PARTNER SERWISU
lewwexeu
1 2 3 4
olshinho
0
Wpisów: 134
Wysłane: 20 listopada 2013 20:14:11 przy kursie: 9,38 zł
@rafsty: zgadzam się z Tobą w 100%.

Trzeba zaznaczyć, że jest po części wina Giełdy, która wydaje się, że zapisała w Regulaminie rozszerzenie zakresu prezentowanych danych finansowych bez wcześniejszego sprawdzenia w ustawie o rachunkowości co dokładanie spółki mają prezentować (zwłaszcza w kontekście rachunku przepływów pieniężnych i zestawienia zmian w KW). Dla wyjaśnienia dodam, że w Regulaminie ASO jest zapis, że spółki muszą prezentować skrócone sprawozdania w zakresie oznaczonym odpowiednimi literkami i cyferkami rzymskimi w załączniku do UoR.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 21 listopada 2013 12:04:22 przy kursie: 9,39 zł
Zgadza się. Konkretnie napisane jest:
Cytat:
Do raportów kwartalnych sporządzanych po dniu 30 września 2013 r. postanowienia § 5 ust. 4.1 stosuje się w poniższym brzmieniu:
„4.1. Raport kwartalny zawiera co najmniej:
1) kwartalne skrócone sprawozdanie finansowe, sporządzone zgodnie z obowiązującymi emitenta zasadami rachunkowości, przy czym:
- w przypadku stosowania polskich zasad rachunkowości kwartalne skrócone sprawozdanie finansowe zawierać powinno co najmniej: bilans, rachunek zysków i strat, zestawienie zmian w kapitale własnym oraz rachunek przepływów pieniężnych - w zakresie oznaczonym literami i cyframi rzymskimi, w zależności od prowadzonej działalności w załączniku nr 1, 2 lub 3 do ustawy o rachunkowości,
- w przypadku stosowania standardów uznawanych w skali międzynarodowej kwartalne sprawozdanie finansowe sporządza się co najmniej w wersji skróconej, której zakres został określony w tych standardach,(...)

"Co najmniej", a więc koniecznie "po najmniejszej linii oporu". Kluczowy jest tu rdzeń "najmniej".
No i chwała tym, co - jak ja również sądzę - nie sprawdzili, zanim uchwalili. To taki nasz znak firmowy :)

mdd
mdd
0
Wpisów: 520
Wysłane: 21 listopada 2013 12:22:37 przy kursie: 9,39 zł
Dla mnie publikowanie bilansu jest bardzo pozytywną zmianą, przynajmniej do szybkiej oceny spółki. W bilansie jasno i wyraźnie widać jaka część aktywów to kapitał a jaka część jest 'na kredyt'. Nie jestem jednak fachowcem od finansów, więc wy panowie pewnie zwracacie uwagę na bardziej subtelne szczegóły ode mnie.
Edytowany: 21 listopada 2013 12:24

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 29 listopada 2013 08:20:57 przy kursie: 8,10 zł
Przeprowadziliśmy wywiad z prezesem Misiągiem:

Cytat:
StockWatch.pl: Panie prezesie, po trzech kwartałach udało się pobić prognozę wyników zakładaną na cały rok. Jakie czynniki wpłynęły tak pozytywnie na wyniki?

Grzegorz Misiąg: Świetne wyniki za trzy kwartały, które pozwoliły nam podnieść prognozę zysku netto na cały rok o 50 procent, to przede wszystkim efekt sukcesu naszej oferty, która staje się coraz bardziej popularna w całej Europie. Pozycja Uboat-Line na rynku umacnia się, jesteśmy coraz lepiej znani – potrafimy to skutecznie wykorzystać w zdobywaniu nowych klientów oraz partnerów, a także negocjowaniu warunków umów. Skutecznie pracujemy też nad poprawą efektywności biznesowej całej firmy. Nie ma więc w naszych wynikach jakichś księgowych zabiegów.

Kamil Gemra
0
Wysłane: 3 grudnia 2013 10:44:40 przy kursie: 8,89 zł
Spółka informuje, że do zarządu dołączyła osoba odpowiedzialna za rozwój spedycji lądowej:

Cytat:
Artur Smolik objął stanowisko wiceprezesa zarządu Uboat-Line. Menedżer z 15-letnim doświadczeniem w zarządzaniu firmami z branż TSL (transport-spedycja-logistyka) oraz FMCG (produkty szybkorotujące) będzie odpowiadał m.in. za rozwijanie działalności w obszarze spedycji lądowej.

„Artur Smolik to świetny menedżer z bardzo cennym dla nas doświadczeniem w zarządzaniu dużymi organizacjami. Skuteczność w realizacji działań rozwojowych udowodnił m.in. w Pepsi-Cola General Bottlers oraz Grupie CTL Logistics. W naszej Grupie będzie odpowiadać za rozszerzenie oferty oraz działalność w obszarze spedycji lądowej” – powiedział Grzegorz Misiąg, prezes zarządu Uboat-Line.

Całość: http://uboat.stockwatch.pl/?p=67

piti54
1
Wpisów: 23
Wysłane: 16 lutego 2014 15:58:10 przy kursie: 6,60 zł
Jakiś komentarz do raportu? Dla mnie raport jest masakryczny, i te przepływy pieniężne.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 16 lutego 2014 19:37:28 przy kursie: 6,60 zł

Kamil Gemra
0
Wysłane: 17 lutego 2014 08:22:37 przy kursie: 6,60 zł
Uboat podsumowal wyniki finansowe:

Cytat:
Zysk netto notowanej na NewConnect spółki Uboat-Line wzrósł o 41% w porównaniu do roku 2012 i wyniósł 2,27 mln zł w trakcie czterech kwartałów 2013 r. Przychody Spółki wzrosły do 51,09 mln zł wobec 31,36 mln zł w 2012 r. Zaudytowany raport za cały rok Uboat-Line przedstawi 23 maja.

Całość: http://uboat.stockwatch.pl/?p=69

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 17 lutego 2014 10:43:04 przy kursie: 3,90 zł
oby tylko nie obudzili się za późno. sen się skończył i za zbyt szybki rozwój biznesu przyszło zapłacić rachunek.

liczę, że prezes pokaże twarz po takim laniu a nie tylko wtedy gdy potrzeba kasę z rynku(obligi).

39% lania mówi samo za siebie. proszę o twardy wywiad z prezesem, czy aby nie za szybko się rozwijali. i jak widzi ciąg dalszy finansowania skoro obligi spadają i schodzą poniżej nominału.
Edytowany: 17 lutego 2014 10:43

mindek
0
Wysłane: 17 lutego 2014 13:49:51 przy kursie: 3,90 zł
okopał się na 4pln, sporo akcji tam leży w ukryciu, na razie nie schodzi w dół. postaram się sprawdzić przed fixem całą zawartość tego zlecenia.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 17 lutego 2014 13:56:09 przy kursie: 3,90 zł
Ale jak ten rachunek wygląda według Ciebie mindek?
Ja patrzę w raport i nie widzę niczego, co mogłoby taką lawinę jak dziś wywołać...

mindek
0
Wysłane: 17 lutego 2014 14:24:24 przy kursie: 3,90 zł
Ogólnie rzecz biorąc zastój biznesu w IV kw (przychody) rdr, wzrost przychodów o 12% to chyba nie to czego oczekiwali akcjonariusze po sporym wzroście zadłużenia w ciągu roku. A wynik netto chyba zaskoczył największych pesymistów tej spółki.

Odliczając WNiP(3.6mln to pewnie wartość za przekształcenie w S.A. taki bonus dla właściciela) mam 24mln bilans, z czego dług 17 i 6mln KW i ta proporcja może rodzić niepokój. Szczególnie przy słabszej dynamice wzrostu o zyskach nie zapominając. Inwestycje długoterminowe na 2mln? dokładnie nie wiem co tam mają. To biznes na marżach z terminami płatności od klientów(ilu płaci po terminie?) a płacenie dużo przed czasem za usługi u dostawców. Może model się zmienił, bazuję na starym modelu poznanym.... uu trochę czasu temu.

Można się zatkać na zbyt dużym finansowaniu długiem. ważne aby o tym pamiętali podczas obsługi długu i zadłużaniu spółki.

Rynek nowej kasy już nie da bez poprawy wyników a do pierwszego wykupu 7-8 miesięcy, zleci szybko.
Na reputację pracuje się długo, ale stracić twarz można w kilka dni.

Obligi te dłuższe już od jakiegoś czasu chodzą poniżej nominału. na moje już ostatnia emisja obligacji była przeze mnie odbierana jako: powodująca zachłyśnięcie się sukcesem.
Edytowany: 17 lutego 2014 14:28

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 17 lutego 2014 19:08:19 przy kursie: 3,90 zł
Widać sporo się dzieję w spółce i na jej forum. Proszę o omówienie.
Po 4Q widać, że źle się zadziało w spółce, jednak przychody rosną, zysk spadł do 0 z drobnym odchyleniem, to jest powód do korekty, jednak czy takiej? Kurs zachowuje się jak bankrut. Możliwe, że NALEŻNOŚCI KRÓTKOTERMINOWE 19 181 877,84 są nieściągalne? Jakiś inny powód się komuś nasuwa?
Edytowany: 17 lutego 2014 19:08

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 17 lutego 2014 19:14:49 przy kursie: 3,90 zł
Zrobię omówienie jak tylko dostanę wyjaśnienia od spółki. Moim zdaniem są błędy w CF. Zadłużenie nie jest małe, więc chciałem odnieść się w omówieniu także do wypłacalności przez pryzmat obligacji notowanych na Catyalyście.

mindek
0
Wysłane: 17 lutego 2014 19:30:31 przy kursie: 3,90 zł
na fix w ukryciu leżało ok 8k akcji po 4.05. Nie wiem czy na koniec zszedł na 3.9 czy pojawił się nowy. jutro też jest dzień.

to proszę od razu zapytać po co była ostatnia emisja obligacji bo wzrostu sprzedaż nie widać. Czy aby czasem nie była podyktowana opóźnieniami w ściąganiu należności. Czyli finansujemy się długiem bo mamy problemy ze ściąganiem należności. Stąd dług wzrósł, ale biznes przystopował.

Może powiedzą jakie dają terminy płatności, na jakie oni kupują usługi no i jaka kwota tow tej chwili należności przeterminowane, czy szykują się rezerwy bo np klient jest w upadłości.

Dla mnie za duże te należności licząc do przychodów kwartalnych.
Edytowany: 17 lutego 2014 19:33

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 17 lutego 2014 21:39:26 przy kursie: 3,90 zł
mindek napisał(a):
Ogólnie rzecz biorąc zastój biznesu w IV kw (przychody) rdr, wzrost przychodów o 12% to chyba nie to czego oczekiwali akcjonariusze po sporym wzroście zadłużenia w ciągu roku. A wynik netto chyba zaskoczył największych pesymistów tej spółki.

Odliczając WNiP(3.6mln to pewnie wartość za przekształcenie w S.A. taki bonus dla właściciela) mam 24mln bilans, z czego dług 17 i 6mln KW i ta proporcja może rodzić niepokój. Szczególnie przy słabszej dynamice wzrostu o zyskach nie zapominając. Inwestycje długoterminowe na 2mln? dokładnie nie wiem co tam mają. To biznes na marżach z terminami płatności od klientów(ilu płaci po terminie?) a płacenie dużo przed czasem za usługi u dostawców. Może model się zmienił, bazuję na starym modelu poznanym.... uu trochę czasu temu.

Można się zatkać na zbyt dużym finansowaniu długiem. ważne aby o tym pamiętali podczas obsługi długu i zadłużaniu spółki.

Rynek nowej kasy już nie da bez poprawy wyników a do pierwszego wykupu 7-8 miesięcy, zleci szybko.
Na reputację pracuje się długo, ale stracić twarz można w kilka dni.

Obligi te dłuższe już od jakiegoś czasu chodzą poniżej nominału. na moje już ostatnia emisja obligacji była przeze mnie odbierana jako: powodująca zachłyśnięcie się sukcesem.

Przychody wyglądają słabo. To prawda. Wszyscy oczekiwali więcej łącznie ze spółką. Faktycznie może dziwić wzrost należności przy spadającej sprzedaży względem poprzedniego roku. Tyle tylko, że mamy sumę należności bez rozróżnienia na handlowe w tym zaliczki, podatkowe itd. W przeszłości zdarzały się już okresy w których występował nienaturalny wzrost:

kliknij, aby powiększyć

Poza tym spora część należności jest objęta faktoringiem. Znów jaka to część dowiemy się pewnie dopiero z raportu rocznego. U części dostawców wedle informacji przekazanych przez spółkę Uboat dostaje kredyt kupiecki. Z resztą to widać także po rosnących zobowiązaniach. Co prawda nie ma not do raportu kwartalnego ale możemy coś szacować z przepływów. Wpływy to obligacje gługoterminowe, więc kredytów spółka chyba nie zaciągała. Ergo zobowiązania krótkoterminowe są głównie handlowe, bo na koniec 2012 r. kredyty stanowiły tylko 655 tyś, a obligacje 650 tys. Przy kwocie zobowiązań na 7 mln mamy inne w kwocie co najmniej 5,7mln. W kasie jest też 1,3 mln złotych -> sporo To pewnie efekt mniejszej sprzedaży od zakładanej. Tak czy owak mamy 16,5 mln zobowiązań i ponad 20 mln wydaje się płynnych aktywów. To z pewnością nie jest powód do takiej przeceny.

PS: Te przepływy mi się nie podobają, bo wpływy są mniejsze niż w 3 kwartale, ale tak czy owak ja powodów do takiej przeceny nie widzę. Reszta w omówieniu, bo za chwilę nie będę miał czego pisać ;)

taakum
PREMIUM
0
Wpisów: 85
Wysłane: 17 lutego 2014 23:45:54 przy kursie: 3,90 zł
mackopl napisał(a):
.............. Możliwe, że NALEŻNOŚCI KRÓTKOTERMINOWE 19 181 877,84 są nieściągalne? Jakiś inny powód się komuś nasuwa?

Dlaczego nieściągalne? To, że są takie w bilansie, w kolejnym kwartale lub półroczu mogą zamienić sie w cash. Ich wysokość może nieco budzić obawy ale płynność (należności / zobowiązań) jest zachowana z górką.

Obserwuję spółkę - głównie na rynku długu - bo z powodzeniem uplasowała 3 serie obligacji notowane na Catalyst. Wskaźnik finansowy w warunkach emisji jest utrzymywany, regularnie obsługiwane są odsetki. Oczywiście prawdziwy test przyjdzie za kilka miesięcy ale seria A w wysokości 650 tys. zł raczej nie będzie problemem.

Jakość przekazywanych danych kwartalnych jest słaba i mocno ogranicza analizę. Spółka zrobiła istotny skok (wzrost przychodów rdr) ale nie pociągnęło to za sobą oczekiwanego wzrostu zysku ze sprzedaży (2.8 vs 2.6 w 2012) i znacznej poprawy marży. Kasa jest zamrożona w należnościach, stąd przepływy operacyjne ujemne (?).
Tutaj pytanie, jaka część z przychodów a jaka kosztów realizowana jest w innej niż PLN walucie?

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 19 lutego 2014 11:25:03 przy kursie: 3,95 zł
Wow, a co tutaj się stało, że spółka notuje takie nurkowanie od paru dni?

mindek
0
Wysłane: 19 lutego 2014 11:44:27 przy kursie: 3,95 zł
Czy w związku z obecną sytuacją: mocny spadek akcji, obligów a także tym, że spółka ma swój profil na SW można liczyć na wywiad, ewentualnie czat z prezesem? i trudne pytania...

http://uboat.stockwatch.pl/?p=69

sorry, ale tam opis wyników wygląda jak laurka a rynek jak widać inaczej to widzi. Ja rozumiem, że klient za to płaci, ale chyba obiektywizm przede wszystkim.

Kamil Gemra
0
Wysłane: 19 lutego 2014 12:03:07 przy kursie: 3,95 zł
Będzie wywiad, pytania są konkretne, myślę, że wiele się będzie można dowiedzieć. Co do czatu to póki co nic nie wiadomo na ten temat.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,434 sek.

kzwaduau
omsnpwtl
iytthwcm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hzxuugwc
iypiyfhy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat