yrvdjvuw
Advertisement
PARTNER SERWISU
vmlakbhy
69 70 71 72 73
topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 7 czerwca 2013 13:52:57 przy kursie: 1,70 zł
W portalu pojawil sie tekst o planowanej emisji bez PP w i3D:

www.stockwatch.pl/wiadomosci/b...

Przypominam, ze wystarczy pobrac ze swojego DM odpowiedni dokument uprawniajacy do glosowania na WZ. Trzeba to jednak zrobic do 11 czerwca!. Potem mozna udzielic pelnomocnictwa(moze byc w formie elektronicznej) osobie np. z forum, ktora wybiera sie na Walne.

Mam prosbe do osob z forum, ktore jada na walne, aby sie wpisaly, mozna bedzie im udzielic pelnomocnictwa do glosowania przeciw uchwale.

W rekach drobnych akcjonariuszy znajduje sie 25% akcji i3D, wiec jest mozliwosc zablokowania niekorzystnych dla nas uchwal.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 7 czerwca 2013 14:24:01 przy kursie: 1,70 zł
jak o nowej emisji pisałem już z półroku temu to mnie nikt nie słuchał Whistle
swoja droga nie wiem czy dobre jest blokowanie pozyskania środków w sytuacji gdy Spółka może mieć problemy z finansowaniem bieżącej działalności?

topfacet
178
Wysłane: 7 czerwca 2013 14:26:59 przy kursie: 1,70 zł
Graf wybacz, ale chyba nie wiesz o czym piszesz. Tu nie bedzie emisji bez PP dla kasy, tylko emisja w ramach dziwnego programu motywacyjnego.
Edytowany: 7 czerwca 2013 14:27

Gerda
24
Wpisów: 530
Wysłane: 7 czerwca 2013 15:33:19 przy kursie: 1,70 zł
Nie wiem jak reszta ale ja i tak jestem zdziwiony zachowaniem kursu. Myślałem że poleci na łeb na szyje a jak na razie utrzymuje się w znanym przedziale

topfacet
178
Wysłane: 7 czerwca 2013 15:39:39 przy kursie: 1,70 zł
Obawiam sie, ze jestli PM przejdzie, to kurs zjedzie.

Gerda
24
Wpisów: 530
Wysłane: 7 czerwca 2013 15:56:48 przy kursie: 1,70 zł
Nie łudziłbym się, że ktoś/coś zatrzyma ten projekt

topfacet
178
Wysłane: 7 czerwca 2013 16:13:57 przy kursie: 1,70 zł
Widzisz, można oczywiscie tam jak ty narzekać i nic z tym nie zrobić. Można tez pojechać na WZ, zagłosować przeciw i potem jeśli przejdzie do walczyć dalej na drodze prawnej.

Jest to wybór akcjonariusza.

Ingvar
0
Wpisów: 223
Wysłane: 7 czerwca 2013 17:12:10 przy kursie: 1,70 zł
A dlaczzego miałby polecieć? Przez PM i emisję do 2016 r. włącznie łącznie 836 tys. akcji, które po emisji będą stanowiły 8,3% wszystkich akcji? Nie przesadzaj... Speak to the hand Mamy rekordowy rok i ma spadać? thumbright
Jak nie zrobią emisji i nie wynagrodzą w ten sposób kluczowych pracowników, to z dużym prawdopodobieństwem kurs spadnie, bo Ci kluczowi zwyczajnie odejdą lub przejmie ich konkurencja. A jak wszyscy wiemy, ludzie w tym biznesie są bardzo ważni. Zawsze lepsza taka forma, niż pieniężna, która obniżałaby wyniki.
Oczywiście, warunek jeden - powinni robić emisje, jeśli będzie bardzo dobry wynik.

Gerda napisał(a):
Nie wiem jak reszta ale ja i tak jestem zdziwiony zachowaniem kursu. Myślałem że poleci na łeb na szyje a jak na razie utrzymuje się w znanym przedziale

Ingvar
0
Wysłane: 7 czerwca 2013 17:14:55 przy kursie: 1,70 zł
Zmiana godziny WZA:

newconnect.pl/?page=1045&p...

Chyba swoim działaniem coś wywalczyłem Dancing Nie dziękować Angel Ciekawe, kto skorzysta? Think

topfacet
178
Wysłane: 7 czerwca 2013 17:39:27 przy kursie: 1,70 zł
Ciekawe co Zarząd chce przekazać inwestorom, może najpierw warto poprawić uchwały a potem udzielać informacji?

Zmiana godziny rozpoczęcia Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki w dniu 26.06.2013 roku
W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 15/2013 z dnia 31 maja 2013 roku Zarząd i3D S.A. (Emitent, Spółka) z siedzibą w Gliwicach informuje, iż zmianie uległa godzina rozpoczęcia Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki, zwołanego na dzień 26 czerwca 2013 roku. Rozpoczęcie Walnego Zgromadzenia zostało przesunięte z godziny 10:00 na godzinę 12:30.

Dokonana zmiana związana jest z zaplanowanym przez Zarząd Spółki spotkaniem z Inwestorami (w szczególności Inwestorami indywidualnymi), które odbędzie się przed Walnym Zgromadzeniem, tj. w dniu 26 czerwca 2013 roku o godz. 10:00. Ogłoszenie o spotkaniu zostanie zamieszczone na stronie internetowej Spółki w dziale "Relacje inwestorskie".

Data, miejsce i porządek obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia nie ulegają zmianie.

newconnect.pl/index.php?page=1...

topfacet
178
Wysłane: 7 czerwca 2013 17:47:48 przy kursie: 1,70 zł
Ingvar napisał(a):
A dlaczzego miałby polecieć? Przez PM i emisję do 2016 r. włącznie łącznie 836 tys. akcji, które po emisji będą stanowiły 8,3% wszystkich akcji? Nie przesadzaj... Speak to the hand Mamy rekordowy rok i ma spadać? thumbright
Jak nie zrobią emisji i nie wynagrodzą w ten sposób kluczowych pracowników, to z dużym prawdopodobieństwem kurs spadnie, bo Ci kluczowi zwyczajnie odejdą lub przejmie ich konkurencja. A jak wszyscy wiemy, ludzie w tym biznesie są bardzo ważni. Zawsze lepsza taka forma, niż pieniężna, która obniżałaby wyniki.
Oczywiście, warunek jeden - powinni robić emisje, jeśli będzie bardzo dobry wynik.

Gerda napisał(a):

"Oczywiście, warunek jeden - powinni robić emisje, jeśli będzie bardzo dobry wynik."

Myślę, ze o emisji napisaliśmy już dużo. Wyniku nie ma, wiec emisji tez nie ma.

"Mamy rekordowy rok i ma spadać"

Rekordowe przychody nie są równe rekordowemu zyskowi netto! Nie wiesz jaki będzie zysk netto. Już pierwszy kwartał pokazuje, ze jest tego zysku mało.

"Jak nie zrobią emisji i nie wynagrodzą w ten sposób kluczowych pracowników, to z dużym prawdopodobieństwem kurs spadnie, bo Ci kluczowi zwyczajnie odejdą lub przejmie ich konkurencja. "

To czemu te osoby nadal są w spółce, skoro tak bardzo chcą tych akcji, a ich nie ma? Czemu od razu przy debiucie, albo przed nim takie osoby nie dostały akcji (oprócz pseudo-prezesów)?

Moje podejście się nie zmienia, jest o szkodliwy program, który nabije tylko w akcje prezesów. Zapominasz, ze to RN będzie decydować o tym kto dostanie te akcje, a RN to osoby blisko związane z prezesami!

Jesteś moim zdaniem niestety nadal zaślepiony swoja wizyta w spółce i ich dobrym PR.

topfacet
178
Wysłane: 7 czerwca 2013 17:50:00 przy kursie: 1,70 zł
Ingvar napisał(a):
Zmiana godziny WZA:

newconnect.pl/?page=1045&p...

Chyba swoim działaniem coś wywalczyłem Dancing Nie dziękować Angel Ciekawe, kto skorzysta? Think

Fajnie, ale myślisz ze takie spotkanie jest czymś więcej niż zwykłym PR? Myślisz, ze nagle spółka zrezygnuje z programu m.? Myślisz, ze dokonają zmiany uchwały na 2 godziny przed Walnym?

Jeśli tak myślisz, to jesteś po prostu naiwny.

Ingvar
0
Wysłane: 7 czerwca 2013 18:04:51 przy kursie: 1,70 zł
topfacet - szeroko się uśmiechnąłem na ten wpis wave Niestety, nie trafiłeś.

Czy Ciebie nie interesuje nic więcej, oprócz programu motywacyjnego? Bo wyobraź sobie, że ja pojadę na to spotkanie, aby zadać całą masę kolejnych pytań o biznes. A jeśli chodzi o program motywacyjny, to zakładam, że przy przewidywanej przeze mnie niskiej frekwencji małych inwestorów indywidualnych, i tak w tej kwestii nic nie zdziałam. Więc odpuszczam sobie, bo to naprawdę nie jest najważniejsza sprawa w drodze do sukcesu.
Poza tym wydaje mi się, że mamy nieco odmienny pogląd na program motywacyjny - Ty go w zasadzie w całości podważasz, a mi jedynie chodzi o sprzyjące jego uruchomieniu warunki i realizację celów, czyli wysokie przychody i dobre wyniki z core biznes (bez księgowej manipulacji zyskiem).

topfacet
178
Wysłane: 7 czerwca 2013 18:07:42 przy kursie: 1,70 zł
Na tym etapie, ja nie dopuszczam żadnego programu motywacyjnego.

Jak dla mnie o innych rzeczach mozna rozmawiac po tym jak spolka zrezygnuje z PM. Swoje pytania przesle mailowo, zgodnie z ogloszeniem.

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 7 czerwca 2013 18:11:20 przy kursie: 1,70 zł
Wydaje mi się, że spotkanie może mieć charakter perswazyjny. Równie dobrze, zamiast spotykać się z inwestorami, taką kwestię możnaby załatwić umotywowaniem uchwały, które i tak musi się pojawić z racji wyłączenia prawa poboru i warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego. Widać, zarząd wyszedł z założenia że będziemy przekonywać tylko tych, którzy na walnym się pojawią.

Ja również nie jestem przeciwny programowi motywacyjnemu, jednak nie na takich zasadach jak zaproponowane. Odniesienie do kapitalizacji to najgłupszy z możliwych pomysłów. Dziwi mnie, czemu nie pojawiło się odniesienie od klasycznych wskaźników księgowych czy płynnościowych.

W takich warunkach najkorzystniej byłoby po prostu zmienić parametry programu motywacyjnego.

Przypominam jedynie, że posiadając 5% w kapitale zakładowym można spółce - na piśmie lub mailem - zgłaszać zarówno propozycje co do spraw objętych porządkiem obrad (co jak rozumiem, jest mniej interesujące) oraz propozycje dotyczące brzmienia konkretnej uchwały. Biorąc pod uwagę fakt, że każdy z akcjonariuszy obecnych na walnym również może zgłaszać własną propozycję uchwały (ale już nie sprawy), bez względu na posiadany % w kapitale zakładowym, spółka taki projekt powinna zasadniczo przyjąć i opublikować na stronie.

Na samym walnym zaś istnieje możliwość by nie tylko zgłaszać propozycje nowych uchwał ale i modyfikacji istniejących. Uprawnienie to nie jest zależne od ilości akcji, także autorem może być każdy.

Myślę więc, że spotkanie z akcjonariuszami przed walnym może być dogodną okazją by przedyskutować nie tyle zasadność samego programu motywacyjnego, ale jego parametrów. I mam tu na myśli nie tylko kwestię parametrów, od ktorych zależne będzie nabycie akcji, ale i kręgu osób uprawnionych oraz tego, kto ile miałby potencjalnie dostać. Myślę, że to racjonalny środek oczekiwań. Zarząd dostaje swój program, ale niech każdy z beneficjentów dostanie proporcjonalnie tyle, ile generuje dla spółki.
Edytowany: 7 czerwca 2013 18:13

Ingvar
0
Wysłane: 7 czerwca 2013 18:23:38 przy kursie: 1,70 zł
Oczywiście nie wiemy, jaki będzie wynik na koniec roku, ale wg mnie, wyższe przychody raczej zwiększają szanse na wyższy zysk. W kontekście rozważań nad spadkiem kursu rosnące przychody raczej nie są czynnikiem sprzyjającym spadkom.

Wydanie tanich akcji ma być dodatkową ekstra nagrodą za bardzo dobre efekty pracy, czyli powinni je przyznać w momencie uzyskania wysokich zysków - i od początku tak twierdzę - to ja rozpocząłem dyskusję na ten temat.
Teraz dostają zwyczajne pensje i nie ma wyników, dlatego sobie spokojnie pracują. Jeśli jednak osiągną sukces i wysokie zyski, to bez podzielenia się z nimi, ci mogą po prostu się wkurzyć, że nic z tej cięzkiej pracy i wypracowanej wartości nie mają. To powinno działać dokładnie tak - zbudujcie wartość, a wtedy otrzymacie w niej udział. Kropka.

Ja tam w RN widzę tylko dwie osoby bezpośrednio związane z Zarządem. Znasz powiązania pozastałych członków RN?

Na pewno po wizycie nieco inaczej patrzę na ten biznes. Trudno mi stwierdzić, czy jestem zaślepiony. Technologia zrobiła wrażenie, ale jak pisałem - mam pozytwne odczucia, choć bez wielkiej euforii. Euforia będzie, jak to wszystko przełoży się z czasem na wysokie zyski.

topfacet napisał(a):

"Oczywiście, warunek jeden - powinni robić emisje, jeśli będzie bardzo dobry wynik."

Myślę, ze o emisji napisaliśmy już dużo. Wyniku nie ma, wiec emisji tez nie ma.

"Mamy rekordowy rok i ma spadać"

Rekordowe przychody nie są równe rekordowemu zyskowi netto! Nie wiesz jaki będzie zysk netto. Już pierwszy kwartał pokazuje, ze jest tego zysku mało.

"Jak nie zrobią emisji i nie wynagrodzą w ten sposób kluczowych pracowników, to z dużym prawdopodobieństwem kurs spadnie, bo Ci kluczowi zwyczajnie odejdą lub przejmie ich konkurencja. "

To czemu te osoby nadal są w spółce, skoro tak bardzo chcą tych akcji, a ich nie ma? Czemu od razu przy debiucie, albo przed nim takie osoby nie dostały akcji (oprócz pseudo-prezesów)?

Moje podejście się nie zmienia, jest o szkodliwy program, który nabije tylko w akcje prezesów. Zapominasz, ze to RN będzie decydować o tym kto dostanie te akcje, a RN to osoby blisko związane z prezesami!

Jesteś moim zdaniem niestety nadal zaślepiony swoja wizyta w spółce i ich dobrym PR.

topfacet
178
Wysłane: 7 czerwca 2013 18:26:14 przy kursie: 1,70 zł
Piotrch "niech każdy z beneficjentów dostanie proporcjonalnie tyle, ile generuje dla spółki."

Rozumiem, ze Prezesow chcesz z tego PM wylaczyc, bo oni generuja tylko strate i koszty.

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 7 czerwca 2013 18:35:27 przy kursie: 1,70 zł
Trudno twierdzić, że statek gdziekolwiek dopłynie bez kapitana, nawet jeśli ten kapitan na pierwszy rzut oka tylko stoi i krzyczy na załogę, popijając grog. Wkład zarządu w wynik finansowy jest trudny do skantyfikowania więc trudno mi się wypowiadać. Na pewno budzi mój niesmak fakt, że prezesi najzwyczajniej "zarobili już swoje" w sytuacji, kiedy większość pozostałych akcjonariuszy notuje na inwestycji w i3d straty. Myślę jednak, że ten argument o "powszechnym niesmaku związanym z sytuacją w spółce" może być jedynie kartą przetargową przy balansowaniu programu. Rzecz jasna byłbym za minimalizacją udziału dotychczasowych akcjonariuszy-prezesów w PM, bo ich zasadniczo nie trzeba motywować. PM w założeniu (ekonomicznym) na służyć niwelowaniu konfliktu agencji między pryncypałem (akcjonariuszami) a agentem (zarządem). Tutaj mamy pryncypałów i agentów w jednej osobie, więc teoretycznie nikogo do niczego motywować nie trzeba. Z drugiej strony obawiam się, że postawienie sprawy na ostrzy noża, na zasadzie "blokujemy cały program" może co najwyżej skończyć się awanturą na walnym, a program i tak przejdzie.

Ingvar
0
Wysłane: 7 czerwca 2013 18:56:44 przy kursie: 1,70 zł
Znasz prezesów, ich kompetencje? Wiesz, jaki mają wkład w rozwój spółki, ile czasu poświęcają na pracę na rzecz i3D, jakie to przynosi wymierne i niewymierne efekty?
Bardzo łatwo formułujesz opinie, choć masz tak niewielką wiedzę. Rozumiem rozgoryczenie i frustrację z powodu niespełnionych oczekiwań, sam jestem niezadowolony, ale czy nie przesadzasz?
Zaznaczasm, że ja, poza jedną krótką rozmową, wiem o nich niewiele więcej, ale uzyskując trochę informacji o biznesie zdałem sobie sprawę, że nie wszystko jest takie proste i oczywiste, jak to się z pozoru wydaje, patrząc na spółkę z zewnątrz.

topfacet napisał(a):

Rozumiem, ze Prezesow chcesz z tego PM wylaczyc, bo oni generuja tylko strate i koszty.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 7 czerwca 2013 19:59:13 przy kursie: 1,70 zł
topfacet napisał(a):
Na tym etapie, ja nie dopuszczam żadnego programu motywacyjnego.

Jak dla mnie o innych rzeczach mozna rozmawiac po tym jak spolka zrezygnuje z PM. Swoje pytania przesle mailowo, zgodnie z ogloszeniem.

A wiesz do czego służy program motywacyjny? Mam wrażenie, że nie bardzo. Otóż program motywacyjny to nie jest nagroda za przeszłe czy obecne wyniki tylko obietnica nagrody za przyszłe wyniki. Motywuje się ludzi po to, żeby osiągali dobre wyniki w przyszłości, a nie za to, że osiągnęli dobre wyniki, bo wtedy nie nazwałoby się to motywacją, a nagradzaniem.
Podsumowując program motywacyjny może być przeprowadzony nawet w przypadku słabych teraźniejszych wyników, gdyż dotyczy on przyszłości Whistle

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

69 70 71 72 73

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,165 sek.

lfsaptdi
vqgkzkpq
Prezentacja inwestorska Grupy Klepsydra - 11 września 2025 r.
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +78 934,96 zł +394,67% 98 934,96 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tchliqgm
pnlcygjm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat