PARTNER SERWISU
mypnekxq
1 2 3 4

Przychody z obligacji a rozliczenia podatkowe

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 27 marca 2013 00:36:52
Spokojnie postaramy się wszystkiego dowiedzieć. Ja raczej sądzę, że ktoś się pomylił. Chodziło mi tylko o to jaki jest brak profesjonalizmu w domach maklerskich. Jedna osoba odpowiada tak, a druga inaczej. Jesteśmy dociekliwi i prędzej czy później dowiemy się wszystkiego.

PAVEJACK
1
Wpisów: 12
Wysłane: 27 marca 2013 09:53:41
Aron Nukem napisał(a):
To ja (jako świeżak) nic już nie rozumiem... Alior raz liczy podatek od dyskonta od ceny z odsetkami skumulowanymi (post powyżej) a raz bez nich (post tiger'a)? Bo ja właśnie się zatanawiam nad zakupem czegoś z dużymi odsetkami narosłymi i to dość zmienia mi YTM netto :) Jak to w takim razie rozumieć wszystko?

Nie kupuj takich obligacji ! Obligacje można kupować tylko gdy naliczony kupon jest zerowy lub bliski zera. cytat "- Osoby fizyczne nie powinny kupować obligacji na rynku wtórnym z narosłymi odsetkami, gdyż przy wypłacie odsetek pobierany jest podatek 19 proc. od wypłaconych odsetek i można zapłacić podatek od pełnej wypłaty pomimo, że posiadaliśmy obligację tylko np. przez końcowe 10 proc. czasu narastania tych odsetek - tłumaczył nam specjalista z DM PKO BP. Ale jest na to sposób. Otóż najlepiej kupować obligacje na początku nowego okresu odsetkowego (np. półrocznego), wtedy papier jest notowany kilka dni bez odsetek". więcej : wyborcza.biz/Gieldy/1,114545,1...

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 27 marca 2013 10:47:44
No sorry, ale ze stwierdzeniem, że osoby fizyczne nie powinny kupować obligacji z narosłymi odsetkami to nie mogę się zgodzić. Oczywiście, lepiej jest kupić obligacje bez narosłych odsetek, wtedy nie ma problemu z niesprawiedliwym opodatkowaniem kuponu, ale często jest tak, że jak obligacje są notowane bez narosłych odsetek, albo z niewielkimi to kursy idą w górę. Cała korzyść podatkowa wtedy jest tracona przez to, że trzeba więcej zapłacić za obligacje. Liczy się tak naprawdę rentowność inwestycji, jaką możemy osiągnąć. Będą takie sytuacje, że będzie się opłacić zapłacić te spore narosłe odsetki, jeżeli cena jest przystępna, ale będą też takie sytuacje, że kwestie podatkowe będą pożerać cały zysk.

tiger1973
0
Wpisów: 10
Wysłane: 27 marca 2013 11:11:39
Marcin Osiecki napisał(a):
(...)
Tak przy okazji to otrzymaliśmy dzisiaj odpowiedź z DM Alior, że "Podstawą opodatkowania dyskonta z obligacji jest różnica między kwotą uzyskaną z wykupu obligacji a ceną zakupu rozumianą jako iloczyn kursu i wartości nominalnej powiększony o skumulowane odsetki ". Czyli jest to ten sposób korzystniejszy dla inwestora. Komedia po prostu. ;)

Jeśli chodzi o mnie to chętnie się powołam na taką informację z DM Alior i złożę ponownie reklamację. Czy można poprosić o kopię tej odpowiedzi?

Aron Nukem
0
Wpisów: 25
Wysłane: 27 marca 2013 11:13:00
Uprzedziłeś mnie :) Też miałem pisać, że co to za stwierdzenie, że nie powinny :) Licząc YTM netto przy pewnej obligacji z narosłymi odsetkami (mimo, że za pierwszy okres wyjde na zero z podatkiem) wychodzi mi ok. 15% i to akceptuje :) Nie wiem jaka cena będzie obligacji na początku cyklu a teraz jest niższa właśnie przez narosłe odstetki - akceptuje to to kupuje :)

Tylko przez ten Aliorowy dyskont troche sypie się moje YTM :p Bo leci o prawie 2%...

PAVEJACK
1
Wysłane: 27 marca 2013 11:47:49
Nie zauważyłem dużej różnicy cen dla obligacji z odsetkami i bez. Kupując pod koniec okresu odsetkowego obligację z półrocznym kuponem na starcie jesteś 1 % do tyłu. Jeśli będziesz chciał sprzedać na giełdzie tej straty nie odliczysz od podatku (chyba), a przecież nie zawsze chcesz trzymac obligacje do wykupu. Dlatego doradzam kupno bez odsetek lub z niewysokimi odsetkami.
Co do samej matematyki i YTM zgadzam się z Wami, trochę się zagalopowałem. Sam kupuję takze obligacje z odsetkami, ale tylko przez IKE, żeby uniknąć problemów podatkowych.

DM Alior "nie wie lewica co czyni prawica". O ile pracownik na infolinii może popełnić błąd, o tyle w oficjalnym piśmie napisać co innego niż jest rozliczane w systemie księgowym to bardzo poważny błąd.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 27 marca 2013 12:02:35
No i właśnie tutaj się mylisz. Jeżeli kupisz na giełdzie i sprzedasz na giełdzie to liczą się ceny rozliczeniowe, czyli nawet jeżeli kupi się z dużymi narosłymi odsetkami, a sprzeda z małymi narosłymi odsetkami (zakładamy taki sam kurs kupna i sprzedaży) to powstaje wtedy strata podatkowa do rozliczenia w PIT-38. W takich sytuacjach liczą się ceny rozliczeniowe (razem z narosłymi odsetkami).
Edytowany: 27 marca 2013 12:04

tiger1973
0
Wysłane: 27 marca 2013 12:31:11
PAVEJACK napisał(a):
Nie zauważyłem dużej różnicy cen dla obligacji z odsetkami i bez. Kupując pod koniec okresu odsetkowego obligację z półrocznym kuponem na starcie jesteś 1 % do tyłu. (...)

I tu się trochę mylisz, ostatni przykład FFI0315 do 11.03 cena z półrocznymi odsetkami spadła do 100,40% , a od 12.03 bez odsetek cena sięgnęła 102,5 % a nawet 102,89%. Czyli inwestorzy którzy w ostatnich dniach przed prawem do odsetek kupowali obligacje poniżej 101% nominału z bagażem odsetek mają je ciut taniej niż ci którzy kupowali je za 102,5% bez odsetek.

I nie mają w tym przypadku problemu z podatkiem od dyskonta w AliorAngel

I jeszcze dodam, jeśli się nie mylę, jeżeli inwestor sprzeda te obligacje w którymś kolejnym "okresie bez odsetkowym" ale po uzyskaniu prawa do odsetek to wygeneruje stratę podatkową, która może mu całkowicie lub w dużej części zrekompensować podatek od pierwszych odsetek z którymi zakupił tą obligację.
Edytowany: 27 marca 2013 12:49

PAVEJACK
1
Wysłane: 27 marca 2013 14:22:31
OK ale co np. też z obecnymi MCI0314 czy KAN0913 tu nie takiej relacji, fakt mają krótsze terminy do wykupu.

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 29 marca 2013 15:58:50
To żeby dorzucić kolejny kamyczek do rozbieżności przy wyliczaniu dyskonta, tym razem w mBanku policzono mi podatek uwzgledniając odsetki przy zakupie. Kwota zaoszczędzona nie była moze oszałamiająca, ale zadowolenie "podwójne", w końcu dotyczyło to dzisiejszego hitu, czyli GNT0313 thumbright
Natomiast w BOS-iu już tacy dobrzy nie byli i policzyli cały podatek, mimo że odsetki przekraczały dyskonto.
Edytowany: 29 marca 2013 16:02

tiger1973
0
Wysłane: 29 marca 2013 17:06:40
Czy mam rozumieć, że niektóre domy maklerskie liczą podatek od dyskonta z odsetkami, a inne bez? To co to jest wolna amerykanka podatkowa? Może zrobimy podział domów maklerskich pod względem naliczania tego podatku dopóki nie zrobią z tym porządku.

orekki
1
Wysłane: 29 marca 2013 18:47:59
Właśnie tak to wygląda. Te same obligacjie i ich wykup, a rózne podejścia zależnie od dm-u.
Niestety obawiam się, że ten porządek o którym piszesz będzie wyglądał tak :

- za 2-3 lata ustali się jasno i zwięźle że nalezy pobierać ten większy podatek od maksymalnego dyskonta
- jednocześnie mimo że jest to ryczałt każdy "obdarowany" niższym podatkiem od dyskonta dostanie decyzję urzędu skarbowego o zwrot różnicy z karnymi odsetki za cały okres od najbliższego rozliczenia podatkowego (przecież możemy wtedy sami sobie naliczyć ten właściwy podatek d'oh! ).
W końcu żyjemy w "państwie prawa", więc nie możemy tak bezkarnie naciągać fiskusa Pray

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 29 marca 2013 20:00:18
Mnie też się wydaję, że w BRE (eMakler) prawdopodobnie źle to liczą. Tylko, że problem polega na tym, że w ustawie nie jest dokładnie napisane jak rozumieć cenę zakupu. Generalnie podczas wprowadzania tego podatku nikt nie pomyślał o tym, żeby takie rzeczy ustalić od początku do końca.

Napisałem takie pytanie do wszystkich domów maklerskich:

"W jaki sposób pobierają Państwo podatek od dyskonta z obligacji podczas wykupu w przypadku inwestorów indywidualnych? Czy podstawą do opodatkowania jest:

1) różnica pomiędzy wartością nominalną obligacji i ceną nabycia rozumianą w sensie rozliczeniowym (tzn. razem ze skumulowanymi odsetkami)

2) różnica pomiędzy wartością nominalną obligacji i ceną nabycia (rozliczeniową) pomniejszoną o skumulowane odsetki, które zapłacił inwestor podczas kupna danego papieru

Aby ostatecznie rozwiać wszelkie wątpliwości przedstawiam praktyczny przykład wg tych dwóch sposobów.

Przykład

Inwestor kupuje 1 szt. obligacji spółki A o nominale 1000 zł przy kursie 98,00. Zapłacone skumulowane odsetki wynoszą 15 zł na jedną obligację. Cena rozliczeniowa wynosi 995 zł.

Sposób 1) Podstawa do opodatkowania wynosi 1000 - 995 = 5 zł. Podatek wynosi 19% * 5 zł = 0,95 zł

Sposób 2) Podstawa do opodatkowania wynosi 1000 - 980 = 20 zł. Podatek wynosi 19% * 20 zł = 3,80 zł"

Generalnie odpisały na razie dwa domy maklerskie. Alior pomimo, że pobiera wg sposobu 2 to odpowiedź była, że wg sposobu 1.

Odpowiedź z BOŚ zamieszczam, ponieważ jest nieprawdopodobnie humorystyczna:
"wg mnie na giełdzie cena jest podawana jako % nominału i w przeciwieństwie do obligacji kuponowych nie dodaje się do niej odsetek. Zatem odp. brzmi: sposób nr 2, bo cena 995 po prostu nie istnieje - na giełdzie (która wycenia aktualne dyskonto) płaci się 980."

Komentarza chyba nie potrzeba.

Aron Nukem
0
Wpisów: 25
Wysłane: 14 kwietnia 2013 20:28:44
Czy jakieś nowe głosy w tej sprawie się pojawiły? Jakieś odpowiedzi z DMów? Albo odpowiedź na reklamację od której to się zaczeło? :)

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 18 kwietnia 2013 14:25:12
Niestety nie pojawiły się. Ze względu na to, że większość domów maklerskich pobiera podatek od dyskonta wg zaprezentowanego przeze mnie powyżej drugiego sposobu (niekorzystny dla inwestora), dostosowaliśmy do tego nasz kalkulator rentowności obligacji. Już teraz jest to liczone u nas właśnie w taki sposób. Jeśli ktoś ma rachunek w DI BRE to trzeba raczej traktować to mniejsze pobranie podatku jako dodatkowy zysk.

Gdyby ktoś chciał przetestować kalkulator i te zmiany podatku od dyskonta to można to zrobić na otwartej dla wszystkich serii Ganta GNT0313, która ostatecznie została wykupiona, chociaż mało kto już w to wierzył.
www.stockwatch.pl/obligacje/em...

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 18 kwietnia 2013 14:36:38
Marcin Osiecki napisał(a):
Niestety nie pojawiły się. Ze względu na to, że większość domów maklerskich pobiera podatek od dyskonta wg zaprezentowanego przeze mnie powyżej drugiego sposobu (niekorzystny dla inwestora)

Czyli pozostałe DM-y nie odpowiedziały? Pytam, bo jednak napisałeś, że większość pobiera w drugi sposób.

Jeżeli są dodatkowe odpowiedzi, prosiłbym o informację. Ze szczególnym uwzględnieniem DM-ów wliczających cenę, która ,,po prostu nie istnieje'' ;)
Edytowany: 18 kwietnia 2013 14:38

DOC90
0
Wpisów: 22
Wysłane: 4 października 2014 16:50:14
Nie mogę się doczytać.Cz biuro m. księguję jako stratę?
Kupujemy obligację z odsetkami(np w dniu nabycia praw do odsetek) za 100% -105zł 5zł odsetek,które otrzymujemy po potrąceniu podatku.Sprzedajemy szybko za 100%-100zł.Czy ta różnica jest stratą(5zł) do celów podatkowych? Wycena chwilowa biura pokazuję wymagalne odsetki jako stratę.Ale jak jest w rozliczeniu dla US?
Czyli kupując obligację z odsetkami ponosimy stratę którą możemy potem zbliansować z ewentualnymi zyskami?Tak chyba jest więc z tą nieopłacalnością kupowania z odsetkami(spadają ceny i ewent.strata
podatkowa do rozliczenia)to rożnie bywa

DOC90
0
Wpisów: 22
Wysłane: 4 października 2014 17:03:50
[quote=Marcin Osiecki]No i właśnie tutaj się mylisz. Jeżeli kupisz na giełdzie i sprzedasz na giełdzie to liczą się ceny rozliczeniowe, czyli nawet jeżeli kupi się z dużymi narosłymi odsetkami, a sprzeda z małymi narosłymi odsetkami (zakładamy taki sam kurs kupna i sprzedaży) to powstaje wtedy strata podatkowa do rozliczenia w PIT-38. W takich sytuacjach liczą się ceny rozliczeniowe (razem z narosłymi odsetkami).[/quote

Z tego by wynikało,że dla osób mających zyski na sprzedaży w innych tranzakcjach,
KORZYSTNE jest kupienie z odsetkami(zwłaszcza,że ceny często niższe) i zbilansowanie ewentualnej
straty z zyskiem?

magicpeaker
0
Wpisów: 23
Wysłane: 2 listopada 2014 16:38:39
Czy zyski/straty z obrotu obligacjami (sprzedaż powyżej/poniżej ceny zakupu) rozlicza się łącznie z zyskami/stratami z obrotu akcjami i tym samym ewentualna starta na obligacjach pozwala zmniejszyć podatek z potencjalnego zysku z akcji ? Z góry dzięki za pomoc.

orekki
1
Wysłane: 2 listopada 2014 18:23:09
Jak dla mnie to trochę się zakręciliście.
Oczywiście, że straty rozlicza się z razem z innymi zyskami w rozliczeniu rocznym. Ale trzeba pamiętać, że kupując obligacje ze sporymi narosłymi odsetkami przy najbliższej wypłacie kuponu zostanie pobrany (automatycznie) podatek od kuponu.
W tej sytuacji pobrany podatek i to w dużej części od zysków poprzednich posiadaczy obligacji, niweluje całkowicie ewentualne zyski z przyszłych rozliczeń podatku.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,264 sek.

gnwwmeog
qsuqqlwd
mjgeqbne
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ucjjdcaj
ziohnczx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat