PARTNER SERWISU
zkjpvwza
1 2 3 4

Portfel fundamentalny (rzeczywisty)

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 14 września 2012 13:27:47
@anty_teresa dzięki za opinię, spółce zupełnie brak PRu to na pewno.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 15 września 2012 13:49:02

Myślisz ze tutaj chodzi o brak PR? Pianiadze ktore leza na chodniku same znikaja, bez PR. Niektórzy nawet inwestuja w wykrywacz metalu :)

"I tu następna kwestia - z kategorii psychologii inwestowania. Ja jako akcjonariusz starałbym się być wymagający. Dawno, dawno temu napisałem (chyba na wątku Rafako), że posiadając akcje danej spółki staram się oceniać ją jak najbardziej chłodno. Tymczasem większość zakochuje się w papierach ze swojego portfela. W efekcie pobłaża działaniom zarządów. To nie jest dobry zwyczaj."

za Rafsty www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

Odbieram Ciebie za osobe ktora podchodzi do inwestowania fundamentalnie, co za tym idzie zdajesz sobie sprawe z wielu ryzyk i troche dziwi mnie tak mocne zaangazowanie w jedna spolke.
Moim zdaniem 25% to jest maksimum - to wlasnie po to by nie dac sie poniesc euforii, nigdy nie jestes w stanie wylapac z raprotow spolki wszystkiego i sa zawsze osoby ktore wiedza wiecej.

ucofb
1
Wysłane: 15 września 2012 16:05:58
Zgadza się, że zaangażowanie w spółkę jest duże, a co za tym idzie mocno ryzykowne. Zdaję sobie z tego sprawę, jednak biorąc pod uwagę mój wiek oraz to, że pieniądze inwestowane nie są mi zupełnie potrzebne do normalnego funkcjonowania tzn. pieniądze na giełdzie są nadwyżką finansową taka strategia portfela mocno skoncentrowanego została przeze mnie wybrana, czyt. uważam, że mogę więcej zyskać niż stracić, a ewentualna strata nie zmieni nic w moim życiu, oprócz tego, że przez parę dni będę miał moralniaka.

Edytowany: 15 września 2012 16:07

maar99
0
Wpisów: 37
Wysłane: 20 września 2012 18:36:32
ucofb napisał(a):
W chwili obecnej bardzo poważnie zastanawiam się nad tym żeby sprzedać relpol i całość portfela ulokować w fasingu i to pomimo świadomości jakie jest ryzyko braku jakiejkolwiek dywersyfikacji.

I jak decyzja podjęta ? A może to Ty dziś sprzedawałeś wave

ucofb
1
Wysłane: 20 września 2012 20:59:23
Nie podjęta... analizuję sobie jeszcze raz ostatnie sprawozdania obu spółek, decyzja musi być przemyślana, a nie podjęta pod wpływem emocji. Jeżeli zajdą zmiany w portfelu to na pewno napiszę.

ucofb
1
Wysłane: 26 września 2012 22:53:17
Decyzja zapadła w weekend, dzisiaj zakończyłem sprzedawanie Relpolu i kupowanie Fasingu.
Zysk na Relpolu - dokładnie 47,14%

Portfel:
Fasing - 100 % - średnia cena zakupu 1 akcji 20,86 zł

Edytowany: 26 września 2012 23:05

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 26 września 2012 22:59:53
patrzę z lekkim niedowierzaniem i przerażeniem na 100 % portfela w jednej spółce... Zagrożeń jest od groma przy takich inwestowaniu więc to dla mnie wariactwo... ale życzę sukcesu !

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

ucofb
1
Wysłane: 26 września 2012 23:03:21
Decyzja jest przemyślana, ryzyko jak najbardziej znane.

Dwa posty wyżej napisałem dlaczego taki skoncentrowany portfel :)

Pozdrawiam
Edytowany: 26 września 2012 23:06

Wilk z T29
67
Wysłane: 27 września 2012 00:47:25

Faktycznie szalenstwo. Uzasadnienie (bez obrazy) ale dziwne. Piszesz ze jestes mlody i pieniadze Ci niepotrzebne tak bardzo to po co chcesz zarobic na Fasingu? :)

Zmieniajac ciut temat. Mi sie udalo kupic po 22,30 (pierwszy tak idealnie zlapany dolek:)), jednak patrzac na to co sie wydarzylo to mam obawy by inwestowac wiecej. Powiem tak, gdyby nie podzial akcji BGZ (czy jaki to ten bank byl:)) na kilka pakietow mniejszych to kupil bym zdecydowanie wiecej. Zagrozenie jest dosc duze bo nie wiemy jak duzo akcji im zostalo do wywalenia. Akcje spadaly na wysokich obrotach a rosna na malych i to mi mowi zebym sobie spokojnie poczekal.

Nie mniej zycze powodzenia!

ucofb
1
Wysłane: 27 września 2012 02:59:05
Nigdzie nie napisałem, że pieniądze nie są mi potrzebne. Są mi potrzebne ale nie te, które są na rachunku maklerskim.

Te, które są mi potrzebne do normalnego funkcjonowania by się na rachunku maklerskim nie znalazły.

Ja opisuję tylko to co się dzieje na rachunku maklerskim, nie oznacza to, że moje oszczędności nie są podzielone np. 70% na lokaty, a 30% na giełdzie czy w jakiejkolwiek innej proporcji.

mikh
0
Wpisów: 50
Wysłane: 28 września 2012 11:23:02
Tylko raz w życiu miałem cały kapitał inwestycyjny w jednej spółce.
Tylko, że o tym nikomu nie mówiłem.
Twoje oświadczenie wygląda na lekkomyślne albo wyrachowane.
Lekkomyślne, bo narażasz się na cios od ludzi rozgrywających papier, którzy zechcą Cię oskubać.
Wyrachowane, gdyby twój kapitał rezerwowy był większy niż ich.
Co zrobisz jak kurs będzie odbijał się od 24 jak od sufitu, a następnie gwałtownie poleci
w okolice 15?
Będziesz sypał na stop-lossie?
Czy dokupisz by obronić pozycje i tanio wg Grahama przejąć świetną fundamentalnie spółkę?

ucofb
1
Wysłane: 28 września 2012 11:56:29
Dziwi mnie jak niektórzy się martwią o moje pieniądze :)

Napisałem, że znam ryzyko, a skoro znam ryzyko to mam plan na różne okoliczności wg którego będę postępował.

lb85
7
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 224
Wysłane: 14 października 2012 13:11:35
Pozwolę sobie zadać kilka pytań z racji, iż śledzę Twoje poczynania fundamentalne opisywane w kronice.

Czy wyjście z Relpolu było podyktowane tym, iż doszedłeś do wniosku, że perspektywy branży, w której działa Relpol nie są tak świetlane, aby były w stanie zapewnić spółce stałe zyski na poziomie netto przy zwiększającym udziale w rynku? I z drugiej strony czy Fasing wg Ciebie ma większy potencjał zdobycia udziałów w rynku, w którym działa, a wraz z tym zysków netto na najbliższe 2-3 lata? Fasing ma wiele zalet, ale zagrożeń jest też przecież sporo. Chiny nie są łatwym rynkiem dla firm zewnętrznych.

Czy angażując się tylko w Fasing obecnie nie jesteś na etapie poszukiwania czegoś, aby zdywersyfikować stan swego portfela?

Pozdrawiam i powodzenia thumbright

ucofb
1
Wysłane: 15 października 2012 01:00:03
Kilka osób pytało mnie się na privie jakimi spółkami się interesuję lub jakie obserwuję, dlatego postanowiłem wkleić poniższy obrazek.

kliknij, aby powiększyć

Wilk z T29
67
Wysłane: 15 października 2012 22:35:48
Widze ze Ursus nam tak samo odjechal :/ Mi od 1,93, chcialem poczekac na 1,7X no i czekam....:D

ucofb
1
Wysłane: 21 października 2012 16:25:58
www.nowygornik.pl/gornik/Nowy_...

"Dlaczego tak mało polskich rm decyduje
sie na tworzenie spółek w Chinach?
– W Chinach swoje spółki maja: Selena,
Rafako, Bioton, Kopex, Fasing. Jest jeszcze
kilka projektów, które na razie traktujemy
jako projekty poufne. Ja wiem o ok. 10 polskich
firmach inwestujacych w Chinach."

"Kazda firma, która jest
w Chinach, ma potezny rynek zbytu. Jezeli
ktos chce sie liczyc w branzy maszyn i urzadzen
dla górnictwa, musi tam byc. Chiny
skupiły sie teraz na stworzeniu grupy 100
najlepszych koncernów górniczych, które
beda wydobywac nie tylko najwiecej wegla,
ale bedzie to najlepszy wegiel. Kopalnie tych
koncernów beda wyposazane w najlepsze
maszyny i urzadzenia. To chyba najwiekszy
na swiecie program unowoczesniania górnictwa
wegla kamiennego i najlepszy moment
dla polskich firm produkujacych maszyny
i urzadzenia dla górnictwa. Te przedsiewziecia
sa zapisane w planie piecioletnim.
Zaczyna sie jego realizacja i Chiny szukaja
partnerów."

Warto przeczytać, żeby wiedzieć ogólnie w którym kierunku idą Chiny i co z tego wynika : )

Edytowany: 21 października 2012 16:28

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 21 października 2012 20:20:51
Witam

Fasing to ciekawa firma, ale rzeczywiście przy spowolnieniu, które najprawdopodobniej w większej lub mniejszej skali nastąpi trzeba być czujnym i w razie potrzeby ciąć. Wydaje mi się, że Graal ma jednak większy potencjał wzrostu w obliczu postępującej konsolidacji sektora FMCG i dużego rozdrobnienia sektora rybnego. Kto wie może Graal dla branży rybnej będzie tym czym Wawel dla branży cukierniczej. Rozumiem, że odrzuciłeś Graala ze względu na duże zadłużenie?. Co myślisz o inwestycjach w spółki rolnicze na Ukrainie, moim zdaniem sektor jest bardzo ciekawy, ale sam fakt, że spółki są tylko dzierżawcami i działają w dość niestabilnym kraju czyni tą inwestycje dość ryzykowną.

ucofb
1
Wysłane: 22 października 2012 00:48:15
Nie odrzuciłem Graala jeżeli chodzi o obserwację. Graal jest moim zdaniem bardzo dobrą spółką, a na pewno wyróżniająca się na tle branży. Nie analizowałem jednak Graala w porównaniu do Morpolu Jerzego Małka, który jest notowany na giełdzie w Oslo.

www.polityka.pl/rynek/ludzie/1...

Uważam, że graalowi brakuje prawdziwego menedżera, który by to wszystko ogarniał pod względem marketingowych i wizerunkowych. Sama ostatnia transakcja związana z superfishem jest dla inwestora mało przejrzysta, a należy pamiętać, że osoby są na ogól leniwe i jak im coś nie pasuje to już nie starają się zgłębiać tematu.

Porównując fasing z graalem pytania są następujące:
- czy niedowartościowanie graala jeżeli chodzi o wycenę dochodową jest mniejsze czy większe niż niedowartościowanie fasingu, który ma w przyszłości możliwość zdobywania rynku chińskiego?
- czy graal może zdobyć inny rynek (inaczej mówiąc czy jest w stanie uzyskać wzrost przychodów i w konsekwencji wzrost zysku netto) i czy będzie ten rynek tak atrakcyjny potencjalne jak są Chiny dla Fasingu? Moim zdaniem nie, należy pamiętać, że inwestorzy starają się oceniać przyszłość, a uzyskane wyniki to już tylko i wyłącznie dawno zdyskontowana w kursie akcji historia.

Jeżeli chodzi o spowolnienie w gospodarce to jest taki wskaźnik CLI publikowany przez OECD wyprzedzający indeksy giełdowe o średnio 9-12 miesięcy. Na podstawie tego wskaźnika wynika, że do końca pierwszego kwartału 2013 jest najlepszy moment do akumulacji akcji.
Edytowany: 22 października 2012 01:04

ucofb
1
Wysłane: 29 października 2012 19:31:53
W weekend uczestniczyłem w kursie przygotowującym do zdania egzaminu na certyfikowanego doradcę w alternatywnym systemie obrotu organizowanym przez Instytut Rynku Kapitałowego przy GPW. Kurs merytoryczny i prowadzony przez osoby z ogromnym doświadczeniem. Polecam. Można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy m.in o spółkach Don Patro ale to tak na marginesie.

Dowiedziałem się też od jednej z osoby prowadzących kurs (osoba ta jest prawnikiem współpracującym ściśle z GPW), że tak na prawdę insiderzy nie mają obowiązku informowania o transakcjach kupna/sprzedaży akcji jeżeli transakcje te są wykonywanie na ilości akcji poniżej 1% ogółu akcji jednego dnia. Konieczne jest tylko informowanie o przekroczeniu poszczególnych progów. Mocno mnie to zaskoczyło i dopytywałem się dwukrotnie czy dobrze zrozumiałem i się okazało, że dobrze. W kontekście tym większość informacji dotyczących free floatu są pewnie nieprawidłowe.

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 29 października 2012 22:01:36
Cytat:
insiderzy nie mają obowiązku informowania o transakcjach kupna/sprzedaży akcji jeżeli transakcje te są wykonywanie na ilości akcji poniżej 1% ogółu akcji jednego dnia

hmm ciekawe - ale jako kogo w takim przypadku uważasz za insidera? Może śmieszne pytanie wg tego opisu insider to prezes, członek RN, inzynier czy sprzątaczka biurka prezesa? Jeśli insider to ogólnie pracownik spółki to jego też obowiązują okresy zamknięte? Jeśli tak to kto i jak tego pilnuje? king
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,472 sek.

ptfysrpf
gshcpqwu
jctdabep
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qxipqfdd
ollvbbsl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat