PARTNER SERWISU
dksyohfr
26 27 28 29 30
Irek_2
0
Wpisów: 120
Wysłane: 26 czerwca 2009 11:56:13 przy kursie: 16,80 zł
Żeby była jasność - mam akcje SYGNITY i mam nadzieję że zarobię parę złotych.
Według wykresów bossa.pl na spółce powstały sygnały zakupu - STS i RSI. Może bardziej doświadczeni technicy wypowiedzą się na temat tych sygnałów. Moim okiem sygnał na RSI jest "słaby" gdyż wskaźnik ten praktycznie stoi na linii sygnalnej. Kurs zbliża się od dołu do średniej EMA5, średnia też zresztą się zbliża.
Pozdrawiam.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 26 czerwca 2009 13:49:19 przy kursie: 16,80 zł
Cytat:
Ostatnie problemy na dłuższy czas odcięły nas od możliwości dysponowania większą gotówką. Teraz zbliżamy się do punktu, w którym znów będziemy dysponować środkami. Mamy więc dwie możliwości. Możemy zaczekać i kupować z zarobionych pieniędzy, oszczędzając i np. nie wypłacając dywidendy. Druga możliwość to wspomaganie finansowaniem zewnętrznym. Już dziś zgłaszają się do nas pojedyncze firmy, które pytają, czy nie jesteśmy zainteresowani ich przejęciem.

Polecam wczorajszy wywiad z prezesem www.rp.pl/artykul/5,324803_Wyj...

Phenomen79
0
Wpisów: 166
Wysłane: 26 czerwca 2009 14:48:48 przy kursie: 16,80 zł
Po przeczytaniu artykulu stwierdzam ze Sz.P. prezes bardzo asekuracyjnie sie wypowiada. Mam troche inne zdanie od neigo skoro firmy maja klopoty to sie modernizuja - i tu wlasnie czasem moga poneisc koszta modernizacji w systemach informatycznych aby pracownik mogl byc bardziej wydajny i zeby pracownikow mnei jbylo potrzebnych wiec jak najbardziej sytemy informatyczne sie rozwijaja tylk onei zawsze sa to te same kierunki. Jednak czy to w dobie kryzysu czy tez nie firmy proboja wykorzystac systemy informatyczne w celu usprawnienia / przyspeiszenia pracy. Informatyka w firmach to wartosc nie koszt.

leonik
0
Wpisów: 45
Wysłane: 26 czerwca 2009 21:45:34 przy kursie: 16,80 zł
Phenomen79 napisał(a):
Po przeczytaniu artykulu stwierdzam ze Sz.P. prezes bardzo asekuracyjnie sie wypowiada. Mam troche inne zdanie od neigo skoro firmy maja klopoty to sie modernizuja - i tu wlasnie czasem moga poneisc koszta modernizacji w systemach informatycznych aby pracownik mogl byc bardziej wydajny i zeby pracownikow mnei jbylo potrzebnych wiec jak najbardziej sytemy informatyczne sie rozwijaja tylk onei zawsze sa to te same kierunki. Jednak czy to w dobie kryzysu czy tez nie firmy proboja wykorzystac systemy informatyczne w celu usprawnienia / przyspeiszenia pracy. Informatyka w firmach to wartosc nie koszt.

Dlaczego asekuracyjnie? Ja odniosłem takiego wrazenia. A co co modernizacji to nie masz racji. Koszty oprogramowania sa bardzo duze, szczegolnie dla malych i srednich przedsiebiorstw. Jezeli chodzi o programy, ktore nawet znaczenie ulatwia prace, czesto koszty inwestycji nie zwroca sie tak szybko (prosciej oplacic pracownikow).

Phenomen79
0
Wpisów: 166
Wysłane: 26 czerwca 2009 22:08:10 przy kursie: 16,80 zł
leonik napisał(a):
Phenomen79 napisał(a):

Dlaczego asekuracyjnie? Ja odniosłem takiego wrazenia. A co co modernizacji to nie masz racji. Koszty oprogramowania sa bardzo duze, szczegolnie dla malych i srednich przedsiebiorstw. Jezeli chodzi o programy, ktore nawet znaczenie ulatwia prace, czesto koszty inwestycji nie zwroca sie tak szybko (prosciej oplacic pracownikow).

No to drogi kolego takie myslenie moze powodowac odkladanie modernizacji i dalsze problemy kulejacych juz firm z restrukturyzacjami.
Akurat jestem z branzy informatycznej zajmuje sie miedzy innymi poniekad modernizacja systemow informatycznych.
Twoja wypowiedz jakos nie do konca pokrywa sie z moim komentarzem o wypowiedzi prezesa.
Po pierwsze mowa jest tu o klientach instytucjonalnych i wiekszych organizacjach.
Po drugie Koszta oprogramowania moga byc rozciagniete na lata - zkredytowane prez dostawce.
po trzecie nawet w Afryce gdzie koszta pracownicze sa wzglednie niskim kosztem dokonuje sie procesow automatyzacji.
Od lat automatyzacja jest inwestycja w celu obnizenia kosztow pracowniczych i zwiekszenia wydajnosci.
Po czwarte latwiej wprowadzac system w momencie zmniejszonej ilosci zlecen - latwiej wyasygnowac czas na szkolenia latwiej wdrozyc taki system life.
Jezeli wprowadzenei systemu ma na celu obnizenie kosztow to czy to w kryzysie czy tez w prosperity ma to ten sam cel.
Kwestia jest czy firma informatyczna umie zapewnic produkt ktory moze skutecznie pomoc drugiej firmie walke z obnizaniem kosztow. To moze byc nawet system redukcji kosztow wydruku tudziez ogolnie procesow krazenia dokumentow w firmie. Mozna dokonywac wirtualizacji. redukcji serwerow - redukcji kosztow energetycznych jest teraz wielka walka o klienta na rynku z magicznym slowem zredukujemy wam kosztu poprzez ... wlasnei teraz w firmie mamy najwiecej roboty bo teraz szczegolnie patrzy sie gdzie mozna zaoszczedzic.

P.S. Dodam jeszcze ze to ze pan prezes wypowiada sie asekuracyjnie nie jest niczym zlym lepiej wypowiadac sie racjonalnie z ostroznascia niz jak co niektorzy prezesi snuc bajki o niewiadomo jakich przyszlych zyskach by potem przelknac gorzkie informacje o stratach. Jednakze moje odczucia sa takie ze wypowiedz jest wprost do nas nie jest zbyt rozowo - mozna docenic szczerosc.
Edytowany: 27 czerwca 2009 01:57

buldi
0
Wysłane: 27 czerwca 2009 12:15:38 przy kursie: 16,80 zł
Też cenię sobie szczerość wypowiedzi. Różowo nie ma, ale to co dla mnie w tym wszystkim istotne to:

1 Realna ocena braży IT - mimo, że nie zapowiada rychłych zmian w tym roku, rzeczą oczywistą wydaje się, że konsolidacja na tym poziomie nie będzie trwała wiecznie. Wstrzymane inwestycje powodują, że sprzęt i infrastruktura się "starzeją", co w kolejnych latach musi skutkować zwiększeniem wydatków w tym kierunku.
2 Kierunki dalszego perspektywicznego rozwoju - wyjście w kierunku południowo zachodnim, rozwój współpracy z Ness Technologies, rozszeżenie działalności we Francji i Belgi, ewentualne wykorzystanie obecnej sytuacji do przejęć. Być może będzie się to wiązało z potrzebą pozyskania dodatkowych środków od akcjonariuszy.
3 Bardzo istotny spadek zadłużenia z 300mln w 2007 do 70-80mln obecnie. Ciągły wzrost ratingu od tego czasu. Pomimo szalejącego kryzysu stopniowa poprawa wyników.

Gdy sobie na to wszystko nałożę obecny poziom kursu i czwarte od roku testowanie dołka wydaje się, że obecny poziom wejścia w inwestycje wygląda atrakcyjnie.

lb85
7
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 224
Wysłane: 27 czerwca 2009 14:19:26 przy kursie: 16,80 zł
Spółka w zasadzie od pierwszego kwartału 2007 roku, aż po dziś dzień znajduje się w trendzie spadkowym co wyraźnie widać na wykresie w ujęciu tygodniowym.

kliknij, aby powiększyć

Zgodzę się z buldim, że obecny poziom kursu wydaje się być atrakcyjny, niemniej jednak sam osobiście poczekam, aż linia trendu spadkowego zostanie zdecydowanie przełamana i nastąpi wyraźna zmiana kierunku.
Poza tym mam pytanie do forumowiczów - czy ktoś dostrzega może formację RGR kształtującą się od okolic 3 kwartału 2008 roku czy to może tylko moje złudzenie? Think

Edytowany: 27 czerwca 2009 14:26

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 27 czerwca 2009 14:56:34 przy kursie: 16,80 zł
Nijak sie dopatrzyc nie moge RGR. Przy duzej dowolnosci w interpretacji to predzej ORGR. Ale tez nie. Moze wytnij dokladnie kawalek wykresu, na ktorym to widzisz?
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

buldi
0
Wysłane: 27 czerwca 2009 15:00:32 przy kursie: 16,80 zł
@lb85
RSI, STS i ROC dały sygnał zakupu który powinien pomóc w przełamaniu narysowanej przez Ciebie lini.thumbright

lb85
7
Wysłane: 27 czerwca 2009 17:45:17 przy kursie: 16,80 zł
Sławek mi coś takiego zrodziło się w głowie Eh? ale sam już nie wiem Think

kliknij, aby powiększyć

SlawekW
0
Wysłane: 27 czerwca 2009 18:05:02 przy kursie: 16,80 zł
aaa, juz widze gdzie tego szukasz, ale nie przekonuje mnie to

Zbyt daleko odbiega od "klasyki" i niepotwierdzone obrotami, tak na moje oko.

Ale zaznaczam, ze gdyby mnie ktos spytal, czy znam sie na AT, odpowiedzia byloby stanowcze NIE!

Wspomagam sie AT na tyle ile potrafie i w moich decyzjach stanowi jakies max. 40%.

Poczekajmy, moze jakis klasyczny technik sie zechce wypowiedziec.
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

lb85
7
Wysłane: 27 czerwca 2009 18:19:43 przy kursie: 16,80 zł
A mnie zastanawia kwestie następująca: mamy trend spadkowy, który sporo już trwa. Formacja głowy z ramionami to formacja odwrócenia trendu i...no właśnie nijak nie wiem jak miałoby się to obrócić teraz w trend wzrostowy, jeżeli to naprawdę jest głowa i ramiona...to w taki sposób uformowana sugerowałaby wybicie jeszcze niżej...ale wtenczas to nie byłoby odwrócenie trendu tylko jego kontynuacja, czyli zaprzeczenie całej teorii formacji Eh? tutaj powinna pojawić się odwrócona formacja głowy z ramionami, aby nastąpiło klasyczne wybicie z formacji i zmiana trendu na wzrostowy Think wydaje mi się, że to jednak nie głowa z ramionami bo ona tu nie bardzo pasuje do kierunku ewentualnego ruchu...

leonik
0
Wpisów: 45
Wysłane: 28 czerwca 2009 15:35:59 przy kursie: 16,80 zł
lb85 napisał(a):
A mnie zastanawia kwestie następująca: mamy trend spadkowy, który sporo już trwa. Formacja głowy z ramionami to formacja odwrócenia trendu i...no właśnie nijak nie wiem jak miałoby się to obrócić teraz w trend wzrostowy, jeżeli to naprawdę jest głowa i ramiona...to w taki sposób uformowana sugerowałaby wybicie jeszcze niżej...ale wtenczas to nie byłoby odwrócenie trendu tylko jego kontynuacja, czyli zaprzeczenie całej teorii formacji Eh? tutaj powinna pojawić się odwrócona formacja głowy z ramionami, aby nastąpiło klasyczne wybicie z formacji i zmiana trendu na wzrostowy Think wydaje mi się, że to jednak nie głowa z ramionami bo ona tu nie bardzo pasuje do kierunku ewentualnego ruchu...

Ten trend spadkowy trwa praktycznie od debiutu. Formacja głowy i ramion to formacja odwrócenia trendu wzrostowego. W trendzie spadkowym nie ma zadnego znaczenia (przynajmniej nikt nie opisuje jej w literaturze, ktora przejrzałem). Zastanawiam sie jedynie, czy nie mozna interpretowac tej formacji jako slabosci wykresu. Wypatrzysz odwrócona formacje głowy i ramion to będzie pozytywnie :)

Wydaje mi sie, ze to co mamy to trójkąt zniżkujący (niestety). Ale żaden ze mnie technik. Jezeli ceny utrzymuja sie wewnatrz trojkata przez cala droge do wierzcholka (tak jak to tutaj mamy) to najprawdopodobniej nowy trend sie nie wyloni. Ja trzymam, w dlugim terminie na pewno bedzie git.
Edytowany: 28 czerwca 2009 17:37

Kangoo
0
Wpisów: 35
Wysłane: 28 czerwca 2009 20:10:29 przy kursie: 16,80 zł
leonik napisał(a):
lb85 napisał(a):

Ten trend spadkowy trwa praktycznie od debiutu. Formacja głowy i ramion to formacja odwrócenia trendu wzrostowego. W trendzie spadkowym nie ma zadnego znaczenia (przynajmniej nikt nie opisuje jej w literaturze, ktora przejrzałem). Zastanawiam sie jedynie, czy nie mozna interpretowac tej formacji jako slabosci wykresu. Wypatrzysz odwrócona formacje głowy i ramion to będzie pozytywnie :)

Wydaje mi sie, ze to co mamy to trójkąt zniżkujący (niestety). Ale żaden ze mnie technik. Jezeli ceny utrzymuja sie wewnatrz trojkata przez cala droge do wierzcholka (tak jak to tutaj mamy) to najprawdopodobniej nowy trend sie nie wyloni. Ja trzymam, w dlugim terminie na pewno bedzie git.

A mnie się wydaje, że jak jeszcze trochę spadnie (abstrahując od tzw. AT) to będzie już taki tani, że ktoś po prostu przejmie tę spółkę.... i tyle.

siwy
0
Wpisów: 130
Wysłane: 28 czerwca 2009 21:22:43 przy kursie: 16,80 zł
Kangoo napisał(a):
leonik napisał(a):
lb85 napisał(a):

A mnie się wydaje, że jak jeszcze trochę spadnie (abstrahując od tzw. AT) to będzie już taki tani, że ktoś po prostu przejmie tę spółkę.... i tyle.

Chodzą takie słuchy, ale prezes zaprzecza.

krzem78
0
Wpisów: 197
Wysłane: 29 czerwca 2009 18:30:13 przy kursie: 17,20 zł
To Legg Mason wygenerowal obrót 23 czerwca

Pozdrawiam akcjonariuszy.

KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 37 / 2009
Data sporządzenia: 2009-06-29
Skrócona nazwa emitenta
SYGNITY
Temat
Informacja o otrzymaniu zawiadomienia od Legg Mason Zarządzanie Aktywami S.A. o zmianie dotychczas posiadanego udziału ponad 10% ogólnej liczby głosów w Sygnity
Podstawa prawna
Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji

Treść raportu:

Zarząd Sygnity S.A. ("Spółka", "Sygnity") informuje, iż w dniu 29 czerwca 2009 roku otrzymał w trybie art. 87 pkt 3 lit. b w związku z art. 69 ust. 2 pkt 1a ustawy z dnia 29 lipca publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego oraz o spółkach publicznych (Dz,U. Nr 184, poz. 1539) zawiadomienie od Legg Mason Zarządzanie Aktywami S.A., iż w dniu 23 czerwca 2009 r. w wyniku realizacji transakcji zakupu akcji Sygnity, Legg Mason Zarządzanie Aktywami S.A. nabyła na rachunki Klientów akcje Spółki.

W wyniku nabycia, o którym mowa powyżej, akcje Spółki na rachunkach Klientów dla których Legg Mason Zarządzanie Aktywami S.A. ("Klienci") świadczy usługi zarządzania portfelem maklerskich instrumentów finansowych na zlecenie i otrzymała pełnomocnictwa do wykonywania głosu na Walnym Zgromadzeniu Spółki, reprezentują więcej niż 12,34% ogólnej liczby głosów w Spółce.

Przed dniem 23 czerwca 2009 r. akcje Spółki na rachunkach Klientów dla których Legg Mason Zarządzanie Aktywami S.A. świadczy usługi zarządzania portfelem maklerskich instrumentów finansowych na zlecenie znajdowało się 1.398.357 akcji Spółki, co stanowiło 11,76% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki.

Na dzień sporządzenia zawiadomienia przez Legg Mason Zarządzanie Aktywami S.A., na rachunkach Klientów znajdowało się 1.478.357 akcji Spółki, co stanowi 12,43% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki.
Moja rzeczywistość subiektywna - to wszystko to, co istnieje. Rzeczywistość obiektywna to twór syntetyczny dotyczący hipotetycznej uniwersalizacji licznych rzeczywistości subiektywnych. Philip Dick.

Irek_2
0
Wpisów: 120
Wysłane: 29 czerwca 2009 19:27:10 przy kursie: 17,20 zł
SYGNITY jest dobrym przykładem możliwej różnej interpretacji wykresów AT. Na jednym z poprzednich wpisów jest piękny wykres z linią trendu spadkowego. Może ktoś wyjaśni mi, dlaczego akurat jako pierwszy szczyt do kreślenia linii trendu został wybrany ten, a nie kolejny? Ten wybrany moim zdaniem to końcówka poprzedniej formacji - prawdopodobnie konsolidacji. Zaczynając od pierwszego szczytu po rozpoczęciu trendu spadkowego obraz wychodzi inny - ktoś nawet mógłby powiedzieć, że trend spadkowy przeszedł w fazę konsolidacji. Bardziej mnie przekonuje formacja trójkąta prostokątnego.
Pozdrawiam

SlawekW
0
Wysłane: 29 czerwca 2009 19:37:26 przy kursie: 17,20 zł
Irek_2 napisał(a):
SYGNITY jest dobrym przykładem możliwej różnej interpretacji wykresów AT. Na jednym z poprzednich wpisów jest piękny wykres z linią trendu spadkowego. Może ktoś wyjaśni mi, dlaczego akurat jako pierwszy szczyt do kreślenia linii trendu został wybrany ten, a nie kolejny?

No i wlasnie o to chodzi! Jeden wybierze lepiej, drugi gorzej. Ktos powiaze AT z "cala reszta", ktos jej slepo uwierzy. Ktos sie przyjrzy calemu otoczeniu ekonomicznemu i stwierdzi, ze to akurat ten szczyt, a ktos inny spojrzy tylko na wykres nie wiedzac wiele o spolce i wybierze ten drugi.

Jeden wierzy w logarytmiczny, drugi w liniowy. Trzeci wierzy w tygodniowe, a czwarty w dzienne.

Ktos bedzie mial szczescie, ktos nie. Raz makro bedzie sprzyjac technicznym konkluzjom, innym razem obroci je w niwecz.

AT to narzedzie, nie wyrocznia.

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 29 czerwca 2009 19:45:31 przy kursie: 17,20 zł
Tu nie o wiarę chodzi ale zdrowy rozsądek
Przykłady z dziennymi, tygodniowymi, liniowymi, logarytmicznymi są chybione
Ale w polemikę nie chcę się wdawać, więc już Wam nie będę dyskusji przerywać
Pzdr
Edytowany: 29 czerwca 2009 19:45

SlawekW
0
Wysłane: 29 czerwca 2009 19:53:35 przy kursie: 17,20 zł
Joker napisał(a):
Tu nie o wiarę chodzi ale zdrowy rozsądek

To mialem na mysli, mowiac, ze AT to narzedzie (jedno z wielu).

Cytat:
Przykłady z dziennymi, tygodniowymi, liniowymi, logarytmicznymi są chybione

A tu chodzilo mi o to, ze czesto skala, wskazniki, okres sa wynikiem "myslenia zyczniowego".

Abstrahuje od tego jak sie to powinno robic, mowie jak to sie czesto robi. I nie odnosze sie do konkretnych wklejonych - szczegolnie na tym watku - wykresow.

Cytat:
Ale w polemikę nie chcę się wdawać, więc już Wam nie będę dyskusji przerywać
Pzdr

Nikt tu nikogo pod pistoletem nie trzyma...Angel

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SYGNITY

26 27 28 29 30

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,809 sek.

lbqhmmhp
ntuwryls
wjfmetyb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vdgfwsbj
xxcqsgmq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat