Temat:
11BIT
Sprawa dla KNF. Informowanie o przesunięciu premiery jedynej produkowanej gry, z Q1 na bliżej nieokreśloną przyszłość? Słabo. Zrobienie tego przez X i Facebook to plucie w twarz inwestorom.
|
|
Temat:
11BIT
Wysokie oceny to akurat 0 zaskoczenia. Każdy kto widział betę się z tym zgodzi. Obecnie pozycja 7 w sprzedaży na steam. 3 dni do oficjalnej premiery.
|
|
Temat:
11BIT
FP2 jest obecnie 9 na liście global bestsellers, jednocześnie spadając z 3 na 4 pozycję wishlisty. Czy ktoś biegły w liczbach mógłby oszacować jaka jest sprzedaż na steam czy jest to nierealne?
|
|
Temat:
STARWARD
vladinho napisał(a): Inna sprawa skąd się wzięła ta wishlista na 500k, zupełnie to nie odpowiada nie tyle sprzedanym kopiom, co w ogóle ilości osób szukających informacji o samej grze. Zupełnie to też zabija argument, że przejście gry można zobaczyć na YT, bo ok, 10tyś - 15 tyś graczy je sobie ogląda, to gdzie pozostałe 400k, które chciało grę niby kupić ?
Coś chyba przegapiłem, skąd informacja o WL na 500k? ze steam https://steamdb.info/app/731040/ to nie wynika
|
|
Temat:
STARWARD
To ja się wypowiem jako zapalony gracz i miłośnik sf. Akcji spółki nie posiadam inie posiadałem, ale dorzucę kilka swoich przemyśleń. Gra jest typem indie game, z tą różnicą że ma świetną grafikę oparta na silniku unreal. Zagrałem w demo i czekałem na pełną wersję, ale... Postanowiłem jej nie kupować. Gra jest krótka i niezwykle liniowa. Demo nie wciągnęło mechanikami na tyle by wydać 125 PLN za 6 godzin zabawy. Historia jest na prawdę dobra więc można ją sobie na przyspieszeniu obejrzeć za darmo na youtubie i nie męczyć się ze ślamazarną grą. Prawdopodobnie gdyby była na premierę w rozsądnej cenie np 79 PLN to bym się skusił. Teraz nawet z obniżką, znając historię nie będę nią zainteresowany. Za mało gry w grze. Tak jak ja myśli pewnie duża ilość graczy, więc nie ma co liczyć na długi ogon sprzedażowy. Co do pozycji giełdowej 3,2 miliona przychodu czyli sprzedane jakieś 26k kopii. Steam 30% prowizji, Epic za silnik unreal pobierze 5%. Co nam zostaje, 2 miliony? 11 bit wywalił (i to dosłownie) na dokończenie gry 5 mln. Będzie miał pierwszeństwo z zysku. Jest szansa że mu się to zwróci w przyszłym roku. Nie ma żadnych szans, żeby gra zwróciła się twórcą ( sumarycznie 17 mln PLN!). Nawet jeżeli założymy sprzedaż mistycznych pudełek X2 to co już jest. W mojej opinii studio nie ma szans na przetrwanie w obecnej formie.
|
|
Temat:
11BIT
Frey napisał(a):To, że premiery FP2 w tym roku nie będzie - było wiadomo już od dłuższego czasu…mamy połowę czerwca i nawet gameplaya nikt nie widział.
Z tym, że gamplaya nikt nie widział to bym nie przesadzał ;) 11 bit cyklicznie organizuje zewnętrzne (ale zamknięte) testy, na które każdy może się zapisać.
|
|
Prezes powiedział, że na razie wyników podawać nie będzie, bo nie mają danych ze wszystkich rynków, ale są podobno zgodne z oczekiwaniami.
|
|
Temat:
CIGAMES
83% pozytywnych recenzji na steamie (cyberbug 76% po niezliczonych łatkach), szczyt graczy o 1/3 większy niż pierwszej części. Obecnie 5 miejsce na liście steam global bestsellers. Czy naprawdę ktoś oczekiwał więcej?
|
|
Temat:
11BIT
Frostpunk "za darmo" w Epic Games Store. Za "darmo" dla graczy, to świetna informacja dla akcjonariuszy bo znaczy, że 11bit przytuli ładną kwotę od Epic. Zwiększenie bazy sprzedażowej przełoży się na potencjalną sprzedaż płatnych dodatków i budowę bazy klientów pod drugą część Frostpunka.
|
|
Temat:
CIGAMES
Liczba preorderów SGWC2, większa niż przy części pierwszej. A to wszystko przy wyższej cenie detalicznej. Twarda baza klientów i nisza, w którą "wstrzela" się snajper robi swoje.
|
|
Generalnie to informacje od pracowników: "So can I now share that i earned $430 monthly for full time work on facial animations on That Great Game 3 in That Great Company That Totally Treats Their Passionately Crunching Employees Fairly" www.gamezone.com/news/cd-proje...Takich informacji jest więcej. O pracowników w branży jest trudno, więc podkupywanie niezadowolonych z innych firm jest całkiem normalne.
|
|
1ketjoW napisał(a):CRJ szuka pracowników. Ładnie prezes się zareklamował jako pracodawca. Więcej płacimy, kultura pracy i wpływ na tworzenie produktu. Prezes pewnie dowiedział się, że pracujący przy CP2077 zarabiali po 500$ i pewnie chciałby mieć takich pracowników u siebie.
|
|
można to zrozumieć poprzez pryzmat kasy. MS nie chce dać tyle ile creepyjar sobie życzy. Coś mi się wydaje, że na evencie pochwalą się 2 milionową sprzedażą GH.
|
|
Temat:
CIGAMES
Tak było. Ten fundusz to Rockbridge. "Marek Tymiński zadeklarował objęcie pakietu akcji za kwotę 0,5 mln zł oraz objęcie wszystkich posiadanych przez siebie akcji lock-upem na okres 6 miesięcy." www.stockwatch.pl/wiadomosci/c...jest to istotny czynnik ryzyka.
|
|
Skrót myślowy. Czy pensje podstawowe nie są ustalane na niskim poziomie, a znaczna część wypłaty nie jest premią zależną od sukcesu gry - stąd niskie koszty operacyjne?
|
|
Nie patrzyłbym na te niskie wydatki jako coś niedobrego. W ostatnim raporcie podano, że Creepyjar ma zatrudnionych tylko 30 pracowników i to na kontrakty. To chyba dobra wiadomość, że z pracownikami rozliczają się po osiągnięciu przez grę sukcesu.
|
|
Temat:
CIGAMES
Coś cicho na tym forum ostatnio, a mamy przecież wysyp ciekawych rzeczy: Roki się zwróciło: www.stockwatch.pl/wiadomosci/g...(CI games ma w United label 80% udziału). SGWC 2 ma nowy gameplay trailer który się podoba: www.youtube.com/watch?v=36mfp4...251k wyświetleń i 6,4k polubień, w porównaniu do pierwszej części 313k wyświetleń i 2,4k polubień (a jest na youtubie od 2019r). Pierwsza część sprzedała się w ponad milionie egzemplarzy. Czy prezes znów zrobi emisję akcji, bo "zabraknie na marketing"? Czerwiec zazwyczaj nie jest zbyt dobrym miesiącem na sprzedaż gier, czy premiera będzie opóźniona? Co z pandemią? Znowu ucichło o drugiej części LOTF. Czy zobaczymy w końcu jakieś postępy z tym projektem?
|
|
Temat:
MCI
Czy mógłby ktoś w skrócie wyjaśnić o co chodzi z ostatnimi transferami akcji? Czy chodzi tylko o optymalizację podatkową czy to jakiś szerszy wehikuł finansowy?
|
|
Panowie! Uspokójcie pyskówki. To prawda, że zazwyczaj dla branży wydawanie gier w okresie letnim nie jest pomysłem dobrym, ale w ostatnich szalonych czasach ludzie grają też gdy na zewnątrz świeci słońce i chciałoby się wyjść na plażę. Bo nie mają wyboru. A to, że "konsole mają opóźnienie" to opinia nie fakt.
|
|
Z mojego punktu widzenia, największy wpływ na kurs będzie miało przejście na główny parkiet. To fundusze kształtują ceny kursu a większość z dużych nie może inwestować w rynki alternatywne, nie ważne jak dobra jest spółka.
|
|
Temat:
KETY
Próba sprzedaży SOG. Dobra wiadomość czy zła?
|
|
Trochę szkoda (dla inwestorów), że z okazji premiery tego darmowego dodatku, będzie promocja -30%. Produkt i tak by się sprzedał.
|
|
Temat:
CIGAMES
27 mln przychodu za pierwsze półrocze i prawie 5 mln zł zysku netto - jak to się ma do prognoz BOŚ? Jeżeli zdążą wydać sgwc2 w tym roku, wygląda to więcej niż obiecująco.
|
|
Temat:
CIGAMES
Wycena giełdowa spółki nie do końca mówi o tym co jest ale raczej o tym co zdarzyć się może w przyszłości, więc mam kilka przewidywań w oparciu o to co się dzieje ze sprzedażą oraz z globalnymi rynkami, mając na uwadze "szalejącą" (w mediach) epidemię covid. - Obecna sprzedaż gry Roki to klęska, liczba sprzedanych kopi oscyluje między 11k - 50k, w pełnej niemałej jak za tego typu grę cenie (około 70 zł) (źródło steam.db - ilość sprzedanych jest bliższa raczej pierwszej wartości), ale wiadomo, że gra kosztowała około 1,5 mln (czyli praktycznie tle co nic), w tym koszty marketingu które były praktycznie żadne, jest to typowa mała gra indi. Gra zebrała bardzo dobre recenzję na metacritic, chwalona jest głównie za niesamowitą historię. Fakty: historia ma około 11h, jest liniowa, więc jest to gra typu: zagraj, przeżyj, odłóż na półkę (jak dobra książka), nie ma co liczyć na rekordy graczy. Nie ma również co liczyć na gwałtowny skok sprzedaży, ale gra może generować przychody przez dziesięciolecia. Choć oczywiście na popyt będzie miała wpływ cena, która na wyprzedażach będzie pewnie w okolicy 30 zł. To co ważne to premiera na switch nintendo, który ma wielokrotnie większy zasięg sprzedażowy niż PC. Gra z pewnością się zwróci ale niestety nie będzie złotą kurą dla przedsiębiorstwa (pytanie jest, czy ktokolwiek wierzył że będzie?). Ma bardzo dobry PR medialny na przyszłość, wszyscy w branży będą wiedzieli, że: "to ta firma co wydało Roki". - Sniper ghost warrior contracts. Gra była zapóźniona technologicznie, z ogromną ilością błędów, brakiem multiplayera na starcie, mimo tego okazała się bardzo udaną produkcją na którą rynek gamingowy zareagował bardzo pozytywnie, miesiąc temu mieliśmy 750 tysięcy sprzedanych kopii (mówimy tu cały czas o cenie praktycznie premierowej ~90zł). W ostatnim miesiącu gra była sprzedawana na promocjach więc biorąc pod uwagę dane z steamdb, oraz gamevizz zbliżamy się do 1 mln sprzedanych kopii. To co szczególnie ważne, gra jest, krótka - jest to bardziej "odcinek w serialu" niż pełna produkcja. Daje nam to pewne ważne informacje - trzeba spojrzeć jak wskoczyła sprzedaż sniper ghost warrior 3 po premierze i w ostatnich miesiącach. Na rynku panuje "głód" gier snajperskich. SGWC podniósł sprzedaż SGW3 (który od daty premiery osiągnął około 1 mln sprzedanych egzemplarzy), a SGW3 był niesamowicie zabugowaną grą, z niewciągającą historią, "tanim klonem Farcry", który teraz po wielu usprawnieniach jest całkiem przyzwoitą grą, która sprzedaje się, nadal, całkiem nieźle (wzrost notowań recenzji na steam). SGWC2 będzie kolejną małą częścią, która sprzeda się w podobnej liczbie egzemplarzy (1 mln jest niemal pewny) - być może będzie miała lepsze noty, ze względu na mniejszą ilość błędów, oraz multi zaaplikowane przy premierze. - LOTF - tu będzie krótko, 100 mln przychodów, bardzo ładna liczba za bardzo kiepską grę. Gra, niezrobiona przez CIG, tylko Deck 13, zdobyła duże grono oddanych fanów. Widać, że CIG nie ma zasobów oraz bazy intelektualnej na zrobienie tego typu gry, dlatego pojawił się pomysł by oddelegować zrobienie kontynuacji tej gry, dla zewnętrznej firmy i podzielenie się zyskami. Według mojej opinii pomysł bardzo dobry, aczkolwiek pokazuje słabość firmy. Inne czynniki: Spadek wartości dolara w stosunku do złotówki ma druzgocący wpływ na wyniki, ale jeżeli na rynkach globalnych pojawi się niepewność, dolar natychmiast się umocni. Pojawienie się niepewności na rynkach spowoduje krótkotrwały spadek wartości kursów akcji, w tym całego gamdev. Kolejne lockdowny, będą nakręcały sprzedaż gier komputerowych.
|
|
Temat:
CIGAMES
Za chwilę premiera gry Roki, na steamie pierwsza strona w oczekiwanych, ale podobno to nintendo zgarnie większą część dystrybucji. Czy da się w jakiś sposób oszacować potencjalny przychód ze sprzedaży tego tytułu dla CIG?
|
|
Temat:
CIGAMES
Sniper 3 nie jest nową częścią... ale z ciekawości spojrzałem na sprzedaż. Widać wyraźnie, że premiera sgwc zwiększyła również sprzedaż snipera 3. Co ciekawe, po kilku latach gra zbiera dużo lepsze noty niż w czasie premiery, chyba kwestia optymalizacji i poprawienia błędów? Nie grałem więc się nie wypowiem.
|
|
Temat:
CIGAMES
Pół miliona sprzedanych kopi sgwc to połowa mniej niż sniper 3, jednak jest to zupełnie inna klasa gier i inne koszta produkcji, czy gra będzie kontynuowała praktycznie bez kosztową sprzedaż w przyszłości? Co z promocjami? Gra do tej pory była sprzedawana praktycznie bez zniżek? Czy rynek spodziewał się takiej sprzedaży? No i co z zyskiem?
|
|
Czy spadek ceny akcji ma coś wspólnego z przejęciem depozytów na Cyprze? "Coal Energy S.A. jest spółką holdingową grupującą cypryjskie i ukraińskie spółki operacyjne prowadzące działalność w branży górniczej." Jeżeli kasę składowali w Cypryjskich bankach to straty na depozytach mogą wynieść nawet 60% Czy się mylę?
|
|
Temat:
PGE
Z drugiej strony odpis jest właściwie, w większości, księgowy... TVN CNBC podał, że biegły rewident ocenił wartość elektrowni dolna odra na "bliską 0". Przypomniało mi się wtedy jak wydano rekomendacje dla lotosu w 2009 roku - "0 zł, spółka bankrut". Kod:mod: usunięto informacje o własnych transakcjach jako niezgodne z regulaminem
|
|
Temat:
PULAWY
Na dywidendę chyba jednak nie będę czekał - jest wezwanie za 132,6 zł.
|
|
Temat:
PULAWY
Cytat:15.01.2013 została wypłacona dywidenda za rok 2012. Błąd, ta dywidenda była za rok obrotowy 2011/2012 rok, czyli do czerwca 2012. Dzień dywidendy ustalono na 27 grudnia 2012, zanim AT stało się właścicielem Puław. Chodzi mi o to co w TYM roku z dywidendą za rok obrotowy 2012/2013? Czy AT powinny ją wypłacić (WIG-div) czy mogą powiedzieć akcjonariuszom - adios!
|
|
Temat:
NETIA
TPSA leci na dno a wraz z nią Netia. Czy tak duży spadek jest uzasadniony, a może powinien być jeszcze większy? TPSA ma jakieś zyski a Netia prawdopodobnie zanotuje stratę. Czy jest jakaś szansa na dywidendę?
|
|
Temat:
PULAWY
Ktoś orientuje się jak w tym roku z dywidendą? Teoretycznie AT jako właściciel nie musi jej wypłacać bo ma inne metody na wyprowadzenie gotówki z Puław, ale należą one do indeksu wig-div. Czy w związku z tym nie ma jakiegoś przymusu do wypłaty, choćby symbolicznej ilości?
|
|
longterm077 napisał(a): Sprzedaż w Niemczech W2 wystartowała dopiero w sierpniu 2012 a japońska wersja na XBOX dopiero pod koniec ubiegłego roku więc będzie się działo. Wyniki za IV kw 2012 powinny być miodzio:-)
Xbox w Japonii ma znikomą część rynku także fajerwerków bym się nie spodziewał. Co do sprzedaży w Niemczech, skąd masz takie informacje? Chodzi Ci o to, że niemiecka wersja była dopiero od sierpnia? Jak dla mnie spółka jest za droga, ale myślałem tak samo już przy 6 zł ;)
|
|
Temat:
PHN
Redukcja 69,26% ale podobno tylko dla tych którzy zapisali się na maksymalną ilość - można maksymalnie objąć do 461 akcji. Zupełnie się nie spodziewałem takiego parcia - ciekawe jak debiut będzie wyglądał.
|
|
Temat:
KGHM
Ale handel na KGHM nie za duży, więc chyba milczące zalecenie "trzymaj".
|
|
Temat:
ALIOR
Cały rynek idzie w dół, zwłaszcza sektor bankowy a Alior jest względnie drogi, więc idzie w dół nieco bardziej. Nie wydaje mi się, że wyjdzie jakieś straszne info.
|
|
Temat:
PHN
Straszne naganianie na spółkę, chyba się kiepsko sprzedaje - nie dziwie się.
|
|
Temat:
ATONHT
Jeżeli sprzedali by 9 urządzeń to była by różnica - ale na razie nic nie sprzedali, te umowy nie są wiążące, kasy z tego na razie nie ma i nie wiadomo czy będzie. Wielokrotnie w przeszłości ATON podpisywał podobne umowy "o zamiarze zamówienia do testów" i nic z nich nie wychodziło. Niech sprzedadzą chociaż 2 to będzie można mówić o sukcesie i zmianach na lepsze.
|
|
Temat:
PULAWY
TVN CNBC o tym co jakiś czas informuje, prezes Azotów zapowiedział skup akcji w granicach 130-134. Ma to być średnia 3 miesięczna ceny papieru.
|
|
Temat:
ATONHT
Przyjrzałem się raportowi za 3 kwartał i wynika z niego, że sprzedali 1 urządzenie (w 3 kwartale)...
|
|
Temat:
ATONHT
Niestety ale takie jednostkowe "sprzedaże" urządzeń to w Atonie norma. Nawet jeżeli doszło by do sprzedaży, to jest to zbyt mały wolumen by cokolwiek zmienić. Atonowi potrzebny jest kontrakt na kilkadziesiąt sztuk - tak by ruszyć z seryjną produkcją a nie montować prototypy "do testów".
|
|
Temat:
PULAWY
Cytat:Teraz sytuacja się poprawiła. Akcje ATT wzrosły do 56 zł. Co w przeliczniku x 2,5 daje nam 140 za akcje ZAP. Kupując akcje ZAP np za 137 zł jesteśmy 3 zł do przodu:) ciekawe kiedy sytuacja się unormuje Zastanawiam się tylko czy tak silny wzrost Tarnowa przy jednoczesnym spadku (lub w tej chwili zerowym wzroście) Puław, nie jest wynikiem jakiejś manipulacji zafundowanej przez MSP, by skłonić szaraczków do wymiany akcji.
|
|
Temat:
ATONHT
Dzięki za info. Niezły syf. I tak nie planowałem inwestować póki trend się chociaż trochę nie odwróci, ale przy takich akcjach nie ma co wchodzić. NC to jednak za duże ryzyko dla mnie.
|
|
To i ja dołączę z moją (niezbyt odmienną od poprzedniego posta) opinią. Solidni eksporterzy z branży chemicznej - to moi zdecydowani faworyci czyli: Police - jeden z największych polskich eksporterów, zadłużenie spadło do bezpiecznych poziomów, cena do zysku przedstawia się wprost rewelacyjnie. Puławy - tak samo jak poprzednia spółka, wskaźniki finansowe gorsze od poprzednika, ale przez mniejsze zadłużenie wypłaca solidne dywidendy. Tarnów - zdecydowanie najsłabsza z tych spółek, w sumie mając 2 poprzednie nie oglądałbym się na tą, ale jest nadzieja na wzrost przy połączeniu z Puławami. Swap w stosunku 2,5T : 1P
Mój drugi typ to branża energetyczna. Jest po prostu tania, wypłaca dywidendy, wahania cen energii są nieznaczne (a przynajmniej mniejsze niż branży chemicznej) a jej użycie jest stabilne. Zagrożenia to między innymi duże potrzeby inwestycyjne, kupno zielonych certyfikatów no i wieczne problemy ze związkami zawodowymi - zatrudnienie jest zbyt duże ale ciężko kogoś zwolnić. PGE - zdecydowanie mój typ. Solidne zyski i dywidenda. Własne pokłady węgla brunatnego (tanie wytwarzanie energii). Spora ekspozycja na produkcje energii z gazu (tanieje od przyszłego roku). Na minus, duże potrzeby inwestycyjne - w tym planowana budowa elektrowni atomowej. Obszar działania - głównie wschodnia polska. Brak danych o przyszłorocznych cenach prądu. ENEA - kolejna solidna spółka. Dywidendy są, ale mniejsze. Duże zasoby finansowe spółki, niewielkie kredyty. Potrzeby inwestycyjne są, ale już trwają (budowa nowego bloku energetycznego) i są częściowo opłacone, z powodu znikomego zadłużenia nie będzie problemów z finansowaniem. Brak pokładów węgla kamiennego co przy jego obecnych cenach działa na plus. Duża ekspozycja na OZE. Obszar działania zachodnia polska. Na minus dość nie atrakcyjny wskaźnik C/Z. Cena prądu wzrośnie o około 1,1% Tauron - Tu mam mieszane odczucia. Z jednej strony wskaźniki C/WK C/Z są atrakcyjne, ostanio spółka wypłacała dywidendy ale... W odróżnieniu od dwóch poprzednich nie należy do WigDiv czyli dywidenda niby jest ale może jej nie być. Znaczące zadłużenie, procentowo 2x wyższe od ENEA i 50% wyższe niż PGE. Najmniejszy zasób gotówki. Do tego dochodzą własne zasoby węgla kamiennego - w tej chwili jest to znaczna wada. Do tego dochodzą znaczne potrzeby inwestycyjne, prawdopodobnie największe ze wszystkich spółek. W przyszłym roku cena prądu spadnie o 0,9%
|
|
Temat:
ATONHT
Spółce przyglądam się od kilku miesięcy, dziś zjazd o 20% To już agonia czy początek odbicia i okazja do kupna? Czy ktoś ma jakieś informacje o spółce, skąd te ciągłe zmiany w zarządzie?
|
|
Temat:
PULAWY
Ale mogło być ponad 12,25 zł na akcje. Wniosek odrzucono. Ciekawostką jest, że nikt nie był przeciw. 3 530 191 głosów było za, 11 817 536 się wstrzymało.
|
|