PARTNER SERWISU
srjwvkav
37 38 39 40 41
sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 12 marca 2013 07:57:49 przy kursie: 12,18 zł
Na styku dwóch nurtów - analiza techniczna Graala w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/n...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

The Winner
0
Wpisów: 167
Wysłane: 15 marca 2013 23:01:10 przy kursie: 11,40 zł
Pomimo wszystkich zastrzeżeń co do wyników spółka zarabia i jest bardzo niedowartościowana. Co rynek zatem dyskontuje, że cały czas spada?

Buldi, czy Twój wykres cały czas aktualny?

mp1
mp1
0
Wpisów: 93
Wysłane: 18 marca 2013 22:01:10 przy kursie: 11,00 zł
Dzisiejszemu odbiciu z 10.42 nie towarzyszyły jakieś zawrotne obroty, także chyba ciężko tu póki co dostrzec coś pozytywnego. Wg. mnie bardziej to wygląda póki co na jakąś korekte spadków niż na uznanie poziomu 10.58 przez rynek za ważny ( www.attrader.pl/pl/akcje/GRAAL... ), ale no jeżeli ja tak twierdze, to znaczy, że trzeba mocno przemyśleć pozycje przeciwną do mojej opinii king

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 18 marca 2013 22:27:13 przy kursie: 11,00 zł
gdy buldi przedstawial swoj wykres podziekowalem mu uznalem to za sygnal kupna i napisalem ze czekam tydzien na potwierdzenie. niestety zbyt duzo napisalem i moj post zostal skasowany.

mp1 jak widzisz sygnal sie nie potwiedzil, wg mnie obicie intraday to zadne odbicie a obecnie mamy do czynienia ze spadajacym nozem, trzeba miec sporo szczescia zeby sie nie skaleczyc na lapaniu.
dla mnie nastepnym sygnalem bedzie przebicie od dolu lini sma150.

swoja droga ciekawe dlaczego rynek tak niedocenia spolki. jak zwykle dowiemy sie po czasie.
chyba ze mamy do czynienia z nieefektywnoscia rynku Eh?

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 18 marca 2013 22:55:24 przy kursie: 11,00 zł
@konik

Wydaje mi się, że zadziałała tu żelazna zasada, że każdą niejasność należy bezwzględnie interpretować na niekorzyść spółki, a Cypr ostatnimi czasy po prostu brzydko pachnieAngel .

orestes84
0
Wysłane: 26 marca 2013 11:55:50 przy kursie: 10,03 zł
Coś nie gra w tej spółceThink , a co to pewnie dowiemy się po wynikach. Wygląda na to, że trend wzrostowy został złamany, o ile dobrze pamiętam ostatnia linia obrony była na 10,50-10,60 czy coś koło tego.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 27 marca 2013 18:02:09 przy kursie: 10,10 zł
Czyli deal'u nie będzie:
Cytat:
Rozwiązanie umowy inwestycyjnej zawartej w dniu 21 września 2012 r., przedwstępnej umowy sprzedaży akcji SuperFish SA z dnia 30 listopada 2012 r. oraz zawarcie umów zwrotnego przeniesienia własności akcji SuperFish SA na Spółkę.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

orestes84
0
Wysłane: 27 marca 2013 18:21:23 przy kursie: 10,10 zł
Z dużej chmury mały deszcz, mogli przecież zapłacić karę za odstąpienie od umowy. Swoją drogą to szczodrzy są ci Cypryjczycy:), szczególnie, że ostatnio się u nich nie przelewa, albo przelewa na inny rachunek. Ciekaw jestem jak rynek odbierze tą informacje, z jednej strony cena za SF była bardzo atrakcyjne, z drugiej strony takie rozwiązanie zdejmuje niepewność z kursu i generalnie sprawy zostają po staremu.

robertus
0
Wpisów: 389
Wysłane: 27 marca 2013 22:05:26 przy kursie: 10,10 zł
rafsty
Miałeś rację pisząc jakiś czas temu o tym, że z umową wiele się może zdarzyć przez tak długi okres :-)

orestes84
A czy my mamy gwarancję, że jakakolwiek umowa była zawarta?

Tzn wyobrażam sobie następującą przykładową teorię spiskową:
1. Zakłada się po cichu spółkę na Cyprze
2. Sprzedaje się jej połowę aktywów za ogromną kwotę. Wielkość kwoty nie ma znaczenia, bo i tak transakcja bezgotówkowa, a gotówka niby ma być dopiero kiedyś tam. Czyli sprzedaję np. za miliard USD.
3. Kurs w kraju na GPW szaleje, taka kasa przecież będzie.
4. Na fali rosnącego kursu można coś tam upłynnić po cichu akcji nieświadomym inwestorom z niezłym przebiciem.
5. Po jakimś czasie transakcja sprzedaży jest wycofana i życie toczy się po staremu.
6. Koszty operacji zerowe, nawet przepływu gotówki nie było. Jedna kartka A4 na początku na zawarcie umowy i jedna na koniec na rezygnację z umowy.

Nic nie sugeruję, ale takie myśli mi po głowie też chodzą.
Czy jest to możliwe i prawdopodobne? Ano moim zdaniem jest. Bo jak inaczej można zrozumieć zjawisko które się zdarzyło?

Robertus

orestes84
0
Wysłane: 27 marca 2013 22:37:05 przy kursie: 10,10 zł
@Robertus

Szczerze to nie zastanawiałem się nad tym, owszem cena sprzedaży wydawała mi się nienaturalnie wysoka. Patrząc jednak na wyniki graala tempo wzrostu i perspektywy uważam, że jest interesującym aktywem z transakcją lub bez. Teraz chyba treba będie skorygować roczny wynik w dół o jakieś 3 mln zł o ile dobre pamiętam.

ger
ger
0
Wpisów: 42
Wysłane: 1 kwietnia 2013 23:21:00 przy kursie: 10,93 zł
czy te infa a w szczególności ta poprzednia jest zgodna z regulaminem i to przez tak długi okres , czy czasem nie ma tam pomówienia ?
czy aby ten kto pisze i moderator ma pewność?
ja wątpie .

Kurs się będzie powoli piął do góry a możliwy jest tylko dodatkowy skup akcji własnych GRAALa (toż to ponad 10%)

Kod:
Mod: a Ty jesteś pewien tego co napisałeś, jak kurs nie będzie się piął do góry to oddasz kasę tym co zawierzyli temu wpisowi?
Edytowany: 2 kwietnia 2013 14:45

robertus
0
Wysłane: 2 kwietnia 2013 06:33:00 przy kursie: 10,93 zł
ger napisał:
Cytat:
czy te infa a w szczególności ta poprzednia jest zgodna z regulaminem i to przez tak długi okres , czy czasem nie ma tam pomówienia ?
czy aby ten kto pisze i moderator ma pewność?
ja wątpie .

Kurs się będzie powoli piął do góry a możliwy jest tylko dodatkowy skup akcji własnych GRAALa (toż to ponad 10%)

Kolego ger,
zakładam, że był to komentarz do mojego wspisu więc odpowiadam.
Oczywiście, że nie mam pewności. Nawet nie mam 80% pewności. No może ze 20-30%. Ale to chyba nasza rola, aby znajdować wszystkie niejasności, nawet jeśli są tylko przypuszczeniami.
O wszystkich pozytywnych infach dowiemy się z prasy, czy z oficjalnych wiadomości ze spółek, ale o tych negatywnych już nie. Musimy ich szukać sami, bo inwestujemy nasze pieniądze, które chcemy pomnożyć. A z drugiej strony patrząc może ktoś być z drugiej strony kto chce je zagarnąć.
Dlatego przede wszystkim szukam negatywów. Im mniej niejasnych/dwuznacznych informacji tym czuję się pewniej.

A może napisz jakie jest Twoje zdanie o wyżej omawianej transakcji?

Robertus
Edytowany: 2 kwietnia 2013 06:34

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 2 kwietnia 2013 11:33:33 przy kursie: 10,78 zł
Byki i niedźwiedzie zainteresowane Spółką uprasza się o wstrzemięźliwość w wytaczaniu dział.

robertus
0
Wysłane: 2 kwietnia 2013 14:30:22 przy kursie: 10,78 zł
Ups...
Jeśli hamowanie jest do mojej osoby to jak najbardziej przepraszam.
Faktycznie moje zdanie mogło brzmieć jak oskarżenie, a takich nie powinno się uruchamiać nie mając dowodów.

Spróbuję się troszkę usprawawiedliwić:
Moim zdaniem inwestorzy każdej firmy muszą być nieufni i mają do tego pełne prawo. Są właścicielami firmy. Mają prawo wymagać pełnej informacji od Zarządu, czy też Rady Nadzorczej.
A spółka powinna mieć obowiązek jak najbardziej przejrzystej komunikacji. Bez niej zawsze musi się liczyć z tym, że inwestorzy będą podejrzliwi, nieufni.

W naszym przykładzie:
Zarząd najpierw informuje o sprzedaży części biznesu za kwotę XXX. To jest odbierane jako sukces.
Po jakimś czasie Zarząd uważa, że ta kwota jest za mała i chce się ze sprzedaży wycofać.

Moje wątpliwości (czyli potencjalnego inwestora) są następujące:
- co się zmieniło przez ten czas, że nagle kwota sprzedaży jest teraz za mała, a wcześniej była ok
- brak dokładnych danych uzasadniających taką decyzję (wyliczenia, prognozy itp.) - no chyba, że chodziło o tajemnicę handlową, ale teraz już po „dealu”, więc można się pochwalić co spowodowało zmianę decyzji

Takich informacji w sprawozdaniach spółki nie znalazłem.

Robertus
Edytowany: 2 kwietnia 2013 14:31

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 2 kwietnia 2013 14:44:58 przy kursie: 10,78 zł
Hamowanie było profilaktyczne. Angel

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 2 kwietnia 2013 17:00:06 przy kursie: 10,78 zł
ja tez podzielam watpliwosci robertusa.
szczegolnie podejrzane wydaje mi sie to umowa zostala rozwiazana na zasadzie "zapomnijmy o calej sprawie".
wyobrazam to sobie tak ze ktos musial poswiecic czas, zbadac aktywa, zrobic due diligence, skonsultowac umowe z prawnikami. to wszystko kosztuje. a teraz tak po prostu bye bye.
tak nikt nie prowadzi biznesu.

aic71
2
Wpisów: 320
Wysłane: 2 kwietnia 2013 21:34:31 przy kursie: 10,78 zł
A co odpowiecie na newsa o zamknieciu SF?

ger
ger
0
Wpisów: 42
Wysłane: 2 kwietnia 2013 22:28:13 przy kursie: 10,78 zł
Szanowni forumowicze

Na temat Graala wypowiadałem się wiele razy - jeszcze wtedy gdy kurs był w okolicach 2 krotnie niższych styczeń 2012 poniżej 6 zł , 8 zł w lecie 2012 - pokazywałem mocne strony i część moich wpisów było - moim zdaniem niesłusznie usuwanych - teraz Szanowny kolega podaje
Na fali rosnącego kursu można coś tam upłynnić po cichu akcji nieświadomym inwestorom z niezłym przebiciem.
proszę kolego sprawdzić ile akcji zakupił Graal w okresie skupu i oczywiście po jakich cenach (podpowiem skupił - 10,304% całkowitej ilości - ostatni zakup - informacja z 13 lutego 2013 ) . Ilość akcji GRAALa ponad 8 mln .
Ponadto zgodnie z informacja Graala : ostatni zakup Nabyto 91 913,00 akcji własnych. Średnia jednostkowa cena nabycia akcji wynosiła 14,14 zł. Wartość łączna transakcji wyniosła 1 299 213,23 zł.
- po co kupować po 14 i sprzedawać po np. 10-12 . Więc chyba brak niezłego przebicia.

Uważam , że i owszem ktoś skupuje , może i Graal może inna osoba prawna bądź fizyczna a kierujący się STRACHEM wyprzedawali. (Strach i Chciwość - motory giełdy) . A może kolego jakiś zupełnie inny podmiot sprzedawał akcje z uwagi na swoje potrzeby finansowe. Moim zdaniem to dwa fakty, które zbiegły się czasowo : info z zakupem i zaniechaniem SF ( patrz na Cypr ) a druga sprawa to sprzedaż akcji . Wyszło sprzedaż akcji na fali Strachu - spowodowanej odstąpieniem od transakcji, a więc raptowny spadek. Odreaguje - kwestia czasu - i spowoduje , że ktoś po niższych cenach poskupuje i ilość wycofanych akcji z obiegu (skupionych na akumulację) będzie większa. A może wręcz przeciwnie ktoś chce zaniżyć i skupić.
Myślę , że czas pokaże a ten kto ma po dzisiejszym kursie jeszcze przed latem 2013 zarobi.
W czasach kryzysu firmy spożywcze już od XIX w. były bardziej zyskowne od innych. Po prostu ludzie muszą jeść.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 2 kwietnia 2013 23:18:17 przy kursie: 10,78 zł
Trochę nie przemawia do mnie ta argumentacja.
Raz, że mocne strony Graala z lata po ostatnim raporcie wyszły blado.
Dwa, że skup akcji przez Graala ma się nijak do wariantu, że ktoś mógł coś tam zarobić "na boku" pod sprzedaż SF. Mam wrażenie, że Robertusowi nie chodzi o Spółkę, tylko o ludzi, którzy mogą "za dużo wiedzieć".
Trzy, kurs spada od początku roku, a info o wycofaniu się ze sprzedaży było w zeszłym tygodniu. Sugerujesz insider trading? Bo to akurat byłby argument za opinią Robertusa. Ja tu akurat strachu nie widzę. Widzę niezadowolenie. Kurs się osuwa, a nie spada lotem swobodnym. To przemawia za niezaspokojoną chciwością, niezadowoloną z wyników.

Edit: Cypr? Co ma do tego Cypr? Że ktoś tam jest zarejestrowany? Jakie to ma znaczenie?
Edytowany: 2 kwietnia 2013 23:20

robertus
0
Wysłane: 3 kwietnia 2013 01:05:46 przy kursie: 10,78 zł
Ger,

Sporo wątków, ale wolę odpowiadać analitycznie po kawałku.

A więc najpierw ogólnie:
Nie oceniam we wcześniejszym wpisie Graala w całości, oceniam tylko tą jedną decyzję biznesową związaną ze sprzedażą SF, nic więcej.

A odnośnie Twojego ostatniego wpisu:

ger napisał(a):

proszę kolego sprawdzić ile akcji zakupił Graal w okresie skupu i oczywiście po jakich cenach (podpowiem skupił - 10,304% całkowitej ilości - ostatni zakup - informacja z 13 lutego 2013 ) . Ilość akcji GRAALa ponad 8 mln .
Ponadto zgodnie z informacja Graala : ostatni zakup Nabyto 91 913,00 akcji własnych. Średnia jednostkowa cena nabycia akcji wynosiła 14,14 zł. Wartość łączna transakcji wyniosła 1 299 213,23 zł.
- po co kupować po 14 i sprzedawać po np. 10-12 . Więc chyba brak niezłego przebicia.

Spółka też może prowadzić skup akcji własnych z niekorzyścią dla mniejszościowych akcjonariuszy.
Np. akcjonariusz większościowy uznaje, że firma nie jest warta bieżące 14 zł, tylko 10 zł. I chętnie by coś tam sprzedał po bieżącym kursie 14 zł. Ale nie znajdzie tylu chętnych i kurs też może spaść przy rosnącej podaży. Można więc wtedy uruchomić dodatkowy popyt w postaci Spółki, która prowadzi skup akcji własnych.

ger napisał(a):

Uważam , że i owszem ktoś skupuje , może i Graal może inna osoba prawna bądź fizyczna a kierujący się STRACHEM wyprzedawali. (Strach i Chciwość - motory giełdy) . A może kolego jakiś zupełnie inny podmiot sprzedawał akcje z uwagi na swoje potrzeby finansowe. Moim zdaniem to dwa fakty, które zbiegły się czasowo : info z zakupem i zaniechaniem SF ( patrz na Cypr ) a druga sprawa to sprzedaż akcji . Wyszło sprzedaż akcji na fali Strachu - spowodowanej odstąpieniem od transakcji, a więc raptowny spadek. Odreaguje - kwestia czasu - i spowoduje , że ktoś po niższych cenach poskupuje i ilość wycofanych akcji z obiegu (skupionych na akumulację) będzie większa. A może wręcz przeciwnie ktoś chce zaniżyć i skupić.

Tak naprawdę to w stosunkowo niewielkim stopniu mnie interesuje czy ktoś tam podkupuje, wyprzedaje, akumuluje czy też zaniża.
Interesuje mnie wartość wewnętrzna firmy (a do tego muszę mieć wiedzę o tym czy jest czysta jak łza) i aktualna cena po której można kupić czy sprzedać. Jeśli cena jest niska trzeba kupić, jeśli wysoka sprzedać.
Jeśli więc Twoim zdaniem ktoś aktualnie zaniża (o ile się tak da) to:
- jeśli nie masz akcji to się ciesz - będziesz mógł kupić taniej
- jeśli masz akcje to czekaj - cena wróci to swojej wartości, jak nie za miesiąc, to za rok. Nie stracisz.

ger napisał(a):

Myślę , że czas pokaże a ten kto ma po dzisiejszym kursie jeszcze przed latem 2013 zarobi.
W czasach kryzysu firmy spożywcze już od XIX w. były bardziej zyskowne od innych. Po prostu ludzie muszą jeść.

Prośba o argumenty, dlaczego jesteś aż tak przekonany, że przed latem 2013 się zarobi (to już za 3-4 miesiące). Każdy argument jest cenny dla ewentualnych nowych inwestorów.

Robertus
Edytowany: 3 kwietnia 2013 01:10

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

37 38 39 40 41

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,318 sek.

oypltrqu
ogiybdrk
takbcrgl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
msvoeitw
jcoqschv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat