejdzie w to

jeśli naprawdę zależało by im na ratowaniu tej firmy to wcześniej by działali

pomyśl czy ty mając wolne środki założyłbyś teraz konto w IDM ? ulokowałbyś środki w IDEA TFI ?, raczej nie bo jest wiele innych lepszych domów maklerskich i funduszy

więc pytam się jak firma ma się podnieść jak poniosła tak potężne straty, ludzie chcą wycofać środki z funduszu a nowych klientów nie będzie

jak utrzymać pracowników jak nie ma przychodów ?
jak zdobyć środki na wypłatę w funduszu ?
jak spłacić kredyty ?

życzę Ci żebyś zarobił na tych akcjach 1000%, ale czarno to widzę

orestes84
0
Wysłane: 28 sierpnia 2012 18:43:40 przy kursie: 55,68 zł
irf

Myślałem raczej o emisji do największych wierzycieli. Coś co miało już miejsce w Dudzie, banki objęły nową emisję, z tego co pamiętam to nastąpiło też umorzenie części zobowiązań. W IDM sytuacja jest o tyle prostsza, że wierzyciele jako instytucje znające branże finansową spokojnie mogą się obejść bez "fachowej" wiedzy panów prezesów, w końcu dom maklerski to nie ubój tuczników:). Wydaje mi się, że przejęcie kontroli nad tym bajzlem niejako z konieczności jest lepszym rozwiązaniem niż czekanie na promocje od syndyka. Czas gra na niekorzyść spółki, częściowe lub całkowite przejęcie władzy przez wierzycieli odbudowywałoby zaufanie do spółki. Tak naprawdę wierzyciele stracą dużo więcej na niekontrolowanym bankructwie niż na emisji kierowanej. Idm ma tam jakieś aktywa electus reanimowany tfi też mogłoby się odbudować przy wsparciu większego podmiotu. Jeżeli odzyskają wiarygodność sytuacja jest do uratowania. Ze względów wizerunkowych mogliby wysłać obecny zarząd na emeryturę.

menager

Wszystko zależy od podjętych działań nie tylko przez zarząd ale głównie od wierzycieli i od tego co na dłuższą metę będzie się dla nich bardziej opłacało. IDEA tfi przez dość długi okres był w czołówce najlepszych funduszy, przypuszczam że mają tam dość dobry zespół. Natomiast sam pomysł inwestycji w wysoko oprocentowane obligacje bankrutów musiał wyjść od strategów siedzących w zarządzie:).

Pracowników miała przytrzymać emisja po nominale, oczywiście to jest gra na czas ale w danej chwili nic więcej nie można było zrobić.

żeby wypłacić środki z funduszu trzeba sprzedać posiadane aktywa i to się cały czas odbywa.
Jeśli chodzi o kredyty to najprawdopodobniej obligacje zamienne, część do umorzenia w upadłości układowej, część może pokryć nowa emisja. Patrząc na to z dystansu najważniejsze byłoby pozyskanie wiarygodnego partnera, a najbardziej wiarygodnymi partnerami byliby najwięksi wierzyciele, którzy nie mają chyba wielkiego wyboru.

tack
0
Wpisów: 180
Wysłane: 28 sierpnia 2012 19:00:47 przy kursie: 55,68 zł
Moim zdaniem w tej spółce jest taka masa trupów w szafie że ktokolwiek to otworzy to padnie pod naporem ....Boo hoo!

GRAF78
93
Wysłane: 31 sierpnia 2012 22:31:09 przy kursie: 53,76 zł
co z raportem za 1 półrocze 2012? miał być dziś
Edytowany: 31 sierpnia 2012 22:40

irfy
0
Wysłane: 31 sierpnia 2012 23:24:05 przy kursie: 53,76 zł
GRAF78 napisał(a):
co z raportem za 1 półrocze 2012? miał być dziś

Kwadrans temu wydalili. Masz i podziwiaj. . Półroczna strata ponad dwukrotnie większa od kapitalizacji tej perły:) Do tego zbowiązania krótkoterminowe wynoszące prawie pół miliarda złotych. A kurs wciąż prawie 30 groszy!
Edytowany: 31 sierpnia 2012 23:26

GRAF78
93
Wysłane: 1 września 2012 00:11:17 przy kursie: 53,76 zł
Dzięki, robi wrażenie Angel to się chłopcy spisali na medal king

hotstock
0
Wpisów: 29
Wysłane: 1 września 2012 20:09:42 przy kursie: 53,76 zł
pani Popiołkowa napisał(a):
Otóż Grzegorz Leszczyński nie został wyzerowany na walne. Nawet po objęciu prawa głosu przez DB, on nadal ma 2,04% głosów.

Czy ktoś zwrócił uwagę na to, że w raporcie półrocznym, na dzień publikacji raportu Grzegorz Leszczyński ma z powrotem 9,51% głosów? Podobny akcjonariat jest na stronie IDM.

GRAF78
93
Wysłane: 1 września 2012 20:18:08 przy kursie: 53,76 zł
liczbę głosów powinni podawać na koniec okresu raportowanego czyli na 30 czerwca a nie stan na dzień publikacji raportu

ynwestor
0
Wpisów: 208
Wysłane: 1 września 2012 22:53:23 przy kursie: 53,76 zł
Miałbym prośbę do ekipy SW. Jako że w swoich analizach opieracie się o wskaźnik Altmana, to mam prośbę o analizę raportu spółki z informacją, jak ją widać od strony wskaźnika. Czy "ideem" jest zagrożony bankructwem?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

122 123 124 125 126

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,253 sek.

sjxjwehx
zrvfmmnf
fcmcymwe
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lmepkeku
rjobxatp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat