PARTNER SERWISU
oqofwkos
51 52 53 54
mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 14 czerwca 2012 14:04:37 przy kursie: 1,70 zł
Jakie jest prawdopodobieństwo bankructwa Atona w świetle ostatniego raportu rocznego?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

rybeusz
23
Wpisów: 243
Wysłane: 15 czerwca 2012 04:22:38 przy kursie: 1,70 zł
Bankructwo to może nie, ale fakt że sytuacja nie wygląda różowo (lub jak co kilka chwil pisze w raporcie zarząd jest "trudna i złożona"). Zresztą ocena ostatniego roku przez zarząd jest dosyć jednoznacznie zła - za mało testów zakończyło się finalnie sprzedażą, mają sporo zapasów, gotowych produktów które zalegają na półkach + kilka deali warunkowych wiszących w powietrzu. Jak coś z tych ostatnich "pyknie", to spółka choć na chwilę odetchnie.

Jeśli dobrze zrozumiałem tłumaczenie zarządu, ich produkty składają się z miarę kompementarnych częsci, więc jeśli znajdzie się konkretny klient na któryś z produktów, to dla oszczędności mogą jakiś % częsci wykorzystać z gotowych urządzeń. Niemniej wcześniej czy później emisja pewnie spółki nie ominie.

PS. Być może ktoś z redakcji SW znajdzie wolną chwilę by rzucić okiem na raport?
Edytowany: 15 czerwca 2012 04:23

mathu
0
Wysłane: 11 lipca 2012 23:18:36 przy kursie: 1,37 zł
Urwało się denko:

kliknij, aby powiększyć

Dopiero co wyemitowano milion akcji po 1.65 - pewnie ktoś z nich właśnie ucieka. Dojście kolejnej ermisji do skutku (4 miliony po 1.65) stoi pod dużym znakiem zapytania. Kolejna spółka leci na śmietnik.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 11 lipca 2012 23:19

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 28 sierpnia 2012 17:39:53 przy kursie: 1,30 zł
Analiza wyników spółki ATON-HT za 2 kwartał 2012 roku

Aton High Technology przechodzi teraz proces mocnych zmian. Można by wręcz powiedzieć, że się restrukturyzuje. Są ku temu poważne powody. Kurs spada, spółka nie zarabia na swojej działalności a ambitne plany rozwoju okazały się przerastać możliwości tego podmiotu.

www.stockwatch.pl/gpw/atonht,w... – wskaźniki nie są łaskawe co do oceny przyszłości kursu. Liczby niestety to potwierdzają.

W pierwszej kolejności muszę zaznaczyć, że dane bilansowe w porównaniu do niektórych danych w monitorze spółki mogą się różnić. Różnica wynika z faktu zarejestrowania ostatnich emisji akcji dopiero w 3 kwartale tego roku. Więc zgodnie z UoR na koniec 2q2012 nowe emisje wykazywane są jako zobowiązania. Spółka wyjaśnia to także w raporcie.

To przesunięcie dotyczy obu przeprowadzonych w ostatnim kwartale emisji. W poniższej tabeli przedstawiam prezentację z raportu oraz teoretycznie jak to powinno wyglądać przy wcześniejszej rejestracji podwyższenia kapitału:

kliknij, aby powiększyć

Wyżej omawiane emisje były podyktowane koniecznością poprawienia sytuacji finansowej Atona. Działalność operacyjna spółki nie radzi sobie zgodnie z założeniami, więc konieczne było dokapitalizowanie spółki. Na poniższym wykresie prezentuję historyczne wyniki spółki a dalej postaram się je zanalizować:

kliknij, aby powiększyć

Zysk brutto na sprzedaży zachowuje się liniowo w porównaniu do przychodów. Te udało się podnieść kolejny kwartał z rzędu. Mimo to są one dalej najniższe (poza wypadkiem kalkulacyjnym pod koniec 2011 roku) od ponad 2 lat. Widać, że rozwinięcie tak innowacyjnej działalności idzie trudno. Spółka ma już przecież swoją historię, mnóstwo środków zainwestowała w międzynarodowy marketing, jej produkty miały zawojować świat.

Póki co z tych ambitnych planów niewiele jednak wyszło i zastanawiam się czemu. Po pierwsze może chodzić o globalne spowolnienie gospodarcze (tudzież kryzys), które spowodowało ograniczenie wydatków na ochronę środowiska jako dobra nie pierwszej potrzeby. W związku z tym produkty Atona nie sprzedają się tak, jak mogłyby. Po drugie produkty mogą być jeszcze zbyt innowacyjne lub niszowe, aby sprzedawały się w odpowiedniej ilości. Podejmowane przez kolejne zarządy działania sprzedażowe i marketingowe przekładają się jedynie na listy intencyjne. Trzeba zaznaczyć, że wiele z nich dotyczy jedynie przeprowadzenia testów rozwiązań Atona. Mogą się one przełożyć na przychody ale dopiero za jakiś – bliżej nieokreślony – czas.

Powstaje więc pytanie, czy zmiany w zarządzie i radzie nadzorczej pozwolą wyjść spółce na prostą. Należy mieć nadzieję. Ale ponownie – skutki tych zmian będą widoczne dopiero za jakiś czas. I to najwcześniej po kilku kwartałach. Wydaje mi się, że właśnie tyle czasu zajmie osobom na nowych stanowiskach ustalenie, co się w spółce dzieje i jak to zmienić.

Wycena wskaźnikowa Atona i jej rating nie pozostawiają jednak złudzeń. Zwrot z zainwestowanego kapitału cały czas jest ujemny, bo wartość kapitału własnego jest cały czas niższa od kapitału podstawowego. Aby wycena się poprawiła, spółka musi wreszcie zacząć zarabiać. Póki co jednak nie widać konkretów w tym zakresie.

Zapraszam do komentarzy i pytań.

>> Więcej analiz najnowszych
raportów finansowych jest tutaj

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

czajnik
PREMIUM
0
Wpisów: 134
Wysłane: 1 września 2012 20:26:30 przy kursie: 1,25 zł
Jak dotychczas wiele dobrego w spółce się nie wydarzyło. Kolejny raport, jego analiza i emisja ratunkowa mówią same za siebie. Mam nadzieję, że zmiany w zarządzie pomogą przynajmniej w części zrealizować spółce jej "zamierzenia sprzedażowe" wynikające z listów intencyjnych, rozmów z potencjalnymi kontrahentami i licznych testów popartych wynikami badań przeprowadzonych w Centrum Badawczo Rozwojowym spółki.
W ubiegłym miesiącu " Strona białoruska wyraziła chęć zakupu urządzenia
typu ATON HR + MOS do prowadzenia końcowego etapu prób na terenach składowania pestycydów. W tym samym dniu miało miejsce również spotkanie z przedstawicielami jednego
z przedsiębiorstw libijskich zainteresowanych zastosowaniem metody MTT i MOS do likwidacji starych składowisk odpadów komunalnych. Spotkanie miało charakter rozmów wstępnych oraz prezentacji urządzeń i wyników badań prowadzonych dotychczas w CBR ATON-HT...".
inwestor.aton.com.pl/var/userf...

mathu
0
Wysłane: 29 listopada 2012 17:20:54 przy kursie: 0,68 zł
Dawna gwiazda NC w stanie agonalnym. Arkusz już się powoli kończy:

0,67 205 16:47:40
0,67 1 400 16:56:51
0,67 2 100 16:58:59
0,65 2 000 11:55:05
0,65 1 000 15:24:02
0,65 2 700 16:43:29
0,65 5 000 16:49:12
0,65 923 16:55:13
0,60 16 000 17:01:33
0,58 850 16:42:21
0,50 6 000 17:01:14
0,50 2 000 17:02:52
0,23 6 666 16:44:32

A pamiętam czasy, kiedy na otwarciu szło parę milionów złotych na prawo. Cała ta kasa wyparowała w spółce.

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 30 listopada 2012 19:34:11 przy kursie: 0,80 zł
Analiza wyników spółki ATON HT za 3 kwartał 2012 roku

Przede wszystkim jedna uwaga: raport jest przygotowany niechlujnie, opisy są ogólne, zawierają błędy językowe. Pod tym względem jest to znaczne obniżenie jakości w porównaniu do poprzednich lat. Wydaje mi się, że raport zawiera więcej treści marketingowej niż tego, co inwestorów mogłoby interesować.

www.stockwatch.pl/gpw/atonht,w... – w monitorze spółki wskaźniki na czerwono głównie ze względu na ujemną rentowność.

Jeden wskaźnik daje niedowartościowanie – C/WK ale wynika to z przeprowadzonych niedawno emisji „ratunkowych”. A to i tak jeszcze nie koniec, ponieważ ostatnia emisja nie została zarejestrowana w sądzie i w księgach na koniec 30.09.2012 nie jest wykazywana w kapitale własnym spółki.

Mimo powyższych działań i zgarnięcia znacznej gotówki z emisji, wyników ich działań i inwestycji nie widać jeszcze w wynikach. Spółka zainwestowała pieniądze w produkcję urządzeń pokazowych, które mają przyczynić się do zwiększonej sprzedaży. Widać jeszcze na to za wcześnie, bo wyników tych działań nie widać:

kliknij, aby powiększyć

Dobrze dobieram powrót przychodów na poziom 2 mln PLN kwartalnie. Trzeba jednak obserwować, czy nie jest to jednorazowy wynik. Co prawda raport zawiera informacje o kolejnych spotkaniach handlowych ale nie podano żadnych oczekiwań lub prognoz z nimi związanych.

Jednocześnie te rosnące przychody mają ujemną rentowność. I to już bardzo niepokoi. Bo przecież Aton przechodzi proces restrukturyzacji a koszty stałe obniżono już o 10%. Widać jednak, że ujemna rentowność jest kwestią kosztów zmiennych, a to chyba najgorsza z możliwych informacji. Oznacza, że kolejne urządzenia/usługi sprzedawane są z ujemną marżą. Mam nadzieję, że uda się to zarządowi szybko poprawić.

Trzeba pamiętać, że strata netto wyniosła w 3q2012 350 kPLN a amortyzacja w tym samym okresie to już prawie 1 mln PLN. Strata jest więc niegotówkowa. Co prawda Aton nie publikuje przepływów, więc nie jestem w stanie potwierdzić, czy przepływy operacyjne są dodatnie.

Oj ciężko idą zmiany Atonowi. Zarząd opracował nową strategię, teraz pozostaje realizacja. Nie podejmuję się stwierdzenia, czy się uda. Działalność – mimo kilku lat historii – pozostaje na tyle niszowa i specyficzna, że ciężko ją rozkręcić. Trzeba pamiętać jedno - to jest spółka, która się ratuje.

>> Więcej analiz najnowszych
raportów finansowych jest tutaj

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Lexsander
5
Wpisów: 48
Wysłane: 19 grudnia 2012 20:11:28 przy kursie: 0,57 zł
Spółce przyglądam się od kilku miesięcy, dziś zjazd o 20% To już agonia czy początek odbicia i okazja do kupna? Czy ktoś ma jakieś informacje o spółce, skąd te ciągłe zmiany w zarządzie?

rybeusz
23
Wysłane: 19 grudnia 2012 21:15:56 przy kursie: 0,57 zł
Chyba niechcący się nieco przyczyniłem do dzisiejszego wodospadu Silenced, ale to NC i czasem cięzko jest tego uniknąć. Świąteczny okres sprzyja czyszczeniu portfela, podejrzewam że osób chcących uciec ze stratą w tym roku mogło być więcej. A że to NC i marna płynność, to i skoki nawet przy niewielkich przepływach kapitału bywają duże. Zresztą skoro obserwujesz spółkę od kilku miesięcy to wiesz, że tu dzienne zmiany kursu po kilka czy nawet kilkanaście procent nie jest niczym nadzwyczajnym.

Skąd te ostatnie zmiany w zarządzie? Hmmn, wyniki spółki mówią same za siebie, stary zarząd był strasznie nieruchawy, robiono sporo testów, jeźdzono do klientów, a sprzedaży jak nie było - tak nie ma. Dużo umów nie zostało po prostu domkniętych i skaszowanych, a zapasy magazynowe rosły.

Poza tym, nie wiem z czego to wyniało, ale spółka odpuściła też prawie zupełnie potencjalne źródło przychodu jakim były przetargi na spalarnie dofinansowywane częśto z funduszy unijnych (u mnie w rodzinnym mieście nawet nie stanęli do przetargu, choć z tego co się dowiedziałem organizator nawet wysłał do nich zaproszenie/ zapytanie. Koniec końcem, wygrała jakaś mała hiszpańska firma w konsorcjium). Chyba zupełnie przespali ten okres inwestycji środków funduszowych, a były tam naprawdę spore pieniądze Think W takich przetargach często zlecenie jest rozpisane nie tyle na zakup jednego urządzenia, co na kilka współdziałających elementów i być może tu był też pies pogrzebany. Firma chyba nie potrafiła i dalej nie potrafi znaleźć szerokiego wahlarza partnerów, z którymi mogłaby startować do klientów i w ten sposób pakietować swój produkt (na przykładzie - jeśli sprzedajesz telewizory, fajnie jest mieć w razie czego chociaż namiary na komplementarną firmę montującą TV na ścianach i sprzedawcę systemów audio)

Mam wrażenie, że spółka po zmianie kierownictwa zaczęła w końcu bardziej pilnować kosztów i poprawiła nieco komunikację z rynkiem (choć dalej zdarzają się głupie błędy, nawet w tych ich kilkustronnicowych "raportach" kwartalnych, które nota bene raz wydają, innym razem już nie wydają, pełna dowolność), niestety na sprzedaż to się nijak nie przełożyło. Głośno obwieszczona współpraca z firmą Bauer też póki co nie przyniosła żadnych pieniędzy. Po bardzo słabym 2011 roku, ten póki co zapowiada się gorzej. To, że w ciągu poprzednich kilku tygodni zrezygnowało 3 kolejncych członków RN też nie najlepiej świadczy o sytuacji w spółce - w sumie oni, jako insiderzy powini mieć najlepszy i najpełniejszy obraz. Dodaj wszystko i masz odpowiedź.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 19 grudnia 2012 22:25:35 przy kursie: 0,57 zł
@rybeusz
nie wypowiadałem się ale obserwowałem spółkę od dawna, z ciekawością jak długo da się jechać na gadce o innowacyjności, nowoczesności itd bez zarabiania pieniędzy. Przecież ta spółka od iluś tam lat nie umie zarabiać pieniędzy. Po prostu. Piszesz że to NC... to nie NC. Ta firma najzwyczajniej w świecie nie przynosi pieniędzy akcjonariuszom. Jeśli ich nie ma tak długo to choćby to było SP500 to kurs leciałby w dół.

Przez ostatnie 4 kwartały firma ma stratę netto (na akcję wychodzi ok. -0.25), co gorsza strata wygląda wręcz na trwałą wartość i spółka jakoś nie potrafi jej zmniejszyć. Wcześniej zysk na akcję był ale wręcz śmiesznie mały (0.02, 0.03, 0.01 i 0.01 zł na akcję... heh).

Co tu się oszukiwać, to nie wina NC, bez zarabiania pieniędzy żadna działalność na żadnym rynku giełdowym nie wytrzyma zbyt długo.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 19 grudnia 2012 22:28

rybeusz
23
Wysłane: 20 grudnia 2012 01:26:30 przy kursie: 0,57 zł
Chyba masz rację Scarry - bardzo celnie to ująłeś. Modelowy brak zdolności do generowania cash'u. Niestety w moim przypadku dałem nieco ciała i dojście do tych wniosków zajęło po prostu o te kilka miesięcy za długo. Choć przyznam, że tak gdzieś w 2010r. miałem naprawdę silne wrażenie, że krytyczna granica została przekroczona i w długiej perspektywie spółka ma szansę trochę pozamiatać na lokalnym/regionalnym poletku. Dalej jednak nie wiem, jak można było doprowadzić do takiej sytuacji - technologia wydaje się innowacyjna, trend na bycie eko i odpowiednie zarządzanie odpadami też jest ciągle silny, wpiera to odpowiedni kierunek w ustawodawstwie, a rynek ma/miał odpowiedni kapitał. Trzeba było tylko po te pieniądze sięgnąć d'oh!

Miras
PREMIUM
4
Wpisów: 303
Wysłane: 20 grudnia 2012 09:18:37 przy kursie: 0,55 zł
Do tego potrzeba odpowiednich ludzi a tych niestety w Atonie zabrakło. Jak się wydaje chyba nie najgorszy patent nie potrafiono przekuć na produkt handlowy.
Przy okazji niekompetencja i amatorszczyzna zarządu i RN doprowadziła do tego ,ze brak kontroli kosztów działalności dusił jej możliwości a firmie przez lata praktycznie niewiele udało się sprzedać.

mathu
0
Wysłane: 20 grudnia 2012 13:18:25 przy kursie: 0,55 zł
Polecam przeczytać:

www.bankier.pl/forum/pokaz_tre...

Lexsander
5
Wpisów: 48
Wysłane: 20 grudnia 2012 15:09:15 przy kursie: 0,55 zł
Dzięki za info. Niezły syf. I tak nie planowałem inwestować póki trend się chociaż trochę nie odwróci, ale przy takich akcjach nie ma co wchodzić. NC to jednak za duże ryzyko dla mnie.

andy_dufresne
130
Wpisów: 998
Wysłane: 16 stycznia 2013 21:14:00 przy kursie: 0,70 zł
Dawno nie było o Atonie, a dobrze to już nie pamiętam kiedy, a tymczasem ostatnio:
- umowa z firmą z Dubaju na sprzedaż 5 urządzeń do końca maja;
- umowa z firmą z Rygi na 1 urządzenie (dostawa w ciągu 60 dni);
- umowa z firmą z Izraela na 3 urządzenia (przełom lutego i marca).
Firmy z Dubaju i Izraela staną się też przedstawicielami spółki.

Wszystkie komunikaty tutaj.

Czyżby pogłoski o śmierci były przesadzone? ;)
Jestem na Twitterze

robberto
0
Wpisów: 62
Wysłane: 22 stycznia 2013 18:43:33 przy kursie: 0,72 zł
Śmiem twierdzić, że to powyżej to klasyczne myślenie życzeniowe. Spółka puściła w świat to czym od dawna wyłącznie się zajmuje, tj. produkcja informacji o warunkowych wydarzeniach z najbliższej przyszłości. Przecież to żadne konkrety tylko obietnice, same zwroty z rodziny "ma nastąpić", nawet nieśmiertelnego "po przeprowadzeniu testów" nie zabrakło. Wie pan, wypłacę panu pensję o ile cośtam cośtam. Apple informuje, że sprzeda milionpińcet iZabawek o ile znajdzie się milionpińcet kupców. I tak od lat Liar

Do tego kolejne prywatne emisje po 1 zł sprzed wielu miesięcy, część z tego nawet nie notowana do dziś, tylko czekać aż zdesperowani posiadacze puszczą to w rynek przy pierwszej sposobności ratując resztę grosza. Kto wie, może nawet po to są te koślawe informacje.

Ja podtrzymuję tezę, że skoro na mikrofale nie złapali się bodaj najbardziej na świecie świadomi ekologicznie skandynawowie to Aton nie znajdzie żyły złota w podejrzanych spółeczkach o których google nie słyszał nic lub niewiele ;)
Edytowany: 22 stycznia 2013 18:44

andy_dufresne
130
Wysłane: 23 stycznia 2013 11:39:27 przy kursie: 0,70 zł
Bez dwóch zdań Aton dał wiele powodów do rozczarowań, natomiast z powyższych trzech komunikatów o kontraktach o warunkowości jest mowa w jednym przypadku - łotewskim. W przypadku pozostałych ośmiu urządzeń możemy czekać na komunikaty o sprzedaży, przynajmniej ja to tak czytam.
Jestem na Twitterze

robberto
0
Wpisów: 62
Wysłane: 23 stycznia 2013 11:53:08 przy kursie: 0,70 zł
Izrael: [...] umowy o współpracy w ramach której zamówione mają zostać [...] Urządzenia mają być zamawiane sukcesywnie [...]

Dubaj: [...] umowę o współpracy [...] zamówionych ma zostać [...] Urządzenia mają być zamawiane sukcesywnie [...]

To nie są infa o sprzedaży, nawet nie o otrzymaniu zamówień, to infa o zamiarze zamówień. Po mojemu nie da się być już bardziej warunkowym, w ten sposób każde liche dla wyników spółki wydarzenie można serwować w kilku porcjach każdorazowo grając na rozpalonych głowach amatorów spółki która sprzedaje wyłącznie marzenia ;)

andy_dufresne
130
Wysłane: 23 stycznia 2013 16:31:18 przy kursie: 0,70 zł
Trochę się czepiasz ;) Oczywiście, że to nie są infa o sprzedaży, te jak napisano będą ogłoszone odrębnymi komunikatami.

Dla mnie warunkowy jest jednak kontrakt z Łotyszami:

Cytat:
Urządzenie ma zostać dostarczone do Nabywcy w terminie 60 dni od dnia podpisania niniejszej umowy i zamontowane celem przeprowadzenia niezbędnych testów. Po pozytywnym zakończeniu wszystkich testów urządzenie zostanie zakupione przez Nabywcę.

Pożyjemy, zobaczymy, kwestia kilku miesięcy i wszystko będzie jasne.
Jestem na Twitterze

Miras
PREMIUM
4
Wpisów: 303
Wysłane: 23 stycznia 2013 17:57:26 przy kursie: 0,70 zł
W przypadku Atona dopóki nie będzie w firmie kasy za sprzedane urządzenie to takie komunikaty nie mają większej wartości.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE ATONHT

51 52 53 54

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,382 sek.

rrwwskmj
ykmhcoma
dgzwtevf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vuwhpkem
ifdpmmvm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat