PARTNER SERWISU
ttifyzyb
1 2 3 4 5

Portfel fundamentalny (rzeczywisty)

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 29 października 2012 22:19:55
Insider moim zdaniem to osoba posiadająca dostęp do informacji poufnych. Powinien pilnować KNF i sama GPW.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

Gerda
24
Wpisów: 530
Wysłane: 30 października 2012 10:50:35
Ładny obrót i porządne wybicie, gratulacje i obserwuje dalej ! thumbright

ucofb
1
Wysłane: 30 października 2012 13:54:53
@Gerda

Dzięki, natomiast jedna jaskółka wiosny nie czyni. Uznam to za wybicie z konsolidacji jeśli potwierdzi to tygodniowa świeca.

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 31 października 2012 11:52:13
Witam

Ja rowniez gratuluje analizy i trafnego wyboru.
Moje pytanie (jesli mozna oczywiscie): jezeli juz sie wybije z tego tredu bocznego, to do jakich poziomow myslisz ze spolka dojdzie i o jakiej perspektywie czasowej tutaj myslisz (oczywiscie to wrozenie z fusow, ale zawsze mozna powrozyc)
pozdro

ucofb
1
Wysłane: 31 października 2012 19:23:39
@Salak

Wg mojej wyceny za pomocą średniej z dwóch metod: porównawczej i zdyskontowanych przepływów pieniężnych wartość jednej akcji spółki Fasing powinna wynosić 56,97 zł. Wycena była zamieszczona we wcześniejszych postach lub też na wątku poświęconym bezpośrednio spółce.

Wycena wg automatów stockwatcha to okolice 50 zł, jednak dla mnie istotna jest bardziej wycena za pomocą DCFu oraz opartej na wskaźnikach ev/ebitda, c/zo niż za pomocą wyceny metodą majątkową.

Droga do tego poziomu, po pierwsze o ile zostanie w ogóle pokonana, to po drugiej raczej na pewno będzie z wieloma korektami. Przy założeniu, że Fasing będzie się rozwijał w takim tempie jak do tej pory oraz uda mu się wprowadzić swoje joint venture na giełdę w Chinach pod koniec 2013 lub w 2014 r. to w szczycie hossy nie wykluczam wyceny spólki na poziomie np. 100 czy nawet 150 zł. To byłoby czyste szaleństwo jednak rynki lubią czasami szaleć.

Tak jak jednak napisałeś, na chwilę obecną to wróżenie z fusów, powinno zostać spełnione sporo warunków, a to nie takie łatwe.

Pozdrawiam
Edytowany: 31 października 2012 19:25

Salak
2
Wysłane: 31 października 2012 20:56:09
Tak rzeczywiscie teraz sobie przypominam ze juz to pisales (jezeli chodzi o wycene)....ciekawi mnie jeszcze czy oczekujesz kolejnej korekty, czy myslisz ze kurs sie wybil z trendu bocznego (dzisiaj lekkie spadki)?

ucofb
1
Wysłane: 31 października 2012 21:08:01
@Salak

Nie potrafię odpowiedzieć czy będzie korekta czy nie, to wróżenie z fusów. Czy jest to wybicie z konsolidacji przekonamy się za 2 czy 3 tygodnie.

ucofb
1
Wysłane: 5 listopada 2012 01:07:51
ucofb napisał(a):

Dowiedziałem się też od jednej z osoby prowadzących kurs (osoba ta jest prawnikiem współpracującym ściśle z GPW), że tak na prawdę insiderzy nie mają obowiązku informowania o transakcjach kupna/sprzedaży akcji jeżeli transakcje te są wykonywanie na ilości akcji poniżej 1% ogółu akcji jednego dnia.

A dokładniej to tak:

"Obowiązek dokonania zawiadomienia powstaje wówczas, gdy rozliczenie w KDPW wszystkich transakcji zbycia i nabycia akcji dokonywanych w ciągu dnia spowoduje przekroczenie o 2% ogólnej liczby głosów w spółce, na koniec tego dnia. Obowiązek ten nie powstaje w przypadku, gdy nabycie lub zbycie akcji spowoduje przekroczenie o 2%, w okresie kilku dni."

Zatem nie jeden, a dwa procenty. Informację o free float podawana na każdym portalu są pewnie mocno mylące.

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 5 listopada 2012 01:18:54
@
chyba jednak piszesz o jednym a z treści wynika co innego... ogólnie to wg mnie poplątaliście pojęcia....

bo "insider" to kategoria osób, które z racji pełnionych funkcji w spółce mają dostęp do informacji poufnych i oni muszą informować o każdej transakcji bodajże pow. 5000 euro ( tutaj piszę z głowy więc mogę się mylić), mają też okres zamknięty przed publikacjami raportów itd...

natomiast poziom 2 % dotyczy akcjonariusza który ma np więcej niż 10 % akcji wtedy musi informować o każdej zmianie w większej niż 2 % rozliczonej w ciągu dnia sesyjnego ( dodatkowo trzeba pamiętać o D+3)
więc trzeba zachować precyzyjność pojęć Shame on you
jak będę miał trochę więcej czasu to opiszę wszystko dokładnie

pozdr

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 5 listopada 2012 01:21

ucofb
1
Wysłane: 5 listopada 2012 04:26:46
@bankrucik

Nie będę się spierał bo sam jestem na etapie zgłębiania tego tematu. Może być tak, że Ty masz racje, może być tak, że ja niezbyt precyzyjnie piszę, może być tak, że każdy z nas się myli... temat do dyskusji, a raczej do znalezienia odpowiednich przepisów i ich prawidłowej interpretacji.

PS Cały czas czekam aż ujawnisz wyniki swoich inwestycji :)

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 5 listopada 2012 13:16:54
O ile wiem, Bankrucik ma rację.

W skrócie, akcjonariusze są w art. 69 ustawy o ofercie, ,,insiderzy'' to art. 160 ustawy o obrocie. Z tym że 5000 euro to tylko próg dla terminu - jeśli w danym roku suma transakcji insidera nie przekracza tych 5000 euro, może informować do końca stycznia następnego roku. Jeżeli przekroczy, musi w ciągu 5 dni, ale tak czy inaczej poinformować powinien.

ucofb
1
Wysłane: 5 listopada 2012 13:29:59
thumbright

wapkil
0
Wysłane: 5 listopada 2012 14:18:31
Jeszcze dla ścisłości:

ucofb napisał(a):
A dokładniej to tak:

"Obowiązek dokonania zawiadomienia powstaje wówczas, gdy rozliczenie w KDPW wszystkich transakcji zbycia i nabycia akcji dokonywanych w ciągu dnia spowoduje przekroczenie o 2% ogólnej liczby głosów w spółce, na koniec tego dnia. Obowiązek ten nie powstaje w przypadku, gdy nabycie lub zbycie akcji spowoduje przekroczenie o 2%, w okresie kilku dni."

Zatem nie jeden, a dwa procenty. Informację o free float podawana na każdym portalu są pewnie mocno mylące

To czy jeden procent, czy dwa, zależy od posiadanej liczby głosów (2% od 10% do 33%, 1% powyżej 33%). Nie wiem, czy ten cytat z poradnika KDPW podawałeś za mną (z wątku Ganta), ale, jak napisałem, trzeba uważać, bo poradnik jest stary i w kilku miejscach może być nieaktualny. W wątku zacytowałem ten fragment, bo Buldi pytał o akcjonariusza, którego obowiązywało 2%, a akurat w sprawie braku obowiązku informowania nic się chyba nie zmieniło. Natomiast ostrożne podejście do podawanych informacji o free float wydaje mi się słuszne.
Edytowany: 5 listopada 2012 14:22

wapkil
0
Wysłane: 5 listopada 2012 14:42:20
Skoro już uściślam:

bankrucik napisał(a):
natomiast poziom 2 % dotyczy akcjonariusza który ma np więcej niż 10 % akcji wtedy musi informować o każdej zmianie w większej niż 2 % rozliczonej w ciągu dnia sesyjnego ( dodatkowo trzeba pamiętać o D+3)

Czy na pewno? Jeśli dobrze rozumiem, ustawa liczy czas od dnia zawarcia transakcji, nie jej rozliczenia...

Salak
2
Wysłane: 6 listopada 2012 10:17:37
Giełdowa jedenastka gotowa na listopadową pluchę
www.stockwatch.pl/wiadomosci/g...

"Natomiast z mniejszych spółek podoba się nam ACE, Action, Fasing, Berling, Stąporków oraz Wielton....
a Fasing jest tani fundamentalnie. – przyznaje Marek Czachor, analityk Erste Securities."

wybil sie i wyglada na to ze chyba nie chce wrocic do poprzednich poziomow...
kupowac teraz czy jeszcze czekac?

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 6 listopada 2012 10:40:18
wapkil napisał(a):
Skoro już uściślam:

bankrucik napisał(a):

Czy na pewno? Jeśli dobrze rozumiem, ustawa liczy czas od dnia zawarcia transakcji, nie jej rozliczenia...

hmm ale właścicielem akcji i praw korporacyjnych z nich( np prawo do dywidendy, prawo poboru) stajesz się po D+3.... więc tak na szybko to bym obstawał przy swoim twierdzeniu... ( ale to szybkie przemyślenia)

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

ucofb
1
Wysłane: 6 listopada 2012 12:57:09
Salak napisał(a):
kupowac teraz czy jeszcze czekac?

Inwestowanie polega na podejmowaniu decyzji samodzielnie. Jeżeli nie jesteś pewny swojej decyzji, a nie jesteś bo zadajesz właśnie takie pytanie jak powyżej. Odpowiedź ma Cie utwierdzić w przekonaniu, że robisz dobrze, a w przypadku gdy wtopisz zrzucić odpowiedzialność na inna osobą, pomyślisz sobie: "ale tamten gościu też by tak zrobił, nie byłem sam".

Zakładam, że jesteś osobą z niewielkim doświadczeniem na giełdzie bo takie osoby charakteryzują się tym, że zadają tego typu pytania. Poleciłbym na początku przeczytanie książek, a w szczególności dwóch:

1. John J. Murphy - Analiza techniczna rynków finansowych - można spokojnie znaleźć na chomikuj.pl w formacie pdf.
2. Benjamin Graham - Inteligentny Inwestor - to już raczej trzeba kupić, ale warto wydać około 60 zł.

To dwie podstawowe ksiązki, jedna o analizie technicznej, druga o analizie fundamentalnej. Po przeczytaniu ich będziesz na pewno bliżej podjęcia decyzji odnośnie tego jaki sposób inwestowania bardziej Ci odpowiada i w jakim kierunku bardziej się rozwijać.

Wedługo badania Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych osoby posiadające największe wartościowo portfele na GPW wykorzystują obie analizy.
Edytowany: 6 listopada 2012 12:58

Salak
2
Wysłane: 6 listopada 2012 14:51:30
Kwestia wyjasnienie

tak oczywiscie jestem osoba o niewielkim doswiadczeniu na gieldzie, to akurat nie trudno wywnioskowac hehe

moja profesja jest absolutnie niezwiazana z ta tematyka (aczkolwiek wiem co nieco o logicznym mysleniu i analizowaniu danych - zeby nie bylo ze jestm kompletnym ignorantem), i w sumie dlatego zaczalem czytac te fora i patrzec co ludzie ktorzy w tym siedza maja do powiedzenia.

Grahama juz czytalem, i wiem ze ty czytales rowniez :)
widze ze masz zdrowe podejscie do inwestowania i wyglada na to ze przeanalizowles ta spolke na kazdy mozliwy sposob i jestes pewny tego co robisz...ja absolutnie tej pewnosci nie mam, dlatego lubie sie posilkowac opiniami ludzi co takowa pewnosc/wiedze maja...nieznaczy to ze bym obwinial osobe ktora wyrazila swoja opinia, ja zrobilem jak ona sugerowala, gielda zrobila co innego no i jest wtopa - jestem swiadom odpowiedzialnosci swoich ruchow (winic w danym wypadku moglbym tylko siebie ze posluchalem jakiegos typa ktorego nawet nie znam hehe).

wiem ze wedlug grahama powinienem zostac inwestorem defensywnym, kupic jednostki funduszy inwestycyjnych i sie nie zaglebiac w niuanse gieldy, trendy, wyniki, raporty - wiadomo to praca sama w sobie.
tymniejmniej w ramach nowego hobby chcialem dokonac zakupu paru spolek na wlasna reke...Zainteresowal mnie Fasing, zobaczylem ze sie mocno interesujesz ta spolka, poczytalem twoje posty, widze ze wiesz co mowisz, wiec dlatego tu jestem na tym forum (mysle jak wielu innych).

Co do mojego malo przemyslanego pytania "kupowac teraz czy jeszcze czekac?" to nie jest to pytanie o droge (paniczne co zrobic hehe?), raczej forma dyskusji ktora chialem tak otworzyc....mysle ze na tym poniekad polega forum - na dyskusji i wymianie zdan. a jakie kto wnioski wyciaga, to juz jego prywatna sprawa.

pozdrawaim
Salak

ucofb
1
Wysłane: 6 listopada 2012 18:01:01
Rozumiem, powiem tak ja lepszej na chwilę obecną spółki niż Fasing nie widzę, tzn. widzę, ale są one automatycznie o wiele, wiele droższe.

To moim zdaniem najlepsza oferta na GPW za taką cenę. Np. Apator jest lepszą spółką ale też wskaźniki jednoznacznie wskazują, że jest już drogo, co nie oznacza, że nie może być o wiele drożej :) Ciekawy np. jest Aplisens, który uważam ma duży potencjał czy Relpol.

Patrzę na spółki w ten sposób:
1. albo jest np. spółka tania dlatego, że została mocno przeceniona pod wpływem ogólnego sentymentu (tutaj mam na myśli budownictwo),a fundamentalnie jest całkiem niezła np. Instal Kraków czy Mirbud (który już swoją drogą odbił o 45%). Natomiast perspektywy dla budownictwa są raczej nieciekawe z drugiej strony to nie oznacza, że cena akcji niezłej spółki nie wróci do godziwej wartości. W deweloperce takim przykładem byłby Dom Development,
2. albo spółka jest droga bo jest teoretycznie mega rozwojowa i ma możliwość uzyskać zdecydowany wzrost przychodów (tutaj mam na myśli np. taki Ekoexport),
3. albo spółka jest w miarę tania i jest dobra fundamentalnie, a rynek po prostu jest jeszcze nie dostrzegł (tutaj mam na myśli np. Fasing, Zetkame 1,5 roku temu jak była po 13 zł, czy Relpol, który jeszcze pół roku temu był po 4,50 zł). I właśnie spółek tego rodzaju staram się szukać.
4. albo spółka jest strasznie przeceniona np. alterco i liczy się na to, że zdechły kot też się odbije. Osobiście nie polecam takiego sposobu inwestowania.
5. albo spółka zmienia profil działalności i zostaje dokapitalizowana, wchodzi inwestor ze znanym nazwiskiem i potem są cuda z kursem, taki skotan z 2005/2006, a teraz to bym widział GET - chciałbym kiedyś trafić na coś takiego :)
6. albo spółka jest powiązana ze znanym inwestorem z Płocka.

itd. itd.

Pozdrawiam
Edytowany: 6 listopada 2012 18:04

wapkil
0
Wysłane: 6 listopada 2012 19:04:28
bankrucik napisał(a):
wapkil napisał(a):
Skoro już uściślam:

bankrucik napisał(a):

hmm ale właścicielem akcji i praw korporacyjnych z nich( np prawo do dywidendy, prawo poboru) stajesz się po D+3.... więc tak na szybko to bym obstawał przy swoim twierdzeniu... ( ale to szybkie przemyślenia)

Chyba nie do końca rozumiem, jakie to jest twierdzenie :) D+3 oczywiście działa, ale akurat do liczenia czasu ustawa bierze moment zawarcia transakcji. Wspominałeś, że dokładnie opiszesz obowiązki akcjonariuszy i osób z dostępem do informacji, więc może wtedy zrozumiem, co miałeś na myśli.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,334 sek.

mqxmvpds
iurwpkin
fjgdtisi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
poftkdfb
kvsopftj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat