PARTNER SERWISU
uzlzzvow
14 15 16 17 18

Portfel pasywnego inwestora - Wojetek's stocks

mbu
mbu
0
Wpisów: 10
Wysłane: 31 grudnia 2013 16:13:56
wielka szkoda.
Czy będzie można gdzieś podpatrywać Twoje inwestycje?
Bo prawdę mówiąc wiele skorzystałem z Twoich uwag i komentarzy, a inwestując w spółki podobne do Twojego portfela i w moim portfelu działo się lepiej niż zazwyczaj :)

pozdrowienia

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 285
Wysłane: 31 grudnia 2013 17:16:09
Podpatrywać będzie można moje dokonania w portfelu SW gdzie oprócz prowadzenia konkursu będę brał udział.

W dalszych planach był blog jednak na obecną chwilę ten projekt jest w zawieszeniu. Jeśli znajdę jakiejś ciekawe zagranie to możliwe że je tutaj wrzucę. Z pewnością jednak będzie musiało być to coś wybitnie ciekawego (short ?, surowce ? albo jakaś mało znana spółka).

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 1 stycznia 2014 18:04:50

A może wystarczyłoby nieco zmienić strategię bycia tutaj i poprostu być mniej aktywnym ?
Wielka szkoda.

srebrnyptak
0
Wpisów: 361
Wysłane: 1 stycznia 2014 18:09:08
wojtek swietny wynik!
zycze kontynuacji w kolejnych latach

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 8 stycznia 2014 19:30:06
@srebrnyptak

Thx :). Wynik przewyższył moje oczekiwania i wskazał że to co robię jest słuszne a rynek "płaci". Pozostaje tylko doskonalić się i trzymać sprawdzonej metody.

Jak pisałem kontynuacji portfela tutaj nie przewiduję obecnie - będę wrzucał co jakiś czas interesujące możliwości zagrań. Nie są to oczywiście w żadnym wypadku rekomendacje bo zawsze mogę się mylić (co jest pewne w ok 48% przypadków)

Na dziś coś ciekawego z surowców - kawa.

COFFEE 'C' FUTURE (KC.F) - week

kliknij, aby powiększyć

Na kawie od 2011 roku mieliśmy trend spadkowy - trzeba przyznać bardzo silny bo "zdjął" ponad połowę wartości kontraktu. Od listopada coś drgnęło - jednak nigdy nie szukam dołka a po prostu wchodzę w rozpoczynający się trend. Czy mamy na kawie trend wzrostowy ? Zdecydowanie za wcześnie na takie opinie. Mimo wszystko należy zainteresować się walorem gdyż przebił SMA 30t, RSI rośnie, podobnie przebito linię trendu spadkowego. W negatywnym scenariuszu kawa wróci do spadków jak latem 2012 lub przejdzie w dłuższą konsolidację w przedziale 100-130 usd. W pozytywnym jednak wróci do wzrostów i kto wie gdzie zawędruje. Mój optymizm nie jest bezpodstawny:

COFFEE 'C' FUTURE (KC.F) - month

kliknij, aby powiększyć

Dość podobnie wykres względem SMA 15 (czerwona) i SMA45t (niebieska) wyglądał w 2002 roku - wtedy również na RSI było spore wyprzedanie, a typowej konsolidacji po trendzie spadkowym nie było. Kawa była po długich spadkach (z 303 usd w 1997 na 43 usd w 2002). Potwierdzeniem wzrostowego scenariusza była by świeca przebijająca SMA15t np w styczniu lub lutym. Później powinniśmy zobaczyć jeszcze korektę wzrostów dającą spóźnialskim szansę na wejście.

COFFEE 'C' FUTURE (KC.F) - day

kliknij, aby powiększyć

Obecnie kurs zmaga się z SMA200d - od której raz się odbił, ale we wzrostowym scenariuszu w końcu musi sobie z nią poradzić. oRGR jest na wykresie zwodniczy (znów zmiany serii) co potwierdza wykres na ICE
futures.tradingcharts.com/char...

Oporów po drodze kurs ma sporo i pewnie będą działać jako podażowe przeszkody. Oznaczone zostały na wykresie.

Na wejście średnio i długoterminowe w kawę raczej jest jeszcze za wcześnie (ew spekulacyjnie z SL na ok 115 usd i TP 130 usd = Zysk/ryzyko 2:1) jednak po ewentualnej korekcie (i dołku wyższym niż poprzedni średnioterminowy dołek) może to być bardzo intersująca inwestycja na nieco dłuższy termin. Produkty strukturyzowane na kawę to m.in RCCOFAOPEN (bez dźwigni long) czy turbo (z dźwignią ok 1,8) RCTSCOF004 (short), longa turbo nie znalazłem.

Na koniec do poczytania o samej kawie: www.efixdm.pl/C/P/edm/Dokument...

jak i ostatnie newsy:
www.ibtimes.com/coffee-saw-inv...
Cytat:
Very large short positions were built in coffee futures,” said Brooks. “For many investors with slightly longer time horizons, anywhere from 3 months to 12 months, this has been looked at as a good opportunity for accumulation.”

Any negative news for crop supplies could mean that those betting against coffee, by shorting the product, could be forced to cover their bets, resulting in a short-term rally.

“Gauging the timing of a rally is always difficult, but I think many investors view the Arabica coffee price at these levels as very cheap and view the positioning as extreme,” continued Brooks.

Kod:

więcej tutaj:
Edytowany: 8 stycznia 2014 19:36

obs
obs
0
Wpisów: 490
Wysłane: 9 stycznia 2014 11:39:27
Gratuluję jednej z najlepszych kronik na Stockwatch.
Sporo można z niej skorzystać. Nawet wracając i przeglądając od początku wyjaśnienia Twoich decyzji inwestycyjnych. To nie było tylko "kupiłem coś, sprzedałem coś, wzrosło - jestem super, spadło - rynek się myli".
Dzięki Tobie nabrałem szacunku do AT (używałeś jej z głową w przeciwieństwie do większości pozostałych zwolenników AT).
A już najbardziej spodobała mi się Twoja filozofia używania stop-lossów. To wymaga jednak bardzo płynnych spółek, co eliminuje mnóstwo dobrych spółek z punktu widzenia AF.

Szacunek.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 9 stycznia 2014 12:30:26
@obs

Z płynnością i stop-lossami oczywiście trzeba uważać. Wszystko zależy od tego jaką pozycję zajmuję - wiadomym jest że na NC z kwotą rzędu 10k pln można na mało płynnej spółce stop lossem w arkuszu "popłynąć", podobnie na mniej płynnych walorach z GPW. Płynność (a w zasadzie jej brak) jest lampką ostrzegawczą - jeśli coś jest mało płynne rozważ mniejszą pozycję (zwłaszcza na początku inwestycji). Oczywiście są walory, które z miejsca odrzucam (generalnie groszówki, albo gdy wykres wygląda mniej więcej tak:

kliknij, aby powiększyć

Nie uważam że SL jak i sama AT ograniczałyby mnie bardzo w doborze spółek, wszystkich "perełek" z rynku oczywiście kupić się nigdy nie uda - ważne by zarabiać na posiadanych :)

W praktyce na spółkach z W20 i mW40 generalnie można używać SL wpisanych w arkusz jeśli nie mamy bardzo dużych pozycji. Na mniej płynnych spółkach lepiej sprawdza się stop mentalny - w cenach zamknięcia (wtedy sprzedaż na następnej sesji lub kolejnych szukając dobrego miejsca). Często też dzielę pozycję - np w przypadku przełamania SL1 - wylatuje jej połowa - a gdy przełamany jest kolejny stop loss położony niżej wyprzedaję resztę.

Podstawowa zaleta dla mnie SL to zdefiniowane ryzyko, wygoda (nie muszę śledzić notowań co 5 minut ;)) jak i brak emocji (maszyna robi swoje) które często potrafią zniweczyć udane zagranie. W przypadku szybszych rynków niż kasowy (myślę o futures i fx) SL w arkuszu jest niezbędny - bo chwila nieuwagi może skończyć się poważnymi stratami.

PS. Dziś na ZKA strzeliłby SL (nawet z luką :/). Biorąc pod uwagę wykres jak i znając charakter tej spółki jest dobrym przykładem sprzedaży połowy pozycji w takim miejscu (resztę sprzedałbym pewnie ok 65 lub 62zł)

rozrabiaka77
0
Wpisów: 45
Wysłane: 15 stycznia 2014 09:50:18
Wojtku jak wedlug Ciebie wyglada teraz Duda?
Warto teraz wejsc czy raczej poczekac na przebicie 1 zl

Pozdrawiam

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 15 stycznia 2014 13:24:27
@rozrabiaka77

Duda ciągle jakoś niespecjalnie mnie "jara" - jest parę powodów.
wig spozyw week
1.
kliknij, aby powiększyć

Pierwszy to towarzystwo w jakim DUD jest czyli wig spożywczy. Ten od dłuższego czasu jest w konsolidacji (a wcześniej w trendzie spadkowym). Dopiero wyjście z tej konsolidacji góra byłoby sygnałem do kupowania spółek tego typu.

Plusem jest to że Duda jest bardzo mocna na tle tego indexu:

kliknij, aby powiększyć
- rok

kliknij, aby powiększyć
- 5mies

2. Ciągle utrzymuje się negatywna dywergencja na wykresie samej spółki - oznaczyłem literkami i cyframi na RSI niższe dołki jak i niższe szczyty które negują wyższe dołki i szczyty kursu.
DUD week

kliknij, aby powiększyć

4ka to moja projekcja - patrząc na RSI kurs może on dojechać do 1,07 - albo i nawet niżej (opór na 0,98-1,0zł i np 2top). Można też zrobić z tego RGR jeśli nie dojdzie kurs do 0,98.

3. Czy warto wchodzić teraz ?

DUD day

kliknij, aby powiększyć

RSI na dziennym potwierdza krótkoterminowy trend, SMA55 idzie w górę ale zwróciłbym uwagę na zysk/ryzyko. Zakładając upside na 1,07 (optymistycznie) 20% do wzięcia, SL jednak trzeba by stawiać na 0,73 (ryzyko aż 18%). Można próbować skracać SL na 0,79 co da 11% risk - więc z trudem z/r 2:1 (czyli ledwo akceptowalne). Oczywiście dla kogoś z długoterminowym horyzontem 1,0-1,07 wielkiego znaczenia nie ma - bo może liczyć na dojście do kolejnego silnego oporu jakim jest 1,75-1,77 (oznaczone na wykresie tyg).

Wejście na 1,0 czyli kupowanie siły może się źle skończyć w przypadku krótkiego stopa - a duży to spore ryzyko (ok 25-30%). Dla mnie Duda jest obecnie "nieinwestowalna" - papier można poobserwować ale nie widzę tu możliwości wejścia z niskim ryzykiem obecnie.
Edytowany: 15 stycznia 2014 13:25

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 15 stycznia 2014 14:51:56
Cześć,

Mógłbym prosić o analizę Hyginiki w wolnej chwili? Niedawno kurs przebił opór z 10/2009r. jest po korekcie. Widzę potencjany punkt wejścia po wybiciu w okolicach 3,40, ale problemem może być dość odległy stop (ok. 2,90 lub nawet 2,60). Najbliższy istotny opór dostrzegam w okolicach 4,8. Jaka jest Twoja opinia?

rozrabiaka77
0
Wpisów: 45
Wysłane: 15 stycznia 2014 15:26:50
Serdecznie dziekuje za Twoja opinie . Mysle raczej o inwestycji na pare miesiecy wiec zaryzykuje .
Wyniki za czwaty kwartal powinny byc bardzo dobre mozliwe ze kurs wzornie chocby pod same wyniki

Pozdrawiam

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 15 stycznia 2014 16:40:25
@cyzo

HGN month

kliknij, aby powiększyć

Jest jak piszesz - kurs przebił opór z 2009 roku i po tym zrobił korektę. Zaznaczyłem na wykresie fibo - mogą być jeszcze problemy ok 3,79 zł, jednak faktycznie jako średnio terminowy opór trzeba traktować 4,80-4,85. Podsumowując ładny trend wzrostowy jednak trzeba być świadomym, że SL obecnie powinien być dość odległy od kursu 2,62-2,59 - ewentualnie krótsze 3,03-2,99 (biała świeca wybijająca krótkoterminowe opory ok 3,17 w większej korekcie. Możliwe że w okolicach 3,17-3,20 kurs niebawem jeszcze będzie.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 21 stycznia 2014 23:58:22
Wojetek napisał(a):
@Bankrucik

Na wstępie muszę napisać, że jest to średnioterminowa prognoza, głównie dla osób, które kupowały w granicach 2-3 zł. W bardzo długim terminie można sobie jeszcze pozwolić na wyczekiwanie ale napiszę o tym dalej.

kliknij, aby powiększyć

Trend wzrostowy jaki na PGS trwa od kilku lat wydaje się że ma obecnie spore problemy. Po dość dynamicznej wyprzedaży została wybita linia trendu (owszem można wykreślić parę mniej stromych, czy też nawet wachlarz). W przypadku agresywnej strategii stop loss na linii trendu wywalił akcje po ok 3,5 zł po sygnale sprzedaży. Obecnie kurs przebywa w konsolidacji po spadkach pod średnią 30 tygodniową. RSI również to potwierdza i znajduje się na niskim poziomie w boczniaku. Z pewnością to co mamy obecnie to żółte światło - bez wyklarowania się sytuacji (wybicie z konsolidacji górą) nie kupowałbym tych papierów. Dla posiadaczy akcji kluczowe znaczenie będzie miało wsparcia 2,67-2,65 zł, ich wyłamanie oznacza wyjście z konsolidacji dołem i jednocześnie kontynuację spadków w okolice kolejnego wsparcia na 2-1,90 zł. Większe szanse daję scenariuszowi spadkowemu.

Dla osób o bardzo długim horyzoncie można doradzić wstrzymanie się z decyzjami nawet do poziomów 2 zł (ich wyłamanie w dół to czytelna zmiana trendu) jednak to już głównie zależy od poziomów na jakich się kupowało.

Nie widziałem wcześniej tej analizy, dopiero teraz ją widzę, gdy o niej wspomnialeś na watku PGS-u. A szkoda, że nie widzialem, bo bym z nią polemizował o tyle, że zaczynała się sekwencja wyższych dołków, jak też o tyle ewentualność mocnych spadków była na tyle małoprawdopodobna, że już na pocz. września była b.mocna wiadomość fundamentalna o świetnych przychodach i zyskach za lipiec oraz zapowiedź dobrego III kwartału, więc jeśliby jakiekolwiek miały być spadki, to poziom 1,90 byłby w takich warunkach niezrozumiały, żeby nie powiedzieć niemożliwy, choć...obaj wiemy, że na giełdzie nie ma rzeczy niemożliwych, to też fakt... No ale skoro wklejasz na kronice wykresy PGS-u, to może będę tu częściej zaglądał, choć jak zamieścisz na kronice, to -prośba- przeklej go potem też na wątek PGS-u jak dzisiaj, ok...?
pozdrawiam wave

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 22 stycznia 2014 09:35:55
@pop

Jak pamiętam spadki na PGS były spowodowane właśnie wynikami - rynek miał wysokie oczekiwania od spółki i był zawiedziony dynamiką prezentowaną przez podmiot.

Cytat:
A szkoda, że nie widzialem, bo bym z nią polemizował o tyle, że zaczynała się sekwencja wyższych dołków

Na zamieszczonym wykresie widzę dwa wyższe dołki i brak wyższego szczytu tak więc waruneki trendu wzrostowego były spełnione jedynie w 50%. Dlatego też pisałem o istotności poziomu 2,66 zł. Obecnie mamy wyższy szczyt tak więc potwierdzenie trendu wzrostowego.

Jako uzupełnienie wrzucam wykres innej spółki który był w dość podobnym miejscu we wrześniu/październiku - warto sprawdzić dzisiejszy kurs ;).

kliknij, aby powiększyć

Cytat:
No ale skoro wklejasz na kronice wykresy PGS-u, to może będę tu częściej zaglądał, choć jak zamieścisz na kronice, to -prośba- przeklej go potem też na wątek PGS-u jak dzisiaj, ok...?
pozdrawiam wave

Wykres PSW tutaj był na życzenie osoby o to pytającej. Nie widzę powodu by dublować posty na forum. Obecną sytuację na PSW wrzuciłem właśnie w wątku spółki z własnej inicjatywy bo sytuacja uległa istotnej zmianie.

janus_z
0
Wpisów: 162
Wysłane: 24 stycznia 2014 09:54:06
Witam

Mógłbym prosić o analizę Synthosu w wolnej chwili, spółka jest obecnie wyceniana dosyć nisko według mnie, a są duże szanse na wzrost notowań kauczuku w 2014. Zastanawiam się nad wejściem raczej długoterminowym.
Pozdrawiam

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 26 stycznia 2014 17:52:42
Synthos to średnio interesujący temat (bo jest generalnie w boczniaku). Szczegóły poniżej:

SNS month

kliknij, aby powiększyć

Na wykresie miesięcznym widać wyrażnie że po trendzie wzrostowym (bardzo mocnym) SNS wszedł w konsolidację na poziomach ok 6 zł (opór) do 4 zł (wsparcie). Wybicie historycznych szczytów byłoby sygnałem kontynuacji trendu wzrostowego. W ostatnim miesiącu widzimy odbicie się od oporu i raczej zanosi się na wariant spadkowy i możliwy kolejny test poziomów ok 4zł. RSI potwierdza osłabianie się trendu (logiczne bo mamy boczniaka)

SNS week

kliknij, aby powiększyć

W ujęciu tygodniowym widać dokładnie że SNS przebywa w konsolidacji. Była próba wyjścia z niej górą w marcu 2013 ale zakończyła się ona porażką. Oznaczyłem możliwe wsparcie ponad 4 zł. W przypadku jego złamania następne to poziomy ok 3,60 i 3,0zł.

SNS day

kliknij, aby powiększyć

W krótkoterminowym ujęciu po spadkach z poziomu 5,6 zł (rozpoczęły się od wisielca z początku roku 2014). Bardzo możliwe że kurs przetestuje wsparcie na 5 zł gdzie mamy jeszcze obecnie SMA200d jak i jest to bariera psychologiczna. Przełamanie tego krótkoterminowego wsparcia byłoby zdecydowanie negatywne. Nie podoba mi się prospadkowa dywergencja kursu z RSI (rsi opada a kurs robił wyższe poziomy) - może to zwiastować większe kłopoty.

Podsumowując - obecnie spółki z pewnością na dłuższy termin nie brałbym pod uwagę (dopiero wybicie konsolidacji górą - więc oporu 6zł byłoby sygnałem kupna). Krótkoterminowo bardzo możliwe że zobaczymy test poziomów 5zł i tam jakiejś odbicie.

Odnośnie notowań gumy to w styczniu były spadki: rubberboard.org.in/rubberprice...
Technicznie patrząc na wykresy długoterminowe też jest to powolne opadanie - trend spadkowy:
www.indexmundi.com/commodities...

Widać wyraźnie korelację kursów SNS z notowaniem gumy - hossa z lat 2009-2010 wywindowała ceny z poziomów 50 usd do blisko 300 usd (600%) podobnie rósł wtedy mocno SNS.
Edytowany: 26 stycznia 2014 18:04

janus_z
0
Wpisów: 162
Wysłane: 27 stycznia 2014 08:01:02
Wielkie dzięki za analizę, jak zwykle profesjonalna :)

Pozdrawiam

gucio
0
Wpisów: 314
Wysłane: 27 stycznia 2014 09:53:35
Też jestem fanem tej kroniki i analiz.Czytając ją można wyciągnąć zawsze jakieś wnioski.
Pozdrawiam.

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 28 stycznia 2014 18:27:34
Kolego Wojtku

Jezeli mialbys chwile czasu, chcialbym Cie prosic zebys zerknal na Eurocash i Azoty. Nistety na forum Euro nikt sie odezwal sie na moja prosbe o AT jakis czas temu, a jestem ciekaw czy dobrze interpretuje co widze...a Azoty mialy mega mocna przecene w ostatnim czasie, i od 2 dni jakies akrobacje wyprawiaja i jestem ciekaw jak to postrzegasz blackeye

pozdrawiam

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 28 stycznia 2014 18:54:56
Eurocash week

kliknij, aby powiększyć

Co prawda w bardzo długoterminowym ujęciu (miesięcznym) na EUR ciągle można znaleźć trend wzrostowy - ale to jest analiza średnioterminowa a nie wieloletnia. Sygnał sprzedaży na EUR dla mnie wygenerował się we wszystkich 3 strategiach - pierwszy po przebiciu LT (oznaczona) przy
56 zł, drugi przy LL (lower low) na 52 zł a finalnie na 50 zł (psychologia plus kolejny LL). Tezę zmiany trendu na spadkowy potwierdza powrót do tych poziomów w formie konsolidacji w listopadzie po czym odbicie i dalsze spadki. Wyrysować można kanał spadkowy w którym zdaje się kurs poruszać. Krótkoterminowo spodziewam się korekcyjnego odbicia - możliwe że w okolice 44 zł. Wsparcia można próbować szukać na 36zł.

Warto też obejrzeć jak radzi sobie EUR na tle W20 jak i WIGu

kliknij, aby powiększyć

Słabość waloru jest wyraźnie widoczna.

Azoty week

kliknij, aby powiększyć

Podobny temat do EUR - długoterminowy trend wzrostowy - który na jakiś czas wg mnie się skończył. Średnioterminowo wyskoczyły mi sygnały sprzedaży przy LT (74zł) jak i LL z psychologią na 60zł. Ten drugi punkt też daje podstawy do wyrysowania formacji podwójnego szczytu (2TOP) o zasięgu ok 28zł (co dawałoby zasięg spadków do ok 32-33zł) co ma sens bo widoczne jest wsparcie na 34-35zł. Spadki dobrze wyłapała dywergencja na RSI (oznaczona).
Krótkoterminowo przy takim wyprzedaniu możliwa jest podbitka - np w okolice dawnego wsparcia tj 60zł - średnioterminowo jednak podobnie jak EUR nie chciałbym tego posiadać.

Jako uzupełnienie siła vs index - W40

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 28 stycznia 2014 18:57

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

14 15 16 17 18

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,421 sek.

hotovxji
jhwiciwl
mwzsjogi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hupyuagb
edgruups
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat