PARTNER SERWISU
uxgietlk
452 453 454 455 456
menager
0
Wpisów: 384
Wysłane: 29 sierpnia 2012 14:49:49 przy kursie: 12,80 zł
czytam i nie mogę pojąć tego tłumaczenia, przecież KOV musiał być informowany wcześniej że koncesje nie przedłużą bo robotę partaczą, moim skromnym zdaniem kierownictwo dużo wcześniej wiedziało co się święci bo ma dostęp do informacji na miejscu.

zainwestowaliście 210 mln zł a strona w Brunei poinformowała was tylko że koncesji nie będziecie już mieć jednym pismem ? tak mam to rozumieć ? to może nie warto tam już pakować dodatkowych środków?

jeśli w ten sposób traci się 70 mln $ to pokazuje jak firma jest zarządzana

Edytowany: 29 sierpnia 2012 14:58

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 29 sierpnia 2012 23:33:16 przy kursie: 12,80 zł
Szutnik napisał(a):
@ Funky

To dla przyzwoitości mógł przynajmniej odwołać czat lub go przełożyć a nie odgrywać komedię.

I zostawiać pole dla domysłów typu "Co chcą przed nami ukryć"?

Nie zgadzam się, że taka jest praca "przedstawiciela PR", myślę że w istocie jest to dokładne przeciwieństwo pracy "przedstawiciela PR".

Na jego usprawiedliwienie - jest On tylko "gębą" wynajętą do zgrabnego przekazania tego, co zarząd uznał za godne przekazania, nikim więcej. Może więc poruszać się jedynie w obrębie udzielonych mu pełnomocnictw.
Nie sądzę, by w sprawie informacji o bloku M RF miał daną jakąkolwiek swobodę wypowiedzi, choć podejrzewam, że odpowiednią wiedzą dysponował.
Jednak w ostatecznym rachunku to nie do p. Korczaka należy strzelać z kałacha w związku z polityką informacyjną.violent3

Nawet jeżeli p. Korczak nie jest merytorycznie decyzyjny, w nazwie stanowiska ma ,,Wiceprezes ds. Relacji Inwestorskich''. Uważasz, że w praktyce nawet na to nie ma wpływu?

Spójrz na ich IR w przypadku Brunei. Najpierw zapewniają, że wszystko idzie zgodnie z planem. Potem, gdy tracą koncesję, wydają jakiś dziwny komunikat, że to nie ich wina, a tak poza tym przecież opóźnienia są już od lutego. Następnie na dwa dni chowają głowę w piasek, żeby dziś wyjaśnić, że oni niczego nie wiedzieli, nikt ich wcześniej nie informował, a o utracie koncesji dowiedzieli się później niż wszyscy inni, łącznie z czytelnikami SW. Przecież tak kuriozalnego IR nie da się w żaden sposób obronić...

zyrafa napisał(a):
A następnie, w oficjalnym komunikacie, formułujecie żądania, gdzie przecież jesteście ewidentnie na pozycji przegranego i proszącego. To nie wróży dobrze rozmowom i negocjacjom:
komunikat KOV z 27.08.12 napisał(a):
Co więcej, KOV Borneo będzie dążyć do kontynuacji rozmów z PetroleumBRUNEI do chwili wypracowania satysfakcjonującego rozwiązania. KOV Borneo zażądało bezpośrednich spotkań z Przewodniczącym PetroleumBRUNEI oraz Ministrem ds. Energii Sułtanatu Brunei.

W przypadku tej spółki komunikaty trzeba niestety czytać w angielskim oryginale. Polskie wersje są bardzo często beznadziejnie tłumaczone, z takimi właśnie rezultatami. Użyty w oryginale ,,request'' nie ma takiego ultymatywnego znaczenia.

anty_teresa napisał(a):
Wycena majątkowa się oczywiście obniża, natomiast co zrobić z wyceną dochodową? Odpis na aktywach to TEORETYCZNIE zdarzenie jednorazowe. Problem w tym, że w związku z prowadzoną działalnością takie odpisy jak pokazuje także Syria są powtarzalne... Jeśli założymy, że całość generowanej gotówki będzie szła na inwestycje w aktywa poszukiwawcze i co drugie będzie podlegać odpisom, to w projekcjach należałoby połowę wartości dochodowej. Jakoś w ten sposób bym kombinował... I rynek chyba też w ten sposób na to patrzy, bo zjazd jak na potencjalny odpis wcale taki wielki nie jest.

anty_teresa napisał(a):
Tak Wapkil, rynek te aktywa dawno już spisał, ale mnie chodzi o podejście bardziej długofalowe...

Czy mógłbyś napisać, jak chcesz to długofalowo liczyć? W wycenie majątkowej dobór prawdopodobieństw do riskingu na pewno nie jest prosty, ale przynajmniej prosta jest zasada. Niezbyt natomiast rozumiem, jak planujesz dla KOV liczyć wycenę dochodową. Jeżeli połowa gotówki ma się marnować, to co z drugą połową? Będzie w rezultacie przynosić dochody? W jakiej wysokości? Poza tym tutaj odpisy są dramatycznie większe niż zyski. Z samych zysków z Ukrainy zbieranych nawet przez wiele następnych lat nie mają szans kupić nowej koncesji. Jeżeli zrobią to z pieniędzy z pożyczek, czy sprzedaży jakichś aktywów, a potem połowa się zmarnuje, to jak to wpłynie na wycenę? Choć ja się nie znam, więc pewnie coś mieszam :)
Edytowany: 29 sierpnia 2012 23:45

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 30 sierpnia 2012 11:36:32 przy kursie: 12,30 zł
@kastalto

w biznesie wprawdzie nie można żadnej możliwości odrzucać, bo jest nieprzewidywalny, ale tutaj wydaje mi się to podwójnie nieprawdopodobne....

Sułtan mając za sąsiada drugie mocarstwo świata decyduje się postawić nie na dobre stosunki z Chinami tylko z polskim przedsiębiorcą? No come on... proszę Cie, jak to nawet brzmi? Serio w to wierzysz? Wg mnie jeśli istnieje spisek to taki że Chińczycy postawili jakieś ultimatum sułtanowi, który wypowiedział wspólną koncesję kanadyjsko-chińską i teraz przekaże 100% Chińczykom. A nic a nic nie wierzę że przyszedł Kulczyk, który wcześniej sam zaprosił Chińczyków do koncesji, i teraz przedstawił sułtanowi diaboliczny plan ostrego starcia z Chinami przez wywalenie ich z koncesji.

Nie wiem czy zauważyłeś ale KOV, mający tylu specjalistów prawników i specjalistów od organizowania pracy już drugi raz fatalnie trafia z kooperantem. Parodniowego opóźnienia z dotarciem do najważniejsze w tym roku informacji przez zarząd spółki nawet nie ma co komentować... to teksty na poziomie braku internetu na Ukrainie. Jaka spółka taki przepływ informacji.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 30 sierpnia 2012 11:49

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 30 sierpnia 2012 12:00:53 przy kursie: 12,30 zł
@Scarry:

Nie przesadzałbym z dopatrywaniem się w jakiejkolwiek aktywności firmy chińskiej agendy państwa. To jest pewnie jakaś jedna z wielu firm poszukujących ropy/gazu. Chyba im samym na Bloku M za bardzo nie zależało jak tak słabo się starali o zdobycie wiertni. Jeśli tak bardzo Chińczykom zależałby na ekspansji i kontrolowaniu KAŻDYCH zasobów ropo/gazonośnych szczególnie na swoim podwórku, to dlaczego nie przejęli udziału w bloku L, chociaż leżał na ulicy, za darmo???

Widzę paradoks obecnej dyskusji - ja występuję jako realista w sensie obecnej wartości rynkowej koncesji KOV-u, podczas gdy Ty, regularny krytyk uważasz że Blok M to jakiś łakomy kąsek dla świata. Eh? Think

Co do specjalistów KOV-u to osłabiło mnie najbardziej nie wygaśniecie koncesji ale tłumaczenie które zaserwowali rynkowi. Za jakie grzechy to wszystko mnie spotyka bandhead

wapkil
0
Wysłane: 30 sierpnia 2012 12:49:32 przy kursie: 12,30 zł
kastalto napisał(a):
Chyba im samym na Bloku M za bardzo nie zależało jak tak słabo się starali o zdobycie wiertni.

Mamy bardzo mało informacji, ale gdybym miał zgadywać, taka teoria też wydawałaby mi się na pierwszy rzut oka dosyć prawdopodobna. Nie śledzę historii tych koncesji, ale jeśli dobrze zrozumiałem, chronologia wyglądała jakoś tak:

• konsorcjum kupiło wyeksploatowany i porzucony teren licząc na to, że coś jednak tam jeszcze znajdą
  • przeprowadzili badania i odwierty, które nie pokazały żadnych rezerw zdatnych do eksploatacji
  • oceny zasobów zostały zmniejszone, a Chińczycy stracili ochotę na dalsze prace w tym terenie
  • koncesja nie została przedłużona

Wspominałem już o tym wcześniej, ale w raporcie Erste odnośnie block M zaciekawiło mnie zdanie "The loss of the contingent resources on Block M in Brunei weighed particularly heavily". Może Chińczycy również uznali, że ta koncesja jest praktycznie bezwartościowa i nie warto dalej w nią inwestować?

Jeśli ten teren po prostu został po raz kolejny porzucony, możliwe, że, tak jak piszesz, KOV faktycznie mógłby odzyskać koncesję. Z punktu księgowego (nie trzeba robić odpisu) i PR (pełna własność ,,obiecującej'' koncesji) mogłoby to być dla nich korzystne. Pytanie, czy na pewno byłoby korzystne dla akcjonariuszy.
  • Edytowany: 30 sierpnia 2012 12:49

Krzysiek9
    0
    Wpisów: 706
    Wysłane: 31 sierpnia 2012 14:06:54 przy kursie: 12,60 zł
    UPDATE ON BRUNEI BLOCK M OIL AND GAS PROJECT

Petroleum Brunei has demanded a compensation of
    US$16.35 million for the incomplete obligations in drilling program from the Consortium.

Odwołanie złożone ale nie dość, że nie przedłużyli licencji to jeszcze zażądali od konsorcjum odszkodowania

www.ppig.com.hk/images/table_d...

qguar
    0
    Wpisów: 262
    Wysłane: 31 sierpnia 2012 14:19:23 przy kursie: 12,60 zł
    No to 16,35 x 36% = 5,886 m $.

To jakieś dwa - trzy kwartały netto z Ukrainy pójdą się kochać :)

P.S. Redface, wiesz już o tym, czy dowiesz się faksem w poniedziałek po południu ? ;)
    Edytowany: 31 sierpnia 2012 14:21

wapkil
    0
    Wysłane: 31 sierpnia 2012 14:49:52 przy kursie: 12,60 zł
    Krzysiek9 napisał(a):
    UPDATE ON BRUNEI BLOCK M OIL AND GAS PROJECT

Petroleum Brunei has demanded a compensation of
    US$16.35 million for the incomplete obligations in drilling program from the Consortium.

Odwołanie złożone ale nie dość, że nie przedłużyli licencji to jeszcze zażądali od konsorcjum odszkodowania

www.ppig.com.hk/images/table_d...

qguar napisał(a):
    No to 16,35 x 36% = 5,886 m $.

To jakieś dwa - trzy kwartały netto z Ukrainy pójdą się kochać :)

P.S. Redface, wiesz już o tym, czy dowiesz się faksem w poniedziałek po południu ? ;)

Pod warunkiem, że fax dotrze na miejsce. Obawiam się, że te urządzenia potrafią być u nich bardzo zawodne. Już wcześniej cytowałem wydane trzy tygodnie temu oświadczenie, w którym p. Korczak zapewniał, że ,,Prace w Brunei toczą się zgodnie z harmonogramem kolejnych etapów działań poszukiwawczych, zaakceptowanym przez tamtejszego regulatora – Petroleum Brunei''. Skoro Petroleum Brunei najwyraźniej ma na ten temat zupełnie inne zdanie, to chyba jakiś fax musiał się gdzieś zapodziać. Przecież niemożliwe, żeby spółka tak bezczelnie wprowadzała inwestorów w błąd...

menager
    0
    Wysłane: 31 sierpnia 2012 17:15:44 przy kursie: 12,60 zł
    ciekawe czemu pan Korczak o takich istotnych rzeczach nie informuje inwestorów, coraz gorzej to wygląda

-strata 70 mln $
    -dodruk 60 mln akcji
    -odszkodowanie 16 mln $

skoro domagają się odszkodowania to znaczy że mają powody ku temu
    Edytowany: 31 sierpnia 2012 17:16

ptadla
    0
    Wpisów: 51
    Wysłane: 31 sierpnia 2012 18:25:58 przy kursie: 12,60 zł
    Kolejny raz dowiadujemy się o cenotwórczej informacji nie z ESPI, a chińskiej strony...d'oh!

"KOV" czy wy w ogóle pracujecie?!?!?!?!?!
    Edytowany: 31 sierpnia 2012 18:26

jasqlek
    0
    Wpisów: 66
    Wysłane: 31 sierpnia 2012 18:27:18 przy kursie: 12,60 zł
    dodruk akcji? o czyms nie wiem?
    Jezeli mowisz o splacie zadluzenia do KI to informacja sprzed roku, wiec nie stawialbym tego w 1 szeregu z ta wtopa brunejska...

Videoyogi
    0
    Wpisów: 134
    Wysłane: 31 sierpnia 2012 18:29:40 przy kursie: 12,60 zł
    @manager
    odszkodowanie jeśli już to chyba zapłacą zgodnie z udziałem 36%. Też dużo , ale to jednak różnica.

Oceniając sytuację ogólnie - wydaje mi się, że szybkość obiegu informacji jest mniej istotna ( ja to osobiście odbieram jako zwykłe ściemnianie i bardzo nieudaną próbę ratowania twarzy w bardzo niezręcznęj sytuacji ) . Gorzej, że komunikaty płynące z Brunei wskazują na to, że ktoś tam w tym Petroleum się nieźle wkurzył... albo bardzo bardzo ostro negocjuje większe stawki... albo ma już na ich miejsce kogoś "lepszego" i zarobi podwójnie... Żadna z tych wersji nie jest pozytywna ani dla KOV ani dla akcjonariuszy.

Tak czy siak, o problemach musiano wiedzieć od dawna i zwyczajnie je ukrywano , niewiarygodne zupełnie jest, że o tak ważnych sprawach decyduje jeden fax. Nie dostaliśmy informacji dlaczego nie zdążono na czas i czy konsorcjum zasuwało na 102% żeby zdążyć czy zupełnie bagatelizowało zagrożenie, które tkwi przecież w samym fakcie wyznaczenia terminu decyzji. Nie dalej jak tydzień wcześńiej p.Korczak zapowiadał "wydarzenie w odpowiednio dużej skali". :-) no to skalę już znamy. Miejmy nadzieję, że mają coś pozytywngo w zanadrzu - bo inaczej może być bardzo słabo...Boo hoo!

Edytowany: 31 sierpnia 2012 18:42

menager
    0
    Wysłane: 31 sierpnia 2012 19:25:32 przy kursie: 12,60 zł
    odszkodowanie zapłacą bo jeśli nie to nie maja czego szukać w Brunei, zaczną im utrudniać i komplikować wszystko tak że sami wyniosą się z Brunei

wiele się tutaj pisało o transparentności spółki a spółka to zwykłe ściemniacze mogli by się uczyć transparentności od chińskiej strony
    Edytowany: 31 sierpnia 2012 19:27

Jakub_AK77
    0
    Wpisów: 99
    Wysłane: 1 września 2012 10:38:35 przy kursie: 12,60 zł
    Odszkodowanie ma zapłacić Konsorcjum , a nie KOV. I to jest duża różnica. Jeżeli sprawa odszkodowania za nie wywiąznie się z umowy nie była ujęta wprost w umowach to cały proces może trwać latami i wcale odszkodowanie nie musi być zapłacone.
    Problem największy to to, że KOV nie jest tu operatorem ( blok M ) i nie od nich wszystko zależy.

Pzdr

Jakub_AK77
    0
    Wysłane: 1 września 2012 10:53:27 przy kursie: 12,60 zł
    ptadla napisał(a):
    Kolejny raz dowiadujemy się o cenotwórczej informacji nie z ESPI, a chińskiej strony...d'oh!

"KOV" czy wy w ogóle pracujecie?!?!?!?!?!

Cytat z Komunikatu KOV z dnia 27.08.2012 na temat Bloku M.

"KOV Borneo nie jest operatorem Bloku M i nie reprezentuje oficjalnie interesów partnerów jointventure."

Dlatego kolego informacje na temat bloku M pojawiaja się u chińczyków, a my z opóźnieniem dowiadujemy się od KOV i ESPI.

Pzdr
    Edytowany: 1 września 2012 10:54

qguar
    0
    Wysłane: 1 września 2012 11:18:43 przy kursie: 12,60 zł
    Jakub_AK77 napisał(a):
    Odszkodowanie ma zapłacić Konsorcjum , a nie KOV. I to jest duża różnica.

A czy KOV nie jest przypadkiem w tymże konsorcjum ?

Cytat:
    Problem największy to to, że KOV nie jest tu operatorem ( blok M ) i nie od nich wszystko zależy.

Ale fakty są takie, że nie sam operator odpowiada za niewywiązanie się z umowy.
    Swoją drogą, ciekawe jak poradzą sobie w bloku L. Wspólnika do finansowania prac jak nie było, tak nie ma Whistle

Jakub_AK77
    0
    Wysłane: 1 września 2012 12:18:25 przy kursie: 12,60 zł
    Być w konsorcjum , a odpowiadać samemu bezpośrednio to chyba spora róznica, prawda qguar ? Choćby taka , że finansowo kara może być dla KOV, jak to trafnie policzyłeś, nie wieksza niż 5,886 mln , a nie jak napisał bzdure menager 16 mln. Tym bardziej, że wizerunek firmy dla inwestorów ( nie spekulantów z forum ), również aż tak bardzo nie cierpi na tym.

Co do drugiego cytatu, odnośnie bycia operatorem na bloku M, to chodziło mi o kwestie informacyjne. Co chyba jasno podkreśliłem w swojej wypowiedzi. A z tych KOV się wywiązuje.
    Dla inwestorów opóźnienie z jakim podaje KOV informacje dla bloku M nie jest problemem, ale dla spekulantów obecnych na tym forum jest to duży problem. Dlatego ludzie ci są tak sfrustrowani. A wystarczyło tylko czytać informacje jakie podaje operator dla bloku M i nie było by sprawy.

Pzdr
    Edytowany: 1 września 2012 12:23

qguar
    0
    Wysłane: 1 września 2012 13:07:52 przy kursie: 12,60 zł
    Cytat:
    Być w konsorcjum , a odpowiadać samemu bezpośrednio to chyba spora róznica, prawda qguar ? Choćby taka , że finansowo kara może być dla KOV, jak to trafnie policzyłeś, nie wieksza niż 5,886 mln , a nie jak napisał bzdure menager 16 mln. Tym bardziej, że wizerunek firmy dla inwestorów ( nie spekulantów z forum ), również aż tak bardzo nie cierpi na tym.

Lecz z tej odpowiedzialności nie jest się zwolnionym :) No, chyba że KOV w bloku M stał sobie z boku i przyglądał się, co też chiński partner sobie tam dłubie. Ale w takim wypadku, oznaczałoby to, iż spółka nie robi w Brunei nic. A to podobno nieprawda ;)
    Wizerunek nie ucierpiał ? Za to WK nieco stopniała. Wyparowały też te wszystkie miliony $ zainwestowane w badania i odwierty. Ale przecież to tyko forsa :) To nie psuje ani odrobinę "wizerunku" firmy. W oczach "prawdziwych" inwestorów rzecz jasna. Bo w oczach forumowych spekulantów, nastawionych na zarabianie, a nie tracenie pieniędzy - już tak.

Jakub_AK77
    0
    Wysłane: 1 września 2012 14:19:48 przy kursie: 12,60 zł
    qguar , czy ja dyskutuje z betonową ścianą czy z człowiekiem, który czyta ze zrozumieniem ?
    Czy ja napisałem, że wizerunek nie ucierpiał ? Czy ja napisałem , że nic sie nie stało ? Czy ja napisałem, że KOV jest zwolniony z odpowiedzialności ?
    Przeczytaj jeszcze raz moje wpisy , ale ze zrozumieniem.

Pzdr

qguar
    0
    Wysłane: 1 września 2012 15:16:40 przy kursie: 12,60 zł
    Nie, nie napisałeś. I ja również nie napisałem, że Ty napisałeś :D Dla jasności, rozumiem Twój wpis tak:
    Cytat:
    Tym bardziej, że wizerunek firmy dla inwestorów ( nie spekulantów z forum ), również aż tak bardzo nie cierpi na tym.

Jest ok. To nie ich wina. Wizerunek ucierpiał jedynie w 36 procentach ( wśród inwestorów, nie spekulantów, ponieważ ci drudzy są frustratami forumowymi ).
    Cytat:
    Być w konsorcjum , a odpowiadać samemu bezpośrednio to chyba spora róznica, prawda qguar ?

Jest ok. ktoś inny zawinił. KOV odpowie pośrednio. Prawie nic się nie stało.
    Cytat:
    Dla inwestorów opóźnienie z jakim podaje KOV informacje dla bloku M nie jest problemem, ale dla spekulantów obecnych na tym forum jest to duży problem.

Nie mylisz aby inwestorów z kolekcjonerami ?
    Ale ok. Niech Ci będzie. Prawie nic się nie stało.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
    WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

452 453 454 455 456

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
    Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
    Czas generowania strony: 0,692 sek.

kpyuouwd
    govfqahl
    shyrbwgv
    Portfel StockWatch
    Data startu Różnica Wartość
    Portfel 4 fazy rynku
    01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
    Portfel Dywidendowy
    03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
    Portfel ETF
    01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
    zdjxylwe
    fejpgziz
    cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat