musztarda napisał(a):PBG posiadało 66% akcji HBP oraz posiada 66% akcji Rafako.
Z HBP był ten problem, że wystawiła poręczenia na zobowiązania PBG (duże sumy) stąd między innymi upadła. 26% akcji HBP poszły pod zastaw, więc przed upadłością również zmieniły właściciela.
Jak to się ma w takim razie do Rafako? Żadne poręczenia na zobowiązania PBG, należności PBG dla Rafako nie było i nie ma: pożyczek Rafako również PBG żadnych nie udzielił. Akcje Rafako również nie są zastawione.
W takim razie rozumiem, że w przypadku Rafako możliwy scenariusz będzie zmiana akcjonariusza większościowego. Jeżeli spółka A upada, to oddziałuje na spółkę B tylko i wyłącznie, jeżeli były jakieś większe powiązania biznesowe. Biorąc pod uwagę przykład podany przez ciebie: dla Rafako spór między PBG, a jego wierzycielami będzie miało drugorzędne znaczenie? W przypadku przeniesienia własności akcji Rafako na inną spółkę (pakiet kontrolny - chyba, że zostanie oddana tylko część akcji) będzie z drugiej strony również pozytywną wiadomością - brak właściciela bankruta.
Jakie scenariusze pominąłem w takim przypadku? Jeżeli bierzemy upadłość likwidacyjną: akcje zostają sprzedane przez syndyka, czy następuje 'tylko' przeniesienie akcji na wierzyciela/wierzycieli? Jak to się odbywa - komuś wiadomo? Jakoś nie widzę przeniesienia akcji na wielu wierzycieli - chyba nikt by nie był zainteresowany akcjami, które nie stanowią pakietu kontrolnego. W takim razie wnioskuję, że zostają przeniesione do jednego właściciela (choć ten wariant dla mnie dziwny jest), lub sprzedane przez syndyka?
Rafako ma powiązania biznesowe z PBG. Rafako ma wierzytelność wobec PBG za akcje Energomontażu, ponadto udzielał pożyczek spółkom z Grupy PBG. Do tego wraz z PBG realizuje jakieś kontrakty, choć z pamięci nie powiem dokładnie które. Spory pomiędzy wierzycielami i PBG będą miały z pewnością negatywny wpływ na biznes Rafako. Choćby przez ten fakt, że podwykonawcy PBG i Rafako z mniejszym "zapałem" będą chcieli dalej współpracować.
Jeśli zaś chodzi o akcje, to zostaną one sprzedane przez sędziego komisarza(syndyka) trzeciej stronie, a gotówka ze sprzedaży posłuży do zaspokojenia wierzycieli