PARTNER SERWISU
vkwvymkd
2 3 4 5 6

Portfel fundamentalny (rzeczywisty)

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 6 listopada 2012 20:55:29
ucofb napisał(a):

Patrzę na spółki w ten sposób:
1. albo jest np. spółka tania dlatego, że została mocno przeceniona pod wpływem ogólnego sentymentu (tutaj mam na myśli budownictwo),a fundamentalnie jest całkiem niezła np. Instal Kraków czy Mirbud (który już swoją drogą odbił o 45%). Natomiast perspektywy dla budownictwa są raczej nieciekawe z drugiej strony to nie oznacza, że cena akcji niezłej spółki nie wróci do godziwej wartości. W deweloperce takim przykładem byłby Dom Development,
2. albo spółka jest droga bo jest teoretycznie mega rozwojowa i ma możliwość uzyskać zdecydowany wzrost przychodów (tutaj mam na myśli np. taki Ekoexport),
3. albo spółka jest w miarę tania i jest dobra fundamentalnie, a rynek po prostu jest jeszcze nie dostrzegł (tutaj mam na myśli np. Fasing, Zetkame 1,5 roku temu jak była po 13 zł, czy Relpol, który jeszcze pół roku temu był po 4,50 zł). I właśnie spółek tego rodzaju staram się szukać.
4. albo spółka jest strasznie przeceniona np. alterco i liczy się na to, że zdechły kot też się odbije. Osobiście nie polecam takiego sposobu inwestowania.
5. albo spółka zmienia profil działalności i zostaje dokapitalizowana, wchodzi inwestor ze znanym nazwiskiem i potem są cuda z kursem, taki skotan z 2005/2006, a teraz to bym widział GET - chciałbym kiedyś trafić na coś takiego :)
6. albo spółka jest powiązana ze znanym inwestorem z Płocka.

itd. itd.

Pozdrawiam

ad. 1. Dodałbym jeszcze do tego Unibep, jest dobrze zdywersyfikowany i działa dosyć sprawnie na rynku Rosyjskim, który póki co jest napędzany przez drogie surowce.

ad. 2. Zawsze bałem się takich spółek, raz, że zajmują się zazwyczaj rzeczami innowacyjnymi, które tak do końca trudno ogarnąć, a po drugie w razie wpadki kurs leci kilka pięter w dół. Dobrym przykładem są tutaj integer i cormay i oczywiście facebook jako czarna owca:)

ad. 3. Również bardzo lubię takie spółki, tutaj warto wspomnieć o graalu, inną kategorie, ale w pewnym sensie podobną stanowią takie spółki jak tell, eurotel i dystrybutorzy IT action abpl, abcdata. Wszystkie te spółki może nie mają super oszałamiających perspektyw, ale są tanie, bezpieczne i mimo wszystko rozwojowe.

ad.4. Tzw akcje- reanimacje :) , na papierze wygląda fajnie, ale zazwyczaj potencjalne obiekty zainteresowania są już tak zdołowane, że płynność jest zerowa jako przykład można wymienić bankrutów, najlepiej startujących z upadłości likwidacyjnej bo wtedy można zagrać pod zmianę upadłości:).

ad. 5. Nigdy się w takie coś nie bawiłem, dla mnie to jak jazda z prędkością 200 km/h z zawiązanymi oczami, nigdy nie wiadomo pod co tak naprawdę się gra.

ad. 6. Wbrew pozorom ten układ jest na swój sposób uczciwy, przynajmniej bardziej niż to co było na IDM-e, polskim jadle czy na gancie, ale to tylko moje zdanie:).

Tak przy okazji chciałbym się zapytać co sądzisz o Astarcie i Industrial Milk Company?. Wydaje mi się, że rolnictwo może mieć bardzo dobre perspektywy przed sobą. Szczególnie, że na Ukrainie nie została jeszcze osiągnięta europejska efektywność gospodarowania. Oczywiście pierwszymi negatywnymi aspektami inwestycji w te spółki są niestabilność polityczna i brak własności gruntów.
Edytowany: 6 listopada 2012 20:58

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 7 listopada 2012 01:20:33
@orestes84

Spółki są ciekawe to na pewno, nie wyglądają na zbyt drogie, uzyskiwane marże są na bardzo wysokim poziomie. I tutaj zapala się od razu lampka, dlaczego są takie wysokie marże i są też bardzo zmienne.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Są zmienne bo zależne są od surowców na światowych rynkach. W dodatku wyniki są mocno cykliczne bo to spółki zależne od siły natury w większym niż zwyczajnie stopniu.

np. http://stooq.pl/q/a/?s=sb.f

I patrząc na taki wykres cukru (np. zmiany ceny w 2010 r. nie wyglądają na normalne) to mam wrażenie, że cena jest zależna od wielkich spekulantów, a więc trochę oderwana od realnej gospodarki.

(Swoją drogą to chyba ciekawy moment na kupno cukru, kurs zbliża się do długoterminowej linii wsparcia narsowanej od 2007 r. przechodzącej przez 5 dołków, oraz ponadto tak jakby mamy potrójne dno w perspektywie 6 ostatnich miesięcy)

To takie spółki podobne trochę do KGHMU, jak miedź była na strasznie niskich poziomach to nie było tak różowo, przypomnijmy, że KGHM kosztował i 20 zł, a powody były dwa: mocny spadek cen miedzi oraz ogólna panika na rynkach. Jeżeli cena miedzi drastycznie spadnie to KGHM też nie będzie wyglądał tak różowo. I podobnie może być np. z Astartą, mocny spadek cukru zaowocuje niższymi marżami co też powoli zaczyna się dziać.

I powstaje kolejne pytanie odnośnie np. tej Astarty czy spółka ewentualny, podkreślam ewentualny dalszy spadek ceny cukru, a zatem marży jest w stanie zrekompensować odpowiednim wzrostem przychodów oraz poprawieniem efektywności gospodarowania (o czym wspomniałeś) żeby dalej poprawiać najważniejszy parametr czyli zysk netto.

"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 7 listopada 2012 01:34

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 7 listopada 2012 10:49:29
@ucofb

co do cen cukru... możliwe, że wpływ na jego ceny może mieć zbliżający się termin próby sił( grudzień) nad zmianą polityki Unii w sprawie cukru. jakby tak zmienili zasady to cena w unii poleciałaby w dół na łeb

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 9 listopada 2012 19:50:04
ucofb napisał(a):

6. albo spółka jest powiązana ze znanym inwestorem z Płocka.

co do znanego inwestora hehe
wyborcza.biz/Gieldy/1,114507,1...

a tak wogle to zagladasz na rynek NC?

ucofb
1
Wysłane: 11 listopada 2012 16:34:06
Zaglądam, natomiast o całym rynku nie mam zbyt dobrego zdania... jak usłyszałem, że na NC wchodzi producent kapeluszy bo przecież NC z założenia miał być rynkiem dla firm innowacyjnych to cóż... lepiej przemilczeć.

Z NC to mam na oku dwie spółki: Ekobox od dłuższego czasu i Plasma.

Salak
2
Wysłane: 12 listopada 2012 01:04:40
Moze warto sie przyjrzec Mabionowi ;) Niby niedlugo maja przejsc na GPW, bardzo rozwojowy produkt w dziale farmaceutykow chca zarejestrowac (nikt tego w polsce nie robi), potencjalnie bardzo duzy (wzrostowy) i lukratywny rynek, moze byc ciekawie ;)

ucofb
1
Wysłane: 12 listopada 2012 01:41:06
Przyjrzeć się można. Niby niedługo mogą przejść na GPW, o ile przejdą. "Bardzo rozwojowy produkt", wg kogo jest bardzo rozwojowy?, "potencjalnie bardzo duży (wzrostowy) i lukratywny rynek" wg kogo znowu?

@Salak to jak kupienie petrola po 600 zł... zacznijmy kupować fakty, a nie ewentualny potencjał. Jak będziesz obserwować firmę to w momencie istotnego wydarzenia dla firmy powinien pojawić się stosowny komunikat... może nie zarobisz w tym momencie tyle co insiderzy ale 100% mniej przy możliwym zysku wynoszącym 1000% czy 2000% też zadowoli. Kupujmy fakty... a nie jak mówi przysłowie: "kupuj plotki, sprzedawaj fakty".

"nikt tego w Polsce nie robi". Rynek polski przy ewentualnym sukcesie jest zdecydowanie zbyt płytki, potrzebny jest ostry marketing, a to kosztuje. To tak trochę jak ze zderzakiem Łągiewki, sam produkt nie wystarczy.
Edytowany: 12 listopada 2012 02:01

Salak
2
Wysłane: 12 listopada 2012 12:29:41
Jek to wedlug kogo hehe przeciez to nie warren buffett tu pisze ;)
Wedlug mnie (mysle nie tylko) jest bardzo rozwojowy produkt...
Nie wiem czy slyszales co to sa humanizowane przeciwciala monoklonalne, ale jest to najszybciej rozwijajacy sie segment lekow biopodobnych. Obecnie najwiecj nowych rejestrowanych lekow w FDA, sa to wlasnie produkty tej klasy. Leczy sie tym poki co przedewszystkim nowotwory i artretyzm...
Czy rynek leczenia nowotworow I chorob przewleklych jest lukratywny I potencjalnie wzrostowy…hmm to juz sprawa wlasnej oceny….wedlug mnie tylko bedzie wiecej pacjentow niz mniej :(
Co do faktow, to firma ktora badz co badz jest jeszcze w powijakach – i dlatego uwzam ze warto sie jej przyjrzec, niedlugo zaczyna badania kliniczne i zlozyla “komplet dokumentacji dla badania klinicznego MabionCD20” w serbskim, gruzińskim, rosyjskim i ukraińskim Ministerstwie Zdrowia.
Podpisala tez listy intencyjne z firmi dot. dystrybucji i marketingu leku MabionCD20 w krajach "Bliskiego Wschodu” (Arabia Saudyjska, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Kuweit, Katar, Oman, Jemen, Bahrain, Liban, Jordan, Syria), ameryki poludniowej (Kolumbia I\i Boliwia) i polnocnej afryki (Maroka, Algierii i Tunezji).
Czyli generalnie ma zamiar atakowac rynek regulowany EU oraz rynki nieregulowane (gdzie znacznie latwiej o rejestracje leku).
Niedlugo bede budowac kompleks Naukowo-Przemysłowego w specjalnej strefie, gdzie maja to wszystko produkowac na wysoka skale….
Mowie tylko ze wyglada to wszystko dosc obiecujaco….

Ann
Ann
0
Wpisów: 703
Wysłane: 12 listopada 2012 13:19:43
[quote=ucofb]Przyjrzeć się można. Niby niedługo mogą przejść na GPW, o ile przejdą. "Bardzo rozwojowy produkt", wg kogo jest bardzo rozwojowy?, "potencjalnie bardzo duży (wzrostowy) i lukratywny rynek" wg kogo znowu?

Prospekt emisyjny jest złożony w KNF. Produkt oczywiście bardzo rozwojowy, lek referencyjny do pierwszego leku, który chce wprowadzić Mabion sprzedaję się za 6 mld dolarów rocznie, a biorąc pod uwagę kolejny lek, to jest rynek szacowany na 10 mld dolarów rocznie. Spójrz na listę 10 najlepiej sprzedających się leków na świecie. Tam właśnie znajdziesz przeciwciała, nad którymi pracuje Mabion.
A czy rozwojowy - rynek przeciwciał monoklonalnych wg. ekspertów będzie rozwijał się w tempie dwucyfrowym

"Do 2018 roku europejski rynek przeciwciał monoklonalnych osiągnie wartość 42,37 mld USD przy średniorocznym tempie wzrostu na poziomie 12,1 proc. - prognozuje globalna firma doradcza Frost & Sullivan."
pulsfarmacji.pl/2847019,1238,p...

Marketing ? Tym zajmą się lokalne firmy farmaceutyczne, z którymi Mabion podpisał listy intencyjne.
A poza tym lek ma być 30 - 40 % tańszy od swojego oryginalnego odpowiednika, więc się obroni.

bankrucik
141
Wysłane: 12 listopada 2012 14:27:44
zapominacie, że rynek jest płynny z dwóch stron tzn... że producent obecnego specyfiku może obniżyć swoją cenę o 40 % i wtedy mabion żeby sprzedać swój lek będzie musiał obniżyć cenę i rentowność też spadnie... takie rzeczy się zdarzały i zdarzają...

patrz. gaz ... sama zapowiedź gazu łupkowego w Europie i w polsce , spowodowała "zmiękczenie" stanowiska GAZPROMU

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 12 listopada 2012 15:02:21
Widze blizniaczo podobne przemyslenia na temat Mabionu na roznych forach od dwoch lat, ze: "juz za chwilke, za momencik... itd."
W wizji przyszlosci punktem wspolnym jest najczesciej to (co zauwazyl bankrucik), ze duze koncerny farmaceutyczne z glebokimi kieszeniami, dominujaca pozycja itd bezmyslnie siedza i czekaja, az firemki takie jak Mabion zabiora im rynek cenami -40%.
Ja to nawet rozumiem. Co z tego, ze na rynku jest wiele tanich spolek z solidnymi fundamentami.
Sa one nudne, przewidywalne. Na wielu w czasie hossy bedzie mozna zarobic np ze 200%.
Natomiast jesli spolka nie ma konkretnych wynikow tylko mocarstwowe plany, to "sky is the limit". Taka, ktorej sie uda bedzie 1 na 100, ale i tak ludzie lubia kupowac marzenia.

PS. Kolejna sprawa to, ze malo kto potrafi przetrzymac naprawde duzy wzrost bez przedwczesnej realizacji zyskow.
Edytowany: 12 listopada 2012 15:08

ucofb
1
Wysłane: 12 listopada 2012 16:30:02
Nie twierdzę, że produkt jest mało innowacyjny. Twierdzę jedynie, że to co niektórzy napisali to na tę chwilę plany, a podpisane umowy nie mają przełożenia na wpływające do firmy pieniądze.

Ludzie uwielbiają kupować marzenia... ja wolę kupować fakty... jak firma zacznie zarabiać bo na chwilę obecną nie zarabia i będą te wszystkie plany realizowane to zdążę kupić akcje, może nawet 100% drożej ale zdążę. Jeżeli te leki to taka wielka przyszłość i spóła będzie sobie radziła bardzo dobrze na tle konkurencji to kurs akcji nie urośnie o 100% tylko o 2000% czy 5000% w perspektywie kilku lat. Coś co jest faktycznie przełomowe winduje kurs akcji do niebotycznych wartości.
Edytowany: 12 listopada 2012 16:32

ucofb
1
Wysłane: 12 listopada 2012 18:44:48
Cholera po takich wynikach Relpolu i po takiej sesji jeszcze zacznę się zastanawiać czy nie popełniłem błędu pozbywając się tych akcji i wchodząc all in w Fasing. Jedyne co mnie pociesza, że Fasing też troszeczkę dzisiaj urósł, w środę wyniki.

bankrucik
141
Wysłane: 12 listopada 2012 19:34:07
dzisiaj super wyniki relpolu pociągneły kurs fasingu...
90 % tych co mają relpol ma też fasingthumbright thumbright
zresztą część niecierpliwców dzisiaj wyskoczyła i pewnie próbowała wskoczyć i grać pod wyniki fasingu

Salak
2
Wysłane: 12 listopada 2012 19:34:16
ucofb napisał(a):
Nie twierdzę, że produkt jest mało innowacyjny. Twierdzę jedynie, że to co niektórzy napisali to na tę chwilę plany, a podpisane umowy nie mają przełożenia na wpływające do firmy pieniądze

Wszystko pieknie, nie rozumiem tylko po co te emocje…no i troche brak konsekwencji w tym co sie pisze/mowi….
Bo raz piszesz, "wg kogo jest bardzo rozwojowy?””, a pare godzin pozniej: “Nie twierdzę, że produkt jest mało innowacyjny.”
Mowisz “zacznijmy kupować fakty, a nie ewentualny potencjał”, a z drugiej strony rozwodzisz o planach podbijania rynku Chińskiego (przez Fasing), szacunkach dotyczących wzrostu wydobycia węgla w Chinach, oraz planach wprowadzenia spółki zależnej na giełdę chińską……nie widze tu jakiejs fundamentalnej roznicy miedzy planami jednej spolki a planami drugiej w kotekscie postrzegania ich potencjalu, tak z logicznego punktu widzenia ;) chyba ze plan planowi nierowny hehe

przytocze na koniec czyjsc cytat “należy pamiętać, że inwestorzy starają się oceniać przyszłość, a uzyskane wyniki to już tylko i wyłącznie dawno zdyskontowana w kursie akcji historia.”

Zaznaczam ze nie mam zamiaru tutaj nikogo obrazac, kogos do czegos przekonywac lub uduowadniac...
pozdrawiam

ucofb
1
Wysłane: 12 listopada 2012 19:55:11
Salak ale różnica jest taka, że Fasing te plany realizuje co ma przełożenie na wyniki, Mabion te plany ma ale nie ma to na chwilę obecną przełożenia na wyniki. Zresztą wszystkie spółki mają plany rozwoju itd. tylko niektórym spółkom ich realizacja się udaje, a niektórym na chwilę obecną nie.

Będę pierwszą osobą i przyznam się do błędu jeśli np. Fasing pokaże bardzo słabe wyniki w środę, a Mabion czego życze zacznie zarabiać ogromne pieniądze.
Edytowany: 12 listopada 2012 19:57

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 12 listopada 2012 22:47:16
ucofb napisał(a):

Wykonałem także wycenę metodą dochodową(FCF), założenia:

-stopa wolną od ryzyka na poziomie 4,9% (rentowności 10 letnich polskich obligacji)
-premia za ryzyko na poziomie 5,98% (średnia z: 5,5% bo 4% dla rynków dojrzałych + 1,5% dla Polski wg wytycznych Damodarana i 6,96% - geometryczna średnia stopa zwrotu z indeksu WIG dla okresu 01.08.2002-01.08.2012)
- betę przyjęta rynkowa na poziomie 1
- wzrost przychodów od 2012 do 2016 r. o 5% r/r oraz po 2016 o 3,5% r/r (startujemy z przychodami w 2012 r. na poziomie 220 mln zł)
- marża ebit do 2016 na poziomie 9%, po 2016 r na poziomie 8% (dla II kwartału 2012 r. marża kształtowała się na poziomie 9,84%)
- CIT oczywiście 19%
- wzrost capex o 5,5% r/r
- wzrost amortyzacji o 5% r/r
- wzrost kapitału pracującego do 2016 r. na poziomie 5% r/r, a po 2016 r. na poziomie 3,5%
- premia za ryzyko finansowania fasingu na poziomie 2% (Dla spółek wig 20 domy maklerskie nadają premię na ogół w zakresie od 1 do 3%
- stabilna stopa wzrostu na poziomie 1%

Mam pytanie odnośnie posta z pierwszej strony. Na jakiej podstawie zakładasz betę równą 1?

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 12 listopada 2012 23:14:04
ucofb napisał(a):

Będę pierwszą osobą i przyznam się do błędu jeśli np. Fasing pokaże bardzo słabe wyniki w środę, a Mabion czego życze zacznie zarabiać ogromne pieniądze.

Czy masz świadomość tego że stajesz się w tym momencie bardziej technikiem niż fundamentalistą?
Edytowany: 12 listopada 2012 23:14

ucofb
1
Wysłane: 13 listopada 2012 00:49:09
@mrk

Beta została przyjęta na poziomie 1, ponieważ fasing czy relpol są małymi spółkami i kursy ich akcji są często malowane przez kilka transakcji. Np. na fasingu widać jak arkusz zleceń jest ustawiany przez automaty, pojawiają się zlecenia, za chwile znikają itd. Wzorowałem się też mówiąc szczerze na wycenie DM Millenium, który wyceniając Relpol też do obliczeń użył bety rynkowej na poziomie 1.

inwestycje.pl/resources/Attach... ---> str. 14

@buldi

Jeżeli Fasing pokaże bardzo słabe wyniki to będzie oznaczało, że jednak źle oceniłem fundamenty spółki i sytuację w branży, w której działa spółka. Nikt nie jest nieomylny :)

Spółki staram się wybierać pod względem fundamentalnym, natomiast decyzję o momencie zakupu takiej spółki podejmuję patrząc także na podstawowe narzędzia AT.
Edytowany: 13 listopada 2012 00:58

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 13 listopada 2012 23:06:11
ucofb napisał(a):
Cholera po takich wynikach Relpolu i po takiej sesji jeszcze zacznę się zastanawiać czy nie popełniłem błędu pozbywając się tych akcji i wchodząc all in w Fasing. Jedyne co mnie pociesza, że Fasing też troszeczkę dzisiaj urósł, w środę wyniki.

wlasnie to jest kolejny a wczesniej niewymieniony minus 100% zaangazowania w jedna spolke. mianowicie nie masz mozliwosci wskoczenia w inną, w przypadku jakiegoś nadzwyczaj dobrego infa (jak fasing czy plasma).

choc przyznam się ze sam kiedyś miałem 100% w jednej spółce - MWT,

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,291 sek.

mkepfhki
oykvefgv
chnavrgy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dmbgylys
fkatvctb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat