PARTNER SERWISU
tvgwdfmt
1 2 3 4

portfel długoterminowy IKE

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 750
Wysłane: 9 maja 2014 21:12:03
W ostatnim tygodniu sprzedane:
Ekoexport - ze stratą, ale w w związku z tym,że w okresie sierpień/ wrzesień 2013 "zrobiłem na EEX kółeczko" (K 30,50/S 45,55)wynik inwestycji jest + 7,5% powód S -zła sytuacja techniczna
Neuca + 6,5 % powód S -j.w.-zła sytuacja techniczna
TVN + 30% - realizacja zysku
Założenie , że powrócą wzrosty (na szerokim rynku)nie zmaterializowało się, wygląda na to, że rynek nie ma siły rosnąć i będzie się osuwał przez min. kilka tygodni, a może wiele miesięcy. Pomimo strategii długoterminowej trzeba się chyba będzie poskracać by nie tracić kapitału.
Edytowany: 9 maja 2014 21:13

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 9 maja 2014 21:15:36
Ekoexport faktycznie wszedł w trend spadkowy, nie wiem co tu się dzieje, ale wykres wygląda nieciekawie, łamie wszelkie wsparcia zadziwiająco łatwo...Think

Yaroman
110
Wysłane: 12 maja 2014 20:48:10
Wydaje mi się,że spadki na EEX (podobnie jak wielu innych małych i średnich spółek o dobrych fundamentach i perspektywach)nie ma przyczyn fundamentalnych a jedynie ogólnorynkowe. Nie ma chętnych do kupowania a jednocześnie OFE I TFI "sypią akcjami", co powoduje osuwanie się kursów. Jest nadzieja, że w chwili obecnej dochodzi do przesilenia -wyceny gwałtownie się obniżają w ramach minipaniki i zadziałania stoplosów, co aktywuje popyt korzystający z zaniżonych wycen. Myślę, że daje to nadzieję na - w niektórych wypadkach gwałtowne- odbicia. Pozostaje pytanie co będzie potem, czy powrót do spadków czy wzrosty?

Yaroman
110
Wysłane: 12 maja 2014 21:00:55
Na sprzedanych przez mnie w zeszłym tygodniu walorach dzisiaj solidne wzrosty. EEX +9,8% (ale cena nadal niższa niż moja cena sprzedaży ("poszło po 36,32). Neuca + 7% Czyżby "wyleszczenie"?
Dzisiaj byłem bliski poddania się panice i wyprzedaniu jeszcze kilku walorów , ale (na szczęście?) się powstrzymałem.
Jako,że nie chcę zwiększać zaangażowania w MiSie (z powodu perspektyw "sypania akcjami" przez fundusze, szczególnie OFE) dokupiłem obligacje KRU1216 i obserwuję KGHM, po dzisiejszych wzrostach jest chyba szansa na nowy trend wzrostowy na tym walorze.
Edytowany: 12 maja 2014 21:04

Yaroman
110
Wysłane: 22 maja 2014 18:18:47
Ponownie kupiony KGHM 115,80 i dokupiona LENA 4,20
Dzisiejsza sesja wygląda na wybicie górą z męczącej, długiej konsolidacji. Mam nadzieję, że zaczyna się 5 fala hossy - będzie się działo!
Wszystkie środki w "papierze" -85% akcje/ 15% korpo-obligacje (KRU1216)

Yaroman
110
Wysłane: 29 maja 2014 19:49:01
Aktualny skład portfela:
papier /udział pozycji w wartości portfela
ABCDATA 4.5%
AMICA 6%
BUDIMEX 3%
CDPROJEKT 8%
DEBICA 2.5%
ETFDAX 2.8%
ETFW20L 5.7%
INTEGERPL 3%
KETY 3.7%
KGHM 3.3%
KRU1216 15%
KRUK 2.7%
LENA 3.5%
MEDICALG 6%
PGSSOFT-NC 6.5%
PHARMENA-NC 6%
PKPCARGO 4%
PZU 8%
QUERCUS 6.5%
Nastawienie do rynku:spodziewam się kontynuacji konsolidacji (trendu bocznego)a w którymś momencie (za kilka tygodni do kilku miesiecy) odbicia (w górę):Ukraina i OFE jest już w cenach, sytuacja makro jest dobra i będzie się poprawiać, w środowisku niskich stóp procentowych (co może potrwać jeszcze nawet 12 msc) możliwości inwestycyjne są ograniczone (niskie oprocentowanie lokat i obligacji skarbowych)co może mieć pozytywne przełożenie na GPW.

Edytowany: 29 maja 2014 20:02

Yaroman
110
Wysłane: 12 czerwca 2014 18:28:50
W dniu dzisiejszym zmiana w portfelu:
Sprzedaż PKP Cargo (81,40 zł) ze stratą 7,5 %(odliczając zainkasowaną dywidendę -4%). Straciłem wiarę we wzrosty na walorze, poziom dywidendy nie jest jak dla mnie wystarczajacy i wreszcie -uwolniłem środki pod kolejny ruch.
Kupno Mercora (po 18,70 zł) - pod spodziewaną megadywidendę. Ze względu na nieopodatkowanie "Belką" portfel IKE jest właściwym miejscem na inkasowanie dywidend. B.duży obrót na papierze, widać, że duzi korzystają - z jednej strony by wyjść z waloru, ale jednocześnie jest też popyt. Biznes Mercora się kurczy i normalnie nie traktował bym firmy jako okazji inwestycyjnej, ale myślę , że obecne zainteresowanie wygeneruje wzrost na walorze.
Edytowany: 12 czerwca 2014 18:35

Yaroman
110
Wysłane: 13 czerwca 2014 17:16:21
Sprzedaż Medicalgorithmics (237,20 zł). Aktywacja mentalnego stop-lossa. Spółka która wygenerowała największy zysk w portfelu (60 % ze zrealizownego dziś pakietu). Wrócę tu ,jak wrócą wzrosty. Walor do obserwacji.
Mercor - info z Quercusa ,że zmniejszyli zaangażowanie. Ale ktoś kupuje i chyba, wnioskując z obrotu nie tylko "leszcze".
Edytowany: 13 czerwca 2014 17:22

Yaroman
110
Wysłane: 16 czerwca 2014 17:10:24
Medicalgorithmics 251zł + 6%. Wygląda na to, że trafiłem w dołek, szkoda ,że przy S a nie K.

Yaroman
110
Wysłane: 19 czerwca 2014 18:05:20
Transakcje z ostatnich dni
K Kruk 95,60, dobry czas dla spółki -tani pieniądz. Technicznie - konsolidacja blisko szczytu - szansa na dalsze wzrosty.
K Kghm 124,95 od 4 miesięcy trend wzrostowy, wybicie ponad szczyt z marca na zwiększonych obrotach .
Znów 100% w "papierze" i nastawienie do rynku nieustająco bycze.

Yaroman
110
Wysłane: 8 lipca 2014 15:04:39
S Quercus całość - strata 10%, nie widzę tu obecnie potencjału do wzrostu, przestałem traktować spółkę jako interesującą dla inwestora długoterminowego
S Integer całość - strata 25%, bez nadziei na wzrost w najbliższym czasie
K -dokupienie KGHM
K -dokupienie Kęt
Przy okazji zmniejszenie nadmiernej dywersyfikacji i zmniejszenie zaangażowania w małe spółki/ zwiększenie w duże.

Yaroman
110
Wysłane: 17 lipca 2014 18:20:26
K ETF Dax 392,20
S Mercor wynik inwestycji +/- 0. Z perspektywy czasu decyzję o kupnie Mercora uważam jako niepotrzebną, zbyt impulsywną i nieprzemyślaną.
K Dębica 91,50
S KRU1216 z 3% przebitką w stosunku do ceny zakupu, nie licząc wypłaconych w międzyczasie kuponów
Edytowany: 17 lipca 2014 18:24

Yaroman
110
Wysłane: 18 lipca 2014 17:34:03
Przebudowy portfela ciąg dalszy:
S Pharmena całość po 15,00 realizacja zysku 36 %. Na spółce marazm, zerowe obroty
S Lena 3,76 strata 20%, bardzo mała płynność, w sytuacji negatywnego sentymentu do MISi obawiam się głębszych spadków, nie widzę potencjału do wzrostów
K Budimex 118,15 podwojenie dotychczasowej pozycji
K KGHM 127,45 powiększenie pozycji
K Intercars 164,60 nowa pozycja w portfelu, nadzieja na wzrosty po ostatnich spadkach,
W miejsce KRU1216 nowe korpoobligacje, ze względu na małą płynność ujawnię za kilka dni.
Walka o utrzymanie się na powierzchni trwa. Hossy to tu już chyba w najbliższym czasie nie bedzie. Cały czas liczę na ostatnią falę wzrostową przed zbliżającą się bessą (chyba, że to co mamy -szczególnie na MISiach od listopada 2013 to już bessa).

Yaroman
110
Wysłane: 1 sierpnia 2014 18:05:09
Podsumowanie roczne
Portfel rzeczywisty, istniejący od 12 msc.
Aktualny skład / udział pozycji w wartości portfela
ABCDATA 5%
AMICA 6%
BUDIMEX 5%
CDPROJEKT 8%
DEBICA 5%
ETFDAX 5%
ETFW20L 6%
INTERCARS 5%
KETY 8%
KGHM 12%
KRU1217 15%
KRUK 5%
PGSSOFT-NC 7%
PZU 8%
Porównując aktualną wartość portfela w stosunku do zaangażowanych środków, zysk wynosi 12%
Arka Akcji - poprzedni dysponent moich środków w tym samym okresie wypracował "zysk" zerowy.
WIG w tym czasie 6%
Jestem zadowolony z decyzji o pożegnaniu się profesjonalistami z TFI oraz z osiągniętego wyniku, życzyłbym sobie, i mam nadzieję na podobne efekty w przyszłych latach (szczególnie, że trochę się w tym roku nauczyłem). Pomimo kiepskiego w ostatnim okresie rynku cały czas jestem nastawiony optymistycznie, nie widzę symptomów bessy, widzę natomiast powody do wzrostów. W związku z zamknięciem rozstrzygnięć w.s OFE liczę na krajowy popyt na akcje. Liczę też na zainteresowanie zagranicy w związku z dywersyfikowaniem portfeli. Ciągle czekam na przynajmniej jedną "konkretną"
falę zwyżkową na GPW. Po wczorajszym tąpnięciu, które, przyznam , trochę mnie (a pewnie i inne "byki") wystraszyło, dzisiaj widzę wyraźne odreagowanie dające nadzieję na dalsze wzrosty.

Edytowany: 1 sierpnia 2014 18:10

Yaroman
110
Wysłane: 1 sierpnia 2014 18:16:37
By the way - komentarze mile widziane.

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 2 sierpnia 2014 17:08:59
Gratuliję wyniku - pobiłeś WIG i "profesjonalny" fundusz. Jeżeli to był Twój pierwszy rok w inwestowaniu na giełdzie wogóle, to określiłbym wynik jako świetny.

Zastanawia mnie ilość spółek w Twoim portfelu, sporo tego, jak to ogarniasz, czym się kierujesz, czy tylko techniką czy też śledzisz fundamenty bo przy tylu walorach to drugie wymaga wiele czasu.

życzę dalszych sukcesów.

p.s.
też czekam na tą ostatnią falę wzrostową na GPW, ale mam wątpliwości czy nastąpi, bo kto mógłby być dawcą kapitału do silnych wzrostów???

Raczej typuję długi nudny boczniak 50-55 tys na WIG, co przy umiejętnym doborze walorów może dać jednak coś zarobić.
Edytowany: 2 sierpnia 2014 17:09

Yaroman
110
Wysłane: 2 sierpnia 2014 20:17:48
Flesz - dzięki!
Giełdą interesuję się od powstania GPW. Uczestniczyłem w pierwszej hossie w pionierskich latach 90 -tych. Był czas, że zwielokrotniłem swoje środki, potem niestety podczas pierwszej bessy straciłem to co zarobiłem i wtedy wycofałem się na wiele lat. Ciężko porównywać tamte czasy do tego co jest dzisiaj. Inwestowanie polegało na kupowaniu czegokolwiek, bo wszystko rosło (a potem spadało). Takie tematy jak AF czy AT stanowiły wiedzę wysokospecjalistyczną, podejrzewam, że tylko garstka ludzi miała tu jakieś pojęcie.
Później przez wiele lat byłem obserwatorem , inwestowałem jedynie stosunkowo niewielkie środki w fundusze. W czasie hossy 2003 -2007 wielokrotnie przymierzałem się do wejścia, ale wydawało mi się ,że po wzrostach może być za późno (obawa przed bessą - na podstawie wcześniejszych doświadczeń).
W grudniu 2012 otworzyłem rachunek brokerski i w zasadzie od tego czasu można powiedzieć, że zacząłem "nowożytne" inwestowanie. Dobrze trafiłem, bo załapałem się na "rajd św. Mikolaja" , udało mi się, pomimo podstawowej wiedzy zarobić. Później, przez pół roku trendu bocznego udało mi się zwiększyć wartość portfela, trochę się doszkoliłem i stwierdziłem, że sam zajmę się swoimi środkami w IKE. I tu zaczyna się moje inwestowanie opisywane w Kronice.
Edytowany: 2 sierpnia 2014 20:19

Yaroman
110
Wysłane: 2 sierpnia 2014 21:26:07
Inwestowanie stało się moim hobby, dzięki internetowi dostęp do informacji jest łatwy i poświęcając kilka godzin tygodniowo można mieć niezłą orientację w tym co dzieje się wokół spółek. Moim założeniem na początku inwestowania była dywersyfikacja, planowałem kupować walory i trzymać je długoterminowo. Jak wynika z kroniki zweryfikowałem swoją strategię. Zmiejszyłem (!) dywersyfikację, zmieniałem skład portfela . Z niektórymi spółkami pożegnałem się z powodu lekceważącego stosunku do małych inwestorów (quercus, action), zrealizowałem część , niekiedy pokaźnych, zysków (medicalg, pharmena). Zamknąłem stratne (integer) i nierokujące wzrostów w najbliższym czasie. Chciałbym inwestować "buffetowo" czyli "kup i zapomnij", ale nie wzbraniam się przed spekulacją średnioterminową na posiadanych walorach. Staram się inwestować w spółki solidne fundamentalnie, dające nadzieję na wzrost wartości przewyższający rynek, nie wchodzę w "groszówki" ,firmy których działalności nie rozumiem czy takie które wysysają pieniądze od inwestorów mamiąc ich obietnicami. Dobre fundamenty są dla mnie podstawą, by w ogóle zainteresować się tematem. Jednocześnie zdaję sobie sprawę z tego, że moja ocena fundamentów nie jest zbyt dogłębna, pocieszam się tym, że biegli w AF i mający lepszy dostęp do informacji n.t. fundamentów często nie potrafią wybrać walorów na których można później zarobić.
Staram się na bieżąco analizować wykresy, dokształcam się w temacie, ale w porównaniu do takich osób jak Wojetek moja wiedza jest podstawowa. Ciągle popełniam mnóstwo błędów, a to kupując na górkach, a to sprzedając w dołkach. Na szczęście całościowy bilans jest dodatni.
Z premedytacją inwestuję i mam zamiar inwestować w akcje. Jedynie w przypadku ewidentnych symptomów bessy (jeżeli takowe są?) będę zmniejszał zaangażowanie. Liczę się z możliwością utraty części kapitału i myślę, że jestem w stanie mentalnie to znieść.

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 287
Wysłane: 3 sierpnia 2014 11:24:38
@Yaroman

Niezła historia - mało jest inwestorów na rynku którzy pamiętają pierwszą hossę (jak i bessę) na GPW. Dobrze że wróciłeś na rynek po latach - doświadczenia, które zebrałeś teraz powinny procentować.

Cytat:
Moim założeniem na początku inwestowania była dywersyfikacja, planowałem kupować walory i trzymać je długoterminowo. Jak wynika z kroniki zweryfikowałem swoją strategię. Zmiejszyłem (!) dywersyfikację, zmieniałem skład portfela

Myślę że to był prawidłowy ruch. Spora dywersyfikacja jest potrzebna tylko dla naprawdę dużych kwotowo portfeli i wynika nie z faktu polepszania stopy zwrotu a płynności walorów (zwłaszcza mniejszych spółek). Wspominany Buffet wielokrotnie mówił o przewadze inwestowania skoncentrowanego. Moim zdaniem jest to jedna z niewielu skutecznych taktyk bijących regularnie indeksy.

Cytat:
Z niektórymi spółkami pożegnałem się z powodu lekceważącego stosunku do małych inwestorów (quercus, action),

Action jako spółka zawsze mi się podobał (wysokie kompetencje zarządu), tyle że ostatnio faktycznie nie ma dobrej passy (i też dał sygnał sprzedaży). QRS jak to fundusz - będzie rósł na hossie, na bessie będzie tracił mocniej od rynku - technika też w jego przypadku dała klarowny sygnał S.

Cytat:
niekiedy pokaźnych, zysków (medicalg, pharmena). Zamknąłem stratne (integer) i nierokujące wzrostów w najbliższym czasie.

Nie wiem czy domykanie MDG było słuszne - póki co to tylko konsolidacja - well we see.

Cytat:
Chciałbym inwestować "buffetowo" czyli "kup i zapomnij", ale nie wzbraniam się przed spekulacją średnioterminową na posiadanych walorach.

Jeśli średni termin to nie tydzień ;) to nie widzę problemu w takiej spekulacji. Wielu naśladujących Buffeta zapomina o wielkości jego majątku - on nie może pozwolić sobie na szybkie i nagłe ruchy by nie zepsuć sobie kursów akcji. Cierpliwość i konsekwencja są na giełdzie niezbędne, ale zdecydowanie często też jest potrzebne by uchronić kapitał.

Cytat:
Staram się na bieżąco analizować wykresy, dokształcam się w temacie, ale w porównaniu do takich osób jak Wojetek moja wiedza jest podstawowa. Ciągle popełniam mnóstwo błędów, a to kupując na górkach, a to sprzedając w dołkach. Na szczęście całościowy bilans jest dodatni.

Dziękuję za uznanie ;), sam ciągle się uczę (tak AF jak i AT) bo inwestowanie to proces ciągły. Każdy kupuje za wysoko i zbyt nisko sprzedaje - najważniejsze jest by wychodzić na plus :).

Cytat:
Z premedytacją inwestuję i mam zamiar inwestować w akcje. Jedynie w przypadku ewidentnych symptomów bessy (jeżeli takowe są?) będę zmniejszał zaangażowanie. Liczę się z możliwością utraty części kapitału i myślę, że jestem w stanie mentalnie to znieść.

Najprostszą strategią na bessę jest oczywiście zmniejszenie zaangażowania, ale warto przemyśleć też bardziej skomplikowane strategie pokroju zabezpieczeń kontraktami czy opcjami.

Edytowany: 3 sierpnia 2014 11:26

Yaroman
110
Wysłane: 3 sierpnia 2014 13:32:36
1.Wojetek -dzięki za wpis, twoje uwagi stanowią duże wsparcie dla mniej doświadczonych inwestorów. Zmniejszenie nadmiernej dywersyfikacji portfela jest (w połączeniu z własnymi przemyśleniami i doświadczeniami) bezpośrednim następstwem twojego wpisu w tej kronice.
2.Do MDG prawdopodobnie wrócę jak uwolnię jakąś gotówkę.
3.Zainspirowałeś mnie do przemyśleń w.s. zabezpieczeń kontraktami, chyba przygotuję się intelektualnie na czas (nieuchronnych) turbulencji i spadków. Do tej pory trzymałem się z dala od derywatów, ale chyba czas spróbować w to wejść.
Edytowany: 3 sierpnia 2014 13:33

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,359 sek.

hwzocmko
lqnmvzjl
nlhkcgbf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tdhaukau
cbwnqcwy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat