PARTNER SERWISU
xempmreb
16 17 18 19 20
Crazy
0
Wpisów: 105
Wysłane: 2 lipca 2009 20:58:35 przy kursie: 2,46 zł
tak, tak papier odleszczony i teraz tylko wzrosty... tylko na jakim poziomie sie zatrzymaja 4,00 5,29??? ;) pozdro!

tpk
tpk
0
Wpisów: 33
Wysłane: 2 lipca 2009 21:02:18 przy kursie: 2,46 zł
WatchDog napisał(a):
tpk napisał(a):
PANOWIE!

Przeciez to juz zakrawa o 'odwrotna' dyskryminacje, zeby posty wicinac z powodu uzycia slowa 'PEDAL'.

Ta wasza 'poprawnosc polityczna' doporowadzi was tylko do zlego!

ps. Czy moge dostac chociaz jeden powod dlaczego moj wczesniejszy post zostal usuniety?

Hate language nie jest tolerowany.

pl.wikipedia.org/wiki/Mowa_nie...

no to sie niezle ubawilem

tombar2
0
Wpisów: 7
Wysłane: 2 lipca 2009 21:33:21 przy kursie: 2,46 zł
moim zdaniem ze dalej jak 4zl to w tym roku niema na co liczyc jeszcze moze troche plywac niedobitki sie spuszcza do konca i wtedy bedzie strzal

Crazy
0
Wysłane: 2 lipca 2009 21:35:34 przy kursie: 2,46 zł
mozna zalozyc ze pozbywajac sie galeri vistula zlapie oddechu i wyplynie a za nia oczywiscie kurs.

Pozdro dla Phenomen79
Edytowany: 3 lipca 2009 20:31

Phenomen79
0
Wpisów: 166
Wysłane: 2 lipca 2009 21:46:06 przy kursie: 2,46 zł
1. tpk inni tez sie usmiali
2. crazy juz nie karm tutaj.
3. Mozna przeciez firmy nie lubic kazdy ma prawo do jakichs emocji w koncu za tym wszystkim stoi kasa :)
ale przeciez mozna oddac im upust w jakis lepsiejszy sposob
4. moze kontynuujcie to na priv. a ten post tez najlepiej by usunac zeby nie zaklócal ciekawszych tematow.
Pozdro i fajnie ze to forum jest inne niz bankier.

P.S. Zachowujcie sie byle jak ale sie zachowujcie :)thumbright
Edytowany: 2 lipca 2009 21:46

Phenomen79
0
Wpisów: 166
Wysłane: 2 lipca 2009 21:52:44 przy kursie: 2,46 zł
Info mozna rzeczywiscie odebrac za pozytywne jesli spokla musiala do corki dokladac. Fakt do najtanszych nie nalezala ale mozna bylo tam co nieco znalezc dla siebie. :) W niektorych galeriach byly ciekawe eventy i mysle ze to byla niewatpliwa zaleta. Podpisywanie ksiazek tego typu atrakcje. Niestety ciezko do nas sciagac slawy zachod wciaz ma do nas podejscie jak do prowincji nie bede sie dalej wypowiadal co ja mysle ale niestety jest w tym duzo racji. Mam wrazenie ze taka spolka swietnie w tym stylu poradzilaby sobie na zachodzie europy.
Edytowany: 2 lipca 2009 21:53

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 5 lipca 2009 23:21:30 przy kursie: 2,39 zł
Crazy napisał(a):
tak, tak papier odleszczony i teraz tylko wzrosty... tylko na jakim poziomie sie zatrzymaja 4,00 5,29??? ;) pozdro!

Żałosne, że brak merytorycznej dyskusji udziela się teraz i tutaj. Takie teksty były do tej pory widoczne na onet.pl czy innych zbyt popularnych forach. Naprawdę szkoda. Cena popularności?
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

Crazy
0
Wysłane: 9 lipca 2009 18:34:19 przy kursie: 2,37 zł
lukch napisał(a):
Crazy napisał(a):

Żałosne, że brak merytorycznej dyskusji udziela się teraz i tutaj. Takie teksty były do tej pory widoczne na onet.pl czy innych zbyt popularnych forach. Naprawdę szkoda. Cena popularności?

Lukch: nie wiem czy to widac ale jest to ironiczna odpowiedz na komentarz wczesniejszy... zwracam uwage na usmieszek " ;)"
Pozdro!!! - tyle w kwesti formalnej
Edytowany: 9 lipca 2009 18:37

cela22
0
Wpisów: 239
Wysłane: 10 lipca 2009 16:33:19 przy kursie: 2,36 zł
Witam Wszystkich. Jak myslicie, jakie sa Wasze przypuszczenia co do kursu vistuli na najblizsze dni? Wszyscy spodziewaja sie glebszych spadkow na gieldzie. Czy spadki pociagna takze ta spolke duzo nizej, czy jednak zapowiedz porozumienia z fortisem do konca miesiaca nie spodwoduje duzej przeceny, a nawet niebawem kurs zacznie piac sie w gore, zeby pod koniec lipca kurs znajdowal sie w poblizu 3 zl tak jak wczesniej? Czy poprostu jak przychodzi lawina to nikt nie patrzy na jakies porozumienia, "obiecanki cacanki" tylko wszystko leci na lep na szyje?

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 10 lipca 2009 16:55:48 przy kursie: 2,36 zł
Wszystko leci, tyle, ze wolumen jest inny. Na marginesie ja mam metodę, że albo tnę stratę w okolicach 1% (zależnie od płynności spółki, albo zostaję inwestorem długoterminowym, jak tu. Ale takie było założenie od początku i nie mam do nikogo żalu. Nawet do siebie. Jeżeli jesteś po stronie zysku, każdy decyduje za siebie przy jakim poziomie wzrostu jest usatysfakcjonowany. Ja jeszcze nie, skoro nie sprzedałem po 2,90 i plus.

del-201504191
0
Wysłane: 10 lipca 2009 17:01:33 przy kursie: 2,36 zł
lajkonik napisał(a):
Wszystko leci, tyle, ze wolumen jest inny. Na marginesie ja mam metodę, że albo tnę stratę w okolicach 1% (zależnie od płynności spółki, albo zostaję inwestorem długoterminowym, jak tu. Ale takie było założenie od początku i nie mam do nikogo żalu. Nawet do siebie. Jeżeli jesteś po stronie zysku, każdy decyduje za siebie przy jakim poziomie wzrostu jest usatysfakcjonowany. Ja jeszcze nie, skoro nie sprzedałem po 2,90 i plus.

W inwestycję długoterminową wg. tej zasady można przejść w spółce o solidnych fundamentach albo przyszłościowym pomyśle na biznes. Nie obawiasz się niekorzystnego obrotu sprawy tzn., że w długim terminie może jej nie być? Co nie jest przecież wykluczone. W czasach spadku marży i obrotu spółka dźwiga wyraźnie więcej niż jest w stanie (pisze tutaj o kredycie i to krótkoterminowym) ... co miesiąc praktycznie wyczekuje się nie tyle zbawienia co ocalenia w postaci kolejnego odroczenia płatności. Dzięki czemu w bajeczny sposób z miesiąca na miesiąc unikamy o włos bankructwa na Vistuli. Oczywistym jest, że indywidualni inwestorzy i część lubiącego ryzyko kapitału spekulacyjnego zakochała się z tego powodu w Vistuli. Zmienność rośnie bo i tego wymaga rodzaj zaangażowanego kapitału. Zresztą na rynku jest jeszcze kilka innych przykładów podobnego zachowania.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

cela22
0
Wpisów: 239
Wysłane: 10 lipca 2009 17:25:42 przy kursie: 2,36 zł
lajkonik napisał(a):

Skoro wszystko leci to nie lepiej sprzedac i odkupic taniej? Ja tez nie sprzedalem po 2.9 bo ta informacja o emisji po 4.8 mnie troche ogluszyla i nie wiedzialem czy kurs nie wyskoczy wyzej. Teraz jak czytam to co zarzad zaklada na przyszlosc m.in. to ze srednia kursu pod koniec roku powinna wynosic nie mniej niz 3 zl to juz nie jestem takim optymista co do jakiegos odpalu na tej spolce w perspektywie miesiaca czy dwoch. A Ty jak to widzisz? Uwazasz ze w jakim horyzoncie czasowym cena akcji bedzie w okolicach 4 zl?

lajkonik
0
Wysłane: 10 lipca 2009 17:42:00 przy kursie: 2,36 zł
Dwie sprawy:

Zainwestowałem kwotę, która nie stanowi, kilka tysięcy. Postanowiłem się bawić w buy and hold na tej spółce jeszcze w zeszłym roku. Dlatego ją śledzę. Założyłem sobie również, że nie będę na niej grał DT, a jeżeli już to poza pulą zakupioną na początku. Pewnie zły wybór spółki na takie cele, pewnie zły moment ( za wcześnie), bo dziś jest w okolicach mojego zakupu.
Koniec. Odmrożę, jeśli będzie jeszcze co odmrażać, w perspektywie kilku lat - 3-5, o ile wcześniej nie zarobię 500% od zakupu (kurs musiałby być ok 12 zł).
Fundamentalnie uważam, że VST nie ma żadnych szans jako całość w formule jakiej była. Mamy kryzys i moda sprzedaje sie ciężko, a poza Krukiem, w tej Grupie nie ma marek do zamożnego klienta. VST to nie LVT.
Na miejscu Kruka pewnie zachowałbym się jak Grycan, a nie walczył o swoje. Ale Grycan sprzedał nazwę Zielona Budka, a Kruk swoje nazwisko. Dlatego mniej mu się dziwię.
Piszę o tym bo te emocje, bardzo pozytywne moim zdaniem, mogą zdziałać bardzo dużo. Wierzę, że będą silniejsze niż sztormu na morzu biznesu. Realnego biznesu.
Na dziś, jak napisał kilka miesiecy temu, bodaj WD, spółka pod DT i to w całym tego słowa znaczeniu. DT, max 2DT.

del-201504191
0
Wysłane: 12 lipca 2009 01:49:07 przy kursie: 2,36 zł
lajkonik napisał(a):
Dwie sprawy:

Zainwestowałem kwotę, która nie stanowi, kilka tysięcy. Postanowiłem się bawić w buy and hold na tej spółce jeszcze w zeszłym roku. Dlatego ją śledzę. Założyłem sobie również, że nie będę na niej grał DT, a jeżeli już to poza pulą zakupioną na początku. Pewnie zły wybór spółki na takie cele, pewnie zły moment ( za wcześnie), bo dziś jest w okolicach mojego zakupu.
Koniec. Odmrożę, jeśli będzie jeszcze co odmrażać, w perspektywie kilku lat - 3-5, o ile wcześniej nie zarobię 500% od zakupu (kurs musiałby być ok 12 zł).
Fundamentalnie uważam, że VST nie ma żadnych szans jako całość w formule jakiej była. Mamy kryzys i moda sprzedaje sie ciężko, a poza Krukiem, w tej Grupie nie ma marek do zamożnego klienta. VST to nie LVT.
Na miejscu Kruka pewnie zachowałbym się jak Grycan, a nie walczył o swoje. Ale Grycan sprzedał nazwę Zielona Budka, a Kruk swoje nazwisko. Dlatego mniej mu się dziwię.
Piszę o tym bo te emocje, bardzo pozytywne moim zdaniem, mogą zdziałać bardzo dużo. Wierzę, że będą silniejsze niż sztormu na morzu biznesu. Realnego biznesu.
Na dziś, jak napisał kilka miesiecy temu, bodaj WD, spółka pod DT i to w całym tego słowa znaczeniu. DT, max 2DT.

Rozumiem. Jednak w kwestii drugiego wątku moim zdaniem Pan Wojciech Kruk porwał się na zbyt duże przedsięwzięcie, przerasta go kapitałowo i myślę, że popełnił błąd. Wielcy gracze też mają prawo się mylić (Karkosik?). Według mnie idąc w ślady Grycana postąpiłby o niebo lepiej, ponieważ Vistula upadłaby niewątpliwie bez jego wsparcia, wiedzy i najważniejsze ludzi! Wtedy śmiało mógłby wejść z tymi swoimi 100 mln i odkupić od syndyka sam brand W. Kruk ... zwłoka uratowała by go w tym zakresie, wg. mnie się pośpieszył, działał pod presją mediów i tej wielkiej afery (wiem, że mądry jestem po fakcie, ale taki pośpiech nie jest w stylu dużych graczy).

Co takiego mają spółki odzieżowe tak naprawdę? Sklepy najmują, magazyny najmują, szycie zlecają, projektowanie kolekcji też zlecają. Cały kapitał takiej spółki to poza złotówkami ludzie, odpowiednio dobrani, doświadczeni, znający swój fach od podszewki i ten najważniejszy aktyw można było z Vistuli wyjąć tworząc coś nowego. Dzisiaj widać z jaką łatwością można otrzymać nowe jakże dobre lokalizacje na sklepy i po jakich cenach. Monnari się zwija ze swoimi markami, dużo lokali się zwalnia, sama Vistula odpuszcza część brandów. Można negocjować stawki no i ... ponowne wejście nowej spółki Kruka na GPW z pewnością spotkałoby się z odzewem inwestorów.
Edytowany: 12 lipca 2009 01:50

lajkonik
0
Wysłane: 12 lipca 2009 22:22:11 przy kursie: 2,36 zł
lukch napisał(a):

Rozumiem. Jednak w kwestii drugiego wątku moim zdaniem Pan Wojciech Kruk porwał się na zbyt duże przedsięwzięcie, przerasta go kapitałowo i myślę, że popełnił błąd. Wielcy gracze też mają prawo się mylić (Karkosik?). Według mnie idąc w ślady Grycana postąpiłby o niebo lepiej, ponieważ Vistula upadłaby niewątpliwie bez jego wsparcia, wiedzy i najważniejsze ludzi! Wtedy śmiało mógłby wejść z tymi swoimi 100 mln i odkupić od syndyka sam brand W. Kruk ... zwłoka uratowała by go w tym zakresie, wg. mnie się pośpieszył, działał pod presją mediów i tej wielkiej afery (wiem, że mądry jestem po fakcie, ale taki pośpiech nie jest w stylu dużych graczy).

Co takiego mają spółki odzieżowe tak naprawdę? Sklepy najmują, magazyny najmują, szycie zlecają, projektowanie kolekcji też zlecają. Cały kapitał takiej spółki to poza złotówkami ludzie, odpowiednio dobrani, doświadczeni, znający swój fach od podszewki i ten najważniejszy aktyw można było z Vistuli wyjąć tworząc coś nowego. Dzisiaj widać z jaką łatwością można otrzymać nowe jakże dobre lokalizacje na sklepy i po jakich cenach. Monnari się zwija ze swoimi markami, dużo lokali się zwalnia, sama Vistula odpuszcza część brandów. Można negocjować stawki no i ... ponowne wejście nowej spółki Kruka na GPW z pewnością spotkałoby się z odzewem inwestorów.

Rozwinąłeś to co napisałem w pkt 2. Dużo osób uważało, nawet na tym wątku, że Kruk powinien był wydzielić z powrotem swoją firmę, a reszta zbankrutować.

Odzieżówka to brand, brand i jeszcze raz brand.
Czy to tani, jak Reserved, czy drogi jak Boss, czy bardzo drogi jak Burrberry. Mazgaj ma Burberry to chciał się powiększyć. Ale czy VST albo Wólczanka to Brandy ? Czy łatwo im będzie brandem sie stać i odzyskać polski rynek, który tradycyjnie woli marki cudzoziemskie ?
Generalnie nawet multi brandowe sklepy mają kłopoty - vide Royal Collection. Ich konkurenci - Peek & Cloppenburg, pracują na skalę europejską. Mogą żonglować towarem między rynkami i na większą skalę.
Ale szanse są. Przede wszystkim trzeba liczć na synergie związane z lokalami i zmniejszeniem struktur zarządczych. Największa synergia może dotyczyć reklam.

Największe zagrożenie to fakt, że VST czy Wólczanka to dla wielu osób, np. mnie, to ciągle marki dla starszych ludzi, a próby wprowadzenia nowych "podbrandów" póki co nie wypaliły. To co im potrzebne to znani kreatorzy sygnujący kolekcje, a nie tylko Pierce Brossman na plakcie. Choć niewątpliwie to był pomysł.
Armani to Armani. Dior to Dior. Itd. A kto to jest pan Vistula czy nie wymawialna dla cudzoziemców pani Wólczanka ?
Może zostawić tylko jedno nazwisko: Kruk ? I tym sygnować wszystko ? Wymawialne na świecie, krótkie, trzeba tylko sprawdzić czy z czymś się żle nie kojarzy w językach i slangach przede wszystkim. Przede wszystkim brzmienie.
No i trzeba rozwinąć ofertę - kosmetyki, jeansy na początek. Buty już są. Trzeba więcej.

Szczerze: boję się o nich. Ale póki co nie bardzo, bo są mocniejsi niż Monnari, uczciwsi i ich główny wierzyciel straciłby więcej niż oni. Jak emisja dojdzie do skutku to mamy do końca roku spokój i może tak w pażdzierniku - sezon jesiennej sprzedaży odzieży- mini hossęBoo hoo!

mikeb
0
Wpisów: 87
Wysłane: 21 lipca 2009 10:37:55 przy kursie: 2,69 zł
A skąd dzisiaj ten optymizm na Vistuli? Spore wzrosty przy solidnym wolumenie i nadal rosną...

dominikk11
0
Wpisów: 45
Wysłane: 21 lipca 2009 14:25:27 przy kursie: 2,69 zł
ja wczoraj wywaliłem:P dosyć miałem tego ostatniego kiszenia i poszło za 2,45:) ale i tak do przodu czego nie można powiedzieć o innych inwestycjach:)

Alfredzio
0
Wpisów: 364
Wysłane: 21 lipca 2009 16:31:33 przy kursie: 2,69 zł
Mysle, ze warto potrzymac, bo 3 zl jest realistyczne w niedlugiej perspektywie. Zachodni kapital wchodzi znow na polska gielde, tak ze akcje nie beda taniec w najblizszych tygodniach, a w swietle niedawnych wydarzen akcje VST sa warte duzo wiecej.

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 21 lipca 2009 16:37:59 przy kursie: 2,69 zł
lajkonik napisał(a):

Wymawialne na świecie, krótkie, trzeba tylko sprawdzić czy z czymś się żle nie kojarzy w językach i slangach przede wszystkim. Przede wszystkim brzmienie.

Hihihi, daleko nie trzeba szukac: crook to po angielsku oszust, krętacz, kanciarz (z całym szacunkiem dla Pana Kruka)
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 21 lipca 2009 16:38

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 21 lipca 2009 16:46:21 przy kursie: 2,69 zł
SlawekW napisał(a):
lajkonik napisał(a):

Wymawialne na świecie, krótkie, trzeba tylko sprawdzić czy z czymś się żle nie kojarzy w językach i slangach przede wszystkim. Przede wszystkim brzmienie.

Hihihi, daleko nie trzeba szukac: crook to po angielsku oszust, krętacz, kanciarz (z całym szacunkiem dla Pana Kruka)

O kurczę Sławek cyclops_ani . Aleś dowalił Wojtkowi bom .
Vistula jest warta dużo więcej nić 3 złote. Moim zdaniem warto papier przytrzymać dłużej, a już najmarniej do czasu publikacji komunikatu o Fortisie.
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE VRG

16 17 18 19 20

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,240 sek.

jshywoip
ysqxodlq
erxjhwxe
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
powfobsj
ptfgscer
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat