Czołem,
buduję sobie model finansowy do inwestowania w obligacje i chcę być jak najbardziej precyzyjny. Zastanawiam się nad pewną kwestią dot. narosłych odsetek. Przykładowo weźmy:
gpwcatalyst.pl/instrument?nazw...GPW podaje narosłe odsetki jako 4,72, a kalkulator rentowności od stockwatch'a jako 4,94. Tabela odsetkowa podaje, że odsetki narosłe na dzień 21.01.2014 (wtorek) to 4,72, a na 22.01.2014 (środa) 4,95 (różnica o 1 grosz z obliczeniem stockwatch'a)
I teraz pytania:
- czy giełda zawsze w weekend podaje narosłe odsetki dla transakcji zawartych w piątek (D+2 = wtorek 21), mimo że transakcja może być zawarta dopiero w poniedziałek (D+2 = środa, 22)? Czy może różnica wynika z czegoś innego? Pytam, bo przy procesie automatyzacji i zaciąganiu danych z giełdy mogą powstawać drobne nieprawidłowości...
- skąd wynika różnica 4,94 (stockwatch) i 4,95 (GPW)? Ja liczyłem sam i wyszło mi dla daty 18-01-2014 18 dni okresu odsetkowego (uwzględniam również pierwszy dzień o.o.) + 4 dni na rozliczenie (niedziela, poniedziałek, wtorek, środa) = wartość 4,935 (konwencja ACT/ACT). Tak więc różnica nie wynika z zaokrągleń. Any ideas?
Zapraszam do mojego blogbook'a
który jest tutaj"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)