sxaefcmv
Advertisement
PARTNER SERWISU
eohidrlb
83 84 85 86 87

Ukraina - dewaluacja hrywny?

rottor
0
Wpisów: 141
Wysłane: 6 grudnia 2014 18:09:42
tu jest dokładna treść zmienionej regulacji link

krzabr
1
Wpisów: 59
Wysłane: 6 grudnia 2014 22:39:23
tvn24bis.pl/ze-swiata,75/rosyj...

Wygląda na to że zachodnie sankcje zwykłych Rosjan niespecjalnie bolą

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 7 grudnia 2014 16:56:46
Z frontowych wieści, Rosjanie od rana rozpoczęli dużą ofensywę na lotnisko w Doniecku. Zaangażowali bardzo duże siły i próbują okrążyć lotnisko. Świadczy to o tym, że pomimo bardzo dużych strat, Rosjanie mają duże odwody i wprowadzają kolejne brygady do walki. Wygląda na to, że lotnisko ma małe szanse na utrzymanie się.

Dla zainteresowanych film z walki o stary terminal z 1 grudnia:

vk.com/video158586023_17120005...

serpico
0
Wysłane: 8 grudnia 2014 17:49:24
Tu mamy ciekawą informację (za PAP):

wiadomosci.wp.pl/kat,1356,titl...

Kolejna, sygnalna informacja wypuszczana z okolic Kremla świadcząca o tym, że Putin chce rozmawiać. Ciekawe jak zachowają się UE i USA. Potwierdzeniem na powyższy artykuł mogą być wczorajsze starcie separatystów/terrorystów z Kozakami na południu Doniecka, w wyniku czego "wywieziono 5 ciężarówek zabitych i rannych po obu stronach".

crime.in.ua/news/20141207/gruz...

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 8 grudnia 2014 18:28:07
A to Panowie czytali?

Rosyjskie Ministerstwo Spraw Wewnętrznych shackowane...
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 8 grudnia 2014 18:38:56
UE i USA nie zareagują nijak, bo tutaj nie ma w zasadzie o czym rozmawiać. W tej chwili Donbas to dwa rozstrzelane artylerią obwody ze zrujnowanymi i częściowo rozkradzionymi fabrykami i kopalniami, opanowane przez kilkanaście tysięcy nie słuchających nikogo poza swoimi watażkami uzbrojonych facetów. Z punktu widzenia ukraińskiej racji stanu oraz szanownego pana króla czekolady najrozsądniejszym rozwiązaniem byłoby uznanie tych dwóch ludowych republik jako dwóch niepodległych państw albo przekazanie tych terytoriów Rosji, skoro powstańcy tak do niej lgną, że nawet nazwali się "Noworosją".

Jeśli Ukraina pozwoli na ponowne przyłączenie tych terytoriów do swojego państwa, to od tej pory będzie przez cały czas żyła w cieniu i pod butem Kremla. Nawet przy założeniu, że separatyści kompletnie złożyliby broń i zgodzili się bezwarunkowo uznać przynależność Donbasu do Ukrainy, to i tak te tereny staną się dla prozachodniej części Ukrainy czymś w rodzaju kukułczego jaja. Kto niby ma zagwarantować, że za parę miesięcy powstańcy nie zmienią zdania i znów nie zechcą przyłączyć się do Rosji? Czy na miejscu ukraińskiego rządu i UE inwestowałbyś tam pieniądze, mając świadomość że wszystko to zaraz może pójść z dymem tylko dlatego, że gospodarz Kremla miał gorszy dzień albo wymyślił sobie jakąś nową, niekonwencjonalną strategię?

Nie dałbyś złamanego grosza i oni też nie dadzą. A carskie gwarancje też nie warte są funta kłaków, bo nie da się wierzyć facetowi który najpierw wysyła na Krym swoją regularną armię, potem oficjalnie twierdzi że nie ma pojęcia co to za ludzie a na koniec przyznaje im medale za wierną służbę ojczyźnie. Szczerze mówiąc nie wiem, jak przeciąć ten węzeł gordyjski. Jeśli ukraiński prezydent przyjmie Donbas z powrotem, będzie głupcem. Na jego miejscu zamiast tracić dobrych żolnierzy na tym donieckim terminalu ja ich również bym wycofał, wytyczył nową granicę na wyznaczonej przez OBWE linii demarkacyjnej pomiędzy separatystami a ukraińską armią, życzył panu Zacharczence wszystkiego najlepszego a carowi przekazał, że nikt tam już Rosjan z pewnością dyskryminował nie będzie, bo są u siebie. W Noworosji.
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

serpico
0
Wysłane: 8 grudnia 2014 20:01:51
Scarry, uważaj na te materiały. Na pewno ich nie ściągaj na komp. Jest info, że to fake Rosjan, a materiały są zainfekowane.

Irfy, już dawno pisałem, że Krym i Donbas, to Putin chwycił, niczym Smok Wawelski wypchaną owcę Szewca Dratewki, ale byłem tu wyśmiewany. Zdaje się, że Czekoladowy już definitywnie podjął decyzje, że Donbas nie leży w sferze zainteresowań Ukrainy, a Putin chce siłą im oddać tereny w jakiejś formie, takiej żeby mieć nad nią kontrolą (coś jak Naddniestrze).

Co do propozycji Putina, którymi ostatnio rzuca na lewo i prawo, to chyba płaci cenę za swoje kłamstwa z początku roku. Nikt nie chce rozmawiać z facetem, który jest nieprzewidywalny i który nie dotrzymuje słowa. Może to być sygnał dla Moskwy, jako całości, że Putin jako przywódca staje się nieakceptowalny. A to rodziłoby kolejne poważne skutki. Zresztą wachlarz zdarzeń jest szeroki, niestety w większości są to czarne scenariusze.

Ostatnio premier Słowacji wypowiedział się bardzo niepokojącą:

Cytat:
Premier Słowacji obawia się poważnego konfliktu wojennego w związku z sytuacją na Ukrainie. Tłumaczył, że otrzymał w tej sprawie wiarygodne informacje z Niemiec...Premier Robert Fico dzieląc się swoimi obawami powiedział, że istnieje 70-procentowe prawdopodobieństwo wybuchu konfliktu wojennego na dużą skalę. Nie obejmie on jedynie Ukrainy i Rosji. Na pytanie dlaczego straszy Słowaków odpowiedział, że "nie będzie okłamywać ludzi".

Przyjętą rezolucję w USA tłumaczy były doradca Goldman Sachs:

Cytat:
Putin nie ma dziś grosza na zbrojenia, nie wspominając o projektach infrastrukturalnych budowy gazociągów do Chin i Turcji. Musi się liczyć z rewoltą we własnym kraju z powodu spadku wartości rubla, dwucyfrowej inflacji i wątpliwej kondycji sektora bankowego. Jeśli zdecydowałby się na militarną eskalację konfliktu czeka go prawdziwy Armagedon. Zarówno Kongres jak i Parlament UE powzięły bowiem kroki prowadzące do eliminacji rosyjskich banków z systemu rozliczeń transakcji międzynarodowych tzw. SWIFT. Nie możliwe byłoby również rozliczenia transakcji bezgotówkowych wewnątrz Rosji kartami płatniczymi Visa i Mastercard. Z dnia na dzień system finansowy Rosji uległby całkowitemu paraliżowi.

serpico
0
Wysłane: 8 grudnia 2014 21:08:43
A z wieści frontowych, w Donbasie zintensyfikowały się działania wojenne, włącznie ze starciami czołgowymi. Separatyści/terroryści uderzyli w kilku kierunkach na północy i w okolicach Doniecka.

A z informacji niepokojących to Litwini podnieśli gotowość bojową części jednostek wojskowych (sił szybkiego reagowania) "w związku z aktywnością Rosjan w obwodzie kaliningradzkim i na zachodzie Rosji".

en.delfi.lt/lithuania/defence/...

obs
obs
0
Wpisów: 490
Wysłane: 11 grudnia 2014 20:59:49
Auchan w Makiejewce koło Doniecka:

kliknij, aby powiększyć

serpico
0
Wysłane: 11 grudnia 2014 21:26:26
Może mają remanent? :)

Podobne obrazki z Krymu tłumaczone są "chwilowymi problemami z zaopatrzeniem". Zobaczymy ile w Rosji wynosi jednostka czasu zwana "chwilą".

Na froncie od kilku dni totalna cisza, czyżby przed burzą? Z jednej strony można domniemać, że Kreml ma dość wymiany cisów "ekonomicznych" (przed chwilą ropa crude przebiła poziom 60$ od góry i już 5 z przodu). Euro lada chwilę będzie po 70 rubli, a dolar idzie ku 60 rublom. Aczkolwiek nie chce mi się wierzyć, że Putin tak łatwo się poddał. Tym bardziej, że dzisiaj ustami Gorbaczowa grozili USA "ogromnymi skutkami" pogłębiającego się konfliktu (w domyśle użyciem broni jądrowej).

Niepokojące są dwie informacje. Z przed kilku godzin, że na granicą z Ukrainą stoi 50 tys żołnierza, spore ilości czołgów, lotnictwo etc oraz że w okolicach Krymu i Chersonia zwiększyła się aktywność wojsk rosyjskich. Druga informacja, to wydarzenia na Bałtyku. Pomimo dobrej miny ministra Siemoniaka, nie ulega wątpliwości, że napięcie jest dość duże. Podniesienie gotowości bojowej wojsk litewskich oraz pilne spotkanie przedstawicieli Polski, Łotwy, Litwy i Estonii (zdaje się, że dzisiaj lub jutro, w którym będzie brał udział Siemoniak) daje dużo do myślenia. Niewątpliwie Rosjanie wiedzą, że kraje bałtyckie "są miękkim podbrzuszem" zarówno UE i NATO.

A na marginesie, zdaje się, że Baks wspominał coś o batalionach i ich liczebności. Z informacji z frontu wynika, że Rosjanie używają batalionów liczących nie więcej jak 300 żołnierza.

serpico
0
Wysłane: 11 grudnia 2014 22:54:33
Znalezione przed chwilą w necie. Oby to był fake:

Cytat:
W Homlu na Białorusi zostali zauważeni rosyjscy żołnierze bez znaków rozpoznawczych. O tym powiadamia aktywista Malady Front Андрусь Цянюта
"Wczoraj szedłem w pobliżu dworca i zobaczyłem żołnierzy. Zauważyłem że mają odmienne od naszego umundurowanie. Mianowicie zimowe czapki zielonego koloru, bez oznaczeń rozpoznawczych i szewronów. Podszedłem zapytać, kim są i czy białoruskie umundurowanie noszą. Otrzymałem odpowiedź: "Jesteśmy Rosjanami" Spytałem skąd dokładnie są - odpowiedzieli że z Briańska. Później spytałem czy będą jakieś ćwiczenia, a oni odpowiedzieli:«Nie, będzie wojna, u mamy rotację i przygotowania»," — opowiedział on

Źródło:
www.charter97.org/ru/news/2014...

Może zażartowali z chłopaka i mają świąteczne poczucie humoru, a może to zwykły fake.

irfy
0
Wysłane: 12 grudnia 2014 02:08:30
Troszkę panikujesz :) Ja pofatygowałem się i poczytałem komentarze pod tą wiadomością, z których wynika, że w przeciwieństwie do Polaków którzy zwykli uznawać Białoruś za taką samą część państwa rosyjskiego jak Czeczenia, którą również zarządza "dożywotni" (do czasu udanego zamachu) gubernator-prezydent, sami Białorusini w większości uważają swój kraj za państwo mimo wszystko niepodległe.

Dało się też wyczuć dwie inne rzeczy. Po pierwsze, komentatorzy wyraźnie sympatyzowali z Ukraińcami. Nie wiem jednak, czy nie wynikało to ze specyfiki tego konkretnego forum dyskusyjnego. Tak czy inaczej Rosjanie są tam zazwyczaj nazywani "moskalami" albo "kacapami", co nawet troszkę mnie zdziwiło.

Dalej zaś natrafiłem na bardzo ciekawy wpis, który pozwolę sobie zacytować w oryginale, ale dorzucę polskie tłumaczenie, żeby się czytelnicy nieobeznani z cyrylica nie męczyli z translatorem googla. Człowiek pisze tak:

Cytat:

Все дело в межгосударственных договорах. Если донецкий уголовник подписал "харьковские договоренности" в 2010 году про продление аренды баз в Крыму - там был такой неприметный пунктик про "возможность России на территории АРК проводить учения и развертывание по своему усмотрению" - в случае атаки на косапов в марте Украина была бы признана агрессором и нарушителем договоров. Чего и добивался Пуйло. Вопрос в том, есть ли у Бацьки такие договора с маскалями. Если есть - пиши пропало, проведут законное боевое развертывание и оккупацию...

Wszystko tkwi w ustaleniach międzypaństwowych. Kiedy doniecki przestępca (pewnie chodziło o Janukowycza) podpisał w 2010 roku "porozumienia charkowskie" dotyczące przedłużenia dzierżawy baz na Krymie, znajdował się w nich jeden niepozorny punkt dotyczący "możliwości przeprowadzania przez Rosję na terytorium Autonomicznej Republiki Krymu szkoleń i przemieszczeń (wojsk) według własnego uznania". W takim wypadku ukraińskie ataki na Rosjan w marcu byłyby powodem do uznania Ukrainy za agresora łamiącego te porozumienia. Na co powoływał się również car. Pytanie brzmi, czy Baćka zawarł podobne porozumienie z moskalami. Jeśli tak, to wszystko przepadło i (moskale) przeprowadzą zgodnie z prawem rozmieszczenie wojsk i okupację...

Z powyższego tekstu wynikają dwie rzeczy. Po pierwsze - wyjaśnia on bierność ukraińskiej armii na Krymie, całkowicie sprzeczną z agresywną postawą w Donbasie, po drugie, wskazuje na to, że "wojna" o której wspominał indagowany "zielony ludzik" ma być raczej oficjalnym zajęciem Białorusi w stylu krymskim.

Poza tym równie dobrze całość może być elementem nacisku na pana Baćkę, który ostatnio trochę czubi się z carem, zarzucającym Białorusi haniebny przemyt polskich jabłek :)

serpico
0
Wysłane: 12 grudnia 2014 15:21:47
Irfy, tego nie zauważyłem

Cytat:
Po pierwsze - wyjaśnia on bierność ukraińskiej armii na Krymie,

Wiele to wyjasnia, zwłaszcza kilku "specjalistom" wypowiadającym się o bierności armii ukraińskiej na Krymie, czy na granicy ukraińsko-rosyjskiej.

Dzisiejsza wypowiedź Ławrowa, jak dla mnie jest zaskakująca

Cytat:
Minister spraw zagranicznych Rosji Siergiej Ławrow ponowił apel o jak najszybsze zwołanie kolejnej tury rozmów pokojowych w konflikcie w Donbasie na wschodniej Ukrainie - podaje agencja TASS. Ławrow podkreślił, że "pojawiła się szansa na pokój".

Ton, jakby tu rzec...błagalny? Od kilkunastu dni Rosjanie na wszystkich szczeblach, wręcz proszą o rozmowy, póki co są ignorowani. Nie dziwie się im patrząc na kurs rubla i ropy. Teraz jestem ciekawy stanowiska Zachodu. Jeśli dojdzie do porozumienia, nic tylko brać długie na ropie :)

Chyba, że stanowisko Rosji, to blef...

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 12 grudnia 2014 15:54:46
Tej, nieomylny! Przeczytaj najpierw tresc umowy a dopiero pozniej sie wypowiadaj. Bo nadal podniecasz sie fejkami, ktore nie maja z rzeczywistoscia nic wspolnego.

irfy
0
Wysłane: 12 grudnia 2014 17:05:03
@krewa
Hmm... Jeśli "nieomylny" to ja, to muszę zaprotestować:) Nigdy się za takiego nie uważałem, jeśli zaś chodzi o cytowanego przeze mnie anonimowego Białorusina, wyszedłem z założenia że człowiek raczej nie konfabuluje, bo po cóż miałby to robić wypowiadając się w dyskusji na jakimś niszowym, rosyjskojezycznym forum? Jeśli więc w przytoczonym przeze mnie porozumieniu nie ma takiego punktu, to wszystkich uprzejmie przepraszam :)

Bluefarm
1
Wpisów: 53
Wysłane: 12 grudnia 2014 17:50:35
Putin wprowadzi wojsko na Ukrainę? "Nie możemy czekać, aż Ukraina będzie uzbrojona"
forsal.pl/artykuly/841533,puti...

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 13 grudnia 2014 01:23:41
Nie, Irfy, nie Ciebie mialem na mysli. Adresat wie...
Omawiana umowa to porozumienie podpisane w 1997 roku, ktore w 2010 zostalo powiekszone o trzy kolejne punkty. Zaden z nich nie zawiera zapisu, na ktory powolywal sie troll z bialoruskiego forum.
PS wychodziles z zalozenia o braku powodow do konfabulacji. Zupelnie niepotrzebnie. Ja np do teraz nie jestem w stanie pojac dlaczego ktos zdobyl sie na wysilek wtykania tabliczek w zsypana przez koparke ziemie i nastepnie zapodal to jako miejsce pochowku rosyjskich zolnierzy.
Edytowany: 13 grudnia 2014 01:53

serpico
0
Wysłane: 13 grudnia 2014 09:36:02
Krewa, wyżywasz się na mnie, za to, że Irfy przytoczył wpis kogoś w internecie :) Bardzo logiczne :) A nie grzeczniej byłoby, zupełnie spokojnie, wytłumaczyć nam, że takiego zapisu w cytowanej umowie międzynarodowej nie ma? Rozumiem, że u niektórych wzrasta nerwowość, wprost odwrotnie proporcjonalnie do ceny ropy na rynkach, ale można wszystko na spokojnie wytłumaczyć. A tak na marginesie zauważyłem, że wg Ciebie wszystko co jest napisane nt wojny Ukrainy z Rosją to fake. Zapewne to jest prawdą:

Cytat:
"Polacy masowo wyjeżdżają za pracą do Kaliningradu z powodu biedy i bezrobocia w Polsce"

news-region.ru/2014-12-09/2790...

A propos grobów żołnierzy rosyjskich, to można zaprzeczać w nieskończoność. Rosjanie mają w tym wprawę.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 13 grudnia 2014 14:24:35
Nie, Serpico. Nie wyzywam sie. Po prostu odpowiadam pieknym za nadobne. Dawno temu powiedzialem Tobie, ze jak bedziesz nieuprzejmy w stosunku do oponentow, bede nieuprzejmy w stosunku do Ciebie. Cudzyslow mial na celu osmieszenie innych uzytkownikow tego forum, prawda? No to mamy ubaw po pachy.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 14 grudnia 2014 03:22:53
serpico napisał(a):
A tak na marginesie zauważyłem, że wg Ciebie wszystko co jest napisane nt wojny Ukrainy z Rosją to fake.

Nie, Serpico. Nie wszystko, ale wiekszosc linkowanych przez Ciebie informacji to fake. Dlaczego tak sie dzieje? Moim zdaniem strasznie nierozwaznie dobierasz zrodla a na dodatek ich nie weryfikujesz. Poszukujesz taniej sensacji a nie rzetelnej informacji.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

83 84 85 86 87

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,390 sek.

bosefuvs
yfynxapy
rzzjmqly
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 511,67 zł +377,56% 95 511,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bvscxwnv
qigchipx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat