0 Dołączył: 2011-04-14 Wpisów: 879
Wysłane:
16 września 2014 08:02:29
Miłujący wolność i demokrację Gruzini, kilka lat temu postanowili odbić Osetię i to w momencie gdy w Gruzji trudno było mówić o demokracji, w Polsce była spora gruzińska polityczna diaspora, sytuacja gospodarcza Gruzji była marna, zaś masa Gruzinów, Abchazów, Osetyjczyków, Adżarów i innych szukała pracy w Rosji. Nic z próby odbicia nie wyszło, zaś Gruzini skupili się obecnie na odbudowie gospodarki i może za kilka lat staną się krajem dla Abchazów i Osetyjczyków znacznie bardziej atrakcyjnym od Rosji, w wyniku czego dojdzie do pokojowej inkorporacji ich krain w granicach Gruzji. Być może zbankrutowane, do cna skorumpowane państwo Ukraińskie powinno pójść tą samą drogą. Jak na razie to Rosja jest dla setek tysięcy Ukraińców krajem emigracji zarobkowej, zaś tysiące młodych Ukraińców zmykają z kraju, gdyż nie chcą umierać za oligarchów i ich rozpieszczonych offspringów. Może Ukraina powinna pójść na ustępstwa i skupić się na pracy u podstaw, aby za 10-15 lat stać się krajem atrakcyjnym zarobkowo dla Rosjan, mieszkańców Krymu i Donbasu? Ale w to wątpię, gdyż we mgle i huku wystrzałów oligarchom łatwo robić pieniądze i wzywać vqurviony biedą naród do wyrzeczeń za przeróżne tromtadracje narodowe.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
16 września 2014 09:40:15
@Irfy, spójrz na problem z drugiej strony. Rosja nie jest wrogiem NATO, ale NATO jest wrogiem dla Rosji. I tu tkwi clou problemu. Stad wynika bezczynność i bezbronność Zachodu, bo Zachód od kilkunastu lat "wykreślił" Rosję z listy potencjalnych zagrożeń. Niestety mentalność oficerów KGB jest inna i traktują wszystkich dookoła jako wrogów, pomijam ich imperialistyczne zapędy. Zachód otworzył się na Rosję i "zaproponował" wejście do systemów gospodarczych, a nawet swego czasu obronnych. Rosja to odrzuciła, stawiając się w roli ośrodka gospodarczo-militarnego konkurencyjnego dla UE i NATO. Sami postawili się w tę rolę. Rosja trochę "przespała" globalizację rynków i dalej myśli lokalnie. Alienuje się z "globalnej wioski" i mówi: "u nas McDonaldów nie będzie, bawcie się sami bez nas, damy sobie radę" (oczywiście używam McDonaldów jako symbolu, a nie jako restauracji). Niestety jest to awykonalne. System naczyń powiązanych na całym świecie jest transgraniczny. Globalny pieniądz nie zna dzisiaj granicy, ale Rosja je stawia, co uniemożliwia jego przepływ zarówno "z", jak i "do", a co spowoduje upadek gospodarki rosyjskiej. Jeśli w przypadku Korei Północnej można było sobie na to pozwolić, tak w przypadku Rosji już nie. To jest problem Rosji, oni żyją mentalnie w XIXw. i nie chcą z niego wyjść, a wszelkie próby wyciągnięcia ich z tego są traktowane jako przejawy agresji. A bronić się tez trzeba z głową, drogi Irfy, a nie tak by ją tracić @Siekoo, kilka razy z w życiu zdarzyły mi się takie sytuacje i zawsze wybrałem A (jak to mówią "buzia nie szklanka"), nigdy B lub C, bo zwyczajnie trzeba mieć "cojones".
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
16 września 2014 10:41:20
Kolega dał mi link do niezwykle ciekawego artykułu z Salon24 Sicz Zaporoska wskrzeszona przez PutinaCytat:Warto przypomnieć, że po odbicu Mariupola z rąk "separatystów", w tym mieście założył swój garnizon nacjonalistyczny ochotniczy batalion "Azow". Wydawałoby się, że to woda na młyn rosyjskiej propagandy - "banderowcy najechali miasto, będą rezać!" Cytat:Gdyby w marcu ktoś powiedział, że w Kromatorsku, czy Mariupolu na ulice wyjdą tłumy z hasłami "Ukraina ponad wszystko!", czy "Sława Ukrainie - gierojam sława!" - zostałby zarąbany śmiechem. Podobnie z wizją banderowskich flag w Kijowie (poza Prawym Sektorem). Niezależnie od militarnego finału tej wojny, Putin już duży obszar zamieszkały przez "sowieckiego luda" pozbawionego świadomości narodowej i uzależnionego mentalnie i materialnie od Rosjan zamienił w ukraińskie tereny negatywnie nastawione do moskali na naszych oczach Putin niechcący, swoimi prymitywnymi metodami, wykreował Nową Ukrainę, wykreował społeczeństwo, które w końcu poczuło jedność, patriotyzm i jest gotowa za swój kraj oddawać życie. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 16 września 2014 10:42
|
|
|
|
Wysłane:
16 września 2014 10:53:00
@Scarry, ależ przecież wielu naszych kolegów z TEGO forum w marcu pisało, że w Mariupolu, Kramatorsku i innych miastach na wchodzie Ukrainy, mieszkają rdzenni Rosjanie, a Ukraińcy stanowią tam mniejszość. Nawet deko wyżej Siekoo pisze, że obwody ługański i doniecki to nie Ukraina  ("trzeba było tak od razu z tą autonomią").
|
|
Wysłane:
16 września 2014 14:04:10
yayurek napisał(a):Miłujący wolność i demokrację Gruzini, kilka lat temu postanowili odbić Osetię i to w momencie gdy w Gruzji trudno było mówić o demokracji, w Polsce była spora gruzińska polityczna diaspora, sytuacja gospodarcza Gruzji była marna, zaś masa Gruzinów, Abchazów, Osetyjczyków, Adżarów i innych szukała pracy w Rosji. Nic z próby odbicia nie wyszło, zaś Gruzini skupili się obecnie na odbudowie gospodarki i może za kilka lat staną się krajem dla Abchazów i Osetyjczyków znacznie bardziej atrakcyjnym od Rosji, w wyniku czego dojdzie do pokojowej inkorporacji ich krain w granicach Gruzji. Być może zbankrutowane, do cna skorumpowane państwo Ukraińskie powinno pójść tą samą drogą. Jak na razie to Rosja jest dla setek tysięcy Ukraińców krajem emigracji zarobkowej, zaś tysiące młodych Ukraińców zmykają z kraju, gdyż nie chcą umierać za oligarchów i ich rozpieszczonych offspringów. Może Ukraina powinna pójść na ustępstwa i skupić się na pracy u podstaw, aby za 10-15 lat stać się krajem atrakcyjnym zarobkowo dla Rosjan, mieszkańców Krymu i Donbasu? Ale w to wątpię, gdyż we mgle i huku wystrzałów oligarchom łatwo robić pieniądze i wzywać vqurviony biedą naród do wyrzeczeń za przeróżne tromtadracje narodowe.
nie wiem co palisz ale też bym to chciał... czy mieszkańcy Wysp Kurylskich, dla których Japonia jest niesamowicie atrakcyjna ekonomicznie, mogą się zdecydować na oderwanie do niej? Czy mieszkańcy okupowanego, historycznie totalnie nierosyjskiego, Królewca mogą wybrać jakikolwiek kraj do inkorporacji? Wszyscy sąsiedzi są dla nich niezwykle atrakcyjne ekonomicznie. Może Czeczeni mogli wybrać sobie niepodległość? Już ja widzę jak Rosja za 15 lat odda Krym Ukrainie tylko dlatego że tam byłoby lepiej obywatelom Krymu .. w życiu nie słyszałem żeby Moskale oddali cokolwiek po dobroci tylko dlatego że lokalna ludność już nie chce do Rosji. I dawno nie widziałem równie naiwnego wywodu, oderwanego od rzeczywistości, niż to co napisałeś wyżej. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 16 września 2014 14:08
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
16 września 2014 22:38:13
@Serpico, naprawde idąc z rodzina naraziłbyś ją dla paru złotych lub 'zasad'?? To albo miałeś szczęście, ze nie spotkała cię poważna sytuacja, albo żenisz nam ładna ściemę żyjąc w świecie fantazji gdzie pijane łajzy mają jakieś zasady lub opory moralne. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
Wysłane:
17 września 2014 08:06:53
irfy napisał(a):Klasa średnia jest nieliczna a oligarchowie zbyt przerażeni losem Chodorkowskiego i Bierezowskiego, żeby próbowali jakichś sztuczek. Oj, Ifry chyba się myliłeś: Cytat:Jeden z najbogatszych Rosjan Władimir Jewtuszenkow został we wtorek oskarżony o pranie brudnych pieniędzy i osadzony w areszcie domowym...O tych oskarżeniach we wtorek wieczorem poinformował Komitet Śledczy Federacji Rosyjskiej. Ta informacja wywołała wstrząs w Rosji, bo Jewtuszenkow zajmuje 15. miejsce na liście najbogatszych Rosjan i uchodził za lojalnego sojusznika Kremla. Zdaje się, że Szutnik miał rację, pisząc jakiś czas temu, że za kilka tygodni powinniśmy usłyszeć o aresztowaniu jakiegoś oligarchy w Rosji. Putin studzi swoje podwórko @Siekoo, to nie jest forum bokserskie, a ekonomiczne i nie będę opisywał ile razy dałem, a ile razy dostałem w mordę.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
17 września 2014 10:09:13
Hmm... Kto wie? Być może Szutnik miał rację a ja się myliłem ?:)Tylko że nie pasuje mi tu ten areszt domowy. W imperium rządzonym przez dobrotliwego cara za podniesienie ręki na najświętszy majestat z reguły ląduje się na Butyrkach, w nieogrzewanej i zapluskwionej celi, w celu odświeżenia pamięci i wydania wspólników. Tutaj natomiast mamy "areszt domowy", co w tłumaczeniu dla zwykłych śmiertelników oznacza zakaz opuszczania pałacu-bunkra o powierzchni kilkuset metrów kwadratowych, otoczonego parohektarową posiadłością z basenami, gabinetem odnowy biologicznej, prywatnym szpitalem, małym ZOO a czasem nawet czymś w rodzaju burdelu. Człowieka winnego najcięższych zbrodni nie przetrzymuje się w takich warunkach już choćby dlatego, że mimo całej czujności władz zawsze istnieje szansa, że taki osobnik, jakby nie było miliarder, znajdzie jakiś sposób żeby mimo wszystko dać nogę. W tym przypadku widzę więc dwa rozwiązania. Albo chodzi o zwykłą kłótnię rodzinną, podczas której pan oligarcha nadepnął na odcisk któremuś z konkurentów, zapewne z szeregów służb siłowych i ten daje mu teraz do zrozumienia, że popełnił błąd i należałoby się ukorzyć oraz zaproponować jakąś rekompensatę. Drugą możliwością jest atak wyprzedzający Najjaśniejszego Pana, który postanowił w ten sposób wybadać, czy któryś z jego bojarów faktycznie czegoś nie knuje. Być może domowo zaaresztowany sam doniósł o jakimś spisku, a sprytny car przymknął go, żeby zobaczyć na ile doniesienia te są realne a na ile jest to na przykład chęć dowalenia konkurencji. Bo jeśli jakiś spisek był, to jego uczestnicy zaczną teraz wykonywać bardzo nerwowe ruchy, takie jak zebrania grupy w celu "radzenia co dalej" albo wręcz podejmowanie prób ucieczki, co nie tylko potwierdzi oskarżenia, ale i wskaże większą część zamieszanych. Podsumowując - zbyt złota ta klatka. Chodorkowski, Lebedew i wielu innych od razu lądowalo w lochu.
|
|
Wysłane:
17 września 2014 22:39:56
@Serpico, masz racje, to nie forum bokserskie i na tym zakończmy ten temat. Każdy z forumowiczów wyciągnie swoje wnioski. Nie podoba mi się natomiast to, ze znowu wciskasz mi w usta ci innego niż napisałem (w poście do Scarry'ego). Dla sprostowania dodam: tak, uważam, ze to było głupie zajmować się ustawa języków w obliczu dużo grubszych problemów,i tak, należało rozmawiać o jakimś stopniu autonomii, zwłaszcza, ze to nie problem 'pomajdanowy', lecz sięgający kilka lat wstecz. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
Wysłane:
17 września 2014 22:56:00
@Siekoo, rozwiń swoją twórczą wypowiedź o Cytat: należało rozmawiać o jakimś stopniu autonomii, zwłaszcza, ze to nie problem 'pomajdanowy', lecz sięgający kilka lat wstecz. Może wiesz coś więcej niż my  Napisz co takiego wiesz o ruchu wolnościowym/separatystycznym na wschodniej Ukrainie, który ma kilka lat. Przy okazji rzuć jakieś źródła, żeby to nie były tylko twory Twojej fantazji. Ile to lat Donbas stara się o wolność, o autonomie? Podziel się wiedzą, bo ja nigdzie o tym nie słyszałem/nie czytałem
|
|
|
|
48 Dołączył: 2014-08-08 Wpisów: 843
Wysłane:
19 września 2014 12:44:49
W ostatnich latach w tamtym rejeonie nie było żadnych oddolnych ruchów w kierunku "autonomii". Po obaleniu mafii Janukowycza Rosja zorganizowała "spontanicznie" ruch separystyczny. I mamy nagle XIX wieczny twór "Nowa Rosja". Jakby tam całkowicie legalnie zorganizować referendum w sprawie przyłaczenia do matusi Rosyji to wątpię, czy znalazła by się większość na TAK. Z drugiej strony lata prania mózgu robią swoje: Cytat:W opinii części Ukraińców, sympatyzujących z separatystami, w zachodniej Europie żyje się gorzej niż w Rosji, a unijne media częściej stosują propagandę niż te rosyjskie. Wolę żyć w takim świecie w UE niż w tym ich więzięnnym raju.
|
|
48 Dołączył: 2014-08-08 Wpisów: 843
Wysłane:
19 września 2014 14:13:10
Tymczasem na arenie sportowej - po meczu siatkarzy Polska - Rosja 3:2 Oficjalne oświadczenie strony rosyjskiej: "Nie wysyłaliśmy do Polski żadnej drużyny. To nie jest nasza reprezentacja. Takie stroje można kupić w każdym sklepie z artykułami sportowymi."
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
19 września 2014 18:13:21
serpico napisał(a):irfy napisał(a):Klasa średnia jest nieliczna a oligarchowie zbyt przerażeni losem Chodorkowskiego i Bierezowskiego, żeby próbowali jakichś sztuczek. Oj, Ifry chyba się myliłeś: Cytat:Jeden z najbogatszych Rosjan Władimir Jewtuszenkow został we wtorek oskarżony o pranie brudnych pieniędzy i osadzony w areszcie domowym...O tych oskarżeniach we wtorek wieczorem poinformował Komitet Śledczy Federacji Rosyjskiej. Ta informacja wywołała wstrząs w Rosji, bo Jewtuszenkow zajmuje 15. miejsce na liście najbogatszych Rosjan i uchodził za lojalnego sojusznika Kremla. Zdaje się, że Szutnik miał rację, pisząc jakiś czas temu, że za kilka tygodni powinniśmy usłyszeć o aresztowaniu jakiegoś oligarchy w Rosji. Putin studzi swoje podwórko @Siekoo, to nie jest forum bokserskie, a ekonomiczne i nie będę opisywał ile razy dałem, a ile razy dostałem w mordę. Na razie to nie jest pacyfikacja oligarchów. Na razie mamy tylko klasyczne "dog eat dog" jak mawiają Anglosasi. Ten pies bliższy Putinowi zjada tego tylko bliskiego Putinowi. Yukos 2.0: www.economist.com/news/europe/..."Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
19 września 2014 20:19:52
Szutnik napisał(a):
[...] Nie są w stanie (na razie) wygrać wojny (bo bitwy już są) z armią irańską, turecką czy izraelską, ale z Saudyjczykami nie byłbym już taki pewny. Zwłaszcza, że ISIS jest w Islamie wszystkim tym, czym Saudyjscy wahhabici twierdzą, że są. Wahhabici to niegdyś wielcy radykałowie, którzy zamienili się w tłuste koty (ropa!), a kiedyś obiecywali zbudować państwo islamskie wg wzorców Proroka ISIS może rozłożyć Arabię Saudyjską...od środka. Jeśli wejdą do Nadżd (serce wahhabizmu) i zdołają przekonać Saudyjczyków, że są lepsi od wahhabitów a ich Islam jest prawdziwszy to Saudyjczycy, od zawsze wychowywani w propagandzie radykalnego Islamu mogą uznać, że prawdziwy radykalny Islam jest lepszy od slownego (wahhabizmu).
[...]
Wygląda na to, że "zabawa" w Arabii Saudyjskiej właśnie się zaczyna. Na razie zamachowiec- samobójca wzywa swych braci z IS do przepędzenia niewiernych z Półwyspu Arabskiego i wykończenia panującego w AS reżimu. Prawie jak tow. Gustav Husak w Czechosłowacji albo tow. Janos Kadar na Węgrzech z prośbą do CCCP o bratnią pomoc dailystar.com.lb/News/Middle-E...I jakoś tak mi pasuje, że IS tę "bratnią pomoc" przyśle... "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
19 września 2014 21:29:16
@Szutnik, zakładając, że po stronie Arabii Saudyjskiej stoi USA, to kto stoi po stronie ISIS? Nie potrafię przyjąć założenia, że oni tak sami z siebie. Tym bardziej, że Arabia ostatnio wysłała bardzo czytelny sygnał w sprawie obniżenia ceny ropy. Gra zaczyna odbywać się na wielu frontach i desperacja Putina jest baaaaardzo duża.
@Siekoo, czekam na dokończenie Twojego wywodu nt dążenia Donbasu do niepodległości od wielu lat. To było tylko tak z palca wieczorem przy kawie, czy masz jakieś racjonalne argumenty poparte udokumentowaną wiedzą?
|
|
Wysłane:
20 września 2014 09:50:43
@Serpico, nie mam zwyczaju zmyslac. czytalem kilka miesiecy temu o dazeniach do uzyskania autonomicznosci regionalnej w poprzednich latach. bez obaw, jak znajde to wkleje, zebys tez mogl sobie poczytac. czy teraz sugerujesz, ze za ISIS stoi Putin? moze na wszelki wypadek nie kupuj konserw. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
Wysłane:
20 września 2014 10:40:05
@Siekoo Cytat:nie mam zwyczaju zmyslac. czytalem kilka miesiecy temu o dazeniach do uzyskania autonomicznosci regionalnej w poprzednich latach. Czy to było w "Pani domu", czy może w "Działkowcu"?  "Gdzieś coś czytałem, ale teraz nie powiem gdzie." Bzdury pleciesz!!! Przelewasz na klawiaturę urojenia, które mają usprawiedliwić agresję Rosji na Ukrainę. W Donbasie nigdy nie było ruchów autonomicznych/separatystycznych, czy jak Ty to tam nazywasz. To jest taki sam wymysł propagandy rosyjskiej, jak w 1939 roku, gdy "wyzwalali" zachodnią Białoruś i Ukrainę spod uciemiężenia "polskich panów".
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
20 września 2014 11:03:41
Nigdy, powiadasz? W 2004 powstal projekt Poludniowo-Wschodnie Autonomicznej Republiki Ukrainskiej. To, ze w wybiorczej o tym nie pisza nie oznacza, ze to nie mialo miejsca. Serpico, wiem ze za mna tesknisz i to jest urocze. Daj mi jeszcze kilka dni, wroce do domu i na spokojnie ustosunkuje sie do wszystkich Twoich manipulacji z ostatniego miesiaca.
|
|
Wysłane:
20 września 2014 11:51:58
@krewa taa.. powstał tylko jako rosyjski szantaż wobec pomarańczowej rewolucji. Ci ludzie ze wschodu nie mają przynależności, dla nich symbolem jest siła i socjalizm, pójdą za tym kto im to da chociaż jego namiastkę. Cytat:Jak pisze białoruski analityk, Piotra Piatrouski: „Wszystkie te czynniki uformowały zjawisko tożsamości sowieckiej, gdy człowiek pozostawał bez rodu i plemienia, zaś jego samoidentyfikacja opierała się na przynależności do ZSRS. Cała sowiecka mitologia uformowała podstawowy aparat wartości przeciętnych mieszkańców południowego wschodu Ukrainy”7.
W nowych warunkach po rozpadzie ZSRS, społeczność ta nie była w stanie sformułować koncepcji tożsamości konkurencyjnej wobec zachodnioukraińskiego modelu nacjonalistycznego. Poczucie dumy robotniczych mieszkańców „wszechzwiązkowej węglarki” (Zagłębia Donieckiego) czy „rakietowej stolicy” (Dniepropietrowska) funkcjonować mogło jedynie jako nostalgiczny odruch starszego pokolenia pamiętającego jeszcze czasy ZSRS lub jako odruch protestu robotników wobec postępującej likwidacji ukraińskiego przemysłu w warunkach globalizacji i neoliberalnej polityki gospodarczej kolejnych kijowskich rządów. Jak wspomniano wyżej, cechą wyróżniającą tożsamość mieszkańców wschodniego regionu Ukrainy jest stosunkowo najmniejsza popularność tam idei liberalizmu ekonomicznego i demokracji liberalnej, największa jest również nostalgia za czasami nieliberalnej demokracji typu sowieckiego i polityką gospodarczą realnego socjalizmu. za www.konserwatyzm.pl/artykul/12...* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 20 września 2014 12:05
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
20 września 2014 12:29:19
Scarry, podstawa tego szantazu byl jednak referendum z 1994 lub 1997 roku, nie pamietam juz dokladnej daty. Podczas tego referendum mieszkancy dwoch obwodow wypowiedzieli sie za autonomia czy tez seoaracja. Tylko postepujace zmiany ustrojowe spowodowaly, ze zaniechano dalszych dzialan
|
|