2 Dołączył: 2012-09-30 Wpisów: 215
Wysłane:
1 sierpnia 2014 21:04:02
przy kursie: 6,91 zł
Potwierdzam, wystarczy pisać na adres podany w IR. Choć trochę dziwi mnie, czy tam maila nie potrafią przekierować czy co. Ale jeszcze muszę podrożyć temat a wybitnie nie mam teraz czasu, więc coś więcej skrobnę niebawem jak dopytam o parę kolejnych szczegółów :)
Co do emisji - jest niezbędna żeby mieli kasę na linię technologiczną, bez tego produkcja nie ruszy. Chociaż można ją opóźnić, wykorzystać czas na dopracowanie urządzenia itd. Ale... wątpię, żeby wieść o późniejszej produkcji masowej ucieszyła inwestorów i podniosła kurs wyżej. No i są w końcu umowy o dofinansowanie z pewnymi etapami, które muszą być w danym czasie wykonane (choć to można zmienić aneksem). Generalnie i tak źle, i tak niedobrze. Zawsze jednak można zrobić część emisji po obecnej cenie i później kolejną, licząc że postępy zmniejszą ryzyko i pozwolą wycenie skoczyć.
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
1 sierpnia 2014 21:45:29
Ale robiąc część emisji nie przejdą na GPW - nie spełnią wymogu kapitalizacji. Przynajmniej przy tej cenie.
|
|
Wysłane:
1 sierpnia 2014 22:47:02
Nikt nie mówi, że muszą przejść na GPW ;) Wydaje mi się, że mogą zrobić mniejszą żeby mieć środki na dalszą działalność, a debiut i większą emisję przesunąć na później.
|
|
|
|
Wysłane:
4 sierpnia 2014 09:52:54
przy kursie: 6,42 zł
Z tego co się orientuję, to środki na działalność mają (choćby 6,5 mln z emisji sprzed kilku miesięcy). Emisja planowana na jesień miała dać im środki na budowę zakładu produkcyjnego i dokończenie badań. Nic to, wkrótce KNF powinno się wypowiedzieć odnośnie prospektu i być może będą jakieś rozstrzygnięcia.
|
|
67 Dołączył: 2011-01-02 Wpisów: 1 254
Wysłane:
16 sierpnia 2014 18:29:23
przy kursie: 4,96 zł
Od ostatniego omówienia minęło 1,5 miesiąca, nastąpiła emisja akcji a kurs spadł do 5zł. Podpisano również szereg umów o dofinansowanie, w związku z tym proszę o omówienie sprawozdania.
|
|
Wysłane:
16 sierpnia 2014 19:27:55
przy kursie: 4,96 zł
Ok dodaję do zrobienia, tylko chwilę trzeba będzie poczekać.
|
|
67 Dołączył: 2011-01-02 Wpisów: 1 254
Wysłane:
30 września 2014 17:13:27
przy kursie: 5,57 zł
Wczoraj pozytywny komunikat, dzisiaj ładny wzrost. Przypominam się z prośbą o omówienie :)
|
|
Wysłane:
1 października 2014 20:52:02
przy kursie: 5,77 zł
Wiem, wiem. Jutro konferencja spółki, czekam jeszcze na odpowiedzi Zarządu na sporą dawkę pytań. W samym rapcie prawie nic nie ma, więc gwoli pocieszenia - fundamentalnie na pierwszy rzut oka (jak i drugi głębszy) brak podstaw do takiej przeceny. Ale diaboł tkwi w szczegółach ;) Trzeba niestety będzie jeszcze poczekać, żeby było o czym pisać :)
|
|
0 Dołączył: 2012-04-11 Wpisów: 703
Wysłane:
1 października 2014 23:13:12
przy kursie: 5,77 zł
Frog napisał(a):Takich wahań w średnim okresie się nie spodziewałem. Najpierw spadek z 10 na 3. Potem korba z 3 na 34. Potem znów w dół i już jesteśmy poniżej 9 zł, zaliczając po drodze emisję po 13 zł.
Najciekawsze jest to, że spółka być może rzeczywiście będzie za jakiś czas warta mniej niż 3 zł, lub więcej niż 34. Czyli obie te wyceny mają uzasadnienie - jedna w nadziejach na udaną komercjalizację produktu, druga zaś w olbrzymich ryzykach jakie wiszą nad spółką. Ja myślę, że jest właśnie tak jak Frog pisze, a mianowicie akcjonariusze sami do końca nie wiedzą ile spółka jest warta. Poza tym, w większości akcjonariat jest płochliwy, co widać po zmienności na kursie. To jest trochę tak ja z BB Cormaya...Będzie to urządzenie ? Kiedy ? Jak się będzie sprzedawało ( konretne kwoty - jaki jest potencjalny rynek) ? Z jaką marżą ? Prezes Cormaya miał dar i umiał sprzedać potencjalną przyszłość i kurs szybował ( oczywiście do pewnego momentu ). Tu z PR-em trochę gorzej, stąd mocne wahania na kursie. Od euforii, do tragedii.
|
|
0 Dołączył: 2012-04-15 Wpisów: 18
Wysłane:
2 października 2014 19:35:26
przy kursie: 5,03 zł
Witam !!!! Osobiście to wolę kiedy spółka powoli lecz systematycznie buduje swoją pozycje ---- Braster niesprecyzowana bajka ??? Nie sądze !!!! Ta wycena kwietniowa była absurdem , falstartem dlatego wszyscy podchodzą do tego jak do ognia ,lecz sygnał o nie robieniu emisji był bardzo dobrym sygnałem że tak do końca nie mają akcjonariuszy w tyłku . Finansowanie mają ?? Mają !!! Dotacje otrzymują ?? Otrzymują !! Produkt mają ?? Mają !! Teraz tylko fabryka ,komercjalizacja , sprzedaż i obsługa ... Lub , nie daj boże zostaną po prostu kupieni przez potentata medycznego z Ameryki i po polskim pomyśle ....... propozycja na przykład 100 mln $
|
|
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
2 października 2014 19:43:19
Przestań proszę krzyczeć. Jak mają takie pełne finansowanie to po co chcieli robić emisję akcji? Sam sobie przeczysz i rzucasz liczby z sufitu... Normalnie takie posty wyrzucamy, ale w związku z faktem krótkiej obecności na forum pozostawię.
|
|
Wysłane:
2 października 2014 23:12:29
Okej !! A może po prostu zaskoczyło ich czyli zarząd , niespodziewana dotacja ???
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
2 października 2014 23:16:02
Nagle zadzwonił do firmy telefon: Mamy dla was dotacje, bierzecie?
coś w tym stylu?
|
|
0 Dołączył: 2012-04-11 Wpisów: 703
Wysłane:
2 października 2014 23:28:20
@Szprota Nie jestem negatywnie nastawiona do spółki, a wręcz przeciwnie, uważam że to ciekawy projekt i jest tu szansa na realizację scenariusza np. MDG. Choć jest tu też spore ryzyko. Niemniej jednak Ty jako, jak się domyślam, akcjonariusz, powinieneś wiedzieć, dlaczego nie doszło do emisji. Nie chodzi tu o jakąś niespodziewaną dotację, a o niski wg spółki kurs...Po prostu. Cytat:Braster złożył wniosek do KNF o zawieszenie postępowania nad zatwierdzeniem prospektu emisyjnego.
– Obecna wycena spółki na NewConnect (kurs 4,2 zł – red.) pokazuje, że to nie jest czas, aby emitować akcje. Musimy szanować interesy akcjonariuszy, którzy obejmowali akcje serii B po 10 zł i wiosną serii E po 13 zł – mówi Krzysztof Pawelczyk, prezes Brastera.
– Plan emisji akcji i przejścia na główny rynek GPW przesuwamy na pierwszą połowę 2015 r. Po wznowieniu postępowania będziemy w stanie dość szybko ruszyć z ofertą. Musimy przeprowadzić emisję przy rozsądnych wycenach, aby nie rozwadniać udziałów naszych akcjonariuszy. To też ważne wobec minimalnego poziomu kapitalizacji, wymaganego przy przejściu z NewConnect na GPW (12 mln euro) – dodaje.
www.parkiet.com/artykul/9,1391...I w sumie jest to, jak dla mnie, dla nich na plus. Uznali, że za taką cenę akcji nie oddadzą, bo cenią się wyżej.
|
|
Wysłane:
3 października 2014 07:22:40
Witam !! W takim bądz razie przy kapitalizacji ok 50 mln celem wejścia na rynek regulowany cena powinna wynosić ok 16 pln a nie 5 pln , tak czy nie ?? Ciekawi mnie tylko w jaki sposób nastąpi wzrost kapitalizacji spółki ???
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
3 października 2014 09:48:44
przy kursie: 6,09 zł
może znów ktoś zadzwoni czy nie przypadkiem nie chcą jakiejś dotacji?
|
|
Wysłane:
3 października 2014 12:38:32
przy kursie: 6,09 zł
Ann napisał(a):I w sumie jest to, jak dla mnie, dla nich na plus. Uznali, że za taką cenę akcji nie oddadzą, bo cenią się wyżej. Trudno się nie zgodzić. Większość opinii na forach podczas spadków mówiła o tym, że chcą tanio dodrukować akcji "znajomym królika". Tym bardziej, że nie zgodzili się na WZA na zapis mówiący o tym, że cena nie może być niższa niż cena ostatniej emisji. W związku z takimi obawami kurs przereagował w dół - chociaż kierunek był jak najbardziej zgodny z kierunkiem całego indeksu. Teraz indeks nieco odbił, co pokryło się z informacją, że dodruku BRA za niską cenę nie będzie. Braster miał więc powody do odbicia. W mojej opinii zachowanie kursu będzie w większym stopniu zależało od zachowania całego NCIndeks, a dane fundamentalne ze spółki będą miały mniejszy wpływ. Mam na myśli średni termin. W długim terminie ma znaczenie tylko udana bądź nie komercjalizacja testera. Jak się nie uda, do padaczka i powolne zwijanie biznesu. Jak się uda, to będzie drugie MDG. Póki co jak widać rynek przykłada spore dyskonto do scenariusza "uda się".
Edytowany: 3 października 2014 12:39
|
|
Wysłane:
22 października 2014 18:04:38
przy kursie: 5,19 zł
anty_teresa napisał(a):może znów ktoś zadzwoni czy nie przypadkiem nie chcą jakiejś dotacji? ......zadzwonili do zarządu ....nowego zarządu z pytaniem ...hej czy nie chcecie kolejnych milonów ??? Tak więc nie bądżmy tacy zasadniczy w kwestii dotacji ..... A może znowu dostaną kolejną dotacyjkę wiesz coś na ten temat ....ja nie wiem ???? Zmienił się prezes a wraz z nim pojawiła się nowa strategia odnośnie firmy .......szybsza komercjalizacja
|
|
Wysłane:
22 października 2014 18:48:19
@szprota, Jeżeli nawiązujesz do dzisiejszego info, to nie jest to żadna nowa dotacja, tylko formalne podpisanie dotacji już przyznanej: BRASTER (BRA): Przyznanie dotacji na realizację projektu (INNOMED) (raport nr 54/2014) 25.06.2014 12:15 mojeinwestycje.interia.pl/news...Tak więc z dzisiejszych informacji zdecydowanie ważniejsza dla spółki i kursu jest wypowiedź nowego prezesa, niż komunikat o podpisaniu umowy.
|
|
Wysłane:
22 października 2014 18:49:43
Dla zachowania obrazu całości, cytuję wypowiedź prezesa: Cytat:Przyszedłem do spółki BRASTER w konkretnym celu. Zamierzam zweryfikować dotychczasową strategię komercjalizacji produktu i znacząco przyspieszyć proces wprowadzania urządzenia BRASTER Tester na rynek. Środki pozyskane z dofinansowania w ramach programu INNOMED pozwolą na takie dopracowanie testera, by jak najszybciej mógł on trafić do odbiorców - komentuje nowo powołany prezes zarządu BRASTER S.A. Marcin Halicki. LINK
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.