Powiem szczerze, że Pan David srodze mnie na czacie zawiódł. Wrzuciłem 3 pytania na które dostałem odpowiedź:
1.darektomczyk: W jaki sposób wyceniane są spółki nieupublicznione?
David Waldman: Spółki nienotowane wyceniane są po koszcie inwestycji.
2.darektomczyk: Czy może Pan konkretnie wskazać jakąś technologię spółki publicznej, którą Pan z sukcesem skomercjalizował?
David Waldman: Przykładem takiej technologii jest technologia HydroPlant spółki HydroPhi Technologies Group, Inc. z USA.
3.darektomczyk: Czy spółki portfelowe są przeznaczone do sprzedaży po udanej komercjalizacji?
David Waldman: Na to pytanie już odpowiedziałem.Postanowiłem sprawdzić co to za zwierz tenże HydroPhi Technologies Group, Inc.
Spółka notowana jest od tego roku, ale inwestorzy nie poznali się na niej jak do tej pory:

kliknij, aby powiększyć Spółka warta jest na amerykańskim rynku OTC 12,3 mln USD.
Zatem zajrzałem do finansów owego zwierzęcia i naprawdę się zdziwiłem...
www.sec.gov/cgi-bin/viewer?act...Spółka w roku zakończonym 31 marca wykazała się fantastyczną dynamiką przychodów, większą od 100%, ale w sumie było tego... 142k USD. Strata netto to już 14 M USD, przy czym na R&D poszło tylko 200k USD. No jeśli to ma być sukces w komercjalizacji to ja dziękuję. Ujemny kapitał własny też ma swoją wymowę.
Znamienne jest także to na jakie pytanie nie dostałem odpowiedzi:
1. Czy uważa Pan, że niepłynny rynek NC jest dobrym odzwierciedleniem wartości?
2. Skąd zamierzacie wziąć kapitał na inwestycje? Będziecie zmniejszać udziały w posiadanych spółkach po debiucie?
3. Dlaczego amerykańskie spółki wchodzą na nasz rynek tylko przez Astorię?Fajnie to wszystko wygląda jak się wejdzie na stronę spółki, ale konkretów niestety brak. Roztaczać wizję na czacie i owszem spółka i jej przedstawiciele potrafią, ale jak długo można sprzedawać marzenia?