178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
13 czerwca 2013 13:07:53
przy kursie: 1,69 zł
Pojawily sie nowe, wazne odpowiedzi na pytania w AI. To jeszcze nic pewnego, ale jest szansa, ze nasze grupowe niezadowolenie z ich PM przyniesie efekty: 2013-06-03 W projekcie Programu Motywacyjnego określono bardzo ogólnie warunki uczestnictwa w programie na zasadzie różnicy w kapitalizacji Spółki oraz uzyskania „korzystnych” wyników finansowych. Dla wielu inwestorów taki sposób określenia warunków uczestnictwa jest wysoce niezadowalający. Każdy inwestor zgodzi się na program motywacyjny, ale oczekuje konkretnych, wymiernych rezultatów pracy kluczowych osób w Spółce. Tym bardziej, że w i3D S.A. mamy do czynienia z konfliktem interesów polegającym na pełnieniu przez te same osoby funkcji właścicielskich i zarządczych oraz asymetrią praw. Zarząd nabył akcje po atrakcyjnej cenie w ramach dotychczasowego programu motywacyjnego, a w tym samym roku Spółka poniosła dużą stratę, a kurs akcji spadł od debiutu o 50%. Pyt. 1 – jakie są prawdziwie intencje głównych akcjonariuszy Spółki? Pyt. 2 – czy warunki Programu Motywacyjnego nie powinny zostać bardziej precyzyjnie określone w postaci konkretnych, skwantyfikowanych celów wynikowych (zysku)? Zarząd i3D, proponując projekt uchwały dot. programu motywacyjnego, miał na celu stworzenie skutecznego narzędzia wynagradzania kluczowych pracowników oraz – co wydaje się najważniejszym elementem tej propozycji – utrzymania i długoterminowego związania ze spółką najważniejszych dla działalności i3D osób z kadry pracowniczej, które nie posiadają jeszcze akcji spółki. Tego typu programy wpisują się w powszechnie stosowaną praktykę i wydają się - mając na względzie powyższe cele – bardziej skutecznym narzędziem motywowania i związania pracowników z firmą, niż np. prosta wypłata premii pieniężnych. W związku z pytaniami oraz uwagami ze strony inwestorów indywidualnych, dotyczącymi zaproponowanej treści ww. programu motywacyjnego, postanowiliśmy wyjść naprzeciw oczekiwaniom wszystkich Akcjonariuszy i stworzyć możliwość wspólnego opracowania jego treści. Tym samym dopuszczamy możliwość odstąpienia – na najbliższym Walnym Zgromadzeniu - od głosowania nad treścią uchwały w pierwotnie zaproponowanej wersji, oczekując jednocześnie konstruktywnych propozycji zapisów programu ze strony wszystkich zainteresowanych tematem Inwestorów. Jesteśmy gotowi – na bazie zgłoszonych propozycji – stworzyć wspólny projekt programu, który następnie zostanie przedstawiony do zaopiniowania Radzie Nadzorczej i3D. Zatwierdzony przez RN projekt - będący efektem wspólnej pracy Zarządu oraz Inwestorów - trafi pod obrady kolejnego Walnego Zgromadzenia Spółki.W związku z powyższym prosimy o kierowanie wszelkich propozycji, dotyczących programu motywacyjnego, drogą elektroniczną na adres biuro@i3d.pl, do dnia 21 czerwca br. (piątek). W ramach spotkania z Inwestorami, zaplanowanego na dzień 26 czerwca br. (środa), podejmiemy dyskusję w powyższym temacie, która – wyrażamy taką nadzieję – przyniesie satysfakcjonujące dla wszystkich rozwiązanie.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
13 czerwca 2013 13:38:01
Miło z ich strony. Myślę, że zamiast zalewać zarząd propozycjami dobrze by było np. tu, na SW, wypracować jakieś stanowisko. Mogę zadeklarować, że po weekendzie opublikuję swoją propozycję. Ciekaw jednak jestem opinii innych forumowiczów względem takich kwestii jak lock-up, % akceptowalnego rozwodnienia oraz cena nabycia nowych akcji.
|
|
Wysłane:
13 czerwca 2013 13:41:28
Mysle, ze to dobry pomysl, aby wypracowac wspolne stanowisko- jesli chodzi o rozwodnienie, to wydaje mi sie ze taka ilosc akcji w ramach prawdziwego PM nie bedzie zla. Natomiast nie do przyjecia jest dla mnie cena 0,2 oraz to aby prezesi dostawali te akcje.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2012-09-12 Wpisów: 223
Wysłane:
13 czerwca 2013 14:19:22
Owszem, to miłe. Jednak liczą się z opinią innych akcjonariuszy. Potraktowali nas poważnie, teraz my bądźmy poważni, jeśli chcemy, aby coś z tego wyszło.
Popieram propzycję przeprowadzenia tutaj konstruktyuwnej dyskusji na ten temat i być może wybracowania wspólnego stanowiska. Wiemy, że Program Motywacyjy na pewno będzie i obejmie również Zarząd, więc sugeruję nie poświęcać tym kwestiom zbyt dużo czasu.
Dla uporządkowania dyskusji proponuję składanie propozycji i komentarzy obejmujących następujące kwestie:
1) Cele, efekty działalności warunkujące uruchomienie programu w poszczególnych latach. Jeśli wymierne, to konkretne parametry i ich wartości (proszę o precyzję i jasne określenie sposobu mierzenia celu, ewentualnie opisanie całego algorytmu). 2) Długość lock-up dla akcji z poszczególnych emisji. 3) Cena nabycia akcji (wartościowo) lub formuła ustalania ceny akcji. 4) Liczba akcji w poszczególnych latach/emisjach oraz maksymalne rozwodnienie (liczba nowych akcji/liczba akcji przed uruchomieniem programu). 5) Pula akcji dla Zarządu i pozostałych pracowników (w %).
Jeśli ktoś ma propozycję innych istotnych parametrów, to proszę dopisać.
Propozycję dla każdego z punktów warto poprzeć choćby krótkim uzasadnieniem lub analizą mocnych/słabych stron.
|
|
Wysłane:
13 czerwca 2013 18:19:01
"Wiemy, że Program Motywacyjy na pewno będzie i obejmie również Zarząd, więc sugeruję nie poświęcać tym kwestiom zbyt dużo czasu."
Ingvar, wcale tak nie musi byc. Mozna w uchwale napisac, ze Prezesi zostaja z programu wylaczeni.
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
13 czerwca 2013 18:48:42
zauważcie na zbieżność dat.  odpowiedź zarządu pojawiła się w dniu w którym już mogli mieć informację ilu z nas się zarejestrowało na Walnym bo upłynął już termin, czyżby więc na postawę zarządu wpłynęło to, że mogli zdać sobie sprawę, że program motywacyjny w takim kształcie nie przejdzie...?
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
13 czerwca 2013 19:33:49
miło ze strony zarządu - aż się sielsko zrobiło: zarząd zaprasza do współrządzenia spółką "zainteresowanych inwestorów". Bardzo ciekawe. Nie chcę żebyście odebrali mój wpis jako czepianie się zarządu - nikt nikogo nie zmusza do kupna jakichkolwiek akcji, akcjonariuszem zostaje się nabywając akcje, co czyni się (lub powinno) na podstawie tego co robi spółka, jakie osiąga wyniki, jak się rozwija oraz jakie ma perspektywy. Natomiast to wszystko zależy od zarządu, a teraz mamy sytuację taką, że zarząd chce uzgodnić warunki - jakże ważnego dla zarządzania spółką - programu motywacyjnego z "zainteresowanymi inwestorami". Wg mnie zarząd powinien sam podjąć decyzję w jaki sposób i na jakich zasadach motywować swoich pracowników, bo od tego jest i bierze za to odpowiedzialność biznesową. Mnie natomiast ciekawi dlaczego ma się to ("uzgodnienia") odbywać na kilka dni przed walnym? Być może podchodzą do tego zbyt lekko - nawet za "lajtowo". Przecież chodzi o pracowników (???) niezbędnych do prowadzenia biznesu, w którym siedzą - a chyba są to pracownicy, których nie łatwo zastąpić w krótkim czasie? Gdybym ja był takim pracownikiem to sam nie wiem, czy ten program by mnie zmotywował (gdybym nie widział się z prezesami "na co dzień") Dlaczego? Bo nie byłbym pewny ile dostanę akcji i czy w ogóle je dostanę (nie ma kryteriów uczestnictwa w programie...) EDIT: Wg mnie powinny być dwa programy: osobny dla pracowników nie będących w zarządzie spółki, a osobny dla zarządu (RN w ogóle skreślam w tym programie). Dlaczego dwa? Dlatego, że inna jest odpowiedzialność pracowników na niektóre wyniki spółki, a inna zarządzających spółką. Dla przykładu: wielkość "przerobu" zależy od pracowników (o ile prezesi taka możliwość dadzą), ale zysk od "przerobu" już niekoniecznie - ten bardziej zależy od managmentu (patrz: nietrafiona inwestycja w Network - co tutaj zawinili pracownicy?) Myślę, że dużo tutaj padnie propozycji - pojedźmy do tego poważnie, bo i sytuacja jest poważna. Myślę, że PM to w chwili obecnej konieczność w tej spółce - przy zeszłorocznej stracie i nieżłych pieniądzach dla prezesów sytuacja wewnątrz firmy między normalnymi pracownikami a prezesami nie jest chyba za ciekawa... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
Edytowany: 13 czerwca 2013 20:01
|
|
Wysłane:
14 czerwca 2013 08:59:38
cad_man - dosyć swobodna interpretacja, mówiąc eufemistycznie. A mi się zdaje, że to ukłon zarządu w naszą stronę i odpowiedź na nasze wątpliwości i obawy. Zarząd w ten sposób nikogo nie zaprasza do współrządzenia spółką. Najpierw okazujemy oburzenie, a jak zarząd chce uwzględnić nasze zdanie i rozważyć (rozsądne) propozycje dotyczące pośrednio kwestii właścicielskich, to się to odczytuje jako niedecyzyjność czy brak kompetencji. I tak źle, i tak niedobrze. Cytat:miło ze strony zarządu - aż się sielsko zrobiło: zarząd zaprasza do współrządzenia spółką "zainteresowanych inwestorów". Bardzo ciekawe. (...) Wg mnie zarząd powinien sam podjąć decyzję w jaki sposób i na jakich zasadach motywować swoich pracowników, bo od tego jest i bierze za to odpowiedzialność biznesową. (...)
|
|
Wysłane:
16 czerwca 2013 23:06:47
przy kursie: 1,60 zł
Czy któryś z forumowiczów wybiera się na walne z zamiarem porozmawiania o tym programie motywacyjnym? Jeśli tak prosiłbym o kontakt na priv
|
|
0 Dołączył: 2009-04-15 Wpisów: 189
Wysłane:
17 czerwca 2013 08:01:01
Kolejna emisja obligacji - LINKCytat:(...) Celem emisji obligacji serii F jest pozyskanie środków na kapitał obrotowy Spółki. Środki z emisji serii F mogą zostać przeznaczone na spłatę emisji obligacji serii A. (...)
Słabo to wygląda...
|
|
|
|
Wysłane:
17 czerwca 2013 08:32:01
Fakt, słabo Cóż, nie mają gotówki. Znaczne wpływy, m.in. z Wieliczki, powinni mieć w drugiej połowie roku... Szacuję, że do końca roku powinno być lepiej. Oby przetrwali i nie położyli biznesu przez problemy z płynnością i zbyt agresywne finansowanie.
|
|
24 Dołączył: 2010-08-20 Wpisów: 530
Wysłane:
17 czerwca 2013 12:36:04
Robią co chcą...
|
|
0 Dołączył: 2012-12-04 Wpisów: 112
Wysłane:
17 czerwca 2013 12:36:14
1. Rolowanie długu, to nic niezwykłego żeby utrzymać płynność ...dopóki znajdują chętnych na obligacje.
2. Teraz zastanawiam się, czy ten kto sypał akcjami w środę i czwartek (duże pakiety) wiedział o planowanej emisji?? I czy czasem prawo nie zostało złamane?
pzdr
|
|
Wysłane:
17 czerwca 2013 12:53:38
Skoro banki nie chca dac finansowania, to musza emitowac te obligacje na 13%.
|
|
Wysłane:
17 czerwca 2013 13:30:53
...albo raczej robią, co mogą. Kredytu pewnie więcej wziąć nie mogą, emisji nie chcą robić, więc jeśli to ma być tylko krótkoterminowe finansowanie, to nie ma co panikować, nawet jeśli muszą rolować obligacje, aczkolwiek ryzyko zawsze jest. Gerda napisał(a):Robią co chcą...
|
|
Wysłane:
17 czerwca 2013 13:43:09
Passenger napisał(a):
2. Teraz zastanawiam się, czy ten kto sypał akcjami w środę i czwartek (duże pakiety) wiedział o planowanej emisji?? I czy czasem prawo nie zostało złamane?
pzdr
Takimi wątpliwościami zajmują się odpowiednie organy, jednak o jakim sypaniu mówimy, jesli obrót w środę i w czwartek wyniósł odpowiednio 9 i 6,5k akcji? Takie pakiety to ma tutaj nie jeden forumowicz...
|
|
0 Dołączył: 2009-04-15 Wpisów: 189
Wysłane:
17 czerwca 2013 14:25:49
@Ingvar - Niby tak, tylko 13% to jest trochę dużo jak na takie obligacje - 10pp powyżej depozytów to całkiem przyzwoity zarobek - jeśli te obligacje obejmuje zarząd lub osoby powiązane, to wygląda to jeszcze gorzej (jeśli chodzi o wysokość kuponu)...
|
|
0 Dołączył: 2012-12-04 Wpisów: 112
Wysłane:
17 czerwca 2013 14:58:41
piotrch napisał(a):Passenger napisał(a):
pzdr
Takimi wątpliwościami zajmują się odpowiednie organy, jednak o jakim sypaniu mówimy, jesli obrót w środę i w czwartek wyniósł odpowiednio 9 i 6,5k akcji? Takie pakiety to ma tutaj nie jeden forumowicz... Wydawało mi się, ze obroty były większe, rzeczywiście nie było tego tak dużo jak w maju.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-05 Wpisów: 520
Wysłane:
17 czerwca 2013 15:11:09
Jak dla mnie jedyne słuszne i uczciwe rozwiązanie to opcja wykupu na akcje. Załóżmy akcje dziś kosztują 1zł za sztukę, pracownik dostaje np 1000 takich opcji z możliwością wykupu najwcześniej po 12 miesiącach (ograniczenie czasowe). Pracownik zarabia jedynie na różnicy w kursie, czyli jeśli cena akcji wzrośnie do np 1.3, pracownik robi 'call' i zgarnia 1000x(1.3-1) = 100x0.3=300zł. Gdy cena akcji nie urośnie to pracownik nie zarobi, gdy cena akcji spadnie to też nie zarobi. Pracownicy są zmotywowani do zwiększania wartości spółki, drobnych akcjonariuszy taki program nie boli, bo też zarabiają gdy kurs rośnie. Wszyscy są happy.
Prezesi takim programem motywacyjnym jak najbardziej powinni być obejmowani, bo to oni sterują spółką i od ich decyzji w głównej mierze zależy czy spółka będzie szła dobrą drogą. Prezesom bym nie żałował, ale nigdy - przenigdy nie dawałbym akcji a jedynie opcje i zarobek uzależniony od wzrostu notowań papieru na rynku w długim terminie. Tak się robi na świecie, tak się też powinno robić w Polsce.
|
|
Wysłane:
17 czerwca 2013 15:30:32
A już myślałem, że nikt nie zaproponuje opcji  W ogóle do tej pory nikt ich nie rozważał. Zgadza się, to w wielu krajach powszechnie stosowany instrument (opcje menedżerskie) i forma motywowania/wynagradzania. Niech dostaną pakiet opcji call, a wtedy wszystko w ich rękach, a my śpimy spokojnie. Trzeba tylko umiejętnie ustanowić cenę wykonania i termin wygasania. Zawsze można też dokładać inne warunki przyznania opcji.
Edytowany: 17 czerwca 2013 15:50
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.